29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bezvýchodné přetahovačky

Klesající ekonomika České republiky vede ekonomy k hledání cest, jak situaci zlepšit. V nedělní relaci Václava Moravce se prezentovali známí ekonomové Dlouhý a Rusnok, že příčinou je nízká spotřeba, prezident Zeman den nato navrhl investice do staveb. Mně ovšem připadají tyto návrhy přinejmenším jako velmi omezené.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 1.6.2013 10:58

Výborný článek

Přesně tak. Spotřeba zahraničního zboží na (zahraniční) dluh je nejrychlejší cestou do "pekla" dluhové pasti, protože velká část vypůjčených peněz zmizí přes "naše" řetězce v zahraničí a dluh musíme (do zahraničí) splatit i s úroky.

Jediná cesta spočívá v prodeji našeho zboží v zahraničí a co nejrychlejši získávání našich bank, řetězců a výrobců a expanzi našeho kapitálu do zahraničí.

Pravda je, že v EU (s EU-hujery v zádech) to půjde velmi těžko. Jinak budeme pouhou německou montovnou (lokajové, kteří nemají hlad).

P. Novák 31.5.2013 6:00

domnívám se, že autor je mimo mísu,

hospodářský cyklus je nevyhnutelný z teorie! Nepoznáte, že jste na

vrcholu, když se nepodíváte na všechny strany a tam je to níž. Takže

cylkus je jakási oscilce kolem vrcholu. Čím víc jí někdo (politici,

finančníci, ...) ovlivňuje, tím později se pozná, že jsme "mimo vrchol" a

tím větší (dramatičtější) je problém se tam vrátit.

P. Novák 31.5.2013 5:45

obávám se, že autor je mimo mísu.

hospodářský cyklus je nevyhnutelný z teorie! Nepoznáte, že jste na vrcholu, když se nepodíváte na všechny strany a tam je to níž. Takže cylkus je jakási oscilce kolem vrcholu. Čím víc jí někdo (politici, finančníci, ...) ovlivňuje, tím později se pozná, že jsme "mimo vrchol" a tím větší (dramatičtější) je problém se tam vrátit.

J. Kanioková 30.5.2013 19:13

Dobrý článek, díky

L. Severa 30.5.2013 15:25

Naprosto jasně napsáno.

Spasitelský návrh investovat do staveb má jenom jednu výhodu. Může snížit nezaměstnanost, čímž by možná stoupla kupní síla obyvatel. Ovšem, jak uvádí autor kde na ty investice vzít- dalším zadlužováním ? (Nevím kde by se finanční prostředky daly nějak naškrtit ve státním rozpočtu.) Stavby dálnic nebo průplavů jsou na několik roků, což znamená zvyšovat státní dluh každým rokem a při tom je návratnost investic v nedohlednu. Jsem rád, že mi autor potvrdil můj názor, který jsem si netroufal vůbec vyslovit, když vzešel od fundovaného(?) ekonoma.

J. Kanioková 30.5.2013 19:14

Přesně !

P. Joch 30.5.2013 13:23

panenko skákavá to je zase snůška nesmyslů

Svého času jsem na jiném, známém, serveru publikoval poměrně detailní analýzu HDP, aby si lidi uvědomili co za bláboly slyší kolem sebe.

Víte vy vůbec, že v minulém roce jsme měli brutto nejvyšší vývoz za celou existenci republiky? Dal si autor tu práci si najít z čeho se skládá HDP a jak se měnilo za posledních 5 let? 

Nejhorší na tom, že připitomělí novináři neumí psát o ničem jiném, než o tom, jaká je krize a jak je u nás zle. Zařídil bych jim studijní pobyt v Zimbabwe, povinně!

To, že HDP neroste je fakt, jenže co je lepší? Návrat k realitě, nebo růst na úkor příští generace, za cenu dluhů?

K. Pavlik 30.5.2013 13:49

Re: panenko skákavá to je zase snůška nesmyslů

Dalsi ekonom ktery pro detailni analyzy provadenych na perfektnich modelech a na jeste lepsich pocitacich stratil smysl pro realitu. Ne ze tito ekonomove nebyli uspesni - podobny model mne presvedcil ze je dobre koupit naftu (akcie) = protoze ji bude do peti let nedostatek. Neptejte se jak to dopadlo - zvysuje se mne tlak a muze mne klepnout.

K. Pavlik 30.5.2013 4:46

Smutna pravda, vyborny clanek

Klobouk dolu, vyborne popsana smutna realita.

Autor shrnul moje rozhazene myslenky (ktere jsem samozrejme nikam a nikdy nebyl schopen napsat) tak ze se tomu da opravdu rozumet.

J. Bruner 30.5.2013 1:44

jiný pohled plynoucí ze zkušenosti

mohu porovnávat neboť jsem ve státní i výrobní sféře zažil socializmus a posléze i kapitalizmus jako OSVČ. Vidím, že socializmus fakticky zajišťoval potřevy lidí bez zadlužování a proto s mírným či žádným ziskem a tudíž byl pozadu. Kapitalizmus však pracuje z podstaty se ziskem, ten je neohraničený v růstu a umožňuje vydávat zbožím nekryté peníze, které se do určité doby jeví jako pozitivní prostředek. Ve skutečnosti jejich neomezené vydávání (tzv.kvantitativní uvolňování) a nerovnoměrná distribuce způsobuje nerovnost příjemců, vznik enormně chudých i bohatých.

Je otázkou co je lepší, bezstresové žití na nižší úrovni nebo mít chvíli přecpaný břich a delší dobu hlad. Tak jsou osudově rozdány karty.

J. Schwarz 30.5.2013 7:33

Re: jiný pohled plynoucí ze zkušenosti

Mám jinou zkušenost. Socialistické "zajišťování  potřeb lidí bez zisku" znamenal, že jsme všechno prožrali, baráky, fabriky i infrastruktura nám padaly na hlavu a dokonale jsme si zasvinili   životní prostředí. "Zisk" totiž není nějaké kvantitativní uvolňování, zisk jsou prostředky na rozvoj a investice. Že je majitel a podnikatel může použít a taky používá takyI na osobní spotřebu je fakt, který se/re všemožné socany, ovšem I vedoucí komunisti a různé ty kádrové rezervy si žili v "přepychu" importovaném od "kapitalistů". V socialism se dařilo lidu "zajišťovat" v patřičné kvalitě jen zbraně, jinak nic. Ani odejít se z tohoto system "zajiš´tujícího potřeby Lidu" bez problem nedalo. Kdyby něco opravdu "zajišťoval", mohl bolševik nechat otevřené dveře, ať si každý jde kam ho srdce táhne.  Vždyť by na tom jen vydělal, stejně vždy tvrdil že víc dává než bere.  Tak by nemusel dávat nic, všechno nechat pro "věrné".

R. Tichý 30.5.2013 12:10

Re: jiný pohled plynoucí ze zkušenosti

Přesně tak. Socialismus vyžíral jen to, co postavili naši předkové. Vždyť v roce 1989 většina fabrik jela na předválečncýh strojích. Nic se neopravovalo, jen flikovalo to nejhorší. Komunistický socialismus žil z nashromážděného bohatství !

J. Kanioková 30.5.2013 19:11

"socializmus fakticky zajišťoval potřevy lidí bez zadlužování "

Bože, jak můžete takovou mantru uznávat...  Zadlužoval ! A to bohovsky tím, že zanedbával kde co a nejdřív to financoval v podstatě ze znárodněného lupu, pak strašnou stagnací oproti západním zemím. Proto jsme byli po sametu v podstatě žebráci. Protože se vyrábělo dost, ale produkce pro svět téměř neprodejná.

KOLIK  VLASTNĚ  STÁL  SOCIALISMUS - http://jdem.cz/25zp7

T. Pansky 30.5.2013 0:26

Autore, shrnul jste to velmi dobre !!! Reseni:liberalizace pracovniho ...

... trhu - jine reseni neni !!!  Dnes dojizdime na socialisticke prostredi nejen v nasi kotline, ale v cele Evrope !!!!  Neskutecne mnoho regulaci proste svazaly ruce jakemukoliv podnikani.  Ekonomika prestava dychat, neni mozne rychle inovovat, lide si nesmi vydelavat !!!  a starat se sami o sebe bez pomoci statu.  Je naprosto samozrejme, ze kom-iste, socialiste a lidovci tohle poprou.  Nanestesti to patrne udela i ceska pseudopravice = ODS, ktera u toho vseho stala a obcas se vseobjimala se socialisty ve velke koalici (oposmlouva, urednicka vlada, apod.)  Jinak receno, ODS uz nema zadny potencial cokoliv nazyvat pravicovou politikou.  Takze je rada na TOP.  ...  Reseni:  je potreba naprosto uvolnit trh, aby spolecnosti mohly zacit vyrabet a zamestnavat.  Ano, bude to bolet, ale jinak to nejde.  Bude to bolet hlavne lidi s malymi prijmy a to diky tomu, ze stat utracel a ted uz nema penize.  Penize se vytvori jedine vyrobou a vyroba se prilaka jedine volnym trhen s minimalnim vmesovanim statu a dodrzovanim pravidel.  Je potreba uvolnit trh, vyhazet statni uredniky, zjednodusti statni spravu, zjednodusit vybirani dani (danovy zakon).   Dokazeme to ????? top0625top@live.com

J. Brunner 30.5.2013 2:33

Re: Autore, shrnul jste to velmi dobre !!! Reseni:liberalizace pracovniho ...

Svázaní regulemi EU, to nemůžeme dokázat. Ani schopnosti našich stran, státu a nakonec i lidí, k něčemu takovému nestačí.

T. Pansky 30.5.2013 3:06

Re: Autore, shrnul jste to velmi dobre !!! Reseni:liberalizace pracovniho ...

Potom tedy musime krachnout, jako krachnul cely vychodni blok.  Evropa se dale propada.  Vsechny tyhle regulace jsou zalozeny na levicovem pohledu na ekonomiku a fungovani statu.

K. Luboš 30.5.2013 9:36

CZ prohrála válku na globalizovaném trhu...

Nemáte pravdu! CZ zaostává za Amerikou v technickém a vědeckém pokroku o desítky let. Jestliže Ameriku přirovnáme k Praze, tak CZ je Bruntál. A Bruntál Prahu ekonomicky nikdy nedožene. A na tom nikdo nic nemůže změnit - ani levice, ani pravice. Pokud přestanete regulovat trh, přerozdělovat a ještě navíc odbouráte sociální stát, tak jenom Praha bude ještě bohatší a Bruntál ještě chudší.

Asii zase nemůžeme konkurovat v ceně práce, protože Čech, který nechce umřít hladem, nemůže pracovat za 22 Kč za den. Situace prostě nemá řešení, nikdo s tím nic nenadělá... Na ekonomickém bojišti jsme prohráli a čeká nás tu rychlejší, tu pomalejší úpadek. CZ se tak pomalu mění v Bruntál.

T. Pansky 30.5.2013 10:41

Re: CZ prohrála válku na globalizovaném trhu...

Nemate pravdu.  Vubec sem nemusime tahat Ameriku nebo neco jineho.  V dnesni dobe nas stat enormne plytva diky vsemoznym narizenim, vyhlaskam, paragrafum.  To dela stat velmi drahy.  V okamziku, kdy zacneme tyhle nesmysly odstranovat, zacne se uvolnovat pracovni trh, zacne se rozjizdet vyroba (protoze bude levnejsi), zacne se zvysovat spotreba, atd.  Pochopi to lide?  Zatim se chceme vsichni spolehat na socialni stat, ktery pomalu bankrotuje a my s nim.  Bohuzel, v Cesku neexistuje autenticka pravice, to jsou lide schopni tohle vysvetlit obcanum.  Je to mozne? Je. 

K. Luboš 30.5.2013 12:51

Re: CZ prohrála válku na globalizovaném trhu...

„Začne se uvolnovat pracovni trh, zacne se rozjizdet vyroba (protoze bude levnejsi), zacne se zvysovat spotreba, atd...“ Tak tuhle omletou pohádku mám fakt rád! Dejme tomu, že se opravdu uvolní pracovní trh a rozjede levná výroba. Ale komu, proboha, budete ty Vaše výrobky průměrné a podprůměrné kvality prodávat? Čechům pracujícím na tom Vašem uvolněném pracovním trhu za minimální mzdu 7100,- netto. Takže Američanům? Jenomže tam nikdy nebudete levnější než Asie? Mám-li rozjet výrobu, tak předevěím potřebuji odbyt. Pak ale lidé musejí mít peníze. Nemají-li peníze, nemá cenu rozjíždět výrobu. Je to začarovaný kruh...

K. Pavlik 30.5.2013 13:08

Re: CZ prohrála válku na globalizovaném trhu...

Je to začarovaný kruh...  NENI.

Je to jiz prohrana bitva. Jak z toho ven? Rozhodne ne demokracii ktera panuje v Cesku. Neptejte se co teda navrhuji kdyz jsem tak chytry = nejsem zase tak chytry abych vedel co delat.

K. Luboš 30.5.2013 13:47

Re: CZ prohrála válku na globalizovaném trhu...

Nic si nedělejte z toho, že nevíte, jak z toho ven. On to totiž neví nikdo! Ekonomové Vám pouze řeknou, kudy cesta nevede. Takže něco na úrovni Járy Cimrmana, který objevil 1000 způsobů, jak nevyrobit zlato. No a politici. Tak ti to chtějí dělat právě tak, jak to dělali dosud.

J. Jurax 30.5.2013 18:06

Re: Autore, shrnul jste to velmi dobre !!! Reseni:liberalizace pracovniho ...

K té pravicové politice a pravicovým stranám, jmenovitě ODS - když by se jakákoliv strana pokusila dělat skutečně pravicovou politiku a deklarovala své zámysly ve volebním programu na plnou hubu, nikdy by se u nás k moci nedostala.

A i kdybychom připustili, že by se k moci dostala a mohla svou skutečně pravicovou politiku realizovat - což by se díky našemu volebnému systému plodícímu křehké koalice, jež podstatnou část energie nevydávají na vládnutí a ve prospěch státu, ale na vnitrokoaliční rozmíšky rovnalo dalšímu zázraku - pak by, protože správně podotýkáte, že by to bolelo, přežila nanejvýš jedno volební období a pak by byla převálcována populistickou levicí, jež by sice ty za cenu bolesti provedené reformy ráda převzala a mnula si ruce, že to někdo udělal za ni (viz řvavá rétorika socanů kolem změn DPH následovaná nenápadným přiznáním, že po volebním vítězství o změnách DPH socani neuvažují), ale nepokračovala v nich a naopak zvyšovala zadlužení, aby si koupila voliče věřící, že to tak půjde nafurt, aby si udržela moc a koryta pokud možno nafurt.

A protože pravicové strany tohle vědí, v reálu na pravicovost rezignují, neboť i ony se chtějí dostat k moci a korytům a zůstat u nich pokud možno nafurt.