5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
benon 24.8.2007 17:11

a co lidé s handicapem???

reforma se prý dotkne firem,které zaměstnávají třeba vozíčkáře.Co zbude těmto mnohdy náhodou osudově vyřazeným lidem??sedět doma těšit se jak budou platit polatky u doktora. Kolik asi státní kasu stojí neustálé bobtnání mise v AFGHanistánu???To by se ty prachy dokázaly využít lépe...

Nestačímsedivit 24.8.2007 19:04

Re: se prý dotkne...

Tak dotkne nebo nedotkne? Víte to?

kdokoli 24.8.2007 13:15

parafráze

Spíš bych řekl, že se jedná o rekordní skok pro vládu, a malý krok pro Českou republiku ;-).>-

ok 24.8.2007 9:33

státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď - vy to nevíte, pane Párale? !!!!!! prostudujte si tabulkové platy a předpisy. Ve státní správě nezbyde ani jeden zdatný člověk. Ale to zřejmě chcete...

Já bych začal šetřit na předražených dálnicích, které stavaři vedou z "neznámých důvodů" po kopečkách místo po rovině (dálnice na Hradec Králové), nebo přes náročný terém Posázaví, rekreačními oblastmi namísto osvědčeného směru po D1 a pak na Benešov. Když jste ekonom (a ne lobbista), myslete hlavou, pane Párale.

Rad 24.8.2007 9:44

Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

Moje zkušenost je, že pracovníci nejsou. Prostě lidi, kteří chtějí pracovat se nedají sehnat. Na konkurs vždy dorazí hromada očima kličkujících lišáků, kteří hledají jak se zašít a to se v nestátních firmách špatně dělá. Malý příklad - podívejte se na úřad v pátek odpoledne (dnes už to ale neplatí o každém), ještě horší je to u soudu.

ok 24.8.2007 10:13

Re: Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

Zásadní otázka je, co můžete nabídnout. Pokud můžete nabídnout pouze práci za pár korun, dostaví se zašívači. To je logické.

Obrat "lidi, kteří chtějí pracovat" je lživý. Musíte prostě něco nabídnout - i zaměstananecký poměr je smlouva mezi dvěma svobodnými subjekty. Pokud státní správa nemá co nabídnout, nedivme se. Za první republiky byla státnáí správa elitní dobře placené zaměstnání - a ejhle, měla kvalitní zaměstnance. Včetně dráhy.

Rad 24.8.2007 10:20

Re: Re: Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

15-20 tis hrubého pro technicky vzdělaného člověka s maturitou (může být i těsně po škole) + stravenky + provize, když udělá něco navíc. jenže potřebuju, aby za ním byla práce (žádné přesčasy).

ok 24.8.2007 12:16

Re: Re: Re: Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

Jestli to nevíte, tak 20 000 Kč je ve státní správě plat VYSOKOŠKOLÁKA. Provize neexistují, jen zcela směšné prémie v úrovni 100 Kč / půlrok. Úroveň státní správy tomu samozřejmě odpovídá. ;-D

ok 24.8.2007 12:16

Re: Re: Re: Re: Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

pardon, 1000 Kč / půlrok

Rad 24.8.2007 10:24

Re: Re: Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

to, jestli lidi chtějí pracovat, řeším jednoduchým testem. dostanou jednoduchou práci ani ne na půl dne a když s ní není hotov do týdne, tak je to jasné. většina ani nezačne. co dělají netuším.

beda 24.8.2007 10:09

Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

milý oko stavaři vedou dálnici tudy kudy ji státní zaměstnanci naplánují. předražené dálnice jsou proto že je staví stát, který je investorem a stavební firmy pouze využívají veškeré prostředky, aby dostali co nejvíc peněz a  zástupce stvební firmy dokáže přesvědčit úředníky, že to levněji postavit nejde.

ok 24.8.2007 10:15

Re: Re: státní zaměstnanci jsou zbídačelí už teď

no a proč se s tím nic nedělá?

Ladislav N. :-))) 24.8.2007 10:32

Re: a proč se s tím nic nedělá?

Protože socialismus nefunguje. ;-P

ok 24.8.2007 12:13

Re: Re: a proč se s tím nic nedělá?

1. jaké řešení navrhujete?

2. co způsobuje, že v Německu si cenu dálnic uhlídají lépe než my - čím to je? Platí i v Německu vaše zdůvodnění?

R 24.8.2007 8:19

nezaměstnaní

Mně se trochu nelíbí, že vláda odepisuje vrstvu nezaměstnaných, snaží se je dostat do práce jen dalším přitvrzením podmínek pro sociální podporu a snížením té podpory. Přitom zcela pomíjí to, že aby nezaměstnaný začal pracovat, musí  k tomu být dva. Ten nezaměstnaný a někdo, kdo tu jeho práci potřebuje a dá mu ji.  Problém je v tom, že v současné době je vesměs všemi personalisty a zaměstnavateli kladeno rovnítko dlouhodobě nezaměstnaný se rovná nezaměstnatelný. V oblastech, kde je nezaměstnaných 1 - 3 - 5 %, to tak být může. Ale v oblastech, kde je nezaměstnaných 10 a více procent  to tak určitě není. V souvislosti s proklamovaným uvolněním pracovního trhu pro zahraniční pracovníky se může stát, že i když hospodářství dneska funguje a bude tak ještě nějakou dobu fungovat, tak tito lidé budou při náboru nových zaměstnanců opomíjeni ještě více a místní vysoká nezaměstnanost bude fixována a nezmenší se.

Mila_N 24.8.2007 7:25

Směšné miliardy soc.pojištění

Soc.pojištění je dlouhodobě v přebytku,byť se nám na konci roku 2006 snažil min.Nečas mlžit, že do něj vkládá něco co chybí.Nereflektuje, že platby za prosinec docházejí v průběhu ledna.Přebytky soc.poj. byly dosud úspěšně prošustrovány jinde.Aź budou chybět ty směšné miliardy,tak teprv začne opravdová krize soc.systému(duchody,nemocenské).Tím nechci říci,že dnešní stav je dlouhodobě udržitelný.PROČ dosud žádná vláda nezabezpečila oddělení příjmů ze soc.pojištění od rozpočtu? To vědí ti,co přebytky někde prošustrují a chtějí situaci dostat do opravdového průseru.

Xury 24.8.2007 8:16

Re: Směšné miliardy soc.pojištění

Jestliže prosincové platby dorazí v lednu, tak zákonitě lednové v únoru a tak dále až po listopadové v prosinci. Jinými slovy během roku dojde dvanáct plateb. Takže nevidím žádný důvod proč by si měl stát půjčovat od České pošty. S tím ostatním lze samozřejmě souhlasit až na to, že mám pocit, že poslední zvýšení důchodů (od 1.1.2006) vyrovnalo důchodový účet. Čili už není v přebytku.

vládík 24.8.2007 11:14

Re: Směšné miliardy soc.pojištění

Když posouzení, je-li účet v přebytku či nikoliv se nedělá z těch plateb, ale z celoročního vyúčtování. To je v minusu, mnohamiliardovém a každoročním. Z jakých údajů vycházíte, pokud tvrdíte, že je v přebytku. Jak velký je ten přebytek?

Mila_N 24.8.2007 12:07

Re: Re: Směšné miliardy soc.pojištění

Když už jste u internetu, tak stačí jen mál, aby jste to věděl taky - existuje ČSSZ a ta vydává ofilciální údaje a tisk.zprávy - např. http://www.cssz.cz/tisk/07/070202.asp

A když zadáte do vyhledávače účet sociálního pojištění, tak dostanete spoustu informací o kterých zřejmě nevíte a reagujete z neznalosti. Hezký den

mac2 24.8.2007 7:19

státní zaměstnanci

Já se obávám že snížení reálných příjmů sátních zaměstnanců plánované na příští roky povede naopak k úprku těch schopných do soukromé sféry. Tam průměrné platy rostou o nějakých 6 pct ročně a nevypadá to, že by se růst zastavil. Takže platové nůžky mezi soukromým a státním se budou pořád rozevírat. Nakonec ovšem Kaloskovu nástupci nezbude nic jiného než zvýšit státní platy skokově o minimálně 10 pct, protože jinak nebudou lidi na místech, kde jsou opravdu potřeba - policisté (už teď mají podstav), učitelé (přibývá zase dětí), lékaři a zdravotní sestry (odcházejí na západ), anglicky mluvící úředníci (kvůli projektům EU a kvůli našemu předsednictví v EU), atd.

kirast 24.8.2007 7:36

Re: státní zaměstnanci

Pokud bude vláda alibisticky přidávat všem státním zaměsnancům stejné procento, jak jsme v poslední době byli zvyklí a jak pan mac2 jistě předpokládá, možná nastane jeho scénář. Pokud ovšem dostanou přidáno jen ti potřební a schopní, nebude ani muset vláda vymýšlet, jak se zbavit nepotřebných úřadů (a úředníků). Prostě zaniknou samy ku prospěchu celé společnosti.

mac2 24.8.2007 9:29

Re: Re: státní zaměstnanci

Myslet si, že když se administrativně sníží počet státních zaměstnanců, tak odejdou ti neschopní je naivní. Stejně je naivní si myslet, že přidáno dostanou ti potřební a pracovití. V reálu budou odejiti ti, kteří se nemůžou bránit a ti kteří nejsou kamarádíčky šéfa. A přidáno dostanou ti, kteří šéfovi nejvíc lezou někam. A to platí pro celá odvětví i pro jednotlivé kanceláře. Jsme přece v Česku, ne? Takže nakonec budeme mít spousty nepotřebných úředníků, kteří budou nabízet nepotřebné služby, a na druhé straně to, co by měl stát zajišťovat, zajištěné nebude - např. kvalitní vzdělání.

ok 24.8.2007 9:37

Re: Re: státní zaměstnanci

Stávající předpisy neumožňují dobře zaplatit ty šikovné státní úředníky. Ve státních úřadech zbudou jen dámy těsně před důchodem.

Rad 24.8.2007 9:38

Re: státní zaměstnanci

mám několik příkladů, kdy se po revoluci podnik zefektivnil tak, že s třetinou zaměstnanců dnes vyrábí 3x tolik. Státní úředníky toto nepostihlo, možná i naopak. Každý si mohl všimnout, jak se vyvíjely banky - dnes mají mnohem větší počet položek, půjček atd, ale na přepážkách a i různých účetních je pětina (nevím přesně), vše řeší informační systém, který si klienti sami ovládají. Banky se v mnohém podobají státu - pracují s důvěrnými informacemi téměř všech lidí a firem. Každý určitě viděl sekretářku u policajtů - normální policajt, který neumí psát na stroji - já teda vřel. Je tam co napravovat a zefektivňovat.

vládík 24.8.2007 11:19

Re: státní zaměstnanci

Nikdo nechce snižovat reálné platy. Je plánován jen malý nárůst objemu peněz. Pokud se sníží objem zaměstnanců, platy se zvýší. Je to účelnější, než udávat, o kolik které ministerstvo má snížit stav. Prostě chceš zvýšit platy o 5 %, musíš snížit stav o 4 procenta. Jak jednoduché. V podnicích se to povedlo (ač tomu také nikdo nevěřil) jž před 10, 12 lety.

ok 24.8.2007 12:18

Re: Re: státní zaměstnanci

Vládíku, ve státní správě jsou platy dány tabulkami. Zvýšení platu schopným NENÍ MOŽNÉ.

Alfons 24.8.2007 6:32

Socky a nemocní do krematoria

na státní úhrady a je po problému.

kdokoli 24.8.2007 13:18

Re: Socky a nemocní do krematoria

víte vy, kolik dneska stojí takové krematorium ? ;-)

janoryna 24.8.2007 14:23

Re: Re: Socky a nemocní do krematoria

ale je to konečné trřní řešení. tak jako zlikviduju poruchový stroj, tak to udělám i s těmito lidmi. zdraví je přece také zboží a co za něj mohou zaplatit důchodci ? jak se říká od nepaměti: dědeček baička ujídá chlebíčka - viz osudy vejminkářů a to nikdo o nějakém sociálním státě neměl potuchy.

Nestačímsedivit 24.8.2007 19:07

Re: janoryna IP: 80.95.112.xxx

Dnes neujídá z chlebíčka dědeček a babička, ale rozežraní socani s komunisty.Rv