6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bizarní myšlení našich ekonomů

Firma ČEZ potřebuje peníze na dostavbu Temelína a hodlá to řešit rozdělením koncernu na několik částí s tím, že část se prodá do soukromého vlastnictví a jiná část zůstane státu. To samo o sobě by bylo v pořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 14.2.2018 11:22

Re: Autor zřetelně není ekonom,

Lituji, ale na trhu nakurweném dotacemi a povinnými výkupy základní ekonomická pravidla bohužel neplatí.

Jinak by nemohl vzniknou gigantický zelený tunel Zákon č. 180/2005 Sb. - Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

A na to pan expresident poukazoval, takže chápu, že ho ekošílenci a hlavně ekovyžírkové nemají rádi.

"Tvrdý" zdroj je zatím nutný, kecy o chytrých sítích a zelené energii ho nejsou schopny nahradit. I ti Němci staví uhelné elektrárny docela dost, ač mají plné klábosnice Energiewende.

M. Malovec 14.2.2018 11:18

Co to chcete, proboha, pane Payne

aby blbci mysleli logicky. Myslíte logicky?

M. Prokop 14.2.2018 11:15

Re: Jak to bude s jadernou energetikou u nás dál?

Sousední Němci platí víc než my. Něco přímo, něco oklikou různými dotacemi, aby na to nebylo vidět.

Nebo snad žijete v bludu, že stačí fofrníky a fotovoltaika, mimochodem největší tunel na naše peníze?

M. Valenta 14.2.2018 11:10

Re: Autor zřetelně není ekonom?

... asi už by začali dávno stavět, nemyslíte pane Rado?

P. Rada 14.2.2018 11:00

Re: "Prodané vodovodní trubky " a nejen to.

Ten trend obchodu s vodními zdroji je celosvětový:

https://montyrich.cz/novinky/podnikani/2818-vodni-baroni-aneb-svetove-vodni-zdroje-si-jiz-rozebraly-banky

Zkuste si zjistit co obhospodařuje Veloia a komu vlasně patří?

Přitom většinu spodních vod které "patří všem" máme už kontaminovanou někým komu v Agrofetu "patří výroba" jak pesticidů tak i řepkového oleje...:

https://www.stream.cz/adost/10019123-otravena-voda-alarmujici-vysledky-testu-vody-v-cesku

P. Khail 14.2.2018 10:53

Re: Zajímavý nadpis článku

Článek je hlavně o prodeji rozvodných sítí. U vody je problém ve vlastnictví vodáren (a to nikoliv ojediněle, viz třeba zde

http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6400526), i v tom má autor pravdu.

P. Lenc 14.2.2018 10:53

Takže

V.K.může...Ale je to v podstatě zbytečné.Zrovna tak, jako celý článek.

P. Rada 14.2.2018 10:48

Re: Autor zřetelně není ekonom,

Tvrzením ... "u nás ještě platí základní ekonomická pravidla" ... si nejsem vůbec jistý. Toto platí snad jen v úzké a spíše tí drobné podnikatelské sféře na kterou dosáhne bernák...

Naopak každá vláda může udělat rozhodnutí nad rámec "ekonomických pravidel" a to třeba rozjednáním vleklé mezistátní smlovy s dodavatelem se skrytým strategickým významem - natož ta naše a v situaci kdy stále více zabředáme obchodem na východ.

Zemanovi "obchodní cesty" přeci zdaleka neskončily. Neprozřetelně si to totiž nedávno odhlasovala trochu víc jak polovina národa zblblá lživou propagandou.

P. Khail 14.2.2018 10:42

Výborný článek,

dík redakci za přetištění.

J. Ptáček 14.2.2018 10:42

Jak to bude s jadernou energetikou u nás dál?

Soukromý koncern včetně ČEZu ji nepostaví - ví, že návratnost investice by byla v nedohlednu. Stát ji také nepostaví, taková díra v rozpočtu by mu neprošla. Jenže betonová lobby chce stavět, to by byl džob století. Co s tím? Takže lobby zlobuje politiky aby soukromému koncernu (třeba ČEZu)stát garantoval nikoli tržní ale pevné ceny za MWh třeba na dvacet let dopředu (nikdo neví přesně kam se cena elektřiny pohne ale je zřejmé, že bude klesat). No a bude se stavět s tím, že český spotřebitel bude platit po dobu 20-ti let za MWh třeba o 50% víc než sousední Němci. A všichni budou spokojeni (kromě normálních občanů). No a nakonec by se o výstavbě jádra mohlo konat referendum - když se nedokáží shodnout odborníci, tak to nechme na prostém voliči (???)

P. Rada 14.2.2018 10:38

Re: Autor zřetelně není ekonom?

Právě užitečný "Blbec" může zametat cestu pro výstavbu JE na kterou nemá peníze ale o které sní sen o tom, že její ohromná ale prakticky nedosažitelná energie mu splní naivní přání jak kouzelný proutek.

Jen asi 1% uranu se při tom změní na energii a kritické je přitom to, že v procesu který se energeticky navrátí nejdříve za desetiletí a za celý život monstra i za předpokladu, že 3+ monstrum neonemocní jen asi 5x což vede na EROEI znemožnující udržitelnost civilizace na této bázi. O těch 99% odpadu se doposud neexistující trvalé úložiště jehož nákladovost roste rychleji jak úroková sazba peněz na něj uložených, bude muset postarat na statisíce let..... Takto to tedy vypadá na kolaps.

Skrytá "Užitečnost" ale i za této situace pro někoho mocichtivého může tkvět v rozšiřování sféry vlivu. Prostě třeba proto, že s ním rozjedete vleklou sotva kdy končící zakázku. Trochu nadneseným příkladem by mohl být stav, kdy na cesty za zaměstnáním které živí celou tlupu dotyčný náčelník nevyužije možnost doposud trochu namáhavé ale únosné cesty docházet pěšky ale únosně - a pořídí si exkluzivní vozítko od exkluzivního dodavatele za exkluzivní cenu krytou od exkluzivní banky a splatitelnou exkluzivně v nedohlednu.

https://www.respekt.cz/spolecnost/cez-ma-novy-plan-jak-vykouzlit-65-miliard-na-nove-bloky

https://sandbag.org.uk/project/european-energy-transition-power-sector-2017/

M. Valenta 14.2.2018 10:37

Re: Autor zřetelně není ekonom,

Exprezidenta, který se dnes "scvrknul" na štíhlejšího Zemana a zřejmě ho (historicky) čeká trpký osud Beneše, nemá rádo docela dost lidí (někteří z dřívějška, někteří pro jeho dnešní, mnohdy ostudné, postoje a někteří - můj případ - z obou důvodů) a na tom článku jsem neobjevil celkem nic nelogického. Jedno je ale jisté. I kdyby tanečky kolem ČEZU byly ještě intenzivnější, novou jadernou elektrárnu ani žádnou její dostavbu nevytančí, naštěstí, neboť i u nás ještě platí základní ekonomická pravidla.

J. Tolman 14.2.2018 10:21

Re: Bizarní myšlení pana Payne

Soukromé vlastnictví existuje i v nekapitalistických zemích. Zásadní je ta právní ochrana, neboli právní stát. Z toho důvodu třeba v Rusku kapitalismus není.

M. Prokop 14.2.2018 10:02

Re: Rentabilita?

Nejen dotace. Taky povinný výkup.

M. Prokop 14.2.2018 10:01

Re: To je přece běžné: krádeže na konto státu

Po komunistickém ukradení se prostě muselo privatizovat. Máte v tom hockey.

M. Prokop 14.2.2018 10:00

Re: ČEZ na to peníze má

Za což by ho malí akcionáři mohli žalovat.

Malé akcionáře totiž nemusí zajímat nutnost stabilního zdroje, který vinou doprasení trhu různými dotacemi a povinnými výkupy vypadá jako nerentabilní.

M. Prokop 14.2.2018 9:58

Autor zřetelně není ekonom,

energetik, o ČEZu asi četl v Mateřídoušce a nemá rád pana expresidenta.

Výsledek, je za blbce.

V. Hošek 14.2.2018 9:56

Zajímavý nadpis článku

ne tak již jeho obsah!!! Tuším bývalý neúspěšný politik nas.raný na Klause. Nevím kde vzal informaci, že jsou prodané vodovodní trubky v tomto státě, možná někde ojediněle se tak stalo, ale nelze tuto informaci zevšeobecnit.

R. Szewczyk 14.2.2018 9:51

Re: pozor

sory jako,kočka mi ťˇapla po myši,

no,vyjadřuje postoje tzv elity, bych řek i drahoše

R. Szewczyk 14.2.2018 9:49

pozor

R. Szewczyk 14.2.2018 9:46

checht

pane Jane, filosofe a bioetiku, chápu, že od Hegela a Marxe , přes Hejdánka jste došel k ničemu, kavárensky nazvanému nejsoucno, což je interesantní, bo ten Hegel postavil soukromé vlastnictví jako základ svobody jednotlivce, Marx s tím není v rozporu, zdurazňuji Marx, nikoliv Marxisté, a onen definoval kapital jako odloženou spotřebu, odložená spotřeba není natisknutý papírek s názvem FIat měna, proto neexistuje kapitalismus, ale spíše debtaismus, ,,,,od dluh,,,,

Bych řek, že zaměňujete pojem kapitalismus za pojem částečná tržní ekonomika, subjekty a hlavně objekty trhu se přirozeně nesnaží o zvyšování kvality a snižování cen, ale právě naopak, bodem č.1 jest zisk, a zcela oprávněně, ve skutečnosti cenu práce, pod pojmem práce si představte jakoukoliv nabídku na trhu a taktéž poptávku po práci, určují ne zcela strany obchodu, ale nějaké instituce panovníka, počínaje nesmyslem nepotřebným jako národní banka, přes daně k dotacím a minimální mzdě, ale pozor, i maximální mzdě,

nápravu hledejte jinde než popíráním jednotlivého obchůdku panovníka,

panovník=jakakoliv vrchnost

R. Gramblička 14.2.2018 9:21

Re: Bizarní myšlení pana Payne

Články pana Payneho jsou bizarní tak nějak pravidelně

R. Gramblička 14.2.2018 9:19

ČEZ na to peníze má

jen by musel snižovat dividendy akcionářů a odměny manažmentu

Z. Rychlý 14.2.2018 9:00

Žvásty.

Zdravá společnost se soukromým majetkem a jeho ochranou stojí a padá. Lépe to vyjádřil pan Spal níže v diskusi. Navíc si "ekonom" Payne vybral k diskusi o trhu něco tak netržního, jako je jaderná energetika.

Nebo víte o nějaké menší jaderné elektrárničce na prodej? Něco do 100 tisíc? Koupil bych.

Z. Rychlý 14.2.2018 8:54

Re: Bizarní myšlení pana Payne

Díky. Tak nějak bych to napsal - ušetřil jste mi spoustu času.

F. Žůrek 14.2.2018 8:13

To je přece běžné: krádeže na konto státu

Již kupónová privatizace nebyla nic jiného než rychlé rozkradení státu. A třeba "zdravotní pojišťovny": čím více pojišťoven, tím lépe pro občany - pendrek - výhodné pro různé taky podnikatele, jak těžit z peněz určených pro zdravotnictví. A tak to pokračuje stále - odírat stát, brát si státní peníze do své kapsy.

D. Polanský 14.2.2018 7:15

Ten potůček a střechy mě pobavily,

bude vysoká cena chleba, upeču si chleba, bude vysoká cena chlastu, udělám si vlastní palírnu atd. Autor se chce vrátit k poměrům tak cca 3000 let pozpátku. Nakonec už i v té době fungovala dělba práce.

D. Polanský 14.2.2018 7:12

Antimonopolní úřad je vždy jenom úřad

a jak víme, každý úřad s trhem zacvičí podle svého a podle lobbistů. Úředník je neúplatnější prvek v celém systému.

V. Němec 14.2.2018 6:55

Rentabilita?

"A soukromníkům se do toho údajně nechce. Aha. Proč asi? Asi prostě pro to, že rentabilita takového záměru není žádná."

Zkuste zastavit obří dotace do fotovoltaiky a další eko-zdrojů, které neskutečně pokřivují "volný trh" s energií. A teprve pak se zeptejte na rentabilitu!

D. Spal 14.2.2018 5:35

Bizarní myšlení pana Payne

Prý "základem kapitalismu určitě není soukromé vlastnictví." Opravdu? Je to přesně naopak. Soukromé vlastnictví, jeho nedotknutelnost a právní ochrana, jsou stěžejní principy kapitalistické ekonomie. Plus volný trh, tedy svobodná výměna zboží a služeb, která z takového vlastnictví plyne.

Prý "je třeba všechno předat do rukou společnosti". Autor má asi na mysli úžasné státní firmy jako České Aerolinie, České dráhy, pošta, atd., které stojí daňové poplatníky miliardy ročně a v normální ekonomice by už dávno neexistovaly. Soukromé nemocnice nebo soukromá letiště fungují naprosto uspokojivě v mnoha zemích.

Také se dozvídáme, že "na každém potůčku a na každé střeše může vyrůst elektrárna a cena elektřiny pro všechny bude v soutěži s ostatními nízká". Jo, a taky si každý může pěstovat vlastní brambory a chovat svoji krávu a soutěžit v ceně mmléka. To už jsme v oblasti pohádek a nemá cenu se článkem dál zabývat. Je vcelku neuvěřitelné, jak se někdo může mýlit úplně ve všem.