27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Chlácholení

Naši statistikové nás svými publikovanými daty neklamou záměrně, ale tato data nám plnou pravdu neříkají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 25.2.2021 13:52

Uživatel požádal o vymazání
L. Písařík 25.2.2021 14:04

Co zdravotnictví, myslíte, že byste měl na drahé léky a drahé operace, kdybyste si musel všechno platit sám? Ani dnešní zdravotní pojištění neutáhne všechny náklady.

O. Uživatel 25.2.2021 14:58

Uživatel požádal o vymazání
A. Renjascu 25.2.2021 14:42

Daně samozřejmě platíte ve formě DPH či spotřební daně u PHM a ekodaně u elektřiny. Celkové hodnocení zranění bylo v ČR před zrušením superhrubé mzdy cca 65-68%.

A. Renjascu 25.2.2021 13:49

Čili stejně jako ty banky...

R. Langer 25.2.2021 9:02

No, já bych taky nechal ty blbce, co do takových bank dali peníze, zkrachovat. Jenom nevím, jestli by ti lidi za to měli pana prezidenta Klause o to víc rádi. ;-D

P. Milan 25.2.2021 9:53

Dejte do placu (ne do frcu) postup, jak by se tunelování čehokoliv dalo zabránit, s přihlédnutím k tomu, kolik majetkových poměrů bylo nutno změnit a jací lidé byli k dispozici v ČNB, justici, policii ...

S. Donát 25.2.2021 9:56

Do frcu? Jako do zastavárny?

A. Renjascu 25.2.2021 13:25

Za Klause padla tuším pouze jedna významnější banka a to AB banka, ty ostatní velké jako např Unoin bank, Moravia bank či supertunel IP Bank padly za vlády ČSSD a největší podíl na tom měl ministr financí Mertlík, který za to obdržel teplé místečko v bance. Klausovi se vyčítá mnohé, ale většinou je to mýtus, tak jako zmanipulovaný výrok o tom, že nezná špinavé peníze. Největší tunely ovšem přišly, mnohem později a s tím největším solárním tunelem za 1 bilion korun neměl společného vůbec nic. A kuponová privatizace byl super nápad, jak dostat majetek mezi lidi. Osobně jsem na tom za dva litry trhnul cca 150 tisíc a rodiče ještě více. Samozřejmě když to někdo prodal Harvardu pana Koženého či Kocábovo Trendu, jako moje manželka, tak dostal deset litrů a někteří možná nic. Selhání v devadesátých letech bylo dáno spíše zkorumpovaností soudního systému, který trvá až do dnes. Netvrdím, že bylo vše ok, protože špatné věci se děly, ale tehdejší přechod na tržní hospodářství v devadesátých letech byl naprosto unikátní a jen ČR jej zvládla s minimální inflací. Výrodej majetku do zahraničí a stavba montoven začala hlavně až za vlády ČSSD.

Z. Lapil 25.2.2021 13:53

Přesně tak.

J. Brunner 25.2.2021 14:25

R^

P. Brich 25.2.2021 15:20

[>-]R^

L. Písařík 25.2.2021 7:12

Pokud se týká obsluhy státního dluhu, stačí se podívat na některé členy v EU, jak to zvládají a vzít si příklad, to by jistě pan Klaus mohl vědět. Nemusel by strašit na psovi.

R. Langer 25.2.2021 9:03

Myslíte třeba jako Řecko, Itálii nebo Španělsko? Tak super! ;-D

L. Písařík 25.2.2021 9:14

Správně. A je někde vidět, kromě našich pisálků, že jim to nějak vadí? Všichni si žijí, jako by se vůbec nic nedělo, dokonce v prům. platech jsou všichni před námi. Ani USA si moc nedělá z toho, že jejich zadlužení skoupili Číňané. Jsou potřeba 2, jeden kdo věří že zaplatí a druhý, kdo zaplatí ( občas a jen něco a pak se věřitel unaví, něco odepíše jako nedobytné a něco prodá za polovinu někomu jinému). Nevzpomínáte si, jak dopadly naše pohledávky u Ruska, Kuby, Burmy, o afrických státech ani nepíši, tam se i několikrát změnil režim a odkázali nás, vymáhat pohledávky po tom, kdo si tenkrát půjčil. Již tenkrát jsem tvrdil, že vývoz ideologie je ten nejdražší, co může být.;-)

A. Renjascu 25.2.2021 13:47

O životě běžných Řeků či Španělů toho zřejmě mnoho nevíte. Dluh těchto zemí samozřejmě ovlivnil jejich životní úroveň a v Řecku nastal výprodej státního majetku do zahraničí. Protiprávně schválené zadlužení EU je také jen kvůli Itálii, která měla na jaře nakročeno ven z EU. Pokud si myslíte, že to lze dělat do nekonečna, tak se obávám, že budete zklamán, to jen politici s horizontem života na čtyři roky vládnou stylem po mě potopa, protože vědí, že oni ten průšvih už řešit nebudou. Pokud se podíváte do minulosti, tak uvidíte pouze tři způsoby řešení zadlužení:

1) hyperinflace

2) Válka

3) okupace a vysátí úspěšnější země.

Jinak Rusko nám dluh již dávno splatilo, Kuba navrhovala splácení formou dodávek kvalitního rumu, což nakonec zablokovaly - zlobovaly naše likérky a nebo dodávkami léků proti cukrovce, ale to si již nepamatuji proč to krachlo. Jinak pohledávky ČR ve srovnání s dluhem jsou minimální.

L. Písařík 25.2.2021 14:01

A přesto průměrný příjem Španělů a Řeků je stále ještě nad průměrným příjmem u nás a to si nežijeme špatně, nebýt viru, žili bychom v nejlepším období vůbec. V padesátých letech minulého století ( kdy jsem se narodil) vetšina bytů byla bez splachovacího záchodu, koupelny, na vesnicích mnohde s hliněnou podlahou a byly i rodiny, které musely krást, aby se najedly. Pro ty, jak tvrdí moje žena, bylo založení JZD pravým dobrodiním = bylo kde krást.

A. Renjascu 25.2.2021 14:37

Srovnávate hrušky a jablka, protože průměrný plat není přesný o odpovídající ukazatel. Daleko přesnější je ukazatel parity kupní síly a tam jsme již před Řeckem, Portugalskem a tuším, že i Španělskem. Před námi je trochu jen Itálie, ale to je ohromná ekonomika, která navíc těží z určité setrvačnosti trhu a strachu zemí EU tuto ekonomiku pustit. Navíc v těchto zemích jsou mnohem větší sociální rozdíly, takže běžný Ital na tom už o moc lépe - pokud vůbec - není o ostatních ani nemluvě.

https://www.kupnisila.cz/parita-kupni-sily/

L. Písařík 25.2.2021 14:11

Naše pohledávky byly prodány za asi polovinu hodnoty někomu, kdo si s nimi uměl poradit - týká se Ruska. A co se týče Kuby musel byste ji vidět na vlastní oči, byl jsem tam a doporučuji každému, kdo chce vidět, jak se u nás žilo po válce. Rum tam je, ale ne pro každého, ten kvalitní má chuť koňaku , ale je velmi drahý a jen za fecy = něco jako za bony kdysi u nás. Přesto je Kuba nádherná země, kterou stojí zato vidět.

D. Stirsky 25.2.2021 6:05

Zde má starý pán velký kus pravdy. Protože ekonomii, veřejným financím atd. rozumí.

J. Basler 25.2.2021 2:09

Nechme starého pána se léčit... Jestli bude mít lehčí průběh, tak se těším na záplavu článků o "chřipečce", kterou jako sportovec lehce překonal. Nic dalšího od něj už není podstatné a ani on už fakt není podstatný (jak podotkla i jedna hygienička).

Od jeho výroků o šedé ekonomice a nedaněných penězích mu moc nevěřím a to už je fakt hodně let. Ale já taky nejsem podstatný a mám, naštěstí, moc práce. Tak hezké ráno :-)

I. Pávek 25.2.2021 8:33

Krásný, kulturně a úsměvně napsaný příspěvek pane Baslere. S radostí připojuji svůj souhlas i když jsem jeho přípisku nečetl. :-)

L. Novák 25.2.2021 1:58

Statistická vládní data mají dnes stejnou "věrohodnost" jako měla v době, kdy byl Václav Klaus premiérem. V transformačních 90. letech se každým Novým rokem zvyšovaly plošně ceny o 10% a ta inflace byla viditelná všude kolem, ve stavebnictví - materiály, kam jenom pohled dosáhl... Tak to bylo několik let po sobě, dokud ČNB pod tehdejším vedením nezastavila Klausem kritizovanými opatřeními inflaci a nesnížila ji na jednotky procent...

Ale starý pán už si asi nepamatuje, co bylo, tak se nás tady snaží demagogicky přesvědčit, že oběd dovezený z restaurace rozvážkovou službou je svou cenou důkazem inflace v porovnání s cenou, kterou by stejný oběd stál při konzumaci tamtéž. Každému soudnému člověku je jasné, že to jsou dvě nesrovnatelné služby s rozdílnýmm obsahem a vloženou přidanou hodnotou...

Samozřejmě, že inflaci vidíme i dnes, podfuky se spotřebními koši už jsou klasika, ale odtrženost Klause od reality je zřejmá, protože jej lze jen těžko podezřívat, že si šel sám koupit do obchodu třeba kilo sypané rýže v balíčku, aby zjistil, že meziročně stoupla cena bezmála o 50%.

:-P

R. Tichý 25.2.2021 7:28

Asi si nepamatujete, ze bolsevici nas odrizli od normalniho sveta, abychom nemeli srovnani. Menova "reforma" v roce 1953 byla kradez za bileho dne. V roce 1989 byla cela Praha pod lesenim.

Zaver-hodnota socialisticke Koruny ceskoslovenske absolutne neodpovidala realite.

L. Novák 25.2.2021 8:48

Pamatovali si to mí rodiče a prarodiče. Dědeček - učitel - měl našetřeno cca 200tis Kč, což bylo tak na malý domek. No a měnovou reformou o ně přišli. Dědeček (nepoznal jsem ho) dobrovolně ukončil svůj život právě v roce 1953...

J. Nevrkla 25.2.2021 8:02

Díky Klausovi jsme byli jedinou postkomunistickou zemi s vyrovnanými rozpočty a zemí s tak nízkou inflací, že platí stále stejné peníze.

L. Novák 25.2.2021 8:43

Stále stejné? ;-D To je jen optický klam! Desetihaléřová mince měla stejnou velikost, jako haléřová totalitní mince z dob komunistického "blahobytu". Dnes už je nejmenší platnou mincí 1Kč, což jistě o míře inflace cosi vypovídá... ;-)

J. Nevrkla 25.2.2021 8:47

Při přechodu ze socialismu ke kapitalismu samozřejmě muselo k inflaci dojít, ovšem vyčítat ji tomu, kdo se zasloužil o to, že byla daleko nejmenší ze všech zemí, které procházely stejným procesem, je na hlavu.

L. Novák 25.2.2021 8:52

Odpovídám vám na vaši reakci k inflaci. Protože manipulujete se slovním popisem toho, co jsme zažili na vlastní kůži a peněženku.

J. Nevrkla 25.2.2021 8:55

Abyste nic nepocítil a měl v peněžence stále stejně, tak to byste musel zůstat v socialismu.