27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Až se koronavirus zeptá

Italská vláda slíbila na podporu ekonomiky v časech krize 25 miliard eur, britský ministr financí zase mluví o 30 miliardách liber. Předpokládejme, že se Česko dostane do obdobných potíží. Vzhledem k počtu obyvatel by tedy vláda měla poslat na záchranu zdejšího hospodářství nejméně 100 miliard korun. Tak zní jednoduchá úvaha, s níž se musí nějak vypořádat tuzemští ministři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krčmář 15.3.2020 14:04

To je stejná pitomost,jako myslet si,že se někdo zvolením zbaví střetu zájmů. Ono stále půjde spočítat, kolik které opatření stálo, když to někdo ůmyslně nezamlží.

V. Kain 15.3.2020 12:00

Zatím (to je ale už pryč)se jim hospodařilo dobře.Růst HDP slušný a tak se rozhazovalo.Tu pro někoho doprava skoro zada.Tu přijímání desetitisíců státních zaměstnanců (jako by jich nebylo dost),tu přidávání na platech (několikrát).Důchody nezmiňuji neboť tam má stát výrazný deficit.Ale s tím je konec nyní to spraví jenom obrovské zadlužení.Tak to dopadne vždycky když se všechno kvůli preferencím prožere.

Š. Hašek 14.3.2020 19:28

Upozorňuji skromně ....... že pokud společnost zasedá (byli zvoleni), a řeší poskytnutí "suchého prádla" všem, co promokli v bouřce ........ tak ta společnost je zasažena virem mnohem horším, než je ten ....... no, ten teď. Vir.

Jsem účastník života zdejšího, možná, že budu požadovat náhradu újmy ...... že mi zrušili film v kině.

Odlehčeno, co mi zbývá.

Přeji klidný, domácí, při vínku a sýru, ..... večer.

F. Kusák 14.3.2020 16:59

Víte, s tou intervencí k oslabení koruny je to o něco složitější. Tak např. oslabením koruny se znehodnotily naše úspory cca o 10 %, tím měli střádalové smůlu (patřím mezi ně), ale zase se to nakoplo naší ekonomiku (většinou jednodušší práce s nízkou přidanou hodnotou), takže lidé více pracovali, klesla nezaměstnanost až na mizivou úroveň, tím se zvýšily mzdy, stoupl výběr daní a odvodů a zvýšila se inflace, protože lidé více nakupovali. To požralo další část úspor a vyšší zaměstnanost vedla také k vyšší míře zadlužení, třeba hypotéky. A zase inflace v podobě růstu cen bydlení a nákladů na bydlení. Atd., a to jsem do toho nezamotal ještě trh s cennými papíry, firemní ekonomiku a opětovné zhodnocování měny. Závěrem, není vůbec jednoduché posoudit, zda intervence byly prospěšné nebo naopak. Pro mě, z psychologického hlediska, spíše škodlivé.

P. Hatina 14.3.2020 11:05

Ovšem stejně naléhavě je třeba aby na to později správně reagovali novináři a finanční analytici v mediich. Aby až o tom propadu HDP a a 150 miliardovém schodku státního rozpočtu budou koncem roku psát, taky pokaždé poctivě napsali, byla tady ta mimořádná krize koronaviru, tím je to vysvětlené. Protože, zrovna letos, to lidem (kteří sami teď vidí zavřené krámy), učeně vysvětlovat nemusí..

Ovšem, jestli koncem roku (to už snad bude po koronaviru) roku budou s velkými titulky tragicky psát, HDP se propadlo ČR je v ekonomické krizi, rozpočet má 150 miliard schodek, ČR bankrotuje (či co), tak to si pro letošek můžou odpustit.

Z. Lapil 14.3.2020 10:04

Četli jsme stejný článek? Řeč přece JE o penězích souvisejících s koronavirem.

Nejde nutně o velké věci, ale třeba hospody mají nakoupeno, protože od včerejška platí zákaz fastfoodů v obchodních centrech, a ejhle - můžou si to vetknout.

Zdá se, že kdekdo nabízí "napište, zavolejte, zabalíme a vrazíme vám to mezi dveřmi (spíš z okna, jak se zdá), ale to asi ve velkém začne fungovat až od pondělka.

Čímž nehlásím nutnost dotovat hospody, ale daně prostě budou chybět.

J. Kraus 14.3.2020 8:56

Ano, dotiskly. Tohle by měl někdo vysvětlit, třeba paní Šichtařová, té bych věřil. ČNB při intervenci proti koruně utratila v cizině dva biliony Kč. Ty biliony byly nově vytvořeny. Nebyly zřejmě ve zlatě ani v papíru, byly pouze virtuální, vzniklé na klávesnici počítače. Ale přesto, republika to nějak unesla. Těch předpokládaných pár desítek, i stovek nových virtuálních miliard by neunesla? Nebo není virtuální miliarda jako virtuální miliarda?

D. Polanský 14.3.2020 7:28

Řešíte něco, co není na pořadu dne, jako v pohádce, kde měli manželé tři přání, tak vyslovili tři blbosti. I vy jste zatím vyprodukoval jenom blbosti, protože peníze nebudou. Vyčerpají se na boj s koronavirem. Jedině že by se ve velikém dotiskly, ale to by byl kolaps ekonomiky.