27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Penzijní systém

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 10.6.2011 19:00

Vážený příteli

shodneme se na několika základních přístupech.1.Systém navrhovaný současnou vládou (natož, ten se kterým původně přišla) je buď dílem naprostých neumětelů nebo zločinců. 2. Je třeba vytvořit první, nultý nebo základní pilíř na základě - stejné odvody v Kč - stejný důchod v Kč. 3. Druhý pilíř by měl být založen na stejném procentu odvodů s tím, že i důchod by měl být proporcionální (ne stejný) odvedeném pojištění. Pokud se celý systém zcela oddělí od státního rozpočtu, pokud bude prováděna postupná parametrizace, tak se "státní" důchodové zabezpečení podrží udržet cca 30 až 40. Je však třeba každému zdůraznit, že podíl důchod/mzda bude postupně klesat a že je zcela na svobodném rozhodnutí každého, jak si své stáří zajistí (spoření, nemovitosti, cenné předměty, vzdělání, atd.)

V žádném případě by neměl být důchod (ať minimální) vyplácet tomu, kdo do něj nepřispěl. Pokud přispěl málo, bude mít malý důchod.

Diskutabilní jsou některé statě, např. jako že snížení dětské mortality vede ke snížení porodnosti, že je třeba mít lacinou pracovní sílu, atd.

Zásadním problémem jsou malá efektivnost naší ekonomiky a vývoz vytvořeného zisku zahraničním majitelům. Mluvit o všeobecném plýtvání (age of waste) a o všeobecném rozkrádání, by zde bylo laciným populismem. Nepopiratelným faktem je, že existují země, kde je důchod mnohem bližší poslední mzdě a systém se nehroutí.

S pozdravem

S. Ševeček 10.6.2011 22:12

Re: Vážený příteli

Pěkné, pane Hrbku.

Srdečně Vás zdravím.

A. Hrbek 10.6.2011 22:58

Re: Vážený příteli

I já srdečně zdravím Vás a pana ředitele.

1. V Brně se nám ve čtvrtek utrhl ojniční šroub. Takže jsme se vrátili domů.

2. V ČR není silnice, kde by se dalo bez rizika jet 250 km/hod. Natož s manželkou. Takže mám utrum.

S. Ševeček 11.6.2011 8:57

Re: Vážený příteli

Jakoby Zonda byla přešlechtěna ;-)

(kousek dálnice Vyškov - Zlín za odbočkou z D1 (malý provoz, dal jsem tam 220)

i. Hromadka 10.6.2011 17:11

ŠVÉDSKO NÁŠ (NE)VZOR

Učil jsem ve švédských školách až do roku 2005 a poslední tři roky mne zachválil systém fondů. Napřed proběhlo několikadenní školení, pak nám nabídli vybrat si z více  jako stovky fondů, vřele byl doporučován "učitelský fond", který již za dva roky šel s deficitem!! Pak se tedy jaksi vzchopil a dostávám ročně 2 koruny (švédské..) což je okolo české pětikoruny

Vloni mi oznámili, že mi snižují švédský důchod protože fondy se nevyvedly - o tom se ale oficiálně v zemi švédské samozřejmě nemluví..  

No a tady v zemi koruny české ???

Blahopřeji tedy všem českým důvěřivcům sázet na fondy v zemi, kde mizí miliony beze stopy a bez nějakého dopadu. Aspoň budou chytráci zase mít co ukrást a vytunelovat.. 

No jinak - moji rodiče byli okradeni po válce - tzv. vázané vklady a pak šetřili jak blázni na domek a přišla měnová reforma a bylo to.

J. Tužil 10.6.2011 15:25

Leccos je nesmyslné...

S článkem lze plně souhlasit vč.k tomu přiléhajících diskusí.

Jenže: dejme tomu, že nebudu muset platit nic na svůj důchod do státní kasy vč.toho, co za mne tzv.platí můj současný zaměstnavatel. Pak za cca 45 let práce skutečně něco našetřím, ovšem pokud budu zaměstnán - což při cca 9% nezaměstnanosti není tak jednoduché. Otázkou je, kam ty svoje našetřené prachy budu dávat. Která banka a jakým finanční produktem mi zajistí úložku aspoň bez úbytku inflací, poplatků za vedení účtu ap.? Logicky z toho plyne, jakou hodnotu budou mít korunky našetřené v r.2011 až je budu chtít v r.2056 použít k nákupu.

Další otázkou je, zda státní režim během těch 45 let nedojde k názoru, že ty moje prachy uložené v nějaké bance nutně potřebuje pro své účely a klidně je vyvlastní či znárodní či jinak zlikviduje vhodnou měnovou reformou ap. Příkladů na to máme z dějin za posledních cca 60 let dost.

Malý příklad. Pracoval jsem od r.1956 do r. 2003 tedy 47 let. V r.1956 jsem bral tehdy slušný plat cca 1300 Kč hrubého měsíčně, ušetřit se podařilo tak max.100 Kč. I když plat narůstal, nikdy bych nemohl našetřit tolik, aby mne to finančně zajistilo stejně jako dnešní důchod. Ostatně - co bych si asi dnes koupil za tu stovku z r.1956 v porovnání s tím co jsme mohl za ni koupit tehdy?

P. Skřivan 10.6.2011 16:25

Re: Leccos je nesmyslné...

Tak pokud budete platit do státní kasy a tam to bude uloženo např. v dluhopisech, tak se ta stovka bude zhodnocovat  minimálně o inflaci (v soukromém fondu se bude zhodnocovat na důchody jeho majiteli).

Měnové reformy a jiné podobné legrácky, to jistě i tak nepodchytí a z tohoto pohledu je spoření si na důchod od mládí stejné, jako si ve dvaceti plánovat cestu kolem světa až dosáhnete osmdesátky.

Kromě toho, u nás zatím vždycky vítězil nezodpovědný nad zodpovědným, takže nejspíš bude hloupý šetřílek. Nic si neužije a stejně bude mít houby. :-)

J. Řezníček 10.6.2011 13:38

prostý fakt

Jednoduchý příklad : Kdo pracoval 40 let a odchází do důchodu,dostane průměrný důchod 10 tis. Kč měsíčně. Řekněme, že bude žít dalších 20 let. To znamená, že mu bude vyplaceno  2 400 000 Kč z veřejného rozpočtu.  Nebo to má našetřeno.  Kde na to vzít ? Pánové a dámy, kdo z vás to má ?  Takovou částku neunesou ani dobře spravované veřejné rozpočty - natož ty české, které rozkrádají " politici s mandátem" - pro své spolustraníky,přátele, rodinné příslušníky a jejich firmy.  Státní a polostátní firmy svým funkcionářům udělují nezdůvodnitelné platy, náhrady, odměny a bonusy.  V poslední době : plat Fejka z ČD = 24 důchodů.  Hlavně, že máme reformní vládu a "správného hospodáře" na min. financí.

Jak by potom zbylo na důchodce ?

P. Čech 10.6.2011 17:56

Re: prostý fakt

Aktivní věk - 65-18= 47 let. 23 000x 12x 0,32 x 47=4 151 040 Kč. To je t.zv. důchodové pojištění, které zaplatíte Vy a Váš zaměstnavatel státu za dobu Vašeho aktivního ekonomického života. Vezmeme-li za základ, že budete žít do 85 let, budete mít bez toho, že byste tyto peníze během svého aktivního života jakkoliv investoval  4 151 040 : 20 : 12= 17 296 Kč, což je téměř dvojnásobek dnešního průměrného důchodu. V případě investování např. do státních dluhopisů ev investičního zlata ještě mnohem více. nestojí vám tedy za to důchody za uvedených podmínek zcela zrušit?

S. Ševeček 10.6.2011 12:38

Výtečné, ostatně jako vždy.

'A propos - kde je vlastně  šakal?

P. Čech 10.6.2011 12:16

Systém je dnes nesmyslný.

Svým způsobem měl smysl v době svého vzniku před více než 100 lety. Dnes však nefunguje a fungovat nemůže a to proto, že se změnily podmínky. Doba dožití není 55 let ale více a hlavně rodiny nemají v průměru 5 a více dětí, nýbrž 1,5. Nejlepší pro všechny by bylo celý důchodový systém zrušit bez náhrady. Žádný současný plátce by neplatil nic na důchodový systém a navíc by mu mělo být zaměstnavatelem vyplaceno to, co tento zaměstnavatel současně za svého zaměstnance platí státu. Každý člověk by byl odpovědný sám za sebe. Za 45 let aktivního života by tak v 65 letech svého věku mohl mít k dispozici peníze (bez jakýchkoliv investic), které by mu stačily na 20 let dalšího života při měsíčním "příjmu", který by představoval cca 13 000 Kč, což je mnohem více než současný průměrný důchod. Není možné to zavést najednou, ale postupně. Není třeba vymýšlet žádné nové systémy, ani současné "vylepšovat". Zkuste si to spočítat při vycházení z délky aktivního života od 18 do 65 let, průměrného důchodu 10 000 Kč/měs, současně platných procent odvodů do důchodového systému a současné průměrné mzdy. Dojdete ke stejným výsledkům jako já. Netýká se to lidí, pobírajících  invalidní důchody a peníze za bezmocnost. Tyto by bylo nutno platit nadále ze státního rozpočtu.

E. Vašátko 10.6.2011 11:42

Ten nápad s rovným důchodem zase není tak úplně nový.

Nevím, jak je to dnes, ale pokud se pamatuji, tak něco podobného existuje v Australii, kde stát vyplácí rovný důchod ve výši životního minima a druhou částí jsou podnikové důchody, kam si lidi spoří s přispěním zaměstnavatelů. Do toho státního se odchází dříve, na ten druhý je nárok později, teď už si nepamatuji, o kolik let se to liší. A důchod dostává jenom ten, kdo žije na území Austrálie, jinak nic. Nevím, jak by se to líbilo dnešním "přizpůsobivým" a jejich rozsáhlým rodinám, a pochopitelně i těm, kteří se prací nikdy moc nepřetrhli, ale myslím, že jako řešení by to nebylo zas až tak špatné. Jenže holt sociální stát je sociální stát, ber kde ber. Jenom aby bylo kde brát.

J. Schwarz 10.6.2011 10:14

Není to tak -

onen Bismarck nestanovil včera penzijní systém výhodný pro včerejší účastníky - pro ty byl onen systém spíš neutrální. Výhodný se naopak jeví pro dnešní účastníky a ti se tohoto terna nechtějí vzdát, ber kde ber a tak se snaží systém udržet. Za Bismarcka byl neutrální, což se odráží i ve skutečnosti že nebyly problémy s jeho financováním. A udržet původní systém ke spokojenosti všech by nešlo nikdy - pokud počty obyvatel rostly, bylo dost mladých, ale to nemůže nikdy pokračovat do nekonečna neboť Země není nafukovací. A už prostá stabilizace populace kombinovaná s rostoucí dobou dožití a záchranou "postižených" musí vyvolat problémy. Křesťanská morálka vyžaduje pomoc "bližnímu" - ovšem každý si myslí, že pomáhat by měl někdo druhý, abstraktní "bohatý" - kdežto já nic, já chudák, sám mám málo. Neštěstím je pokrok medicíny , protože křesťanská morálka a "humanismus" si vynucují vysoké náklady na sociální služby, které kdekdo vymáhá ale nikdo nechce platit. Ani takzvaná  levice, neboť "nízkopříjmoví" neplatí ve skutečnosti nic, jen čerpají a pak je nic nestojí hlásat neomezenou solidaritu. Levicoví boháči zase většinou zbohatli ze žvanění a hlásání nutnosti "péče o bližní"  a jsou v postavení ne nepodobném poslancům - svoje příjmy si mohou "odhlasovat". Zvednou -li daně,  zvýší si platy. Nakonec  rozpor mezi možnostmi a požadavky ilustruje zadlužování států a stávky zaměstnanců. Pokud existuje svoboda prát se za svoje příjmy, nutně se o ně peru s konkurenty - jinými příjemci. Peníze totiž  nesype dobrotivý Bůh s nebe jako manu, kterou je třeba "spravedlivě rozdělit mezi všechny"  jak si mnozí jednodušší jedinci zjevně představují. Howgh.

P. Čech 10.6.2011 12:19

Re: Není to tak -

Nemáte pravdu, zkuste si to spočítat, viz výše. pro každého relativně zdravého člověka, kterému je dnes 18 let by bylo mnohem výhodnější, kdyby důchody byly zrušeny bez náhrady a byly jin ponechány a dávány peníze, které on a jeho zaměstnavatel dnes odvádí státu.

R. Kříž 10.6.2011 8:52

drobny nesouhlas, mokry ptaku...

spravne by bylo ihned a pro vsechny zrusit jakekoliv duchody ci socialni davky.

zadne rovne duchody, zadny nabeh noveho systemu...

jiste, zase vybehne spousta utlocitnych, kteri budou argumentovat babickami, ktere cely zivot pracovaly a mely za zo to, ze na stari budou zabezpeceny.... tak hned z vykopu rikam na tyto namitky - ja jim nic nesliboval, netusim tedy, proc bych jim mel tedy jejich duchody platit. jak bolsevici, tak dnesni politicke elity neumi nic jineho, nez slibovat a rozdavat moje penize.

J. Chládek 10.6.2011 7:10

Zeměžluč

No skutečně dobrý nápad je ten, o tom rovném důchodu, to bych doporučoval těm zlodějům z ODS a TOP aby si dali jako bod do volebního programu, myslím že o nich potom už dlouho nikdo neuslyší. Ten nešťasník, který napsal tento článek asi neslyšel nic o tom že  modré straky snížili povinné odvody do fondu sociálního zabezpečení a taky o tom kolik bylo z tohoto fondu odčerpáno financí do státního rozpočtu, jen v letech 2000 až 2009 asi 79 miliard. Takže nepište demagogie a lži panee autore a s tím dovozem plátců - to si pište že např. z Lybie jich sem teď dovezete dost, jen aby platitli.

J. Schwarz 10.6.2011 10:32

Re: Zeměžluč

povinné odvody do jakýchkoli "fondů"  by měly být zrušeny úplně a politici, co slibují za příští geterace pověšeni nebo shozeni do hladomorny.

P. Skřivan 10.6.2011 4:37

Možná bych neřešil přímo sociální inženýrství,

třeba by ale pomohlo alespoň to, aby dítě bylo kam dát do školky nebo aby rodiny s malými dětmi na tom nebyly hůře než důchodci. To se pak noví "plátci" dost špatně pořizují ... .

V každém případě je asi lepší se systémem nedělat nic, než paskvil, který se pokouší udělat vláda, se zjevným cílem zajistit financování svých stran za vyvedení části důchodového systému do soukromých fondů a ještě dalším zhoršením stavu důchodového systému.

J. Schwarz 10.6.2011 10:35

Re: Možná bych neřešil přímo sociální inženýrství,

Pokud pořídíte víc nových "plátců" přídíte tím později i víc důchodců, kteří si velmi pravděpodobně  budou představovat že odejdou do důchodu za stejných podmínek jako předchozí generace, ale změna jejich podmínek žití v důchodu - tedy délka dožití bude jejich "přirozeným bonusem" a náklady prodlužování věku dožití ponese někdo jiný.

P. Skřivan 10.6.2011 13:25

Re: Možná bych neřešil přímo sociální inženýrství,

Aha, takže nejlépe je ze systému vytáhnout peníze do soukromých fondů ? Pro jejich majitele a jejich kamarády zcela jistě. :-)

P. Čech 10.6.2011 12:52

Re: Možná bych neřešil přímo sociální inženýrství,

Nejlepší pro všechny, kromě politiků je důchody poistupně zrušit., současně s povinnými odvody státu, viz výše.

P. Skřivan 10.6.2011 16:19

Re: Možná bych neřešil přímo sociální inženýrství,

... a vrátit se tak do doby před pár sty lety. ... jak objevné a perspektivní. :-)))