1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Čína následuje Japonsko...

Optimisté dávají říši středu za vzor dekadentnímu a napůl již rozloženému Západu, čímž se v podstatě opakují osmdesátá léta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 19.4.2015 9:36

autorovi :-)

Díky za článek, moc zajímavé čtení :-)

O. Istvanfy 18.4.2015 16:37

Veľmi pekný a poučný článok.

Len k tomu zadĺženiu podnikov. Úver je účinný nástroj ako môžu banky ovplyvňovať výrobu a napr. v USA farmári spravidla robia to, na čo im banka požičia. Ku prospechu oboch. Samozrejme že vysoká miera zadĺženia má svoje riziká, ale je veľký rozdiel či je banka trhovým subjektom alebo nástrojom politiky štátu s obrovskými zdrojmi.

Z. Rychlý 18.4.2015 13:05

Re: stále se píše

Jistěže jsou nové peníze tvořeny z ničeho. Jejich protihodnotou je úvěr - a v pozadí slib dlužníka, že peníze vrátí ze svých investic. To se mu někdy podaří, někdy ne. A rychlost jejich virtuálního vyrábění (digitální rotačky) má v hrsti centrální banka s vazbami (možná volnými, ale o to důležitějšími) na politiky.

Dluhy bude nutno jednou zaplatit. Nemusí to být jen ve vrácení příslušného počtu bankovek. Takové zabrždění růstu je též jistá forma vracení dluhů a bolestivá (viz Řecko - zničený stát).

Kdyby vytváření dluhu bylo úplně beztrestné a bez následků - digitální rotačky by se roztočily závratnou rychlostí. Teď se k tomu chystá ECB, takže sbohem Euro, ty "bezpečný" přístave.

K. Janyška 18.4.2015 10:02

Jděte s tím, že neberete do úvahy zločinný komunistický

režim v Číně a jeho zločinné důsledky, do háje. Chováte se k Číně, jako k nám rovné. Ale ona jí není. Je jen velká,  zločinem prolezlá a silná. Je to proto, že tak vykořisťuje své občany, že v HDP na hlavu je kolem stého místa na světě. Proces civilizace tam probíhá sice naplno, ale pád komunistického zločinného režimu s jeho katastrofálními přechodnými důsledky je teprve před námi. Berte to do úvahy... Dzp.

J. Bruner 18.4.2015 7:40

stále se píše

podniky jsou zadluženy, stát je zadlužen. Ale u koho? U bank? Pak je třeba říci, kde banky, i centrální, vzaly peníze a zda jde skutečně o peníze nebo jen o virtuálně vytvořené závazky a pohledávky. A pokud jsou půjčky vytvořeny z ničeho, pak je otázka zda mají být vráceny v penězích. Dluhy se neplatí, řekl pan Paroubek a neměl snad pravdu?