6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ano, (s řepkou) bude líp

Vraťme se do roku 2010. Den před volbami přehlasovala poslanecká sněmovna prezidentovo veto ohledně navýšení podílu biosložek v palivech. Andrej Babiš se veřejně přiznal k cílenému lobbingu, protože měl značný zájem na tom, aby norma začala platit co nejdříve, a dokonce se mu podařilo prosadit i vyšší podíl biosložek v palivech, než požadovala EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 25.6.2014 8:51

Re: Autor má naprostou pravdu

:-)

P. Lenc 25.6.2014 9:06

Re: Autor má naprostou pravdu

Problém je, že chuť koblih páně Babiše přebíjí chuť řepkového oleje.On ten volič bude muset kousnout do něčeho hodně kyselého, aby se mu stažením obličejových svalů pořádně otevřely oči.

P. Vítek 25.6.2014 13:17

Re: Autor má naprostou pravdu

To se sem moc nehodi,ale vidim ty jejich vyvalene oci.Karkulka:"a babicko proc mate tak velike oci?""Nech me kdyz s.ru!"

M. Šejna 25.6.2014 7:51

Polanecký si potřeboval kopnout

Nevím, proč se furt mele o tom, jak stát musí dotovat biopaliva a jak na tom Babiš vydělává. Ono je to totiž trochu jinak, než se nám  snaží nabulíkovat Polanecký.

Sehnat v Česku metylester řepkového oleje (FAME) je téměř nemožné. A právě FAME je ta látka, které se říká bionafta. No a když je něčeho nedostatek, tak se vyplatí to pěstovat a vyrábět. V případě bionafty (FAME) a suroviny, ze které se bionafta vyrábí, to platí dvojnásob.

Většina české bionafty končí v zahraničí, protože česká bionafta z řepky splňuje přísná kvalitativní kritéria. Bionaftu ale můžete vyrábět i z jiných olejnatých plodin (slunečnice, kukuřice atd).

Každopádně energetika založená na OZE je zcela správný krok. Fosilní paliva jednou dojdou, OZE nedojdou nikdy. No a Babiš jen podniká v oblasti, která má budoucnost. Polanecký to může zkusit také. Nic mu v tom nebrání.

J. Gogo 25.6.2014 8:06

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Já si myslím, že nakopnutí Polaneckéno  by se minulo úspěchem. Tento modrý roztleskávač nic jiného vypotit nedovede. V jednom starém českém filmu bylo řečeno že, "pařez zůstane pařezem a vůl volem". Jak autor znal tenkrát Polaneckého, to opravdu netuším.

J. Lepka 25.6.2014 10:09

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

No, ono dát si nick podle jiného úspěšného filmu taky o něčem hovoří. Jak vás tehdejší scénaristi znali ?

B. Hamáček 25.6.2014 8:36

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Babiš moc dobře ví co je pro něj dobré , a zelení , opravdu škodí . Samozřejmě používat OZE ,ale s mírou . Rozhoně ne tak šíleně jako nyní.U autora článku nejde o technické detaily , ale o princip , jak Babiš a jemu podobní škodí.

P. Joch 25.6.2014 8:40

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Nojo Šejna, co od Vás taky čekat. Dotace jsou přece blahodárný déšť, který prší na nás všechny, no ne?

Sehnat bionaftu lze na každé druhé čerpací stanici, dle Vašich informací ji tedy draze dováží zpět ze zahraničí a jako dobrodinci nám ji levně nabízí? Není divu, že si pak finanční ztráty musí hojit neustálým zdražování normálního benzínu a nafty, která má MEŘO bohužel jen maličko.

Každopádně energetika založená na OZE je cesta do pekel. To ví každý, kdo zná zákony zachování energie. Naše republika nedokáže samozásobit OZE naši ekonomiku, ani pokud všechna pole osázíme řepkou a solárními panely a všechny výkaly včetně lidských proženem přes bioplynky.

Vy jste asi na hodinách fyziky spal. Babiš opravdu podniká v oblasti, která má budoucnost, bohužel černou, protože dusí ekonomiku a pokud to takhle půjde dál, během několika desítek let udusí naši konkurenceschopnost.

Jenže koho chleba jíš, toho píseň zpívej, že mám pravdu?

J. Boleslav 25.6.2014 8:55

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Přesně tak.

J. Jílek 25.6.2014 9:29

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

srovnejte si, kolik litrů nafty se získá z jednoho ha řepky (1190 litrů) a jaké jsou stávající výnosy z řas (7760) a jaké jsou teoretické možnosti výnosu z řas (47.500). Pak se vám začne ekonomika jevit jinak a přestanete odsuzovat šmahem, epigonku...

:-)

J. Jílek 25.6.2014 10:41

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

při ceně ropy nad 100 dolarů za barel a ceně řepky pod 7 tis. Kč/t mizí rozdíly v cenách konvenčního a biopaliva....i bez daňového zvýhodnění

M. Šálek 25.6.2014 12:05

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Tak zrušme dotace na biopaliva a jejich (ne)konkurenceschopnost se okamžitě projeví, jak prosté ...

M. Šejna 25.6.2014 9:31

Jochu

bionaftu opravdu seženete u každé pumpy. Já ale měl na mysli velkoobchod s FAME. Zkuste si to sám na vlastní kůži, jak je těžké ji sehnat za velkoobchodní ceny ve velkém a nikoli za maloobchodní  u pumpy pro fábii pana Jocha.

P. Švejnoch 25.6.2014 8:42

Re: Myslíte, pane Šejno

že tisíckrát opakovaná lež se stane pravdou? Dle Vás "... energetika založená na OZE je zcela správný krok ...". Zvláštní náboženství, věru.

Máte nějaké statistiky, kolik procent naší energetické spotřeby en bloc je pokryto OZE (ať už hovoříme o jakýchkoli OZE)? Nechce se mi to hledat, ale odhaduji to tak do 10% maximálně... A co nastane, až bude energetika státu skutečně založena na OZE (tedy až energie získaná z OZE bude výrazně překračovat polovinu spotřeby, řekněme třeba 70%)? Pominu-li fakt, že se hovoří o tom, že některé OZE spotřebují na svoji výrobu více energie z fosilních paliv, než kolik samy vyprodukují, pak nejviditelnějším (a nejzhoubnějším) dopadem bude to, že plocha (už dnes nijak zanedbatelná) osetá řepkou, biomasou, větráky, solárními panely (a Bůh sám ví čím ještě) se zesedminásobí! Se všemi důsledky na např. zemědělskou produkci

A to se, pane Šejno, opravdu vyplatí...! :-(

J. Jílek 25.6.2014 9:33

Re: Myslíte, pane Šejno

prostě jednou to tak bude, i kdybyste přečetl tisíc Modrých planet, protože uvažujete staticky. Technologie se pořád mění a zlevňují

:-)

P. Švejnoch 25.6.2014 11:48

Re: Tak pravil prorok Jílek

Myslíte, pane Jílku, že třeba jednou, až ty technologie dostatečně pokročí, se z jedné tuny řepky vyrobí 1,5 tuny MEŘO...??? :-)

Je možné, že Vy, při Vašich ekonomicko-matematických schopnostech, si to myslíte, ale já jsem k takové možnosti značně skeptický. :-)

Takže Vaše proroctví považuji za prostoduchý výkřik postrádající jakýkoli reálný základ.

Z. Švrček 25.6.2014 8:50

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Poslyšte, vy poťape, pěstovat plodiny na spalování, či na paliva a to ještě na půdě, která vždy živila lidi a mohla by i dál a tím ji jednostranně vyčerpávat a devastovat dál zemědělství jako tkaové, to je smrtelný hřích. Zjevně jste propadl těm Eurobludům o krásné, centrálně dirigované společnosti, kde "moudrá" rozhodnutí úředníků, komisařů nahradila za hlasitého potlesku Europarlamenu svobodný trh, založený na selském rozumu.

J. Jílek 25.6.2014 10:09

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

vy tedy máte starosti, starosto... :-)

víte vy vůbec, že v ČR je 400.000 ha neobdělávané zemědělské půdy?

R. Langer 25.6.2014 16:13

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Hm, a to jako něco mění na tom, co předřečník napsal? :-P

M. Prokop 25.6.2014 11:18

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Šejno, Šejno ......

Pokud by energetika založená na OZE byl dobrý nápad, nepotřeboval by dotace, každý by se na to s radostí vrhnul. Jelikož je to zatraceně špatný nápad, potřebuje to dotace, které pak kdejaký dostatečně otrlý lump dojí ze státu, s pomocí podmazaných úředníků a zvolených demagogů. Že by právě tohle byl důvod vaší tradiční obhajoby tohohle podfucku?

J. Jílek 25.6.2014 11:34

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

dostatečně otrlý lump tvrdí, že dotované jsou jen oze...

R. Langer 25.6.2014 16:14

Re: Polanecký si potřeboval kopnout

Ono je v energetice dotované ještě něco jiného? Sem s tím... :-P

J. Jurax 25.6.2014 1:36

No jo,

co je dobré pro Babiše a Agrofert, je dobré i pro republiku. A když není, hádejte, kdo bude mít smůlu?

J. Jílek 25.6.2014 1:23

nojono....

Bylo by záhodno odpustit si publikování článků hodnotících produkci a využívání biopaliv s málo objektivními informacemi. Publíkují se dokola stále stejné zdroje a žádný nenaznačuje jak na to, aby bylo účelné se biopalivům věnovat. Byly publikovány analýzy, u nichž se dá říct, že autoři ani neznají technologii výroby příslušného biopaliva a nezohledňují vliv tak zásadní věci na uváděné hodnoty. Pro ilustraci zmatků lze uvést, že autorem významné hodnotící zprávy pro švýcarskou vládu, která vedla k vlně negací biopaliv, byl jakýsi švédský stavební inženýr vykazující publikace a citace se závěry s jepičím životem. Chybné je jakékoliv zobecňování, protože v tom, s jakými náklady se produkuje surovina a jakým procesem se zpracovává, je obrovský rozdíl. Podstatná je technologie a podíl zpracované suroviny a s tím i to, jak je naloženo a s jakou účinností se zbytkem suroviny, jak je naloženo s odpady, které samy o sobě představují energii. V neposlední řadě rozhoduje to, jakou účinností je vyrobené biopalivo využito. Autoři rádi vytrhávají dílčí části cyklu ze souvislostí, neberou v úvahu rozdíly variantních fází cyklu. Podobně nelze vztahovat energetický obsah jakéhosi, kdoví jakým procesem vyrobeného zlomku biopaliva na celou produkci biomasy na půdě. Fotosyntézou nevzniká jenom biomasa, vedlejší produkty z výroby biopaliv jsou dnes nezbytnou složkou výživy hospodářských zvířat. Veškerou biomasu netvoří jenom látka z níž je biopalivo vyrobeno, nelze jen tak pomíjet jak bylo vyrobeno a jak bylo využito. Nerespektovat tyto elementárních skutečnosti znamená kapitulovat na věrohodné hodnocení biopaliv. Na jejich zamlžování je založena většina "odborných" polemik na toto téma, jako je tato, ať už vyznívá kladně nebo záporně vzhledem k biopalivům. Tak jako je cílená desinformace "Celkově stát v těchto letech vyplatí na podporu cca 11,5 miliardy korun...". Státní podpora se už nějaký ten rok odehrává daňovým zvýhodněním a povinností přimíchávat stanovené procento.

J. Jílek 25.6.2014 1:23

Re: nojono....

Toto zvýhodnění se státu vyplatí. S ohledem na počty pracovníků v celém sektoru výroby biopaliv je konečný dopad na státní rozpočet kladný ve výši 4 až 5 miliard korun.

J. Jurax 25.6.2014 1:39

Re: nojono....

A my to platíme v dražším, zato horším benzínu.

M. Šejna 25.6.2014 7:58

pane Juraxi

Biosložka v PHM nezbhoršuje jejich kvalitu. Motory aut jsou ta to nastavené a navíc biosložka zlepšuje mazání motoru.

Biopaliva mají jednu vynikající vlastnost, že se dají vyrábet v Česku. O co více vypěstujeme u nás, o to méně jsme závislí na Rusku a Arabech.

J. Boleslav 25.6.2014 8:12

Re: pane Juraxi

Takové blbosti snad ani sám věřit nemůžete.

M. Šejna 25.6.2014 8:17

pane Boleslave

Přečtěte si něco o metylesteru z řepkového oleje a jeho vlastnostech pro spalovací motory.

No a až si to nastudujete, tak si nastudujte, zda se řepka pěstuje u nás, nebo v arabských zemích, odkud vozíme ropu. V Rusku se řepka sice pěstuje, ale nevyplatí se ji k dám dovážet. Ale ropa se z Ruska dováží, protože v Česku jaksi není.

P. Joch 25.6.2014 8:51

Re: pane Boleslave

Přesně tak, pokud se rozhodnete jezdit na čisté MEŘO, nastudujte si co nejvíce z internetu, jinak můžete být i nepříjemně překvapeni. A pokud výrobce Vašeho motoru výslovně neschválil provoz na 100% bionaftu, tak to radši nezkoušejte. Šejna Vám opravu platit nebude.