9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Chcete znát viníka inflace?

S inflací je jedna potíž: Když přesáhne určitou výši, mění se už tak rychle a je tak nerovnoměrná, že už ji nedokážeme statisticky přesně změřit. Už ji jen odhadujeme, více či méně přesně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Humble 23.4.2022 9:11

Solaro-vetrnikova zelena ekonomika proti co2 a pro ochranu zivotniho prostredi vede k brutalnimu zdrazovani energii.V jeho dusledku se lide vrati ke spalovani dreva a bordelu. Vykacime si tedy lesy a znicime vzduch. A pak ze vesmir nema smysl pro humor.

V. Humble 23.4.2022 9:04

Pro tenhle rok odhaduji inflaci mezi 25 a 30%. Mame jeste 7 mesicu pred sebou nevim proc bychom to nemohli dokazat. Problem s merenim inflace je ze ji urcuje stat z kosiku ktery urci a jeho slozeni se muze menit.V delsim case tak nemame objektivni nastroj jak ji zmerit. Nejblizsim realnym meritkem dopadu budou asi nemovitosti. Inflace take neni jednotna a dopada na kazdeho jinak. Urcita odvetvi prumyslu nebo ten kdo stavi dum si muze uz dnes uzivat inflaci hodne pres 100 % oproti roku 2019.

P. Sura 23.4.2022 8:52

Já myslím, že viníkem inflace je jakékoli přidávání peněz "někomu" - komukoli, kdo nepracuje o nic lépe a víc než dříve před přidáním. Tedy nejen "Kurzarbeit", ale i rozdávání přídavků k platům ve státní sféře bez ohledu na společenský přínos té které zaměstnanecké skupiny. Vzniká tím určitá velká a nespravedlivě finančně zvýhodněná skupina a reakcí na to je pak snaha o dorovnání hodnot těmi, kdo zvýhodněni nebyli, což řeší jediným možným způsobem - zvýšením svých cen. Problém je, že globální ekonomika funguje na principu rostoucího dluhu, ze kterého učinila ukazatel prosperity.

J. Moravec 23.4.2022 8:41

“ Vzniklo tedy málo zboží, málo služeb.”

Kterého zboží, kterých služeb je tak málo? Jaksi jsem si nestačil všimnout. Ale určitě to bude tím, že nekupuji všechno zboží a nevyužívám všechny služby.

T. Diblík 23.4.2022 6:01

Ceny elektřiny a jejího přenosu vzrostly o ještě krásnějších o 62,3 procenta. Proto budeme dotovat tepelná čerpadla.