6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ceny vody

Zájem médií i veškeré veřejnosti o téma vody každoročně eskaluje na konci roku, kdy majitelé a provozovatelé vodohospodářských sítí vyhlašují ceny vodného a stočného na rok následující.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. David 30.11.2015 20:26

Pokud by nedošlo na většině míst v ČR k tomu zločinu,

že prodej vody byl za hubičku předán zahraničním (většinou francouzským firmám) s pravidelným ziskem (zdaněným mimo ČR) do jejich kapes, zatímco investice a náklady na údržbu vodovodní sítě nesou obce,

MOHLA BY BÝT CENA VODNÉHO A STOČNÉHO MOŽNÁ AŽ POLOVIČNÍ ! ! !

Tak skvěle umí "privatizovat" pouze Česká republika !

I. Schlägel 1.12.2015 11:57

Re: Pokud by nedošlo na většině míst v ČR k tomu zločinu,

Ne, takto skvěle umějí privatizovat politici. A stafáž jim k tomu dělají místní ovce.

L. Novák 2.12.2015 18:36

Re: Pokud by nedošlo na většině míst v ČR k tomu zločinu,

A jak to souvisí s cenou vody (a totální zanedbaností rozvodů vody a čištění splašků za bolševika)?

J. Veselý 30.11.2015 15:38

Jó, to v Anglii

už mají co se týká vody komunismus. Každému podle jeho potřeb! Vypadá to tak, že např. v Londýně vodárenská firma spočítá svoje předpokládané náklady, k tomu se dá malý zisk a rezerva na opravy a investice a výsledná částka se rozpočítá stejně na všechny domácnosti, které zaplatí roční paušál bez ohledu na spotřebu. Příplatek je za zahradní kohout a bazén. Ušetří se obrovské sumy za měření, odečty, vyúčtování atd a tyto peníze se mohou proinvestovat.

I tak si angláni stěžují, že je voda drahá a uvažuje se o tom, že by se do domácností pitná voda vůbec nedodávala, jen užitková, protože na pití a vaření se spotřebuje jen 1 % vody, ostatní proteče koupelnou a záchodem. Pitnou vodu by si každý kupoval v barelech.

Vypadá to, že pitná voda bude za pár let luxusní zboží.

L. Novák 30.11.2015 15:55

Re: Jó, to v Anglii

Pitná voda za peníze v barelech není tak úplně blbý nápad. Dnes si už spousta lidí kupuje pitnou vodu v PET flaškách, protože podlehli reklamě a nechali se přesvědčit, že je kvalitnější, než ta z vodovodu... V několika málo případech to může být pravda, v naprosté většině je to rozmar a nesmysl.

Třeba 19 l PET barel známé české značky se prodává nad 100,- Kč/ks. 1000 l pitné vody z vodovodu taky tak nějak.

Otázkou je, co by se změnilo takovou změnou systému distribuce. Uživatel by za vodu nejspíš zaplatil víc.

Znám místa (obce), kde byl odjakživa vodovod za paušál, protože vodní zdroj byl/je kvalitní a nevyžadoval žádnou dodatečnou úpravu. Pravdou je, že tam nikoho dodnes nenapadlo budovat si obrovské bazény, protože jejich napouštění by rozhodně dokázalo zlikvidovat dostupnost vody pro ostatní. V Praze je bazénářů asi hodně, takže poměry budou asi taky jiné...

Vyrobit pitnou vodu zase nemusí být moc drahé, takže je otázkou, jestli by se změna vůbec vyplatila a co by to znamenalo z pohledu hygieny nebo třeba i podpory většiny občanů... To už je taky politika. Nejdražší je vyčištění splaškových vod. A to je taky velmi podstatná část ceny dnešní vody z vodovodu...

L. Novák 30.11.2015 13:47

Jak tak sleduji ministra ŽP Jurečku (lidovec)

mám dojem, že každá věta, kterou vypustí do médií, je dalším důkazem jeho neschopnosti a hlouposti. V bolševické vládě by se vyjímal dobře.

J. Kadeřábek 30.11.2015 15:26

Re: Jak tak sleduji ministra ŽP Jurečku (lidovec)

Co to má společného s tématem zdražení vodného, které je plně v gesci ministra ŽP Brabce?

L. Novák 30.11.2015 16:01

Re: Jak tak sleduji ministra ŽP Jurečku (lidovec)

Jurečka v této věci vystupuje dost často a tuhle se "ministerští experti" nechali slyšet, že by se měla voda přečerpávat z dolních toků výše a doplňovat tak stavy podzemních vod... Tehdy jsem nevěděl, jestli jsem se zbláznil já, a nebo oni. :-D

Takže jestli Jurečka je ministrem zemědělství a kecá do zásobování vodou, je to jeho politické riziko. Mimochodem, "Bilionový tunel OZE" (zák. 180/2005 Sb.) byl spáchán na Ambrozkově ministerstvu a byl to stejný trouba, jako Jurečka. Lidovci jsou oba. Proto jsem možná popletl i ministerstva. ;-)

J. Schwarz 30.11.2015 11:56

Další důkaz

skutečnosti, že "ministerstvo živitního prostředí" je nástrojem ekoteroristů v boji proti vlastnímu obyvatelstvu.

J. Bruner 30.11.2015 0:35

komu patří podzemní voda?

Tedy komu bych měl platit za odběr podzemní vody, státu nebo vodárně, která je skoro všude soukromá? A proč jenom voda, když i vše ostatní odebíráme ze země, ropu, kovy, plyn. Za to by se také mělo platit. A komu? Zřejmě státu.