26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
VL 5.4.2009 10:12

Řešení let třicátých

Možná by bylo vhodné vzít si příklad z Nového údělu a vybudovat pracovní tábory pro nezaměstnatelné. Pravda ochránci lidských práv by se asi pominuli. Podobné opatření plánoval jako vládní poradce Baťa ve své publikaci "Budujme stát pro 40 milionů" v roce 1938 a vycházely mu náklady na dálnici AŠ - Jasina na 4 miliardy Kč.

V. Hoffman 5.4.2009 19:40

Re: Řešení let třicátých

8-o8-o8-o Ake pracovne tabory pre nezamestnatelnych pocas New Dealu?? Co su to za blbosti, to si pletiete s nacistickymi pracovnymi tabormi! Napriek vsetkym chybam Amerika bola a je demokraticka krajina!;-€

V. Hoffman 5.4.2009 19:49

Re: Řešení let třicátých

Aha, tak uz to mam. Vy ste to, vazeny, cele postavili na hlavu. V prvom rade to boli tabory pre nezamestnanych, nie nezamestnatelnych, to je riadny rozdiel, v druhom rade to boli plne dobrovolne akcie, kde sa o ucast (aj to na dobu len 6 mesiacov) dokonca muselo ziadat a kvalifikovat! Ziadne osobne slobody sa tym neporusovali, takze "liberali" nemali ziadne namietky.

ijnovak 5.4.2009 10:07

Proč nedostanou lidé důvěřující ČR za nákup st.dluhopisů stejný výnos jako březnová tranše 6,13% p.a.

Sobecká bankovní mafie rozkrádá finanční sv. systém  za tolerance pol.činitelů, ohrožují životní zájmy a dokazují, že si mohou dvolit vše! Za takovéto ministry se spíše styďme, než je vyzdvihovat! Kaalousek např.prodal parcelu pod Paládiem na Nám.Republiky za zápornou cenu!!!!! jako náměstek MO!!!  To je koumák, takový podvod  vymyslet!!!

M. Zima 5.4.2009 9:47

Pane Pilný,

Vaše nelogicky a konstruovaně positivní hodnocení neschopného, diletantského šmelináře Kalouska v úvodu Bohu žel odrazuje od čtení článku. Nehledě na to, vypadá to, že jste stejně jako Kalousek, pro Česko typicky, rozsah problému zcela nepochopil.

Ludva 5.4.2009 8:55

Když nejsou peníze,

není ani spotřeba a ekonomika padá. To je hlavní příčina krize. Lidi mají málo příležitostí, jak peníze vydělat. Globalizace, nadnárodní společnosti přenesly výrobu do zemí s levnou pracovní silou. Teď se všichni diví, že vlastní obyvatelstvo nemá z čeho splácet hypotéky. Co je nám platný vysoký HDP, když se všechen zisk odlévá do zahraničních společností. Stát by to mohl trochu přerozdělit, jenže nemá z čeho. Vláda přidává peníze těm, co je mají a diví se, že je raději uloží. Pokud se peníze mají utratit, tak je musí dostat ti nejchudší.

Liberta 4.4.2009 22:59

Státní úředník

Nemyslím si, že přidat státním zaměstnancům (kvalifikovaným úředníkům) v této době je nevhodné. Nesmíte si představovat jen pologramotné baby za přepážkou, pro stát pracují často špičkoví odborníci, kteří prostě do soukromého nechtějí. V dobách konjunktury (a dodnes) je jejich zrcadloví kolegové v podnikatelském sektoru platově převyšovali i několikanásobně. - Nepřijde mi nelogické, že v dobách pro stát komplikovaných se ocení kvalifikovaná práce pro společnost.

P 4.4.2009 22:55

I autor nechápe souvislosti

třeba kritizované přidání státním zaměstnancům. Zaměstnanci státu nedostali několik posledních let přidáno (i přes poměrně velkou inflaci) a dali svou nelibost s tímto stavem najevo i ve volbách. Stala se znoho pro politické strany záležitost získání poměrně silné voličské podpory. Ve státní správě by se dalo šetřit jinde než na platech. Horší je to, že dnes nikdo nechce dělat, míním ty učňovské obory. Co se týče zdravotních sester, tam se proti minulosti změnil systém vzdělávání - dle mého názoru zcela nesmyslně.

tich@dohoda 5.4.2009 8:57

Re: I autor nechápe souvislosti

rekl bych, ze autor to napsal dobre. Vykonnost statni spravy/administrativy je naprosto zufala, pokud uvazite vedeckotechnologicky pokrok /IT, HW/ za poslednich cca 20 let, tak vykonnost soucasnych uredniku je zoufala. Stran zdravotnich sester, obavam se, ze vase predstava zdravotni sestry je "uklizecka s maturitou" , nikoliv, v nemocnicich ma pracovat nizsi zdrav. personal, coz by meli byt muzi /na tezkou praci/ a zdrav. sestry s dvouletym ucnakem. Skutecna zdravotni sestra, to je vlastne polovicni doktor/lekar, tedy 4 roky stred. skoly + odborne nastavby, atestace, statni zkousky a pod. Cest :-)

Kolombo 4.4.2009 21:39

Zdravotnictví

je jednoznačně černou dírou. Za chvíli  tu budou prakticky všichni nějakými "pečovateli", doktory, sestrami nebo sociálními pracovníky. Kdo nás bude živit, snad Číňani? Pro společnost  má reálný význam, pokud se rychle uzdraví někdo potenciálně produktivní, kdo vytvoří víc než se do něho vrazilo. Jak "výhodné" je pro společnost vydržovat co nejdýl spousty důchodců, kteří si na svou léčbu nevydělali ani omylem? A stejně dnešní medicínu nijak neoceňují, jen nadávají a vzpomínají, jak za komunistů bylo všechno zdarma. Ať se každý léčí za svoje, a hned bude potřeba mnohem míň drahých doktorů, nemocnic i personálu a lidi si začnou víc vážit zdraví.

Mell 4.4.2009 13:48

Tomáš Baťa a jeho hodně aktuální pohled na hospodářskou krizi, až jde mráz po zádech, jak se věci a omyly opakují

Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída  je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naši zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Tomáš Baťa, 1932

K. 4.4.2009 16:58

Re: Tomáš Baťa a jeho hodně aktuální pohled na hospodářskou krizi, až jde mráz po zádech, jak se věci a omyly opakují

Já si vůbec nedovedu představit, že by dnešní liberálové vypustili z úst věty jako „důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem“, „potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku“, „mravní bída  je příčina, hospodářský úpadek je následek“, „nevydírat pracující“, … Pro etiku není v současném českém liberalismu místo, jediným „mravním“ příkazem je „chovejte se tržně“. A tak se kde kdo chová tržně, včetně státních úředníků: snažíce se vydělat si co nejvíc za co nejkratší dobu a s co nejmenší námahou, vyhoví vždy tomu, kdo zaplatí nejvíc. Ale nějak to ne a ne začít pořádně fungovat …

Takže nevím, z čeho Vám vlastně jde mráz po zádech.

V.Hoffman 4.4.2009 5:42

No, ale toto NIE JE

pravda: "Navíc proklamované výsledky této politiky /statnych investicii/ ve třicátých letech jsou falešné. Z krize nás tehdy dostala bohužel válka." - Okrem nezamestnanosti, ktora kolisala, vsetky ekonomicke parametre  sa za New Dealu prudko zlepsili. Ano, uplne ukoncenie celeho procesu obnovy nastalo az na zaciatku vojny /v USA v 1941, podla inych zdrojov v 1939/, ale to uz neznamena, ze bez vojny by k obnove nedoslo, to zlepsovanie bolo kontinualne /a jednym mensim vykyvom v 1937-38/. A kedze to pan Pilny musi dobre vediet, podozrievam ho, ze zas len prihrieva "chripkovu" polievku.

Foundryman 4.4.2009 8:39

Re: No, ale toto NIE JE

K tomu jen vyjádření amerického ministra financí Henryho Morgenthaua z 6.5.1939:

„Utrácíme mnohem více prostředků než kdykoli předtím a ono to

nefunguje. Po šesti letech této vlády říkám, že máme právě tak vysokou

nezaměstnanost jako na počátku. A obrovský dluh k tomu“. ;-P

V. Hoffman 5.4.2009 0:49

Re: No, ale toto NIE JE

V prvom rade, NAJVYSSIA nezamestnanost od roku 34 bola okolo 18%.  Ked Roosevelt preberal vladu bola 25%. V druhom rade, sam pisem, ze s nezamestnanostou to v ramci New Dealu tak uplne nevyslo /z mnohych dovodov/.  HDP a priemyselna vyroba /a dalsie parametre/ sa zotavili.  A v tretom rade,  a TO JE DOLEZITE, vsade na nete sa ten udajny Morgenthauov vyrok spomina v znení  Po osmi letech této vlády, znenie so siestimi rokmi ma na Googli tri vyskyty /osem rokov niekolko tisic/. Samozrejme, v 1939  Morgenthau nemohol hovorit o 8 rokoch vlady, ked FDR nastupil v 1933.  Takze samotny vyrok je dost sporny.  

jirka 4.4.2009 2:20

Když už jste u těch čínských přísloví...

...tak nezapomeňte také na přísloví: ČASTO PARDONOVANÝ HLUPÁK SE STÁVÁ LUMPEM.

Čínské

Až i Kocáb a spol pochopí, že sněť naší společnosti bude bez radikálního řešení i pro ekonomiku smrtelná (zatím vláda ujídá tvrdě chlebíček ostatním, včetně mladých rodin a důchodců), snad si na ně přeci jenom vzpomene. To ovšem bude již pozdě...

Boston Globe 2009 4.4.2009 9:34

Re: Když už jste u těch čínských přísloví... osobní bankrot

Skoro 50 milionů Američanů nemá pojištění. Rostoucí nezaměstnanost jejich počet denně zvyšuje, protože pojištění bývá vázáno na zaměstnavatele.

Neschopnost platit za nemocniční ošetření je nejčastějším důvodem osobního bankrotu. Osobní bankrot se v USA odehraje každých 30 vteřin.

PS     lidé ohrožení chudobou: ČR 6%, Německo 11%, USA 18%

Kolombo 4.4.2009 22:18

Re: Když už jste u těch čínských přísloví... osobní bankrot

Já bych ten americkej systém hned bral - povinné pojištění je lumpárna. Nemusím mít všechno, co existuje. Před 100  lety léčba mnohých chorob neexistovala a přesto většina lidí nežila v neustálé depresi a strachu z nemocí nebo nedostatku "péče". Jak to že dnes,  kdy je medicína i přístup k ní nesrovnatelně lepší mají lidi takový strach z toho, že nebudou mít na doktory? Je to všechno nesmysl. Každý by měl mít právo žít si podle svého, bez toho, že by mu do života strkali nosy ostatní, a za svoje.

V. Hoffman 5.4.2009 0:58

Re: Když už jste u těch čínských přísloví... osobní bankrot

"a přesto většina lidí nežila v neustálé depresi a strachu z nemocí nebo nedostatku péče".- to viete aj dokazat alebo si to len myslite? Strach z bezmocnosti je velmi univerzalna ludska vlastnost.

"Já bych ten americkej systém hned bral" - Mein Gott, hranice su otvorene uz 19 rokov, nikto vam v ceste za stastim nebrani. Ja osobne mam radsej zivot menej "na hrane", ale pokial je niekto podnikavy a neboji sa riskovat, siry svet je mu otvoreny /teraz uz to je problematckejsie, ale sancu ste mali/. To vas nevyhanam,  len konstatujem, ze s ideov zitia cisto za svoje moc v Europe nepresadite.

isi 4.4.2009 1:51

maly dodatek

Ohledne  Warena Buffetta " Jsi-li v jame , prvni co musis delat je prestat hrabat" si muzu uvest  me oblibene a pravdive prislovi  od Honore de Balzac "mnozstvi ohromnych velkych peniz   rychle udelanych  je primo umerne kriminalnimu cinu k tomuto pouzity". Tim chci rici , ze pan Buffett udelal penize az priliz rychle z niceho!!!!!!!  na to abych  mu veril. Ja neverim na genialitu a hrani z penezi pouze v dnesni dobe. Bata  byl inteligentni a schopny a v jine dobe , o Buffettovi nevim,  nevim ,   zda se mi divne.

isi 4.4.2009 1:40

kazdy ekonom musel videt krizi

To vse jsou politicke pohadky pro male deti, stejne jako Vase citovane cisnske porekadlo  "Lepsi je naucit rybare chytat rybarit nezli mu dat  rybu" ,  neb nevite jestli jeste  nejaka ryba v mori zustala, ci jiz byla vychytana flotilami cinskych rybaru,  ci jeli  vubec nejaka  budouctnost v  rybareni!!!!!. Ekonomie se necha  prirovnat z hlediska matematickeho modelovani dobre k meteorologii, neb je  zde mnoho faktoru  ktere se mohou vyvinout do tornad nekde  a jinde  muze byt mirny dest a slunicko. Ale jestlize se deji takove veci  takoveho characteru , jako premistovani kapitalu ve velikoti  $7.000.000.000 dollaru do  Ciny a otevre se jim Americky trh a znici se  Ekonomie USA , pak se z toho musi  toho musi vyvinout tornada, stejne jako kdyz  se zmeni teplota nahle zemskeho  povrchu o 7 stupnu celsia. Jako podnikatel mensiho formatu, tim musim trpet ,neb se mi vypari muj odbytovy trh , ci nedostanu pujcku od banky. Zajiste to je jasne panu Klausovi,  ktery si ovsem nemuze dovolit o tom otevrene mluvit z politickych duvodu. Co se delo v Americe  s prodejem hypotek  byl podvod na  prumernych Americanech, z hlediska  psychologie (70%++ lidi udela  to co jim reknou na televisi), byl to podvod  mezinarodnich banek, neb vedeli , ze  nemuzou overit kvality  hypotek zabalenych do  do tzv. money fondu a podvod statu  ze jim to povolily a tento podvod pokracuje jen v jine forme. O co tady jde z meho hlediska , je prinutit  velkpu vetsinu lidi si utahnout opasek a  hrat hru podle jinych pravidel omezit na priklad spotrebu nafty. Tady je mala nadeje , neb se bude pozvolna zapojovat  do hry Indie,   Pakistan ..atd ., + robotika + pocitace + nove metody, tedy musim ocekavat velice tvrdy pujcky, a tvrdy  trh a naucit se konkurovat a spolupracovat  mezi sebou.  !!! Dejte simulovany ekonomicky model  ekonomie pro muj pocitac  a pohnu svetem,  Ale oni vam ho nedaji  a to je ono, protoze nas udel je biti obeti!!!

 

Svatopluk 4.4.2009 1:39

Je před námi horší volba

Četl jste výplody uskupení MOZEK (ČSSD) ?

#13 4.4.2009 9:01

Re: Je před námi horší volba

Nestojí mně to za strátu času. Výplody oranžových mozků dnes a denně a úroveň jejich ekonomického myšlení nedosahuja úrovně prosté babičky z největšího zapadákova. Ona ví, že pokud všechny peníze utratí za nesmysly, nebude mít na živobití. To jen socialisti a jejích MOZEK to neví. Výrok ekonoma socialistu Jiřího Havla, že když jsme rozdělili měnu za 27 dní, tak zavedení EURA taky zvládnem nemá chybu.!!8-o8-o;-D;-D;-€;-€

AE 4.4.2009 9:37

Re: Je před námi horší volba

,,Všichni víme, že volná hra hospodářských sil, nespořádaný a bezuzdý hon jedinců za majetkem a mocí už sám o sobě nevede ke snesitelnému řešení problému. Je třeba jistého racionálního pořádku ve výrobě statku, v užívání pracovních sil a v rozdělování vyrobeného zboží, abychom zabránili hrozivému vyřazování produktivních sil a ochuzování a zvlčilosti velkých skupin obyvatelstva".    Albert EINSTEIN 

pepašachista 4.4.2009 9:41

Re: Je před námi horší volba

ČSSD chce prosadit "šrotovné" na auta. Považuji to za diskriminaci. Mám starou lednici a chci  novou: Žádám proto, aby bylo "šrotovné" také na lednice.

NobodyWasHere 4.4.2009 12:12

Re: Je před námi horší volba

jenže výrobci lednic nemají takové prachy na úplatky (lobbying) jako výrobci aut