1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Baltické hvězdičky po studené koupeli

Jarní ekonomická předpověď Evropské komise nedopadla pro mnoho členských zemí dobře. Odhady růstu se snižují, řada členů si na oživení bude muset počkat. "Polský zázrak" už nekonsternuje jako před pár lety, když se v recesi plácali všichni, jenom Polsko šplhalo vzhůru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 25.5.2013 18:23

Re: Takže shrňme - tyto "skvělé" ekonomiky rostou, protože rekordně propadly.

Ty země především spadli do dluhové Euro-klece.

B. Rybák 25.5.2013 18:20

Re: Pan Zahradník asi enchápe procenta (2)

Pokud je celková daňová zátěž malá, pak jednoznačně v zemi A (pokud myslíme i na své děti).

B. Rybák 25.5.2013 18:14

V Pobaltí je všechno jinak (než jinde)

Vzhledem k strašlivé zkušenosti s bolševickou brutalitou, která zničila jejich státy, je společným zájmem těchto zemí co nejvíce a co nejrychleji se začlenit do západních politických a ekonomických struktur, nevytvářet ve svých západních vztazích žádné problémy (např. se špinavými penězi, dluhy). Proto tyto země vstoupili do EU i do NATO, své měny spojili pevně s Eurem. Toto propojení bylo zřejmě hlavním důvodem jejich těžké hospodářské a bankovní krize, kterou financovaly (cca z 1/3) severské banky. Přesto jsou jejich obavy z Ruska tak velké, že Estonsko už Euro přijalo a Lotyšsko se k tomu chystá (2015?). Z téhož důvodu své dluhy splatili drastickým snížením své životní úrovně (k radosti např. švédských socialistů). Svou předkrizovou úroveň dosud nedosáhly. Náznakem budoucích problémů by mohlo být lotyšské rozpuštění parlamentu a následující vítězství proruské levice.

http://zpravy.ihned.cz/c1-52883700-volby-v-lotyssku-vyhrala-proruska-levice-vladnout-ale-bude-dal-pravice

http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-balt

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/223759-estonska-ekonomika-vzkveta-i-navzdory-prijeti-eura/

http://ehl.blog.ihned.cz/c1-59786880-lotysi-maji-z-eura-strach-ale-historicky-byla-moskva-vetsi-hrozbou

B. Rybák 24.5.2013 19:41

Re: Hele tady něco nehraje

Mělo by se šetřit tak, aby se výrazně zvýšila naše konkurenceschopnost, tedy na sociálním, zeleném a byrokratickém parazitismu. To nám ale DEU nedovolí a tak zbývají jenom špatná řešení.

V. Bok 24.5.2013 17:53

Re: Uspory nejsou o důvěře

No, svěřovat peníze bankám ovšem znamená, že o ně rychleji či pomaleji přijdeme. Na to má banka velmi sofistikované nástroje, jak jistě víte. V dnešní situaci mají úsopry kolem sto tisíc, což je u většiny obyvatel obvyklé, nejvyšší zhodnocení (či nejnižší znehodnocení) doma ve štrůzoku. Což už je vrchol. Zato naše banky v dobách krize neobyčejně prosperují.

V. Bok 24.5.2013 17:46

Re: Pan Zahradník asi enchápe procenta (2)

No, nejnižší daně jsou v africe a v Rusku  . Což je dost známo. Taky samý úspěchy.

V. Bok 24.5.2013 17:45

Re: Přesně - schopnost lidí přijmout velmi tvrdou medicínu

No, pokaždé stejné argumenty ... geniální vláda a lid, co to z nějakých důvodů(tady je spektrum důvod poměrně široké ... bolševici, socani, odbory.)  nechápe.

Mimochodem, tihle pobalťani žili v socialismu mnohokrát hutnějším než my. Problém je ovšem v tom, že oni vládě věří a hledají společné, i kruté řešení. Což ovšem u nás jaksi ...

J. Kanioková 24.5.2013 17:39

Máte i nemáte pravdu

Domácí spotřeba = příjmy do rozpočtu. Klesající spotřeba = díry v rozpočtu, krachující firmičky, přírůstek nezaměstnaných, vyšší výdaje rozpočtu

J. Kanioková 24.5.2013 17:35

Přesně !

J. Kanioková 24.5.2013 17:33

Přesně - schopnost lidí přijmout velmi tvrdou medicínu

Tak to vždycky, při zdravém rozumu, bylo, to jenom socialistická převýchova lidi odnaučila přijímat realitu a přijmout každý pro sebe nějaká východiska, jak blbé časy přežít..

Příběh oběti krize: Lotyši snížili platy o 25 %, vláda to bez větších protestů přežila - http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-56069150-pribeh-obeti-krize-lotysi-snizili-platy-o-25-vlada-to-bez-vetsich-protestu-prezila

Estonská krizová cesta: http://byznys.ihned.cz/c1-56061970-estonska-krizova-cesta-vyrazny-propad-hdp-ale-temer-zadne-dluhy-a-prebytkovy-rozpocet

J. Vyhnalík 24.5.2013 16:46

Re: Pan Zahradník asi enchápe procenta (2)

Výborně, pochopil jste látku ZŠ. Teď něco k věci.

J. Vyhnalík 24.5.2013 16:44

Re: Takže shrňme - tyto "skvělé" ekonomiky rostou, protože rekordně propadly.

Nejde o vzor, ale o ukázku toho, co nás čeká a čím déle to budeme oddalovat zadlužováním a umělými investicemi na dluh, tím to bude drtivější.

K. Luboš 24.5.2013 10:44

Pan Zahradník asi enchápe procenta (2)

Příklad 2

V zemi A jsou daně 60 % z příjmu, v zemi B 10 % z příjmu. V které zemi je výhodnější žít.

Pan Zahradník: V zemi B,  protože jsou tam nižší daně.¨

Správná odpověď: Nelze rozhodnout, pokud nevíme, jaké jsou v zemi příjmy.

K. Luboš 24.5.2013 10:43

Pan Zahradník asi nechápe procenta!

Ale pokusím se mu to vysvětlit na dvou příkladech.

Příklad 1:

Automobilka A vyrábí 1 milion automobilů a automobilka B 10 automobilů. Automobilka A zvýšila svoji výrobu o 1 %, zatímco automobilka B o 10 %. Která automobilka je ekonomicky úspěšnější?

Pan Zahradník: Automobilka B je lepší, protože dosahla 10 x většího růstu.

Správná odpověď: A

K. Luboš 24.5.2013 10:31

Tak já už vím, jak roku 2015 dosáhneme...

... raketového růstu DPH. Roku 2014 budeme vyrábět a pracovat pouze 3 měsíce a pak to zakážeme, takže nikdo nebude moci dělat vůbec, ale vůbec nic. DPH sice opravdu klesne o nějakých 75 %, to ale musíme vydržet! No a roku 2015 budeme opět pracovat celých 12 měsíců.  A výsledek: ekonomika raketově vzroste o plných 300 %, takže budeme nejlepší, ale opravdu nejlepší na celičkém světě.

P. Götze 24.5.2013 9:32

Re

Jejich rust je uctyhodny, nicmene at to ctu jak to ctu, nevim zda je to zrovna nejlepsi prubeh. Opravdu nevim, zda je lepsi spadnout o rekneme 15% abych pak po par procentech rostl, nebo je lepsi spadnout malo a pak minimalne rust nebo chvili stagnovat. Stejne tak, ze spotreba podporila rust. Ano, ovsem za cenu defacto ztraty rezerv obyvatelstva a pokud by se krize protahla, taky by mohli narazit. opravdu si nemyslim, ze to je nejaky vzor. Stejne tak jako napr. srovnavani se Slovenskem. Ano, je na tom lip nez my, jenze dokud se do toho nezapocte nezamestnanost, ktera je tam mnohem vyssi. Je lepsi stagnovat ale mit praci, nebo poradne klesnou a pak rust, ovsem se spousty lidi na pracaku? No nevim.

J. Hanzal 24.5.2013 9:27

Re: Hele tady něco nehraje

v závorce jsem zapomněl členem NERVu - pardon

J. Hanzal 24.5.2013 9:13

Hele tady něco nehraje

Skvělý ekonom-chemik a jeho podržtaška  fyzik nám pořád tlučou do hlav šetřete si ať máte na stáří co do huby. A najednou je nám vyčítáno, členem (bývalým nebo současným, nevím), že když spoříme je špatně. Tak jak to vlastně je? Jestli ono to nebude jako kdysi s vajíčky - když jich bylo málo říkalo se "nejezte vejce je v nich cholesterol, no a když jich pak bylo přebytek, tak zase jezte je ony jsou poměrně zdravé. Já si myslím, že nejlepší je nechat na lidech jak se svými penězi naloží.

V. Novák 24.5.2013 9:10

Kdopak že to u nás je největší strašák?

Nejsou to náhodou Kalousek s Nečasem a svou řeckou lží, s níž vyhráli volby?

Odboráři se ukázali být mnohem lepšími ekonomy než celé Kalouskovo ministerstvo plné přeplacených ekonomů-lehkoživků. jejich prognózy vycházejí řádově lépe, než ty Kalouskovy...

V. Novák 24.5.2013 9:07

Takže shrňme - tyto "skvělé" ekonomiky rostou, protože rekordně propadly.

Jejich "oživení" ovšem ještě neznamená ani návrat na předkrizovou úroveň, zato jejich flexibilní trh práce (modla to zaměstnavatelů a liberálních ekonomů) vygeneroval propad mezd a zároveň propad zaměstnanosti a zároveň (a to už je opravdu kumšt docílit toho všehho naráz) exodus práceschopného obyvatelstva, jež vytváří hodnoty jinde.

No, pokud toto má být nějaký vzor, tak ať si ho ekonomové schovají pro sebe...

Z. Švrček 24.5.2013 8:56

Jestli to také nebude tím,

že tam nemají tolik strašáků, jako jsou u nás socani a jejich soukmenovci odboráři? Možná jejich politici kážou stejnou vodu, ale pijí méně víno? Možná se jejich media také více věnují vážným debatám o tom, jak s nedobrou situací zamávat a méně tomu, jak koho potopit, očernit a snad i méně společenským "celebritám"  typu Ornela, Agáta, nebo  "černé kronice"? Třeba si zvolili presidenta, nechali na něm nitě suché, neomílají jej dokola dokolečka a věnují se práci? Taky by mě zajímalo, klik že tam mají těch ... no u nás se říká třeba hnědočechů, nebo podobných lehkoživků, kolik že vyplýtvají na dotace, granty, příspěvky neziskovkám, různým zájmovým sdružením a tak podobně, tedy jak velkou že si sami dělají díru v rozpočtech?  Těch důvodů, proč si utáhli opasky a makají, je jistě hodně a jistě se to neobešlo bez křiku, ale asi nějak více pochopili, že pomocnou ruku najdou nejlépe u vlastního ramene. 

V. Hajková 24.5.2013 8:50

Re: Uspory nejsou o důvěře

Souhlasím-  máte  ve  svém  příspěvku  hodně  pravdy! 

K. Řežábek 24.5.2013 7:39

Uspory nejsou o důvěře

Uspory lidí v Estonsku klesly, protože lidé  museli vyzvednout své naspořené peníze ( neměli příjem, poté, co klesly mzdy a mnoho jich vyhodili z práce).

V Česku reálně na mnoho lidi krize téměř nedopadá, stále mají peněz nadbytek (z pohledu žití) a tedy jim zbývá na úspory. Je to tak zcela jistě - kdyby to bylo jinak, tak by úspory nestoupaly, protože by lidé prostě ty peníze neměli.

Racionálně jde o správný krok lidí - jen ekonomové stále pláčou, že není "domácí spotřeba". Naopak - měli by se radovat, že lidé  peníze neprojedí, svěřujií je bankám, a ty je mohou investovat - aby vznikly další produkční kapacity v budoucnu. A lidem se pak peníze vrátí ještě zhodnocené. 

Pokud toto nefunguje, není to chyba spořívých lidí... možná spíše do čísel zahleděných ekonomů, kteří vidí jen "otáčejcíící se peníze",  "HDP",  a uniká jim smysl těchto čísel.Ač si vážím pana Zámečníka, jeho příspěvek ukazuje myslím právě nadměrnou zahleděnost jen do čísel.

M. Vojtíšek 24.5.2013 0:15

Soudruzi ekonomové

si musí uvědomit, že lidi nejsou jen čísla. Až jim to docvakne, budou produkovat rady , které si bude moci někdo osvojit.

To, že se jedna ideologie nahradí bezvýhrat jinou v dnešním světě už fungovat nebude.