22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Budou se rozdávat peníze. Dostane každý

Všichni jsme si asi už všimli, že centrální banky „tisknou“ peníze jak o život. Někteří si navrch k tomu ještě všimli, že zejména v Evropě tyhle peníze prakticky nejsou ničím kryté.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 20.11.2020 6:54

Komunismus to bude, až za napsání tohoto článku budete několik roků mít povolenou jednu návštěvu za měsíc a balíček jednou za čtvrt roku.

L. Písařík 20.11.2020 6:44

Obávám se, že s těmi lokomotivami, zejména parními bude problém, stále jich ubývá, nejsou k sehnání a cena astronomicky roste a to si jistě projeví na inflaci. Ale ty peníze z nebe, když se budou sypat, to bude žúžo, lid je bude sbírat jak kdysi mandelinku bramborovou a bude všeobecná hojnost - něco jako - Hoj ty Štědrý večeře ............. atd.

L. Písařík 20.11.2020 6:38

A to už bude komunismus?

J. Stehlik 20.11.2020 5:07

Tak je to jednoduché . Ceny rostou u zboží kde chybí konkurence nebo nabídka (nemovitosti) .

Pak by se paní měla zajímat proč je ten trh tak zablokovaný a zda by nebylo lepší upravit regulace tak , aby se objevila větší nabídka na trhu. Nejen u výstavby , ale pozemku a nemovitostí ladem ležících.

Dobrá konkurence je třeba u paliv , tam nikdo nenaříká , že jsou ceny jaké jsou ;-)

L. Novák 20.11.2020 3:09

Inflace je vidět [>-] EU všude. Nejenom v cenách nemovitostí (tam je nejvyšší). Třeba kilo nejlevnější rýže stávalo dlouhá léta v Kauflandu kolem 20 Kč. Během roku se cena zvýšila bezmála na 30 Kč. A třeba nejlevnější jablka v letošním roce nadúrody byla za 17 Kč/kg jen v akci, dřív se běžně dala koupit i pod 10 Kč/kg. Vzrostly i ceny citrusů, rajčat, ovoce a zeleniny obecně, pečivo, chléb... Brambory naopak cenově po dvou letech vyšších cen poklesly... Jak je to s cenami lokomotiv, jsem nezkoumal. ČSÚ to do spotřebního koše jistě započítá. ;-D