21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bělobrádek si stěžuje

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se ostře ohradil proti námitkám ministra financí Ivana Pilného. Podle Bělobrádka je zpochybňování peněz na vědu „nepřijatelné“. V tomto sporu stojím na straně Pilného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Krešňák 16.6.2017 7:29

Re: Čuba ještě za bolševika

Ježiši, pane Michale je ještě třetí možnost a ta je soudruhu správná. Ty peníze nevybrat. Nechat je těm co je vydělali. Přesně lidé vašeho ražení velmi rádi nakládají s cizím. Takle ne soudruhu. Krešňák

D. Polanský 16.6.2017 6:45

Re: Čuba ještě za bolševika

Slušovice za socialismu působily v dost atypických podmínkách, na trhu chybělo často to, co bylo na Západě docela běžné, takže se spíš spekulovalo, jak to sem dostat nebo jak to alespoň šikovně okoukat a vyrobit. V Slušovicích jsem v té dob několikrát byl, i jsem tam nakupoval něco z periférií pro PC. Dnes již takové "zázraky" žádné "JZD" nedělá. Asi proč?

D. Polanský 16.6.2017 6:41

Do aplikovaného výkumu se také nikomu

moc nechce, tam to totiž již neokecáte jako v základním výzkumu. V tom je pointa. Proto by všichni chtěli dělat jenom základní výzkum.

E. Vašátko 16.6.2017 6:04

Re: Čuba ještě za bolševika

Jenže Čuba i s tím 1 záměrem, který vyšel z těch deseti dokázal poměrně dost. Komu čest, tomu čest a pastýřovi hůl. Rád bych ovšem poznamenal, že výsledky základního výzkumu se mohou projevit až dlouho potom, co se do nich investovalo, takže tak bych to neposuzoval. A aplikovaný výzkum si většinou firmy platí.

B. Michal 16.6.2017 5:41

Čuba ještě za bolševika

tvrdil, že z 10 záměrů ekonomicky vyjde jeden. S vědou to je ještě horší - přínos řady věcí se projeví třeba za dlouho nebo nepřímo a ekonomicky vzato, je to velmi nejistá investice. Je tu samozřejmě druhá možnost, kterou zřejmě upřednostňuje Pilný i autor: ty peníze nacpat do montoven a dotací na řepku. Jenže, na rozdíl od investicí do vědy a výzkumu, z montoven a dotací dlouhodobě nebude nic zcela určitě.