5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: ČNB jen dělá svou práci

Diskuze nad posledními kroky České národní banky je vlastně mnohem zajímavější než opatření, která centrální banka podnikla. Přesně potvrzuje to, co říká ekonomie veřejné volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.11.2013 13:41

Výborný článek

Počet občanů (především těch z bodu 4.), kteří nepochybují o tom, že měnové politice rozumí lépe než tým bankovních specialistů, kteří mají veškeré informace potřebné k rozhodování o měnové politice, občanů, kteří z nevědomosti nebo záměrně zneužívají skutečnost, že v podmínkách současné ekonomické a měnové "války" ČNB nemůže všechny tyto informace oficiálně použít a už vůbec nemůže (svým konkurentům) plně odhalit své skutečné strategické záměry, občanů které toto bohužel bez bez žádoucích dopadů dlouho do předu avizované rozhodnutí ČNB zřejmě vůbec nezajímalo je skutečně velmi mnoho.

Snad je uklidní, že možná omylná, ale bezpochyby zájmy našeho státu hájící bankovní rada ČNB bude už brzy personálně změněna tak, že bude "neomylně" hájit zájmy (EU)socialismu a nakonec bude ČNB zcela nahrazena nějakou našim zájmům jistě "velmi nakloněnou" DEU-bankou.

Přemnozí současní kritici ČNB (kromě těch, kteří jsou za lhaní placen) se budou velmi divit (v podstatě je to popsáno už např. v kronice Dalimilově).

S představou, že bychom mohli "bývalé" koloniální mocnosti někdy hospodářsky dohnat se musíme bohužel nejspíš definitivně rozloučit!

J. Křivánek 26.11.2013 19:36

Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí. Vykal sis tu bez důkazů několik asi ekonomických asi hypotéz a hnedkaj se z nich máme posrát a vjěřít jim. Proč zrovna 2% inflace je správná? Proč by se měly ztrácet pracovní místa, když bude inflace nulová? Že to napsalo pár levičáckých ekonomů? Doporučuji přečíst co napsali. Takovou kravinu co udělali ti hňupi z ČNB  by ani ten nejlevičáctější sociálněmanipulační hňupoekonom nedoporučil. Nezáleží takhle trochu na důvodech toho proč je inflace nulová?  Že se to hodí bankéřským hovadám, kteří místo kvalitních služeb pro své klienty se orientují na kolaboraci s socialisticko-klientelistickým systémem vládnoucích jelit?

ČNB především NEMÁ dělat politiku. Má to v zákoně zakázané. ČNB má ze zákona dbát na přiměřenou zásobu penez v oběhu odpovídající danému stavu ekonomiky, aby byla cenová stabilita, aby se nestřídaly stavy nedostatku a přebytku peněz. Rychlé změny nedostatku a přebytku peněz vedou k nejistotě a nejistota snižuje efektivitu. A vlastní výše inflace je naprosto podružné číslo. V zákoně není. Ani ze zákona nevyplývá. Zvyknout se dá na jakokoliv inflaci/deflaci v řádu jednotek procent za rok.

Zásah těch hlupáků je pro čechy čistá ztráta řádů několik desítek miliard. Tito hlupáci udělali pravý opak toho proč tu jsou. Přispěli k nestabilitě a způsobili cenový šok. Spáchali tím trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku - bez zjevného důvodu znehodnotili majetek všem čechům a hlavně do portfolia aktiv nakoupili zjevně problémovou měnu EURo za kterou zaplatili českými korunami.

Samozřejmě je nutné se ptát na otázku proč to udělali? Předpokládám, že alespoň v jednotlivých případech příbuzní a přátelé těchto "centrálních bankéřů" provedli těsně před, po nebo před a po jejich tupé intevenci nějaké větší ochody (směny) cizí měnou, při kterých získali značné částky. Pokud takový případ existuje pak súdruzi z ČNB spáchali trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Najde se fízl s gulema co by zahájil stíhání?

J. Křivánek 26.11.2013 19:44

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

.

J. Barto 26.11.2013 19:56

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

O jakém cenovém šoku mluvíte ? Už tady bylo mnoho "odborníků", ale tohle je tedy fílo !!!

J. Barto 26.11.2013 19:57

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

Pardon: "dílo"!!

J. Křivánek 4.12.2013 17:59

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

Během 14 dní nám většina dodavatelů komponent zdražila o 5%. Někteří vychcanci zkouší i více. Změna kurzu o 5% není skoková změna? Když funguješ s 10% ziskema a náklady ti zvednou o 5% tak se stane co?  Zisk ti klesne na polovinu. To není šok?

B. Rybák 28.11.2013 14:13

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

Srážka s hlupákem je vždycky nebezpečná, zvláště když je to navíc hulvát jako Vy.

Pokuste se pochopit, že cokoliv co ČNB udělá nebo naopak neudělá nebo třeba jenom prohlásí, je (hospodářská) politika.

Tuto, především inflačními cíli motivovanou politiku nemá zakázanou, ale naopak ji má zákonem přikázanou a takovou politiku také vždy (v dobách guv. Tošovského zhoubně) prováděla. Tato politika má být na vládě přímo nezávislá, ne ovšem protistátní (jako v dobách pana Tošovského).

Vaše "kecy" o rychlých změnách a cenových šocích a o "skutečných" důvodech této bankovní operace raději ponechám bez komentáře (rozhlídněte se trochu po světě!).

Fízl z gulema (zřejmě bankovní superman), je skutečně velmi idiotské řešení nezávislosti ČNB.

J. Křivánek 4.12.2013 18:31

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

Těžko hledat mezi těmi písmenky co si napsal nějakou myšlenku či informaci. Možná je to osobní zpověd o tvé víře v božkého ouředníka dělajícího vše pro blaho národa a státu.

Voni ti ouřadové v ČNB nedělají žádné zákony, voni mají dělat podle zákona politiku cenové stability. To neurčili tito ouřadové, ale politici - poslanci ve sněmovně - doufám. Neříká se že máme parlamentní demókraciuju? To by jako asi mělo znamenat že se různé politické názory střetnou na půdě sněmovny a pak se dohodně nějaká společná politky, ta se napíše do zákona a óořada s epodle toho má chovat. Nebo ne?  Myslím že v zákoně je, že hlavním cílem ČNB  má být péče o cenovou stabilitu. Cenová stabilita je opak skokových cenových změn, které právě kluci udělali.  Stávající guru ČNB je stejný vůl jako zmíněný Tošovský. Právě dělá stejné hovadiny jako Tošovský. A ten to docela dost před lety pokakal. Dělá opak toho co je mu stanoveno zákonem. Takže nedržuje zákon. S ohledem na to že se nedajde fízl z gulema který by ho skřípl takl fakticky mění danou politiky státu. To není dobré.  Fízl z gulema je fízl, který se nebojí velkého ouředníka. Nic víc nic míň. Pokud se někdo chová  proti zákonu, tak by měl být potrestán a to musí začít řešit fízl a pak soud. Nebo ne?

Víš že mezi nezávislostí a zvůlí je rozdíl? Dost pánů ouředníků si to nemyslí, bohužel jejich věřící jim to posvěcují, že soudruhu věřicí. A na hulvátství se v-y-s-ér. Asi si mysléél vulgární slova. Nebo co?

J. Křivánek 4.12.2013 18:32

Re: Súdruh Hapl. Ty si idioót až to bolí.

.

J. Dvořák 26.11.2013 16:06

Přese všechno tvrdím jedno :

Ta banda darebáků okradla kompletně všechny, a to má jako bejt jejich práce ?

V. Halašta 26.11.2013 16:13

Re: Přese všechno tvrdím jedno :

Mě si škrtni.

M. Prokop 26.11.2013 16:06

"ČNB jen dělá svou práci"

Jistěže dělá.

Dohadujeme se o tom, zda ji dělá lépe či hůře.

Můj dojem je, že tenhle nápad příliš šťastný nebyl.

M. Hoblík 26.11.2013 15:24

Souhlasím s autorem článku.

Ale ten nápad s natištěním bezcených peněz a vhozením je do světa přišel už pan Hitler, to ti naši vskutku nevymysleli nic nového. Ale z krize se stejně dostaneme, máme Babiše!

J. Kavalír 26.11.2013 14:11

Výsledek bude právě opačný, než ČNB očekává.

Inflace - znehodnocování peněz - znamená růst cen i mezd. Zásah ČNB mzdy neovlivní, takže jde z její strany jde o pouhé zdražení všeho, tedy pokles již tak nízké životní úrovně většiny obyvatel, který bude mít za následek další pokles domácí spotřeby a tedy i výroby.

J. Tachovský 26.11.2013 15:45

Re: Výsledek bude právě opačný, než ČNB očekává.

Trik je v tom, ze pri inflaci mzdy nerostou tak rychle jako ceny takze se zmensi naklady na vyrobu. Tuto teorii rozpracoval tusim Phelps.

J. Kavalír 26.11.2013 16:57

Re: Výsledek bude právě opačný, než ČNB očekává.

Inflace nás provází co pamatuji (a je toho už dost). V průměru mzdy rostou rychleji - obyčejně se romu říká zvyšování životní úrovně - rostou reálné mzdy. Bohužel to neplatilo v době, kdy to tu řídil Kalousek. Od r. 2011 reálné mzdy klesaly.

L. Novák 26.11.2013 23:46

Re: Výsledek bude právě opačný, než ČNB očekává.

Na dluh se věčně žít nedá.

J. Maleček 26.11.2013 13:40

Já myslím, že ve všech těch Vašich úvahách o inflaci

(že by měla být 0%, nebo 0,1%) chybí jeden prostý bod. Ano, inflace  znehodnocuje úspory. Ale rovněž tak znehodnocuje (tj. snižuje jejich relativní hodnotu) dluhy. A voooo tom to je. Už tu někdo dokazoval, jak si stát tímto krokem snížil úrok u emise dluhopisů. A platí to mnohem obecněji. Někde to vysvětloval tuším Pavel Kohout, (který by měl ekonomice trochu rozumět), nevím jestli ho budu citovat přesně. Je-li roční růst celkového zadlužení státu třeba 5%HDP (tj.loni bylo např. 40% a letos je 45%, díky úrokům, deficitnímu rozpočtu atd.) je třeba těch 5% nějak umazat, nemá-li zadlužení růst přes všechny meze. Ideální by bylo umazat je růstem HDP, ale protože ideální věci neexistují, umaže růst třeba jen 2% a ty tři musí umazat hádejte kdo? No inflace přeci...

Jistě že mohly existovat USA s inflací 0,1% ročně. Ale to byla jiná doba, a především fungoval zlatý standard. Kdeže ty časy jsou?

S autorem většinou spíš nesouhlasím, ale dnes se dost strefil.

J. Tachovský 26.11.2013 15:47

Re: Já myslím, že ve všech těch Vašich úvahách o inflaci

Jo to by mohlo fungovat, pokud ma stat ty dluhy v korunach. Pokud si pujci dolary, tak si natistenim korun moc nepomuze. Navic CNB a vlada jsou nezavisle organy. Jeden ma starosti fiskalni, druhy monetarni politiku.

P. Vaňura 26.11.2013 12:54

Znovu opakuji, že mezi lety 1870 a 1910 byla v USA

iflace 0,1% ročně. Už z toho je vidět, že inflační cílení je nesmysl.

J. Jílek 26.11.2013 18:47

Re: Znovu opakuji, že mezi lety 1870 a 1910 byla v USA

taky podle toho to vypadalo: http://1url.cz/RB3z

J. Horálek 26.11.2013 12:39

Já jsem se zastavil u bodu č. 3

Autor v bodě č. 3 píše: "ČNB dlouhodobě cílí na 2 % ročně."

Moje otázka zní: Proč na 2% a ne na 0%? Peníze by se přece neměly znehodnocovat.

Úkolem ČNB podle Ústavy je následovné:

"Čl. 98 Česká národní banka je ústřední bankou státu. Hlavním cílem její činnosti je péče o cenovou stabilitu; do její činnosti lze zasahovat pouze na základě zákona."

Cenová stabilita přece znamená inflaci 0%! Proč nejedná ČNB podle Ústavy?

R. Langer 26.11.2013 12:48

Re: Já jsem se zastavil u bodu č. 3

Protože to jsou zloději a podvodníci!

J. Tachovský 26.11.2013 15:48

Re: Já jsem se zastavil u bodu č. 3

A stabilni rust cen neni stabilita ?

J. Jílek 26.11.2013 18:50

Re: Já jsem se zastavil u bodu č. 3

ptáte se stejně blbě jako se ptal Klaus (nejspíš povinná četba)

protože statistická chyba může být až 1,5% a je obava, že nula je v realitě deflace -1,5%

J. Křivánek 26.11.2013 19:44

Re: Já jsem se zastavil u bodu č. 3

D E B I L E!  A úplně vylejzanej!. Co to tu plácáš o statistickéj chybě? Navíc si tím ukázal jak nesmyslné je takové zasahování, když ani nevíme kolik to fakticky je. Úkolem ČNB je stabilita né debilita. Súdruh výš co je chyba? Ty si chyba.

R. Langer 26.11.2013 12:29

Hm, zastavil jsem se u bodu jedna

a dál jsem už nečetl.

1) ČNB je instituce, která má za úkol – mimo jiné – udržovat správnou míru inflace.

A na to jste pane autore přišel jak, že míru inflace stanovuje nějaký ústřední orgán? Zřejmě studiem politické ekonomie, to by bylo asi tak nejpravděpodobnější, tam je to běžné... :-P

V. Mlich 26.11.2013 10:44

ČN sabotuje vlastní práci

1. Hlavním úkolem podle zákona o zřízení ČNB není inflační cíl, ale STABILITA MĚNY. A skoková změna kursu

2. Inflace není cíl, ale jen ukazatel, indikátor. Lidi přicházejí o práci, když je nadvýroba, anebo když je spotřeba omezená tím, že stát vybírá příliš vysoké daně. Žádné cílení s tím nemá nic společné.

3. 2% je jen hranice, přes kterou už tento ukazatel indikuje nebezpečný stav. Takž ČNB nemá cílit přesně na tuto hodnotu, jen bránit jejímu překročení. Stejně tak deflace přes 2% by byla nebezpečná. Ideální stav je 0% = stabilní měna. Ale bankéři mají raději inflaci, na ní se lépe vydělává, a ještě raději ji mají politici, mohou tak obírat lidí nejen v daních, ale i splácením státního dluhou znehodnocováním úspor občanů.

4. Ztrátu pracovních míst způsobí právě ten jejich krok. Lidi za stejné množství peněz méně nakoupí, t.j. klesne spotřeba a fabriky budou muset nadbytečné lidi propustit.

5. je jen spekulace. Obecně lze očekávat, že bude tím hůř, čím víc násilných zásahů proti trhu ČNB provede.        6. Závěr: Na ČNB je nutné podat trestní oznámení, ale nejlépe je úplně rozprášit.

V. Mlich 26.11.2013 10:45

oprava

A skoková změna kursu je pravý opak stability - nějak se to ztratilo. Taky odstavců dovoluje Pes málo :-(

J. Barto 26.11.2013 10:51

Re: oprava

Oprávněně se podivil v "Kavárně" pan Musil nad tím, co se najednou vynořilo finančních expertů, kteří všechno vědí lépe než ČNB.

A to prosím bez patřičných podkladů, analýz a konzultací.

Klobouk dolů !!!