15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bajka ze života eurozóny

V malém, dejme tomu portugalském, městečku se lidem vede hodně špatně. Všichni mají dluhy a žijí z půjček. A do téhle mizérie jednoho dne zavítá německý turista a jde do jediného místního hotelu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 11.2.2020 11:04

Opravdu "stovky let"? Nebylo ještě před 200 lety zemí velmi chudou? Sice hrdou, ale chudou?

J. Schwarz 11.2.2020 11:02

A to pan Robejšek neuvedl, že podstatná část majetku Němců spočívá v dluzích ostatních evropských zemí, najmě těch jižních. A jestli ty někdy zaplatí je u Boha. Němci totiž dodávají všem na sekeru, v tom spočívá jejich konjunktura i fiktivně "vyrovnaný rozpočet". I z těch jižních dluhů zaplatí německý občan eráru daně, je totiž pořádkumilovný a zákona dbalý.

D. Rajninec 11.2.2020 10:42

Nemecko nič nezatiahne ! Zatiahneme to my , chudáci z postsovietských kolonii !

Naozaj je tu niekto , čo si myslí , že dotácie z Eu sú dary z nebies ?

V. Kain 11.2.2020 10:27

Úplně stačí jedna protřelá a vyškolená soudružka z bývalé DDR,která se obklopí naprosto stejnými levicovými bezpáteřáky a 16 roků je dostatečně dlouhá doba aby z této země udělala mrzáka.

T. Hraj 11.2.2020 9:53

Taky mně napadlo, že řada stejných dluhů v uzavřeném kruhu dlužníků není zrovna téma na seminární práci.

T. Hraj 11.2.2020 9:49

Ta čísla jsou velmi šokující. Každé další mne šokovalo ještě víc, až jsem si přečetl, že "podle statistik má 41 procent Němců majetek nižší než 10.000 dolarů". Buď pan Robejšek zapomněl jednu nulu nebo má "kvalitní" zdroje.

M. Valenta 11.2.2020 9:14

Pane Nováku, Švýcarsko je již stovky let ve své elitní skupině samo.

P. Novák 11.2.2020 9:00

Socialismu k rovnostářství nevede. je to přesně opačně. Sociální vláda si nepřeje, aby se ze sociálně slabých stala střední třída, v tu chvíli by přišli o voliče. Levicové strany vědomě nebo nevědomě vždy povedou lidi do chudoby, jen tak mohou být úspěšné a dotáhnout to až do hořkého konce nějaké revoluce nebo války.

P. Novák 11.2.2020 8:58

Do pozice nejúspěšnější Země je dostala a německá preciznost, pracovitost a trpělivost. Poslední dobou Německo ztrácí třeba za Švýcarskem, podobně pracovitém a trpělivém.

P. Nešvara 11.2.2020 8:51

V Německu se jedná o důsledek války. Když vám barák zboří dělostřelecký granát, tak raději půjdete do nájmu, aby vás příští válka nepřipravila o majetek tak, jako ta minulá. Anglie nebyla sice okupovaná, ale labouristi ve dvacátých letech zavedli daně z nemovitosti na úrovni 1 - 2% ceny nemovitosti. Takže sice teoreticky bydlíte ve svém a máte majetek v teoretické ceně milion liber, ale platíte takové daně, že to odpovídá nájmu - sice bydlíte "ve svém" ale realita je horší než v nájmu.

Navíc dědická daň dosahuje v Anglii až 40%. Takže máte domeček, vaše děti nemají kde bydlet a když zemřete, tak vaše děti musí ten domeček prodat a zase být bezdomovci protože prostě nemají na zaplacení dědické daně za ten domeček po rodičích. Nic moc.

Proč si myslíte, že u nás investoři staví maximálně nějaké sklady a haly a nikoli investičně náročné moderní provozy? No, podnikatelé mají dlouhou paměť a pamatují "den znárodnění" a nebudou svou investici riskovat. Co kdyby Češi zase zvolili levici a něco podobného Češi udělali znovu? Investice se dá raději do státu, kde se historicky nic podobného nestalo.

M. Valenta 11.2.2020 8:49

A kam Němce ty vlády dostaly autore? Do pozice jedné z neúspěšnějších a nejbohatších zemí světa, jejíž pohostinnost již léta využíváte. Trapné.

J. Kalina 11.2.2020 8:48

v té vesničce nebyl žádný faktický dlužník! Jak jsme se z bajky dozvěděli, každý jednomu dlužil 100 euro a jeden dlužil jemu také 100 euro. Takže kdyby se sešli na 2 deci všichni z toho řetězu a vzájemně si to započítali, žádného turistu nepotřebují a jsou na nule bez závazkú i pohledávek.

F. De Winter 11.2.2020 8:26

No, pan Robejšek si na žádné vidle nenaběhl. Ono je to dáno mnoha věcmi, jako např. tím, že v Británii lidé preferují bydlení ve vlastním domečku a v Německu v nájemním bytě. Těch faktorů je samozřejmě víc, ale ten reálný výsledek takový být klidně může.

K. Pavlik 11.2.2020 3:12

No v te portugalske vesnicce to asi funguje jinak - rika se tomu barter.

Na Podkarpatske Rusi to dle strerjdy fungovalo takto: Hotovymi penezi plati budto blbci nebo ceskoslovenska ,armada.

Lide prosily aby pri manevrech zakopy sli pres jejich vinici. Pak holt prisla komise a odhadla skodu a zaplatila penezmi - tedy blbci.

M. Šejna 11.2.2020 0:46

To si zas pan Robejšek naběhl na vidle.

Pokud je v Německu průměrné bohatstvi čtvrté, ale median až devatenáctý, pak žije v Německu nejvice boháčů a v Britanii naopak vladne rovnostářstvi, když má třikrát vyšší median.

Pan Robejšek nám kouzlem nechtěného objevil britský socialismus ;-D