26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Budoucnost patří povalečům

Historicky nejhorší propad ekonomiky o téměř 11 % považuje vicepremiér Karel Havlíček za přijatelný ve srovnání s ostatními zeměmi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 4.8.2020 9:06

S mnohým souhlas ale ta úvaha, jak jsou podniky zavřené a tím pádem mají statistici čísla o ekonomické aktivitě vyšší je trochu přitažena za vlasy. Jestli ji dobře rozumím, tak vychází z premisy, že podniky s nulovou aktivitou neposlaly hlášení a statistici počítají tedy jen z těch dobře si vedoucích. To je ovšem dost divoká hypotéza nehledě na to, že čísla o výběru daní jsou zase ovlivněna jejich odklady takže bych jim věřil méně než statistikům.

Rozptyl bude jistě výrazný ale dvojnásobek je přehnaný odhad.

A ještě jedna věc - nejde ani tak o pojmenování stavu ale o jeho reálné fungovani, jinak na něj ekonomika nebude reagovat. Že správně pojmenujem lidi doma na antiviru za nezaměstnané je nevyzene hledat si práci. Pokud je 10% pokles ekonomiky a nepohne to s nezaměstnanosti tak se ta ekonomika nemá tendenci dávat do pořádku.

Ale celkově, jak píšu, souhlas.

J. Kraus 4.8.2020 9:06

Kamínek do mosaiky. Existuje v centru Prahy italská restaurace, Ital nikdy žádný, patří Ukrajincům. Pravé italské těstoviny už několik let vyrábí jedna Češka z české mouky, tři dny v týdnu fest. Marže, podle jejího odhadu, stovky procent. Přišla tzv. pandemie, stolek ve vchodu, většina zaměstnanců propuštěna, ona pracovala jeden den v týdnu. Skončila tzv. pandemie, počet zákazníků na cca 50%, bylo by třeba nabrat zaměstnance, ale není kde. Ani ti propuštění se nechtějí vrátit. Proč asi, kdo to ví.

J. Nevrkla 4.8.2020 8:53

Čeká nás velký úpadek.

Š. Hašek 4.8.2020 13:10

Možná "přešlapování na místě". A nejvíc budou křičet ti závislí na státu.

J. Nevrkla 4.8.2020 13:19

Já už ten optimismus o pouhé stagnaci nemám. Velké dluhy mohou načas oddálit propad, pak to bude o to horší. Velké obavy mám o automobilový průmysl, pro nás důležitý.

M. Vlasák 4.8.2020 7:21

R^

M. Krátký 4.8.2020 4:03

Děkuji za srozumitelné vysvětlení základních zvěrstev, která páchají společně s našimi "taky politiky" trubci a Nány z ÚV EU - dobré ráno všem !!!!!!