20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bambiliony pro manažery ČEZu

Veřejné mínění v poslední době rozčísla zpráva lehce bulvárního typu, že členové představenstva ČEZu si mezi sebe rozdělí téměř 135 milionů korun na základě hospodářských výsledků loňského roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vacek 4.6.2022 19:07

Já na rozdíl od paní Šichtařové nevím, jak vypadají manažerské smlouvy ČEZu, ale byl jsem zvyklý na to, že odměny se vyplácejí, když člověk udělá něco navíc, co není jeho pracovní povinností. Co tedy udělali manažeři ČEZ navíc kromě toho, za co jsou podle mě docela slušně placeni??? Protože jesm mezi těmi, kteří státem většinově vlastněný ČEZ platí, docela bych to rád věděl. Pokud mi to někdo bude zdůvodňovat podílem na zisku, nedosahuje ČEZ vysokého zisku i na můj úkor? A nemám tedy taky nárok na nějaképrémie?

V. Kučer 3.6.2022 13:07

ČEZ je ze 70% socialistický podnik ale přesto si jeho manažéři dali kapitalistické platy.

D. Uhlár 3.6.2022 16:58

To je omyl, přidělil si nikoliv platy, ale mimořádné odměny, a to zcela po bolševicku

J. Anděl 3.6.2022 7:11

Nezapomínejme, že socialismus je jen prostředek k dosažení idálu. Neofeudalismu.

:-)

V. Kučer 2.6.2022 20:15

Energetika je přirozený monopol a měla by být řízena státem tedy socialisticky. Green Deal tak řízen je.

E. Hlinovský 2.6.2022 21:40

On ČEZ socialisticky řízen je a co se týče odměn komunisticky - Manažment si tam si tam se souhlasem státu (70% vlastníka) přiděluje odměny podle svých potřeb, jak podle ideálu Karla Marxe - "Každému podle jeho potřeb, každý podle svých možností."

Jejich odměny nemají s tržním hospodářstvím, jak jsem vysvětlil tady dříve nic společného. Tržní hodnota ČEZu za dobu dnešního vedení, které tam je cca 15let vůbec nestoupla.

I. Širůček 2.6.2022 17:26

Problémem kapitalismu jsou kapitalisté, jsou zatraceně chamtiví. © president H. Hoover

P. Diviš 2.6.2022 17:34

Socialismus se rázně vypořádá s omyly a chybami, které by v jiném systému vůbec nenastaly. :-P

K. Filip 2.6.2022 15:36

Paní Šichtarova na ty bampbiliony se těmto parazitum skládají miliony odběratelů, včetně vás. Oni neřeší nic, ceny energií řeší za nás lipská burzu, oni jen přihodí.

P. Diviš 2.6.2022 17:35

Ceny jo, ale elektřinu burza nevyrobí.

K. Filip 2.6.2022 18:14

Tak to musí za ty prachy fest ládovat do kotle.

V. Kuhaj 2.6.2022 14:26

Ne každý, paní autorko, kdo nad odměnou ředitele čezu pozdvihl obočí, nemusí být vyznavačem rovnostářství. A nepochybuji, že manažerské smlouvy jsou v pořádku. Jen si myslím, že by měly pamatovat na situaci, kdy se lidem drasticky zvyšují poplatky ne proto, že si tak žádá trh, ale nenažranost manažerů. Obzvláště když většinovým vlastníkem, jak jsem koukal, je ministerstvo financí. Takže jakýpak kapitalismus!

J. Hlásný 2.6.2022 16:16

Navíc si myslím, že v dnešním globalizovaném a ekonomicky hustě propojeném světě u velkých hráčů přestává platit tržní mechanizmus a jedná se vlastně o nadnárodní monopoly. Ty defakto diktují vládám ekonomickou politiku a vládnou trhu. Viz současné ceny pohonných hmot u nás. Několik hráčů, ceny stejné. Nejedná se o kartelové dohody? A stát nic....

E. Hlinovský 2.6.2022 14:07

Čekal bych nějakou úvahu o vazbě odměn na výsledky a ne takový hrozný blábol.

Podle vývoje kurzu ČEZu za poslední rok, který by měl odrážet výsledky, by se zdálo, že si vedení ty odměny zaslouží. Podíváme-li se ale na delší období cca 15 let, tedy období, kdy je tam Beneš ,vidíme, že se nic nezměnilo, hodnota ČEZ se nezvýšila.

Ještě zajímavější je, podívat se hodnoty energetického sektoru ve světě. Ty se pohybují podobně jako ty ČEZu. Tedy je evidentní, že je jedno, kdo ve vedení sedí, na výsledky podniku to nemá zásadní vliv, rozhodující jsou exogení faktory, které vedení neovlivňuje.

Závěr: Ty odměny vůbec nereflektují nějakou zásluhu vedení na výsledky. Ty odměny jsou tak nastaveny, protože je odsouhlasili ekonomičtí nevzdělanci ve vládě jako například kdysi Sobotka. Roman tehdy takto dostal miliardu na opcích naprosto za nic. Dnes je to podobné. Ale za to si mohou voliči popř. akcionáři.

J. Novotny 2.6.2022 14:13

Ještě můžete srovnat odměny v energetickém sektoru. Určitě to nebude u ČEZ nějak ustřelené.

Opravdu není jedno, kdo sedí ve vedení. Zvláště u takovéto firmy. Vedení si vybírá vyšší management a dělá klíčová rozhodnutí.

E. Hlinovský 2.6.2022 14:56

Srovnání v energetického sektoru jsem udělal. Přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal. Porovnal jsem s indexem v energetickém sektoru.

Úplně jedno to není, kdo sedí ve vedení, ale také to nehraje zásadní roli. Zvlášť u podniku jako ČEZ.

J. Novotny 2.6.2022 18:11

Tak příklad, kdy to jedno nebylo je, či bylo ČSA. A i Slovenské elektrárně na tom byly podstatně hůře, přes podobný profil.

P. Molík 2.6.2022 13:15

Ony bambiliony odpovídají realitě, totiž polistopadový systém je nastaven tak, aby bohatí lidé ještě více bohatli a chudí lidé ještě více chudli. A nyní se bohatí důchodci-milionáři skrze ústavní nález týkající se zásluhovosti, ve kterém si parametry bohatnutí i v důchodovém věku nemravně a při jasném střetu zájmů nastavili samotní ústavní soudci, ztotožnili se základními postuláty polistopadového režimu, aby vymáčkli maximum ze státní kasy, ač se při svém podezřelém bohatnutí soustavně zaklínali mantrou o co nejštíhlejším státu, kde se musí každý postarat sám o sebe, aby výdaje státu byly minimální. Gauneři kázající o státu, který nemůže živit příživníky, nejvíc parazitují na státní kase skrze své královské platy a další prebendy. Soudci se stávají poskoky polistopadového režimu rychlokvašených zbohatlíků, aby též něco zbylo pro ně z rozkradené státní kasy. ČEZ je vizitkou obskurních polistopadových poměrů. Chudí lidé se skládají na bohatství vypečených parazitů.

V. Povolný 2.6.2022 14:01

Pravda, o štíhlém státu s minimálními výdaji se mluvilo. Vývoj ale šel přesně opačným směrem. Teď máme jakýsi hybrid - stát je přebujelý, ale pořád se mu nedostává peněz a přitom začíná mít problém platit všechno, k čemu se zavázal. Na druhou stranu, občané většinově opatrovnický stát chtějí. "Občane neboj se, stát se o tebe postará" - to se poslouchá líp, než "Občane, postarej se sám".

V. Povolný 2.6.2022 14:14

Jinak, zásluhovost v důchodu pokládám za naprosto správnou. Člověk s nárokem na vyšší důchod taky odvedl státu víc peněz v době své ekonomické aktivity. Ale důchodový systém měl být už dávno předělán, mluví se o tom od 90. let. Ale nikomu se do toho nechce, protože by ho už příště nezvolili. Takže vlastně máme, co jsme chtěli.

P. Diviš 2.6.2022 17:36

Ano, bohužel.

T. Navrátil 2.6.2022 13:10

Je-li ČEZ ze 70% státní, tak doufám, že si na něj posvítí Nevyšší kontrolní úřad.

L. Žaloudek 2.6.2022 19:30

ČEZ není ze 70% státní, je to úplně normální akciovka, dokonce kótovaná na burze. Stát je pouze vlastníkem cca 70% akcií, takže jeho zástupci prakticky ovládají dozorčí radu. Ne ovšem správní radu, tam jsou odborní manažeři, které může dozorčí rada leda odvolat, pokud je nespokojena a dokáže na valné hromadě přesvědčit ostatní akcionáře, že jedná s péčí řádného hospodáře - opak je totiž trestný.

J. Novotny 2.6.2022 12:37

ČEZ si ve srovnání s podobnými Evropskými společnostmi nevede špatně. Uřídit dobře takto velkou firmu není triviální a zrovna tempo pana Beneše by tady z diskutujících málokdo vydržel. Vysoké ceny se zatím do zisku moc nepromítly, protože ČEZ prodává dopředu, to teprve přijde.

K. Filip 2.6.2022 15:38

Novotný vy jste PR ČEZu?

J. Novotny 2.6.2022 18:18

ČEZ je v rámci EU vystaven konkurenci, bez dobrého vedení neobstojí. A loni to nebylo vůbec jednoduché, vždyť jenom Uniper potřeboval 11mld EUR záchranné půjčky od vlastníka a německé státní banky.

F. Kusák 2.6.2022 11:58

To, že ČEZ vytváří zisk, i když způsobem dost pochybným, je možná skousnutelné, ale co mně vadí mnohem víc, jak s oním ziskem nakládá. Pokud je jediným doporučením majoritního vlastníka pomoz si sám a bude ti pomoženo, tak je to jen další projev arogance. Na novou JE můžeme zapomenout, protože elektřina z ní bude tak drahá a v nedohlednu, že ji nikdo nezaplatí a nikdo se ji nedočká. Šidítkem pro veřejnost mohou být mini nebo tzv. modulární reaktory, jenže kromě Číny a Ruska je dosud nikdo nemá v praktickém provozu, takže o jejich ekonomice nic nevíme. Jediná reálná alternativa jsou větrné elektrárny, ovšem se všemi negativy, které s jejich výstavbou a provozem souvisí. A pak LNG a bioplyn. Jenže v jakém množství a za jaké ceny. Na uhlí můžeme k vůli emisním povolenkám a všeobecnému odporu rovněž zapomenout. Kam bude směřovat naše ekonomika se svou výkoností a konkurenceschopností si vůbec neodvažuji odhadnout. Nic veselého, že. A k tomu bezradná a neschopná vláda.

P. Brich 2.6.2022 12:58

Větrné elektrárny? Jste z větrné hůrhy?8-o

V. Kučer 2.6.2022 13:31

JE vyrábí 1 kWh za 25 haléřů.

Z. Klouček 2.6.2022 11:20

Vysoké odměny manažerům ČEZu mi obecně nevadí, vadí mi ale jejich vázanost na dosažení zisku společnosti. což manažery motivuje k jeho dosažení za každou cenu. Společnost je ze 70% státní a je tedy v možnostech zástupců státu v dozorčí radě stanovit jiné cíle pro vyplacení odměn. Podle mého názoru by by v současnosti bylo plně namístě stanovit jako prioritní cíl zásobování českého trhu elektřinou za výrobní cenu plus přiměřený zisk, a umožnit pouze prodej přebytků do zahraničí za cenu podle Lipské energetické burzy. Jde přece v první řadě o to, aby na českém trhu elektřina byla (bez ohledu na to, zda třeba Němci mají výpadek v důsledku bezvětří), a aby její cena pro nás nebyla pro nás likvidační. Můžeme od této vládní garnitury očekávat, že to udělá ? A bude se o tom psát nebo ne ? Možná by se psalo, ale hlavně o tom, že se 30% soukromým akcionářům ČEZu sahá na jejich očekávané příjmy z dividend, což by jistě byla svatokrádež.