2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Češi už navždy chudí? (2)

Dnes už začíná být jasné i hlavním odborářům, že hladina mezd vůbec neodpovídá skutečnému výkonu ekonomiky, ale síle těch, kteří určují pravidla! Rozhodně by to nemělo být tak, abychom měli mzdy propastně nižší než všechny průmyslové státy a jen o maličko vyšší než ekonomicky zaostalé Rumunsko a Bulharsko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 16.8.2014 14:37

To se nám to tu hezky sešlo,

včele s Vlkem, samej finanční odborník.

P. Vaňura 16.8.2014 0:04

Připomínám, že mezi roky 1870 a 1910 byla roční

inflace v USA jen 0,1% a dolar byl vázán na zlato. Byla to doba největšího ekonomického rozmachu země. A Británie si po napoleonských válkách dokonce dovolila plánované ZHODNOCENÍ měny. A zase nastala doba nebývalého rozmachu země.

A Henry Ford dokonce zastával názor, že cena průmyslových výrobků by měla trvale klesat, aby si je mohl dovolit větší počet lidí (a také se o to snažil). Kromě toho zastával názor, že dělníci mají mít velké platy, aby si mohli koupit na trhu nabízené zboží, což také realizoval. Svým dělníkům platil 5 dolarů denně, jeho konkurenti jen 2,40 dolarů.

V. Halašta 16.8.2014 7:35

Re: Připomínám, že mezi roky 1870 a 1910 byla roční

Ano. Taky ale Rašín posílil měnu a disáhl takové nezaměstnanosti, že ho jeden střelil do zad a Engliš devalvoval a vcelku úspěšně řešil krizi.

Nebyl tu křik, jak jsme furt v krizi, zatímco ostatní už ne?

V. Podracký 15.8.2014 13:09

Nazpochybňuji to, co napsal pan Vlk

ale přecejen Češi jsou navždy chudí především proto, že většina podniků je v cizích rukou, dceřiné společnosti odvádí velkou část zisku svým holdingům v zahraničí a tady neplatí ani daně. Nemáme velkou světovou společnost v českých rukou (jako byl Baťa, Nehera, Škodovka, Pragovka, Tatrovka). Chybí nám prostě dividendy velké části obyvatelstva ze zahraničních příjmů a daně tady placené. Takto budou Češi vždy stále chudí. Hrátky ČNB jsou jen maličkosti bez velkého významu. Kvůli nim chudí nejsme.

K. Pavlik 15.8.2014 14:31

Re: Nazpochybňuji to, co napsal pan Vlk

To je zazrak. Rozumny prispevek v te hore nesmyslu.

V. Vlk 15.8.2014 15:38

Re: Nazpochybňuji to, co napsal pan Vlk

Zdravím pane Podracký , jenže si myslím, že síla konvertibility koruny je základ. I ty firmy,které mají na to stát se světovými, musí utéci od koruny a tím ji zase oslabit. Nízká koruna, nízké platy ,a nakonec přemrštěné ceny kvůli nízké koruně zaplacené do zahraniční za moderní techniku, to vše brzdí a ničí českou životní úrovní a tím i bohatství všech, včetně majitelů firem.

K. Pavlik 15.8.2014 15:46

Re: Nazpochybňuji to, co napsal pan Vlk

Slaba koruna neni pricinou problemu ale jejim dusledkem. To popsal pan Podracky velice presne a to bankeri narodni banky nemohou zmenit.

J. Navrátil 15.8.2014 22:19

Re: Nazpochybňuji to, co napsal pan Vlk

Za jeden německý plat pracují zhruba tři Češi. Jak je to možné? Čtvrt století od převratu.

L. David 15.8.2014 10:49

Zpupní bankéři sedmičlenné Bankovní rady ČNB

Singer, Hampl, Tomšík, Janáček Lízal, Řežábek, Zamrazilová se ve velké listopadové revoluci dne 7.11.2013 dopustili hned čtyř současných trestných činů: 1) provinění proti smyslu článku 98, odst. 1 Ústavy České republiky: Ustanovení o České národní bance, 2) provinění proti smyslu paragrafu 2, odst. 1,2a 4 zákona č. 6/1993 Sb. – Zákona o České národní bance, 3) provinění ve smyslu paragrafu 329, odst. 1, Trestního zákoníku: Zneužití pravomoci úřední osoby, 4) provinění ve smyslu paragrafu 220, odst. 1 Trestniho zákoníku: Porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Zatímco u nás panovala záviděníhodná cenová stabilita, rozežrancům z vedení ČNB se zachtělo ji rozkolísat, a to v příkrém rozporu s Ústavou ČR a se Zákonem o ČNB, který JEDNOZNAČNĚ ukládá ČNB pečovat o CENOVOU STABILITU!

Jestliže se souhrn finančního majetku (vklady na běžných účtech, spořící účty, penzijní připojištění, podíly ve fondech, atd.) všech občanů ČR pohybuje v úrovni cca 2,5 bilionu Kč, pak záměrně vyvolaná devalvace koruny zločinci z ČNB o cca 5% znamená záměrné okradení českých občanů na reálné hodnotě finančního majetku v souhrnu o cca 125 miliard Kč, nehledě na okradení finančního majetku firem a dalších organizací. Následně ČNB s velkou hrdostí vykázala, že ve 4. kvartálu 2013 „vytvořila“?? „zisk“ 73 159 mil. Kč – třikrát vyšší než v každém ze třech předchozích kvartálů loňského roku (1.Q.2013 – 27 526 mil. Kč , 2.Q.2013 – 26 190 mil.Kč , 3.Q.2013 – 14 091 mil. Kč.

TO SE TO KRADE, SINGERE, HAMPLE, TOMŠÍKU, JANÁČKU, LÍZALE ŘEŽÁBKU, ZAMRAZILOS Z CIZÍHO!!!

L. David 15.8.2014 10:50

Re: Zpupní bankéři sedmičlenné Bankovní rady ČNB

POKRAČOVÁNÍ: Na sedm členů Bankovní rady ČNB jsem podal trestní oznámení z důvodu přestoupení ustanovení Ústavy a zákonů ČR. Vrchní státní zastupitelství v Praze však ráčí být toho názoru, že k porušení zákonů nedošlo. A Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které přezkoumávalo moji stížnost na práci pražské státní zástupkyně JUDr. Smetanové neshledalo jménem Mgr. Misáka v postupu pražského zastupitelství žádné pochybení.

MÁME SE NĚČEMU DIVIT??? A PROČ, KDYŽ ŽIJEME V BEZPRÁVNÍM ČESKÉM BLBÁKOVĚ???

A douška na závěr: Každý si může ve statistikách vedených jak ČNB, tak Českým statistickým úřadem vyhledat, jaké byly v minulých letech predikce vývoje ekonomiky ČR zveřejňované ČNB v porovnání s následným skutečným vývojem ekonomiky naší země. K vlastnímu údivu zjistíte, jak často se tyto ukazatele diametrálně lišily, a to dokonce i ve znaménku.

Pokud by měli zpupní bankéři z ČNB minimum pokory, museli by přiznat, že neexistuje žádný skutečně věrohodný a praxí ověřený makroekonomický model k predikci vývoje ekonomiky a na něj návazný model pro žádoucí vývoj měny, který by opravňoval členy rady ČNB realizovat nezodpovědné pokusy s ekonomikou České republiky a s úsporami obyvatel, firem a všech dalších organizací na základě pouhých ničím nepodložených domněnek sedmi osob.

Otázka na závěr: Kdy provedou okradení občané České republiky politickou defenestraci bankéřů z ČNB, včetně našich politiků, kteří ty uvedené bezbřehé zločiny kryjí?

L. David 15.8.2014 11:28

Re: Zpupní bankéři sedmičlenné Bankovní rady ČNB

A ještě "drobnost": CO DĚLAT SE STÁTNÍMI ZÁSTUPCI, KTEŘÍ NEPLNÍ POVINNOSTI ULOŽENÝMI JIM ZÁKONY A ZAMETAJÍ NEPOHODLNÉ VĚCI POD KOBEREC?

Každému je jasné, že vyšetřovat a řádně odsoudit sedm členů Bankovní rady ČNB za zločiny (včetně zločinu krádeže velkého rozsahu), by neskutečným způsobem otřáslo naší měnou, ekonomikou země a důvěryhodností jak ČNB tak České republiky vůbec!

Ale ptám se: Je to dostatečným důvodem k tomu, aby ZASE bez postihu viníků prošla další VELKÁ LOUPEŽ?

Jako ta v posledních dvou desetiletích, kdy sice byla polovina majetku České republiky zprivatizována (raději se neptejme jak výhodně pro ČR) a současně druhá polovina rozkradena, rozchvátána, zbytečně rozvrácena a zničena ve prospěch konkurence ze Západu!

J. Bruner 15.8.2014 9:57

Jan Masaryk řekl

dokud budou generálové placeni víc než učitelů, potud nebude ve světě mír. A obdobně to platí u rozhodovatelův ČNB. Pokud by se jejich plat odvíjel od cenové hladiny a průměrného platu a nedosahoval by více než dvojnásobku tohoto platu, pak by jim ani na mysl nepřišlo devalvovat korunu. Tím by devalvovali a to přímo, i svoji výplatu. Podle hesla "bližsí košile..." by přestali s takovými hloupostmi a drželi se hlavního úkolu a tím je CENOVÁ STABILITA. Prezident jmenuje bankovní radu a je-li skutečně prezidentem nás všech, už dávno, hned po prvé intervenci, ji ( nebo lépe je) měl odvolat.

V. Ondys 15.8.2014 10:36

Re: Jan Masaryk řekl

To byl náš kabrňák a jak taky skončil.

30.dubna 1948 americký velvyslanec L. Steinhardt podává ministru zahraničí Marshallovi podrobnou analýzu toho, co se v únoru 1948 odehrálo:

"...Jsouce zatíženi jako 'little' people, Češi vždy potřebovali silného spojence, aby se zachovali. Jejich přizpůsobivá, ohebná povaha je nutí k tomu, aby popuzovali souseda proti sousedovi, aby si libovali v dvojakosti (viz výroky Jana Masaryka během minulých dvou let), a aby sázeli na obě strany.

K. Pavlik 15.8.2014 11:22

Re: Jan Masaryk řekl

Syn se tatinkovi moc nepovedl.

V. Ondys 15.8.2014 9:48

:))))))))))) Je mi přes šedesát let

a pokud se dalo živořit během mého dětství za tisíc korun, dnes to zvládneme stejně za deset tisíc! :)))))) Soudruzi i ex, klídek, socialistickému přerozdělování u nás nic nehrozí!

V. Čermák 15.8.2014 10:08

Re: :))))))))))) Je mi přes šedesát let

Kdyby se nepřerozdělovalo, neměl byste důchod a tedy i z čeho žít. Vždycky jde o míru, která se stále mění , a tak ji není snadné optimálně stanovit, vždy to je "od zdi ke zdi".

V. Ondys 15.8.2014 10:22

:)))))) Melete nesmysly

Německý kancléř Otto von Bismarck (železný kancléř) zavedl povinné zdravotní i sociální pojištění. Politický záměr přitom ani neskrýval, chtěl vzít vítr z plachet socanům, kteří ostatní jenom okrádají a pod hlavičkou silného státu je bezohledně připravují o plody jejich práce.

P. Vaňura 15.8.2014 16:19

Jo, jo, tramvaj stála 60 haléřů, pivo

korunu dvacet a Husák byl zavřenej...

Samozřejmě, že máme větší životní úroveň, než v 50 letech, ale tisíc korun tehdy mohlo být i více, než 10000 Kč dnes. Průměrný měsíční plat po "měnové reformě" r. 1953 byl něco přes 800 Kčs a za královský plat se považovalo 3000 Kčs měsíčně, za Husáka v 70 letech pak 4000 Kčs měsíčně...

V. Ondys 15.8.2014 18:54

Re: Jo, jo, tramvaj stála 60 haléřů, pivo

:)))))) Dík za upřesnění, pane Vaňuro, narodil jsem se v 51...

P. Lenc 15.8.2014 7:35

Jó pane Vlku,

vždy, když napíšete pravdu, tak budete antiVlky pořádně pokousán.Děkuji za články.

O. Zuckerová 15.8.2014 9:24

Re: Jó pane Vlku,

Vážně, jsou moc dobré, ráda je čtu. Ve světle současných "opatření", jak se jim eufemisticky říká, se obzvláště půvabně vyjímá pravidelně opakovaná mantra českých sdělovacích prostředků, že jsme "nejméně chudí v Evropě". Nedávno v ČT. Leč redaktorům unikl malý rozhovor reportéra s  českými turisty, co jsou letos v Řecku na prázdninách: "Potraviny jsou tu dvakrát levnější než u nás!" Potraviny dvakrát levnější, důchody třikrát vyšší. K tomu miliardy od EU. Ale "nejméně chudí" jsou Češi!!  Aspoň kdyby z nás nedělali blbce, dneska si přece každý může informace najít!! - Při posledních nákupech v našich obchodech - rozhodně v Praze, nevím, jak v jiných krajích - bylo možno konstatovat, že ceny např. mléčných výrobků letos stouply o 20%!!

L. Černín 15.8.2014 7:11

Něco mi uniklo?

Nehodlá pan Vlk na podzim kandidovat do senátu za ČSSD či za Úsvit?

V. Halašta 15.8.2014 9:06

Re: Něco mi uniklo?

To je agitka i na ČSSD moc komunistická. Jediné řešení uvedných problémů je totiž komunistická revoluce, znárodnění atd.

M. Zdobinský 15.8.2014 10:51

Re: Něco mi uniklo?

Ano uniklo.Četl jste asi úplně jiný článek. Autor má skoro ve všem pravdu. Vám nevadí,že škrtem pera ČNB jste přišel o cca 10% svých úspor? Hromada věcí ,které denně kupujete v korunách se dováží a platí v eurech....Ty prostě v obchodech během několika měsíců zdražili. Takže pokud nejste majitelem továrny, která 90% produkce vyváží, máte smůlu, taky jste přispěl. Kecy agitce na tom nic nezmění...

B. Uhlich 15.8.2014 22:38

Re: Něco mi uniklo?

Pane Zdobinský, s těmi továrnami bych byl opatrnější....on i tam se projevil malér a krátkozrakost ČNB. Protože naše fabriky by na devalvaci vydělaly, kdyby prodávaly výhradně českou produkci, ale ono tomu tak není... většina zdejších výrobků se skládá z 75% z cizích, tedy dovezených součástek ..tak sakra , kde je ta exportní výhoda ?!?!?!? Tedy pro drtivou většinu českých firem se zároveň zdražily vstupy... protože naše hospodářství došlo do stavu, kdy si nejsme schopni pomalu vyrábět ani šroubky... pozor!, to není vtip neboť cca 60% spojovacího materiálu je výhradně z dovozu...

Asi se v tom nemá cenu víc patlat...asi nejvíc co mě na celé věci fascinuje je ten smířený přístup lidí...všude jinde na světě by hořely vládní budovy, ČNB by měla vymlácená okna (minimálně) a tady...???...tady je klídek a spousta blbečků se toho ještě zastává..neuvěřitelné... :-(((((

T. Kohout 15.8.2014 12:59

Re: Něco mi uniklo?

Možná by měl kandidiovat do ČNB, aby tam přinesl trochu vítr. Oni ti teoretičtí ekonomové, finančníci a bankéři se tak utopili ve svých teoriích, že žijí ve virtuálním světě a vůbec nejsou sto pochopit, jakto že ty jejich teorie v praxi nefungují, či fungují jinak.

V. Halašta 15.8.2014 6:18

Dort pejska a kočičky polevu nedostal.

Kdo by čekal nějaký rozumný závěr tak asi nebyl zklamán, protože kdo nakydá na ČNB je tu vítán. Že kydat na ni byl jediný cíl 2 článků (sic) je zřejmé. Že autor evidentně k ekonomice nečuchl nevadí. Ale obyčejná matematika by stačila.

V článku nejsou omyly ale vyslovené lži, když se porovnává růst mzdy s devalvací. To by platilo, kdybychom všichni byli placeni v Kč a platili jen za dovozové zboží a služby. To není pravda. Pokud se dobře pamatuji, tak procentuelně je v konečné spotřebě zastoupený dovoz někde kolem 1/3.

Devalvace se promítá do inflace, ta je měřítkem toho uváděného okradení. Že není na úrovni 8-10% ale někde kolem nuly potvrzuje platnost předchozího odstavce a naprostou mimoňost článku. Takový bych čekal někde u chemtrails a ne na psu. Asi budu chodit radši tam.

R. Langer 15.8.2014 8:34

Re: Dort pejska a kočičky polevu nedostal.

No, procentuelně je to možná 1/3. Pro toho, kdo je placen v korunách je to -10%. Stačí když budete pravidelně nakupovat a uvidíte to na cenách v regálech s potravinami (a i s čímkolic dalším). Že se to nikam nepromítlo je lež. Ale předpokládám, že vy osobně zřejmě asi nenakupujete, a pravděpodobně jste placen v eurech. To se to pak pěkně vykládájí ekonomické teorie.

V. Halašta 15.8.2014 9:04

Re: Dort pejska a kočičky polevu nedostal.

Jsem běžný zaměstnanec, placený v Kč a tyto invektivy jsou od Vás neslušné.

To, že nevíte s jakými pojmy pracujete (co je ta 1/3 a těch 10%) je od Vás hloupé.

PS. Ja se taky nesnažím kecat do historie nebo jiných věcí, kterým moc nerozumím.

J. Kratochvíl 15.8.2014 10:06

Re: Dort pejska a kočičky polevu nedostal.

Pane Halašta, vy nejste ekonomický mimoň, vy jste ideologické hovado.