2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Břidlicový plyn nebo demokracie

Postup Putinova Ruska ve východní Ukrajině před nás staví novou otázku, na kterou, obávám se, nejsme připraveni. Ta otázka je zdánlivě jednoduchá, ale její konotace nejsou triviální. Co jsme ochotni udělat pro dlouhodobou obhajobu našeho životního standardu, našich hodnot a našich priorit?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 18.4.2014 17:46

Re: Strašení Putinem

Máte snad dojem, že mohutný import plynu z USA (za nízké ceny) na potíže nenaráží? A dohnání EU-hlupáctvím vzniklé propasti v rozvoji moderních technologií těžby fosilních paliv bude snadné (půjde to vůbec?)?

V. Kolman 18.4.2014 0:04

A COŽ OBNOVIT VÝROBU SVÍTPLYNU A VÝROBU BENZINU Z UHLÍ???

Nebylo by to ostatně nic nového, ve "Stalinových závodech" v Litvínově se benzin z uhlí již za t.zv. socialismu vyráběl.

       Nevím, na jak dlouho by vystačily zásoby uhlí, ale naše závislost na Rusku by se tím TEĎ! rapidně snížila. Spolu s tím,  bychom mohli omezit vývoz elektrická energie z jaderných elektráren, a začít ji spotřebovávat za rozumnou cenu v našich domácnostech.

K. Jež 17.4.2014 22:25

Podpořme doly !

Topme uhlím. Já už topím. Ušetřím obrovské peníze a ještě bojuju proti Putinovi ::)))

V. Novák 17.4.2014 22:05

Re: Pan autor je odborník?

Vycucaj se z prstu - co by firmy neudělaly kvůli růstu cen akcií?

A pak se odhady snižují a snižují, jako v Polsku. To jdou už ovšem akcie prodané a prachy na kontech...

J. Vyhnalík 17.4.2014 21:50

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Tak jsem to také myslel.

B. Uhlich 17.4.2014 21:44

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

To já se obávám, že bude-li nadále pokračovat tento poněkud nešťastný způsob světové ekonomiky...tak asi už nebude lítat nikdo nikam...

J. Vyhnalík 17.4.2014 20:57

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Však oni jim to Japonci, Číňané a EU oplatí, až budou mít vlastní stanice.

J. Vyhnalík 17.4.2014 19:40

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Podstatné jsou výsledky. Přestože mozky z Ruska utíkají ve velkém za lepším, pořád si drží pozici na špici v řadě oborů. Bohužel EU a postupně i USA se utápějí v politické korektnosti a podpoře nesmyslných oborů. Debaty o tom, že mezi špičkovými matematiky a fyziky je přirozená převaha mužů jsou tabu a pokud se některý z profesorů dopustí výroku na toto téma, je to automaticky velká komplikace a někdy i stopka pro jeho kariéru.

To, že budeme verbálně snižovat Rusko, nám nepomůže, naopak nám to zabrání vidět realitu.

J. Kuka 17.4.2014 19:36

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Rusove by nebyli schopni provozovat ISS ani omylem , ti slouzi pouze jako dopravci a maji tam par svych experimentu . Je napriklad zajimave , ze pouze cca 15% experimentu provadenych ruskou casti posadky "pochazi" z ruske federace . Vetsina je japonska , cinska a z ESA . viz kosmo.cz

J. Kuka 17.4.2014 19:30

Osobne ...

Osobne nemam s bridlicovym plynem problem , za posledni 2-3 roky se tezba v USA hodne rozjela a problemu typu kontaminace spodnich vod je minimum . Tech par , ktere se obevili se snazilo zelene hnuti "zpropagovat" , ale oproti celkovemu objemu tezby jsou to proste minimalni problemy . Studii uz existuje nekolik a vsechny prakticky tvrdi to same .

J. Šimek 17.4.2014 18:37

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

A o tom jsem Vám napsal, že v Rusku nemá podmínky pro motivaci schopných, jen pro pár vyvolených.

J. Vyhnalík 17.4.2014 17:23

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Tak tady se mýlíte. IQ, podobně jako další fyzické charakteristiky (výška, rychlost, vytrvalost atd.), není rozloženo v populaci stejně. Zjistitelné rozdíly jsou jak mezi národnostmi, tak třeba pohlavími. Bohužel toto je oblast, která je v rámci "politické korektnosti" TABU (doporučuji knihu Tabu v sociálních vědách od Petra Bakaláře). Rozdíly lze nalézt jak v průměrné hodnotě, tak v rozptylu. Aby bylo jasno, nejedná se o nějaký primitivní rasismus. Ať si vyberete jakoukoliv charakteristiku, tak v rámci každé skupiny najdete jedince, kteří překonají běžné členy ostatních skupin. Například světový rekord na 100 m je u mužů nižší, než u žen a pokud bychom měřili průměrnou výkonnost populace, tak muži budou rychlejší než ženy, ale pro 99,999 % mužů najdeme rychlejší ženu.

Pokud jde o IQ, tak podstatné jsou dvě věci. Jednak kolik lidí s IQ > 145, IQ > 150, IQ > 160 v nějaké populaci je a jednak nakolik je konkrétní populace schopna těmto lidem vytvořit podmínky a motivovat je k rozvoji. Takové USA dlouhodobě těží z toho, že mají ty nejkvalitnější univerzity na světě a proto také získávají spoustu Nobelových cen, ale ti "američtí" nobelisté se zhusta narodili v jiných zemích.

Samotné Rusko má staletou tradici v tom, že dokáže své intelektuální elity vybrat a motivovat.

J. Šimek 17.4.2014 15:59

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

1/ Srovnání ČR a Ruska jste zavedl proč, když o tom příspěvek prostě není ?

2/ Dost blbě jste mě odhadl, školy mám, cizí jazyky ovládám, posledních cca 25 cestuji po světě, jako profesionální obchodník. Že jsem si dovolil popsat osobně zažitou praxi periferních částí Ruska je pro Vás důvod mě postrkovat do intelektuálního suterénu. To jistě můžete, ale je to blbost.

J. Kadeřábek 17.4.2014 15:17

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Myslíte tu spolupráci kterou nám tady v minulosti předvedli Němci a Rusové při dělení Polska?

A nemyslím jen tu poslední v předvečer II. světové války.

P. Švejnoch 17.4.2014 14:48

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Milý pane Šimku 066, já jsem nic vyvracet nechtěl. Ono je pravdou, že "využitelný intelektuální potenciál" (já bych to formuloval jinak, ale nešť) má poměrně nízké procento populace - Gaussova křivka tento fakt ilustrující je poměrně dobře známa.

Chtěl jsem říct dvě věci:

1) Procento inteligentních lidí je v celé lidské populaci +/- stejné. Tedy percentuelně vyjádřeno nepochybně na tom nejsme ve srovnání s Ruskem v tomto parametru ani lépe, ani hůře. Budeme-li hovořit v absolutních číslech, pak na tom, zcela pochopitelně, bude Rusko lépe.

2) Z Vašeho příspěvku vyplývá, že Vy se rozhodně na pravé straně zmíněné křivky nenacházíte.

J. Šimek 17.4.2014 14:14

Re: Další pojašený břidlicotěžebník

To máte ze školení u vás na buňce, nebo máte nějaký linky ?

J. Šimek 17.4.2014 14:12

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

A tím srovnáním s námi jste vyvrátil jako co? Z toho, co jsem napsal rozhodně nic. Tak snad příště ... :o)

V. Vaclavik 17.4.2014 14:11

Rozhoduje se mezi

nasi vlastni sebedestrukcni zelenou budoucnosti, nebo budoucnosti vazalske zavislosti na civilizacne zaostale velmoci, ktera je velmoci jen diky sve velikosti a pouzivani hrube sily.

Argumenty, ze kdyz my prestaneme odebirat plyn od Ruska, proda je na vychodnich trzich, jsou nemoralni - je to jako rikat, ze mame dal prodavat lano svym katum, protoze kdyz jim ho neprodame my, proda jim ho nekdo jiny a stejne nas na nem pak obesi. Krome toho ten argument taky opomiji, ze chleba se lame nyni a tady a Rusko nebude schopne tak rychle se preorientovat na ty vychodni trhy a kazdy vypadek ho tvrde zasahne.

Podle te lidove moudrosti, ze i zle muze byt k necemu dobre, meli bychom nynejsi konflikt s Ruskem vyuzit k prevalcovani zeleneho odporu k tezbe toho bridlicoveho plynu, odporu k jaderne energii, odporu k uhli odporu ke vsemu, co jde na ruku nasemu blahobytu - protoze o to zelenym jde predevsim, vse ostatni je jen zasterka. Ted mame obrovskou prilezitost s tim neco udelat, prolomit tu iracionalitu na evropske, nebo aspon na te nasi narodni urovni. Jenze jak tady tak ctu ty porazenecke, opatrnicke nazory zdejsich pravicovych myslitelu, ta prilezitost zustane nevyuzita. Jak taky jinak.

J. Šimek 17.4.2014 14:04

Re: Strašení Putinem

No vidíte to, rok starý článek, jak je to jasné a pak bác ho, jsou to žvásty. Koukněte na aktuální zprávu z Kremlu http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/odpoved-ruska-na-sankce-dodavky-plynu-do-ciny/r~3f3d59b8c17511e3b566002590604f2e/

Stačí shrnutí, aby bylo jasné, že nic nepůjde řešit přes noc, ani za rok, ani za dest let.

"Do roku 2035 chce Moskva export ropy zdvojnásobit a do Asie posílat až

třetinu svého celkového vývozu plynu. Tyto plány ale stále narážejí na

zásadní nedostatky v infrastruktuře." Takže bez odběrů z EU bude mít minimálně v příštích 20 letech prdel v kalupu a kasu prázdnou :o)

J. Kanioková 17.4.2014 13:11

Dole mám nefunkční odkaz - takže znovu

Polský břidlicový sen ohrožen? Total jako další průzkumník odchází

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2612276/polsky-bridlicovy-sen-ohrozen-total-jako-dalsi-pruzkumnik-odchazi.html

R. Langer 17.4.2014 13:06

Re: Další pojašený břidlicotěžebník

No tak u Obamy nic zvláštního... ;-)

R. Gramblička 17.4.2014 13:05

Re: Další pojašený břidlicotěžebník

Obama je typický politický žvanil, který si s tím nemusí dělat starosti, páč k případnému zprovoznění dodávek plynu do Evropy dojde (jestli vůbec) až dlouho po jeho prezidentování, takže zodpovědnost nula (0)

J. Kanioková 17.4.2014 13:02

Re: Strašení Putinem

Rusko zdvojnásobí vývoz ropy do Číny, začne s dodávkami plynu. Do Evropy už žádné potrubí stavět nehodlá http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2297727/rusko-zdvojnasobi-vyvoz-ropy-do-ciny-zacne-s-dodavkami-plynu-do-evropy-uz-zadne-potrubi-stavet-nehodla.html

Transneft - http://www.transneft.ru/pipelines/

RUSKO SI NEJDŘÍVE PLÁCLO NA PLYNOVÉ DOHODY S ČÍNOU, TEĎ ROSNĚFT PŘIPRAVUJE MEGA-DOHODU S INDIÍ - http://jdem.cz/bafpq3

R. Gramblička 17.4.2014 12:52

Re: Pan autor je odborník?

bohužel, obecná hysterie nedovolí ani ten průzkum, aby jsme věděli na čem jsme.

E. Sevrát 17.4.2014 12:04

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Zase panu Šimkovi musíte přiznat, že férově přiznává výši svého IQ = 066.

M. Fausek 17.4.2014 11:51

Re: Strašení Putinem

Je-li zájem a ten je, pak v zemi neomezených možností se najde rychlá cesta, jak přepnout na přepravu patřičných surovin do Číny. Nebo si myslíte, že je to tak neřešitelný problém ?

P. Švejnoch 17.4.2014 10:54

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Cituji: "Rusko má 144 miliónů obyvatel. Využitelný intelektuální potenciál z nich má nepatrná část, která žije v pár největších aglomeracích. Zbytek na periferii zápasí o život."

Z uvedené pasáže bych si dovolil vyvodit následující: Česko má 10 milionů obyvatel. Využitelný intelektuální potenciál z nich má nepatrná část. Část, k níž Vy, pane Šimku 066, očividně nepatříte.

J. Šimek 17.4.2014 10:11

Re: Vážený autore,

No utlumuje ji v Číně, kde chybí infrastruktura a ložiska jsou v nepřístupných místech. Jinak dobrej pokus :o)

J. Šimek 17.4.2014 9:53

Re: Další pojašený břidlicotěžebník

Tak o jaké nabídce břidlicového plynu pro EU mluví Obama? Ten má asi oproti Vám úplně blbé informace a slibuje, co nejde splnit, že?

J. Šimek 17.4.2014 9:51

Re: Nomen omen, aneb Perlín perlí

Rusko má 144 miliónů obyvatel. Využitelný intelektuální potenciál z nich má nepatrná část, která žije v pár největších aglomeracích. Zbytek na periferii zápasí o život.

Doporučuji si zajet okouknout nemocniční zařízení na jihu nebo východě Ruska. Oni vás ty žvásty přejdou.