6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Chudobou k bohatství!

"Peníze ještě nikoho neudělaly šťastnými," vykládají s hlubokomyslným výrazem v tváři většinou ti, co se jim na kontech válí nějaké ty desítky či stovky milionů. "Chudoba cti netratí," hlásá staré české přísloví. Ale jak říkala moje maminka: "... ale taky nepřidá!"

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Balog 22.12.2013 21:48

Mnohdy jednoduchší, než se zdá

Pár dní po té, co ČNB uměle, tedy za peníze nás všech a také tištěním nových - tedy nekrytých - peněz uměle oslabila českou měnu, došlo k požáru v trezoru Státní tiskárny cenin v centru Prahy. Požár vznikl asi kvůli technické závadě. http://www.opojisteni.cz/rizika/horelo-v-trezoru-tiskarny-penez-skoda-za-10-milionu/ Vzniklá škoda se ale počítá ze ztrát vzniklých při požáru, jako náklady na papír, barvy, zařízení, atd. ... Nejedná se o finální hodnotu peněz, které měli údajně při této nehodě přijít do přímého kontaktu s ohněm, který by je znehodnotil. Tady se nabízí několik otázek. A zároveň odpověď na tento článek.  Ne p.Václave Vlku st., není to až tak makro, jak se může zdát. ;)

V. Franc 12.11.2013 10:04

Žádám o dodržení ústavy.Připojte se.

Žádost o dodržení ústavy

Text of submission Ústava České republiky hlava VI. článek 98 odstavec 1 říká, že hlavním cílem činnosti ČNB je péče o cenovou stabilitu. Jako otec 4 dětí, studujících Vás upozorňuji, že Vaší úpravou kursu koruny jste mě osobně i moje děti obrali o přibližně 10% reálného příjmu. Což je víc než 50 000,-Kč za rok a spáchali jste škodu značného rozsahu. Zvažuji žalobu na ČNB za rozhodnutí, které mi krade z kapsy peníze.Žádám Vás, aby jste dodržovali ústavu a plnili úkoly z ní plynoucí. Vladimír Franc

V. Vaclavik 11.11.2013 23:09

Je zajimave, jak se lidi ozvou

kdyz se jim sahne na penize zpusobem, ze to pociti i radovy obcan, ale kdyz nekdo argumentuje aby mena byla pevna, vazana na fyzicke hodnoty, tak mozna jeden diskutujici bude vlazne souhlasit s velkymi vyhradami a zbytek bude zurive proti a celkove bude takova diskuze zajimat jen malo lidi, protoze si to nedokazi spojit s konkretnimi dusledky v praxi.

Jen hlupaci muzou verit, ze svetove meny byly v prubehu minuleho stoleti socializovane v zajmu prumerneho obcana, nebo ze jsou v jeho zajmu dnes manipulovane, takze rozcilovat se dnes je jako zavirat vrata staje kdyz kone uz davno utekli...

J. Jurax 11.11.2013 22:30

Za koho vlastně

ti čeští národní bankéři kopou? Že by za Českou republiku a její občany?

J. Kanioková 11.11.2013 21:15

Je fakt, že z deflace má kopřivku celá Evropa..

Strach ze slova začínajícího na D“ - http://jdem.cz/8qzx9

Ale zásah neprospěch koruny mě spíš vylekal. Možná to exportu pomůže... nevím.. Ale i různí naši exportéři dovážejí pro svou výrobu z venku, takže...

No a domácí koupěschopnost ? Dostane ještě víc do vazu..

J. Kraus 11.11.2013 20:00

Některé podstatné

věci se člověk dozví spíš mezi lidmi než z medií. Třeba v sobotu jsem byl spíš náhodou v jedné vesnici hned za Prahou a hlavní téma řečí bylo zrušení velké výrobny volantů a její odstěhování do Rumunska. A podobných případů jen z poslední doby a ze svého okolí bych mohl uvést několik. Nechali jsme si rozebrat vlastní průmysl, ve kterém byla tradice a opora lidí i země a který se po roce 1989 rychle vzpamatovával, stali se montovnou pro cizí pány a zřejmě nemáme moc manévrovacího prostoru. Ono vítězství bude stejně naše, tedy vítězství jednorukého nad bezrukým beznohým, ale zatím jde všechen zisk z těch outsourcovaných fabrik do obchodních oddělení mateřských firem, kde vlastně ještě kromě ředitelství a možná pár šéfkonstruktérů už nic nezbylo. Ve chvíli nouze lépe obstojí řemeslník nebo aspoň někdo, kdo má šikovné ruce a selský rozum, než to stádo zbytečných, ve které Západ proměnil své mladé. Teď ale musíme čekat.

Mimochodem, jsou u nás lidé, kteří dokážou vyrobit třířadý rozvodový řetěz na starou octavii i řetězy na jiná auta. Pravda, nejsou nejmladší, ale na Západě jim podobní už vymřeli. Nemuseli bychom začínat úplně od nuly.

J. Barto 11.11.2013 20:43

Re: Některé podstatné

To není pravda! Znám jednoho pána na jihu Francie, co vyrobí za týden, s takovým "perořízkem" krásnou kvedlačku !

J. Barto 11.11.2013 20:45

Re: Některé podstatné

Ještě chci dodat, že to je kmet, rozhodně o dvacet let starší než ti vaši výrobci řetězů !

J. Jurax 11.11.2013 22:20

Re: Některé podstatné

Vy byste jednoho rozesmál :-(

J. Barto 12.11.2013 12:38

Re: Některé podstatné

NO tak, copak tohle mohlo být myšleno vážně ?!

M. Prokop 11.11.2013 22:18

"Nechali jsme si rozebrat vlastní průmysl, ..."

kdysi dávno komunisty.

Těch výrobců třířadových rozvoďáků se uživí pár, pro veteránisty.

V. Němec 11.11.2013 18:52

Všiml jsem si

Všiml jsem si že "moudra" o nedůležitosti peněz pronáší často ti největší chamtivci

M. Kosejk 11.11.2013 17:50

hm...

To tady máme ale makroekonomů... :)) Nejvýživnější je ten, který tvrdí, že není rozdíl mezi procentem a procentním bodem - a když se mu to lidi snaží jednoduše vysvětlit, tak je posílá zpět do školy.

A k tématu: Tato argumentace pana Vlka je pochopitelná i pro běžně ekonomicky gramotné lidi. A zásadní teze bych ani nerozporoval. Nicméně - není to tak jednoduché. Pro naši ekonomiku domácí spořeba není ničím zásadním. Jistá hladina inflace není od věci.

Ale netrávil jsem stovky hodin studiem vytupních údajů - a ani jsem z nich nedělal žádné anlýzy, tak k tomu tématu nic víc neřeknu.  A Singera jako ekonoma docela respektuju - a jsem proti jeho kompetenci naprostá nicka - tedy doufám, že vědí, co dělají.

J. Kanioková 11.11.2013 21:17

Vidím to podobně..

Singerovi jsem vždycky věřila..

J. Jurax 11.11.2013 22:24

Re: hm...

Oni možná vědí co dělají, pro koho to dělají  a za kolik. Ovšem my si to odkašlem ... stejně se máme moc dobře a máme moc naspořeno, že ano.

Z. Rychlý 11.11.2013 23:02

Re: hm...

Procento je setina ze základu. Promile je tisícina ze základu. P.b. je co ? Chytráku.

J. Ráž 11.11.2013 16:22

Nevěřil jsem spikleneckým teoriím

ale poslední krok ČNB mne zviklal. Když si uvědomíme, kdo je vlastníkem největších exportérů, čili kdo bude mít největší profit z rozhodnutí ČNB, tak jsem nakloněn věřit tomu, že toto rozhodnutí nebylo směrováno ve prospěch národní ekonomiky.. Zvláště když si uvědomíme, že naprostá většina malých a středních ryze českých firem je se svými cenami, jako dovozci surovin, závislá naopak na pevné koruně. A o tom, co udělá s cenami zdražení PHM, nemá cenu ani hovořit. Singr se buď zbláznil, což je málo pravděpodobné, nebo má nám neznámý osobní strategický záměr. S ekonomikou státu a národním zájme to nemá nic společného.

J. Kavalír 11.11.2013 12:31

Jsme jako ovce

To, že je u nás většina ekonomických analfabetů, kteří toto opatření skousnou a nepůjdou po předpokládaném zdražení prakticky všeho okamžitě stávkovat za vyšší mzdy, mne nepřekvapuje. Jak si jinak vysvětlit 18% pro Babiše ve volbách. Pro Babiše, který si v převolební diskusi dovolil prohlásit, že jsou u nás vysoké náklady na pracovní sílu aniž by ho okamžitě někdo z jeho oponentů vyzval, aby laskavě sdělil, jak toho chce dosáhnout.

Jsou totiž jen dvě cesty. Jako zaměstnavatel může zaměstnancům na mzdy sáhnout přímo, ovšem za toto rozhodnutí by vesl sám veškerou odpovědnost.

Pak je tu druhá cesta - snížení tzv. vedlejších nákladů práce, tedy toho, co odvádí za zaměstnance formou sociálního a zdravotního pojištění. Tady si může umýt ruce, protože toto rozhodnutí by musel posvětit parlament.

Dopad na zaměstnance by byl ale stejný, jako přímé snížení platu. Peníze, které by chyběly na zdravotním s sociálním pojištění by mu mohly být strženy buď přímo, tedy zvýšením procenta, které je mu strháváno pro tyto účely z platu nebo nepřímo, přes státní rozpočet, po Kalouskovsku - zvýšením DPH či jiných (např. spotřebních) daní.

A o to tu jde - převést peníze z poloprázdných kapes do napěchovaných prkenic.

K. Luboš 11.11.2013 12:13

To já jsem se fakt docela řezal,...

... když jsem se od našich nejvyšších bankéřů dozvěděl, že lidé musí uvěřit, že bude líp. No a jak dojde český občan nejlépe k názoru že bude líp?? Takže jak to uděláme? No nejlépe tak, že mu ausgerechnet před Vánocemi zdražíme většinu zboží v obchodech. Vždy jsem si myslel, že co český řidič, to ydyot. Teď si ale to samé myslím o bankéřích z ČNB.

A. Bocek 11.11.2013 10:52

Žádejme po bankéřích ČNB

předpoklady ze kterých vycházeli a jestliže nenastanou tak by měli odstoupit.

J. Křivánek 11.11.2013 15:25

Re: Žádejme po bankéřích ČNB

Jaképak odstupvání! Kriminál! Při správě cizího majektu způsobili škodu větší než 5 miliónů. To je trestný čin za který naše zákony umožnují trest 8let. A není podstatné jestli to hoši udělali úmyslně nebo z čiré hlouposti - nedbalosti. Za peníze občanů české republiky intervenují proti české měně. Způsobují přímou ztrátu. Dále vytvářejí nestabilitu a nejistotu. Až to přestanou dělat tak kurz zase poskočí. V takovém prostředí se dá podnikat? Už dost toho že spekulatnští gamleři (říkají si bankéři) hrají odpornou hru na rozkmitávání kurzů. Nicméně tyto bankéřské svině pracují s majetkem soukromejch bank a fondů, kterých je hodně a nejsou schopni s kurzem dlouhodbě nic velkého udělat.

Já jsem na tomto jejich hajzlovském svinstvu nyní vydělal! Přesto bych chtěl aby byly potrestáni. Vyměnil jsem 40000USD až začali intevenovat a koruna oslabila z 19Kč na 20Kč. Měl jsem štěstí, chtěl jsem je vyměnit již před pár dny. Trhal bych si vlasy. Takže jsem vlastně získal 40000Kč. Dám těchto 40000Kč na prokázání viny těmto zrůdám a hlupákům.

J. Barto 11.11.2013 15:40

Re: Žádejme po bankéřích ČNB

Jé, Vy tak krásně cintáte !

L. Novák 11.11.2013 16:42

Re: Žádejme po bankéřích ČNB

Neplácejte hovadiny. Umíte taky něco jiného?

J. Křivánek 13.11.2013 22:42

Re: Žádejme po bankéřích ČNB

Jestli to byla rekace na můj příspěvek, tak je to projev inteligenta na úrovni hopucího koně.

V. Novák 11.11.2013 10:48

Díky za objasnění Klausova ultravičáctví

z 90. let!

J. Barto 11.11.2013 10:38

V rychlosti

jse přečetl příspěvky.

Kdepak je ten jásot nad tím, jak máme svou měnu, kterou můžeme v případě nutnosti devalvovat a tak vydrbat s eurem ???

V. Novák 11.11.2013 10:45

Ještě se nedostavili hlavní jásači Prokop, Hajkova a Rys.

...

F. Michek 11.11.2013 10:46

Re: V rychlosti

Jásáme nad korunou, ale nejásáme nad současnou bankovní radou! Zdá se Vám, že se české koruně nedařilo?

D. Streit 11.11.2013 11:52

Re: V rychlosti

Nic jste nepochopil. Měl působit trh, podle něhož koruna posilovala! Umělý administrativní zásah je protitržní a vlastně "pevným" kursem svazuje korunu s eurem. "Dováží" k nám rizika chrobalivého eura. ČNB má korunu chránit, ne svazovat s nejohroženější měnou, s níž si ECB neví rady a tiskne inflační peníze o překot (viz také ESM).

Podle mě to zinscenoval Zeman, který chce svázat korunu s eurem, udělat z Rusnoka guvernéra ČNB a vstoupit do dějin jako prezident, který přijal euro.

V. Novák 11.11.2013 12:30

Žádný pevný kurs vůči euru se nekoná.

Kéž by! To by si páni českonárodnobankéři nemohli takové čarování s korunu a jejím kursem dovolit.

Což je hlavní důvod, proč vystupují proti EURu - stali by se z nich tajtrdlíci bez moci.