6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bude Normálně 1.1.2010 20:26

To je - subjektivně zle.

Jsou za námi asi nejlepší ekonomická léta Česka,  protože krize nekrize, některé stimuly, které silně promazaly a zpříjemnily naši spotřebu v uplynulém dvacetiletí jsou neopakovatelně pryč. Za prvé masivní veřejné zadlužen (1 -2 biliony korun), nikdo nám znovu tolik nepůjčí. Masivní (na naše poměry) zadlužení domácností (1 - 2 biliony korun), nikdo si nebude dál tolik půjčovat a brát hypotéky. Masivní zadlužení podnikatelského sektoru při rozjezdu, modernizaci a restrukturalizaci (obdobně). Masivní restituce nemovitostí - několika milionů případů (několik bilionů korun), vše je restituováno (téměř). Masivní privatizace státních nemovitostí (včetně bytů, sítí , komunikací podniků (několik bilionů korun), zbývá Budvar, pár letišť a lesy. Obrovské zahraniční investice do českého hospodářství před a po našem vstupu do EU - zjevné i skryté (několik bilionů korun), dnes se od nás budou spíš stěhovat, nebo my je budeme investovat sami jinde. Peníze se protočily a části se dostaly téměř ke každému a ten se jen olízl. Většina samozřejmě zůstala v Praze, a tak by novou etapu našeho hospodaření - běžného, starounijní úrovně, měla nejvíc odnést a pocítit asi Praha a přijít o značnou část svého lesku.

Dušan Streit 31.12.2009 21:20

Souhlasím částečně

1) Nesouhlasím se silnou vládou. Ta každou krizi jen prohloubí.

2) Daleko větší je problém kontinuální ztráty svobody: http://streit.blog.idnes.cz/c/116792/Rok-2009-dovrsen-Era-ustrasenych-ovci-a-vlku-ochrancu.html

3) Návrh bych měl: http://streit.blog.idnes.cz/c/116540/Muj-recept-imaginarni-verze.html

pf MMX

Pytel 31.12.2009 17:41

nadvýroba?

Nadbytečné výrobní kapacity? Že by krize z nadvýroby? Vždyť tak pěkně začala jako krize důvěry. Pravda, nakazila celé peněžnictví. Pak to chyt průmysl a máme tu najednou nadvýrobu?

Už se tu řeklo, že se neplánuje. Ale to není přesné. Máme tu lidi, kteří soustavně plánují, jak zabránit v plánování jiným.

Ale za krizi v roce 2008,9,10,? pochopitelně může americký Community Reinvestment Act z roku 1977. Rozhodně ne neviditelná ruka bezhlavého trhu.

Vlado Z 31.12.2009 20:12

Re: nadvýroba?

Když firma staví kapacity s odhadem ročního růstu trhu o 10% aj následuje pokles o 8%, tak ty kapacity asi nevyužije. Toje standardní průběh každé recese. Ti co byli příliš agresivní v růstu, půjčovali si na něj a podcenili rizika,padnou.Méněje někdy více.

Ludva 31.12.2009 15:01

Kam ty úroky jdou ?

Přece větší část státního dluhu, zatím naštěstí, je v domácích rukou, hlavně v podílových a penzijních fondech českých institucí. Takže ty prachy se točí zde. Japonsko je takto schopno existovat s dluhem 200% HDP. Průšvih bude až většina toho dluhu bude v rukou zahraničních.

Exalvy 31.12.2009 14:20

Jo, jo,

zlaté časy, když to za komunistů stálo za ho.no.

Josef 31.12.2009 14:59

Re: Jo, jo,

R^>-R^

Katr 31.12.2009 13:21

Proč ten pesimismus soudruhu Párale?

Máte se nejlíp než kdy dřív.;-D

Barry Goldwater 31.12.2009 14:34

Re: Proč ten pesimismus soudruhu Párale?

Samozřejmě  že se máme mnohem lépe než před rokem 89, kdy byla vlastně krize permanentní. Nerad bych dnes řešil problémy, které byly v roce 89. To neznamená, že bychom nemohli teď řešit nové problémy. Tyto nové problémy jsou řešitelné evolučním způsobem. Problémy starého režimu bylo možné řešit až jeho odstraněním, revolučně. 

peak 31.12.2009 18:05

Re: Proč ten pesimismus soudruhu Párale?

Co je to evoluční způsob? Vymření druhu? ;-D

Barry Goldwater 31.12.2009 18:40

Re: Proč ten pesimismus soudruhu Párale?

Volbami takových politiků, kteří nastoupí cestu umořování dluhu. Momentálně je nemáme, časem snad budou. Je také samozřejmě nutné je zvolit. Ani demokracie není schopna svoje problémy evolučně (vývojem) měnit, pokud hlavní síla demokracie, voliči, se k tomu nemá.

Freeman 31.12.2009 19:06

Re: Proč ten pesimismus soudruhu Párale?

Bohužel, většina národa je masírována médii a politiky v duchu, že vše půjde když se zatočí s horními 10.tisíci. Někteří z nich co to říkají zas nechápou, že k nim sami patří.

Takže jinými slovy, pokud se jednou nedospěje ke skutečnému krachu nikdo nepochopí. Pak většinou nastoupí někdo, kdo se už vůbec nekouká napravo nalevo.....  ale to už tady v historii bylo tolikrát jen si to musíme prožít znovu a znovu.  

janoryna 31.12.2009 12:08

spoučasná krize je důsledkem špatného plánování

na podnikové i státní úrovni. byly špatně alokovány zdroje na výrobu zboží pro které nebyl plánovaný odbyt. takže to samé, jako za socíku. tehdy se také vyrábělo zboží, které nikdo nechtěl. opět krize z nadvýroby. ještě, že už nemáme tak velkou armádu...

kirast 31.12.2009 12:43

Re: spoučasná krize je důsledkem špatného plánování

Kdepak, kdepak. Žádné "opět". Za komoušů zde nebyla žádná krize z nadvýroby. Byla tady pouze permanentní krize z nedostatku výroby všeho potřebného (a to v důsledku centrálního plánování a centrálního řízení cenotvorby). A s plánováním nemá současná krize společného už vůbec nic. Současná krize je důsledek pouze vládních zásahů do tržního prostředí a má svůj počátek především v USA, kde (hlavně) za vlády prezidenta Billa Clintona stát vypustil do ekonomiky falešné informace o státní podpoře trhu s nemovitostmi pro nemovité občany a pak nezabránil skrytému obchodu s takto vzniklými (bezcennými) cennými papíry.

Minutus 31.12.2009 13:01

Re: spoučasná krize je důsledkem špatného plánování

Jistě, dnes se výroba neplánuje, takže jaké plánování. S tím socialismem máte taky pravdu, to byla spíše permanentní krize z podvýroby. Ovšem s tím Clintonem jste vedle, opakujete jen profláklé klišé. Krize nastala až po 8 letech vládnutí Bushe, vymlouvat se na Clintona, to nemůžete myslet vážně, aniž byste k tomu dodal, jakými opatřeními se snažila Bushova vláda něco změnit, aby krize nebyla. Návíc, tahle krize rozhodně není jen o pár dřevěných boudách v USA. Vláda USA už dala do její sanace tolik peněz, že by za ně mohla ty půjčky za nejchudší splatit a převzít dluh a nestálo by to ani desetinu.

kirast 31.12.2009 13:34

Re: spoučasná krize je důsledkem špatného plánování

Nesnažím se osobní odpovědnost Bushe hodit na Clintona. Především měl zjistit a zastavit situaci v bankovním sektoru ohledně realit v USA. Určitě měl mnoho informací o daném stavu. A s astronomickým dluhem, který uvalil na USA na konci svého období pro řešení této krize, to opravdu pohnojil. Nutno ale přiznat, že narozdíl od Bushe Clinton neměl problém 11.10.

diamant12@seznam.cz 31.12.2009 16:26

Re: spoučasná krize je důsledkem špatného plánování

Pane Kirast , jak píšete, že Clinton neměl problém s 11.10. Ale to je přeci jedno. USA ten problém vytvořila daleko dřív. A jestli je tam Pepik, nebo Pavel je to politika USA. Pomohla, jak finančně,tak i vojensky Talibáncům proti Rusům a nyní rusáky  žádají,aby jim pomohli? Není to na hlavu ? Asi né,co ?8-o8-o8-o8-o

kirast 31.12.2009 19:30

Re: spoučasná krize je důsledkem špatného plánování

"Není to na hlavu ? Asi né,co ?"

Nevím, jestli je to na hlavu. Rozhodně je to nepříjemná zkušenost. Uvidíme, jaké z toho bude ponaučení.

Bubeník 31.12.2009 11:40

Páralovi nevadí státní penze a neví, co jsou penzijní úspory

Nad poměry začal stát žít již za tvého oblíbence Klause, poskoku Párale. Nebo snad neprodal stovky ziskových podniků za hubičku, peníze z FNM házel do kanálu více než komunisté, sanoval nejen banky ale i potápějící se podniky. Vy,  novinářští slouhové jste však pěli o Klausovi  chvalozpěvy. Biliony prošustroval, podniky, které mohly být "vyměněny" za penzijní úspory raději prodal za pakatel. Ale vy novinářští poskoci cizího kapitálu dál žvaníte kraviny a moudra těch, co nás vedou 20 let do srabu vysokých daní, žebráckých penzí a dost možná k bankrotu. Jste horší něž komunističtí novináři! 

Alois 31.12.2009 13:56

Re: Páralovi nevadí státní penze a neví, co jsou penzijní úspory

Pane Bubeník, nerozčilujte se, začne Vám cukat v koutku nebo praskne žilka. A teď v klidu: jak dělá kozička?;-D

diaman12@seznam.cz 31.12.2009 16:10

Re: Páralovi nevadí státní penze a neví, co jsou penzijní úspory

Pane Bubeník , máte pravdu. Novinářští poskoci pouštějí existenční bláboly, jinak by dostali pořádné bodlo. Mají strach o práci jako normální pracující lidi. Je to daleko horší jak za komárů. Lidé se bojí něco říci i v zaměstnání. Existenční strach obchází stát.  

emil 31.12.2009 16:59

Re: Páralovi nevadí státní penze a neví, co jsou penzijní úspory

s. bubeníku,čemu říkáte žebrácká penze. moje matka měla1000kč za komoušů-moje žena přes 10000kč dnes a dělaly stejnou práci

V 31.12.2009 10:55

nadeje

k nejake silne vlade bych vyhlizel jako k te uplne posledni nadeji, to se proste nestane a vsichni to vime a budeme radi kdyz po volbach nevstoupime do cisteho RAJe

Marat 31.12.2009 12:14

Re: nadeje

Jakto že nemáte nadějí na silnou vládu? Tu nadějí máte a to velikou nadějí. Paroubkova vláda bude  silnější jak by vám to mohlo být milé. Doufám že potom nebudete hořekovat.

Pete 31.12.2009 10:43

Nejmoudřejší hlava státu nám už chystá řešení - velkou koalici.

Bude v ní Paroubek s někým z ODS. A ti si pak udělají co bude potřeba a co budou chtět. A český stát se Rusku podobati začne víc a víc. Tomu ješitnému židovi je to jedno.

Raději tedy druhou cestu bych prosil. Maďarsko. Dluhy nasekat že se to podělá úplně a přijedou lidé z věřitelských bank a oznámí co budeme dělat a la 20-30% dolů platy státní správy, důchody atd.

emersonskej 31.12.2009 11:47

Re: Nejmoudřejší hlava státu nám už chystá řešení - velkou koalici.

No jo, jenže pak - zcela zákonitě - přijde nějaký nový Lenin, či Hitler, jež těm postiženým s platy o 20-30% dolů dokáže jednoduše demagogicky vysvětlit proč že se to musejí naráz omezovat ve své spotřebě a především taky dokáže ukázat prstem na tu, či onu skupinu lidí, kteří za to všechno mohou...

Gerson 31.12.2009 10:35

Odpovědná vlda?

Jak možno doufat v novou a odpovědnou vládu, když nemáme odpovědné politiky, tedy  poslance a senátory. Že si máme zvolit jiné? Dobrá to knžecí rada, ale kde je najít? V malých stranách snad? Jaké je procento pravděpodobnosti, že tam jsou? A i kdyby se taková strana do parlamentu dostala a chtěla prosadit potřebná nepopulární  opatření,  neprosadí nic pokud nedosáne rozhodující  většiny (což je prakticky vyloučeno), protože ostatní partaje to nedovolí, i kdyby dobře věděly, jak jsou nezbytná. S tím bude samozřejmě nadšeně sohlasit i "uomo qualunque", muž z ulice. V hospodě u piva nadává na vládu a státní dluhy, ale neuvědomuje si, že se na tom dluhu do značné míry podílí (rodinné příplatky, penze, sociální dávky, nemocenské, bezplatná městská doprava pro staré důchodce, státní dotace některých služeb, snižování živnostenských daní, bezplatné studium na vysokých školách, atd) a že by měl v zájmu sebezáchovy s jejich redukcí souhlasit. Takže, ačkoliv bych já s radostí volil lidi  navrhující byť nepříjem-ná, ale životně naléhavá opatření, nevidím k tomu  této zemi žádné  příznivé podmínky. Lid to nedovolí nevida, že ta větev, kterou pd sebou s pomocí populistických pánů poslanců už skoro dvacet let upižlává, má k poslednímu řezu už velmi, velmi blízko. Howgh! 

V 31.12.2009 11:02

Re: Odpovědná vlda?

"nemáme odpovědné politiky, ... Že si máme zvolit jiné? Dobrá to knížecí rada, ale kde je najít?"

Na spinavou praci lidi cisteho ducha nesezenes. Politicko-ekonomicky system je nastaveny pro spinave politiky a ten je potreba zmenit, aby cisti lide meli zajem a pak take sanci se do politiky dostat. Ale uvedomuji si ze to je jen plkani, my potrebujeme zbankrotovat jako prase potrebuje drbani.

Minutus 31.12.2009 10:34

Prognóza dluhu USA

je například zde

I-Worm 31.12.2009 10:29

Silná vláda způsobí

leda silné průsery, ať to bude ta, či ona. Ovšem korupci by mohla snížit na polovinu, protože  slabé vlády musejí připustik k lizu i opozici...