6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bankéřské hrátky s ohněm

Již od podzimu 2008, kdy pád banky Lehman Brothers odstartoval akutní fázi finanční krize, se neustále objevují tipy a prognózy, odkud může přijít krize další. Současnost není výjimkou. Doba přeje katastrofickým scénářům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 12.2.2016 8:55

pane Prokope

mohl byste zdejšímu publiku prozradit jméno české banky, u které se dá vydělat na tom, když si u ní otevřete běžný účet?

M. Prokop 12.2.2016 8:53

Re: pan Kohout opět poněkud mimo

Nechcete-li být "mimo", najděte si lepší banku.

Vaše neumění to udělat nebo si lepší podmínky vyjednat nic nemění na problémech nastíněných panem Kohoutem.

M. Prokop 12.2.2016 8:51

Re: Klíčový poznatek

Proč by to měl být "žalostný stav"?

Klimatologie je velmi ekonomické téma. V jejím jméně, jméně oteplovačské ideologie, je velmi pochybně a netržně alokováno množství zdrojů do zeleného náboženstvý OZE a zcela zničena tržní funkce ceny hlavně elektrické energie. Není divu, že se nějaký ekonom angažuje, spíše lze litovat, že jich není více.

M. Šejna 12.2.2016 8:50

pan Kohout opět poněkud mimo

Já už nejméně 10 let platím své bance, u které mám uložené své finance, za to, že tam ty peníze mám. Úrok je u ní sice mírně plusový, ale zdaleka nestačí pokrýt veškeré poplatky, které mi banka účtuje za to, že má moje prachy.

ECB tedy jen udělala oficiálně přes úroky to, co komenrční banky provádějí svým klientům už mnoho let.

M. Pivoda 12.2.2016 8:23

Klíčový poznatek

Kohout: "... Prostor pro další umístění volných bankovních zdrojů je omezený...."

Toto je klíčový poznatek!!!

Jak jsme se ale do tohoto žalostného stavu dostali? Nalezněte, prosím, odpověď na tuto otázku a bude vám hned jasno, co je třeba v ekonomice udělat. Zorganizovat masivní výběry bankovních vkladů je sice technicky proveditelné, ale prostor pro další umístění bankovních zdrojů se tím určitě nenalezne.

Zdá se, že ani ekonomové samotní už nenalézají zajímavá ekonomická témata. Už se nějak vyčerpala. Jeden významný český ekonom proto raději začal hovořit do klimatologie (umístil své mentální zdroje do klimatologie). Tam to bude ještě nějaký čas trvat, než se i tento jeho prostor postupně zcela vyčerpá. K ekonomovu dožití to ale postačí.

K. Pavlik 12.2.2016 3:37

zaporne uroky

Zaporne uroky hrozi jen v malo zemich a Nemecko je asi jedine misto kde to asi muze byt problem. Svycari to vyresi a Francie s Italii a Spanelskem nemaji co resit. Ani ceska narodni banka se k tomu zatim neodhodlala - problemy resi nakupem Eura.

USA ma od zaporneho uroku pekne daleko. Jejich hlavni bankerka o tom sice tento tyden zvanila, nejak ji ale unikl fakt ze ani ne pred mesicem zvedla urok.

Zkrachovat prosperujici banku pomoci SMS neni sice spatna myslenka ale Neviditelny pes by to mel otisknout az na prvniho aprila.

Se zapornym urokem bude cim dal mene problemu nebot generace setrilku pomalu vymira.

L. Novák 12.2.2016 0:54

Banky v Česku trestají vklady firem už dnes

Tak u které z nich se ráno postavíme do fronty? :-D