6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 8.9.2011 22:21

Naprosto přesně

Nechci dělat generála po bitvě, ale nikdy se mi nelíbilo jak dělal stát pomyšlení zahraničním firmám, jako pozemky prakticky zadarmo, výstavba inženýrských sítí, daňové úlevy. Znamenitě to vystihli v prvních dvou příspěvcích pan Kužel a paní Kanioková.  Pokud se nemýlím, tak za první republiky bylo u nás evidováno asi 1 milion živnostníků. Komunisté tento stav naprosto zlikvidovali a s navíc jsme přišli o generační tradici řemesel a trochu nadneseně řečeno zmizela stavovská čest. Při přechodném tání v roce 68 jsem znal dost bývalých živnostníků, kteří byli plni nadšení, že budou moci svoji firmu obnovit.  Bohužel změna režimu přišla pozdě, ale právě proto měl stát rozdmýchat ty jiskřičky co ještě zbyly a ne financovat zahraniční  firmy, které s ochotou přijímaly nabízené dary, ale nakonec třeba odejdou za lacinější pracovní silou.

O. Kadlec 8.9.2011 22:45

Re: Naprosto přesně

Ale dnes máme víc než milion živnostníků.

J. Blažek 8.9.2011 20:58

Rybička ....

Ten článek je teoretické plácání -- jak když ryba plácá ocasem !

M. Gavlák 8.9.2011 11:54

Tyhle teorie o tom,

jak se má "národ probudit a začít pracovat" - udržujeme systém, který produkuje nedovzdělané lidi, nepodporujeme talenty z chudých rodin, vše se začíná podřizovat jediné mantře - zisk a co nejmenší náklady atd. atd, a pak přijde nějaký vzdělanec, který začne psát moudra o neprobuzeném národu... Myslím, že by se měli lidí hlavně zamyslet nad tím, k čemu jejich život je (má být) a pak je možné, že by tento ekonomický a politický systém dlouho nepřežil... a to prosím nejsem (a niikdy jsem nebyl) levičák nebo dokonce, nedej Bože, komunista... :)

Nejsilnější dojem z podobných článků je ten, že zajištění lidé s dobrým zázemím a vzděláním paušálně rozmýšlejí nad světem, který spěje do .... i jejich přičiněním...

P. Andrle 8.9.2011 14:04

Re: Tyhle teorie o tom,

Ale pane Pauku a Gavláku, tak to není. Ani takový dojem jsem nechtěl navodit. Listopad 89 sice nebyl žádnou revolucí, ale rozhodně nebyl pokračováním Vítězného února. To byste přisoudil komunistům nadpřirozené schopnosti. Ale stalo se to, že se národ opravdu probudil, pane Gavláku.

Při své práci se denně potkávám s desítkami skvělých drobných, středních a poctivých podnikatelů ze všech možných oborů a z několika generací.Jsou smělí, dobří a hrdí. I úspěšní, ovšem nemají na byty na Floridě, ani to nechtějí. Ano - nepíše se o nich v novinách, neboť jejich existence nevyhovuje bulváru, ale ani opozici z jakékoli strany a vláda na ně zpravidla nemá čas. 

Znám osobně ze společné práce stovky lidí nadšených lidí z neziskového sektoru. Jejich spolky (kterých je  v této zemi více než 70 000) dělají úžasné věci. Opravují památky, pracují na projektech sociální ekonomiky, zakládají divadla, vzdělávají sebe i ostatní, dělají charitu, spolupracují mezinárodně, pomáhají přírodě atd. Ani jedni ani druzí nepůjdou ovšem do politiky, protože tam jde bohužel o něco jiného. Takže pokud se nezmění podmínky podnikání, tím že  se například omezí jeho  svoboda  a nebo že nebude stát omezovat podnikatele  dalšími neslýchanými formami  napojování spřáteleného byznysu na státní rozpočet, je a bude místní ekonomika naprosto v pořádku.   

Pokud nedojde k omezení svobody spolčování a sdružování (o což se nyní částečně pokouší autoři nového, zatím ještě neschváleného Zákoníku práce), tak tento národ bude dál žít velice bohatým vnitřním a společenským životem.

Pochopitelně, že všechno by mohlo být lepší. Proto také kritizujeme, diskutujeme a brojíme proti zlu. Je to těžší, v třídním boji to bylo jasné. Nepřítel byl každý boháč a vzdělanec. Nyní je to tak, že našimi největšími škodci jsou neschopní a všeho schopní. A když se tyto dvě skupiny spojí, mohli bychom to částečně vidět i onou optikou vašich příspěvků. Spatně se s nimi potýkáme, neboť jsou dost maskovaní, někdy až k nerozpoznání.

O. Kadlec 8.9.2011 14:33

Re: Tyhle teorie o tom,

Pane Andrle, fandím Vám, nicméně všimněte si prosím jak jste bezděčně vystihl problém, který se týká lidí o nichž mluvíte stejně jako nás ostatních: 1/ do politiky nepůjdou, 2/ takže dokud se nezmění...

To je dobrý. Dokud nevyhraju, nebudu závodit....dlouholetý výmaz politiky z národa způsobil masovou politickou nevzdělanost toho národa, tedy i těch schopných a obětavých lidí. Oni vytěsnili politickou aktivitu ze svého života, maximálně volí, a pak se diví. Jenže politika neobsazená nezůstane. Jestliže sto lidí z města, kteří by měli kandidovat a měli co dát, to neudělá, udělá to ten stoprvní.

Dokud lidi ve velkém počtu najednou nepochopí, že zákony dělá parlament, a ne neziskovky, že vládnou úspěšní politici, a ne charakterní sousedé, a že poslance a ministry dělají politické strany, a ne klub modelářů, tak vám, publicistovi, nezbyde než podobné diskuse.

P. Andrle 8.9.2011 15:00

Re: Tyhle teorie o tom,

Všiměte si pane kolego, že jsem v tom druhém příspěvku napsal, že rok 1989 nebyl žádnou revolucí. Měl jsem to napsat přesněji. Ještě žádnou revolucí. Některé věci se totiž nedají řešit tak, že majitelé napůl shořelého baráku přilepí na neshořelou plůku novou. Pak to dopadne tak, že před volbami všichni křičí žádné výbory a dnes jsou ve výborech téměř všichni poslanci bez rozdílu a některé výbory mají i šest místopředsedů. Je toho moc, co je nutné napravit a to se nedá udělat ani za dvacet let, ani shora. Ono to půjde, nebojte se. Jsem bytostný optimista.  Naši pravnukové se nad našimi starostmi shovívavě (leč s pochopením) pousmějí. A co myslíte, že bude (už jsem to někde psal) v učebnicích dějepisu za 100 let o událostech roku 1989 - 2011? Víc ne, než pět řádek. Copak se tam asi vejde? A kdopak se tam asi vejde, na to se ani neptám.

J. Kanioková 8.9.2011 15:11

:)))))

O. Kadlec 8.9.2011 15:14

Re: Tyhle teorie o tom,

No - to mi ale smysl nedává. Člověk nežije s vyhlídkou co bude za 100 let v učebnicích.

Před sto lety se náš národ českoněmecky rozváděl a bylo to velmi intenzivní. Učebnice to dvěma řádky o paralýze politického života, horší než dnes, nevystihne. Ti lidi to museli řešit. Kardinálním problémem byla tzv. otázka sociální, kterou dnes většina i vzdělaných lidí nedokáže ani pochopit. Ale ti lidé v tom žili.A protože ji neuměli slušně vyřešit odnesly to jejich děti a děti jejich dětí. To se nemuselo stát, kdyby otázku sociální řešit uměli.

Takže žádný neopodstatněný optimismus. Samo se toho málo stane. Jestliže si náš národ neumí najít zodpovědné politiky, ba dokonce zodpovědní lidé ani nechtějí aby to národ uměl, pak to znamená, že situaci trestuhodně podceňují, a že na to jejich děti taky mohou doplatit. Nečinnost taky nese důsledky, negativní.

P. Andrle 8.9.2011 15:44

Re: Tyhle teorie o tom,

Je to zajímavá diskuse, ale abyste mě pochopil. Vše chce svůj čas. První republika ho neměla díky objektivním okolnostem (dvě totality a další válka - otázkou je, jak jsme k ní také přispěli v letech 1918-1919) a díky subjektivním okolnostem (které si nejsme schopni dodnes přiznat, natož, abychom se z nich poučili). Když si přečtete Peroutku (Budování státu) nebo Antonína Klimka (Boj o Hrad 1,2), případně Daniela E. Millera (Antonín Švehla) tak pochopíte, že mnohé se i dnes odehrává jako přes kopírák. Pouze snad osobností máme o hodně méně (tedy máme jich dost, ale žijí někde jinde po několikerém vyhnání) , takže musíme opravdu počkat. Po roce 1918 byla republika plná zbohatlíků, kterým se říkalo keťasové. Dodávali za války eráru většinou nekvalitní předražené zboží, šidili a bohatli. Vrchní v Alcronu se jim  klaněli až na zem. Tedy jejich milionům. Ale slušná pražská rodina je nepozvala na večeři. Jejich děti a vnuci odešli studovat do zahranicí a když se vrátili, byli pro společnost přijatelní, jenže příšla válka a po ní jsme je vyhnali všechny. A několikrát. Tak si musíme počkat, až zase přijdou naši vnuci a pravnuci. A oni přijdou, vždyť je to krásná země. Jednou budou zase země (moravská, česká, slezká), žádné kraje , stočlenný parlament, žádný senát, pět silových ministerstev, žádné dotace stranám, přímé volby všech včetně soudců a státních zástupců, vysoká práva a zodpovědnost obcí - vidíte,  jak je to jednoduché? V současné době byste se ovšem s takovým program nedostal vůbec nikam. A proč? I to je jednou z otázek dneška.

O. Kadlec 8.9.2011 19:55

Re: Tyhle teorie o tom,

No promiňte mi, já bych takový program vůbec nerozvíjel a ani nevolil. Rušit kraje? Pošetilé. Zmenšovat počet ministerstev? Pro demokracii nebezpečné. Rušit dotace stranám? pro demokracii snad i smrtící.

Ale hlavně: s takovým programem byste se nikam nedostal protože lidi mají důležitější starosti a zájmy. Jó kdybyste měl v programu JAK dosáhnout toho aby policie a soudy dělaly co mají dělat, to by bylo něco! CO - to dnes napadne pomalu každého kdo má načteno. A každého něco jiného. Ale JAK! Toť otázka, to je vzácné.

J. Kanioková 8.9.2011 14:44

Pane Andrle, hlubokosklon,

jak za článek, tak za tento příspěvek. Obdivuji lidi, kteří neskuhrají, jsou aktivní a plni elánu a zdravého rozumu.

Já dobře chápu, že někomu stěstěna toho moc nenadělila, ale jeho největší nepřítel JE - "já malý chudáček" ! Každý svého štěstí strůjce..

Skuhrat, nadávat, obviňovat je totiž nejlepší cesta k tomu, aby takový člověk byl všem nepříjemný a dokonce i v případě, že by nutně potřeboval pomoc, asi by se mu jí moc a dobrovolně nedostalo. Já roky chodila opatrovat starou paní s parkinzonem. Nešťastné a neskutečné fyzické postižení, naprostá fyzická neschophost, ale perfektní mozek a skvělý myšlenkový systém. Za ty roky mě nikdy nenapadlo, že by mi to bylo na obtíž či nepříjemné, ačkoliv fyzicky to bylo velmi náročné. Zato jsem sedm let dochovávala vlastní mamku, která prošla několika mrtvičkama a nejspíš i Alzheimerem a pro mě to bylo šílených 7 let. Fyzicky byla dost dobrá, ale přežít to její skuhrání, obviňování a nadávání bylo mnohdy nad mé síly.

K. Janyška 8.9.2011 9:59

Čeští politikové jsou kvalitnější, než většina jiných na světě... Dzp.

V. Kain 8.9.2011 10:36

Re: Čeští politikové jsou kvalitnější, než většina jiných na světě... Dzp.

Ale také máme nejvíce politiků typu Krausů,Palasů,Zgarbů,Grossů,Řebíčků a dalších ptáčků,kterých je nepřehledná řada.

P. Čech 8.9.2011 11:08

Re: Čeští politikové jsou kvalitnější, než většina jiných na světě... Dzp.

a Klausů, Dybů, Ježků, Topolánků, Dlouhých a mnoha a mnoha dalších.

P. Čech 8.9.2011 7:59

Kdo je to "nezaměstnaný"?

Každý, kdo pracuje byť jen zčásti pro druhé a přitom není v zaměstnaneckém poměru. Tedy i živnostník či podnikatel. Nikde není psáno, že někdo musí někoho zaměstnávat a kdo tak činí, činí tak dobrovolně a to k prospěchu nejen svému. Žádný systém ani stát, pokud chce prosperovat si nemůže dovolit nést odpovědnost za zaměstnávání svých občanů. Dochází tak k paradoxu. Na jedné straně existuje mnoho nevykonané práce (zejména v oblasti služeb) a na straně druhé armáda "nezaměstnaných", jejíž jednotlivci by se mohli efektivně živit vlastní prací (nikoliv v zaměstnaneckém poměru) Některé politické strany podporují  ty, kteří křičí "dejte nám práci". Ke komu tak křičí? Sami by měli práci vyhledávat, ani moc hledat nemusí. Práce je všude plno, málo je ovšem lidí, kteří by ji chtěli vykonávat takříkajíc na vlastní triko.

O. Kadlec 8.9.2011 11:31

Re: Kdo je to "nezaměstnaný"?

Jakou práci děláte vy? Já myslím že nic, protože takových mimoňů úplně odtržených od praktického života sem moc nechodí.

Naúpříklad v tomto případě vám nedochází, že jen malý počet lidí si může dovolit vyhledávat práci pro zábavu. Většinou jsou to ti které je ještě ochoten živit táta. Skoro všichni ale nehledají práci, které je jistě všude dost, ale placené zaměstnání. Musí totiž sami platit bydlení případně živit děti.

K. Kužel 8.9.2011 6:16

Velmi pěkné.

Už delší dobu se vyskytují hlasy proti zvýhodňování velkých zahraničních firem (například Volkswagen) proti domácím podnikatelům. Škodovka je sice tahounem naší ekonomiky, ale může také docela znenadání vypřáhnout. Až se tak stane, bude to velký malér.

J. Kanioková 8.9.2011 15:09

Máte pravdu,

sice všichni jsme rádi, když se Škodovce daří, protože je prakticky tahoun našeho exportu. Ale ty pobídky.... co říct.. jsou nefér. Zvýhodňují určité skupiny na úkor jiných. Prostě odpustky, dotace, regulace, přerozdělování (ztráty po cestě), to jsou čertova kopýtka a křiví ekonomické vztahy. A je to vždy na něčí úkor. Tyhle velké firmy byly zvýhodněny na úkor drobného podnikání, nebo nemusí jít jen o drobné.. Kdyby procentuálně takto poskytli odpustky či alespoň neházeli klacky pod nohy lidem, kteří mají odvahu pustit se do podnikání, tak možná už tu ten střední stav, dost mohutnějící, by už tu byl. Není. Protože právě na tuto vrstvu lidí se zaměřila odporná byrokracie domácí a hlavně eudebilní. Regulace, regulace, regulace, zhoršování podmínek k podnikání, zdražování téhož... EU se stala zrůdnou instancí vyřazených opotřebovaných domácích politiků, většinou levičáků..  kteří pro svůj prospěch jsou ochotni obětovat prospěch půl miliardy lidí..