Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIE : Keťasi táhnou Evropou

Keťas je slovo, které skoro upadlo v zapomnění. Málokdo věřil, že se někdy „keťasení“ vrátí, byť třeba v jiné podobě. Bohužel, ač je z historie nejvíce známo z doby 1. světové války, a to hlavně ve státech střední Evropy, dnes je „keťasení“ celoevropským jevem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tady už nefunguje zdravý rozum: Jestliže dnes kupují distributoři elektřinu za dvacetinásobek loňských cen, kdo ji od nich za ty dva roky koupí? Až mi ČEZ zdraží KWh na 40 korun, tak prostě všechno vypnu a snížím spotřebu na desetinu, protože na víc nebudu mít! Myslím, že to provede skoro každý a firmy rychle zkrachují. Nebo to tak není?

0 0
možnosti
VH

Je. Popsal jste co nas ceka. Pokud rychle nedokazeme vyrobit dostatek elektriny aby se poptavka uspokojila a cena zacale klesat ceka nas osud Argentiny nebo Venezuely

0 0
možnosti
VH

Ketas byl dusledek ne pricina. Stejne tak jako dneska vysoke ceny energii nejsou pricina ale dusledek. Spatne je tedy bojovat proti vysokym cenam tim ze je stat zadotuje, spravne je bojovat proti tomu co jej zpusobuje a nedostatek regulace od statu to neni. To je to co lidem kteri upozornuji na Marxe vadi ze to nevede k reseni. Ostatne sam jste napsal ze ketasove okamzite vymizeli po zavedeni koruny a stabilizaci meny.

0 0
možnosti
PD

Ano. Jenom to vymizení keťasů bych přičítal hlavně dostatku zboží.

0 0
možnosti
FN

Pokud si někdo neobjednává plyn a ropu, je to projev blbosti. Pokud si někdo sám sobě zakazuje objednávat a platit plyn a ropu, tak je to blbost na kvadrát. Za to opravdu Gazprom nemůže.

0 0
možnosti
LB

Naprostá pravda. Na jedné straně se*ou zelené ze strachu, až se přívod ruského plynu zavře, na straně druhé veřejně hlásají, že je třeba se od ruského plynu oddělit. Když je někdo blbej, tak je prostě blbej.

0 0
možnosti
VB

Pane autore, Lipská burza žádné zboží nenakupije, ta jen zprostředkovává obchody, že byste to se svým zasvěceným článkem o fungování obchodu nevěděl?

0 0
možnosti
JD

J96a57n 88D16a81v26i51d

27. 8. 2022 8:10

A v tom tkví právě to keťasení a lichva EU. Co vyprodukuji, část si zkonzumuji sám teoreticky "za lacino", a teprve přebytky produkce vrhnu na burzu někam do Reichu EU. Jen dementní blb za lacino vše prodá, a pak draze nakupuje. Máme vůbec ve vlastnictví nějaké naše trubky na plyn, ropu, nebo i vodu? Furt jsme klasický protektorát EU s führerin von der Lejno.

0 0
možnosti
TD

„Pod obchodní poctivostí rozumíme, že úplně všechny strany, na obchodě zúčastněné, musí být po uskutečnění obchodu bohatší, než byly předtím.“ — Tomáš Baťa

0 0
možnosti
Foto

R^

V současných termínech se jedná o win-win strategii. Kdepak Baťa, současné ekonomice vládne lichva a výpalné. Nejlépe si zajistit trvalé platby zákazníka - buď nařízením státu (musíte si koupit co nechcete a nepotřebujete), nebo pronájmem například softwaru A protože se do toho zákazníkům zpravidla nechce, používají i renomované firmy šmejdské metody ke vnucení či změně kupní smlouvy.

[>-]

0 0
možnosti
RP

Tak ono ti takzvaní keťasi jen využívali možnosti, které jim vytvořil někdo jiný svými chybami. V současné době u nás ale problém nejsou keťasi neboli vysoké ceny energií, ale to, že těmi vysokými cenami odrovnáme českou ekonomiku a zrušíme si pracovní příležitosti. Neboli nebude ani tak velký problém, když někteří lidi nebudou mít na zaplacení energií, ale mnohem větší problém bude, když spousta lidí si nebude schopna na ty energie vydělávat, protože nebude mít kde pracovat.

A zvláště za současné vlády, která se dostala nahoru ne vlastní konstruktivní prací, ale posilováním Antibabiše, kterým akorát ničila a dehonestovala práci předchozí vlády, ale jako tehdejší opozice nic nevytvářela. A to je vidět i v její současné nekompetenci.

A doslova pravičácké ideologii, kdy ožebračení lidí vláda považuje jenom za nástroj, který napraví pracovní trh, protože přinutí těch asi 150 tisíc nezaměstnaných na pracáku jít do práce a ožebračení a bankroty firem jenom za nástroj, který odstraní z trhu parazitické nefunkční firmy, které prý Babiš držel uměle při životě a přílivem propuštěných lidí z těch firem oživí pracovní trh a přinese těm "správným" firmám ty správné zaměstnance.

0 0
možnosti
LB

Nebojte! Ve včerejším televizním vystoupení premiér předvedl tolik rozhodného odhodlání, že jsem se o něj až bál. Nějak mu z těch starostí a pilné práce začaly řídnout vlasy. Když jme to vydrželi od února, odkdy to všechno vlád řeší, tak to vydržme až do konce roku. Od prvního ledna to prý bude všechno v pořádku. Těšme se.

0 0
možnosti
LH

Jen k té Ukrajině: ta se do současného stavu dostala právě násilným vysmeknutím se z ruského vlivu pod kuratelu Západu. A vystoupení z této slepé uličky bolí a bude bolet. Ukrajince, ostatní rejžují jak za kovidu.

0 0
možnosti
RP

Ukrajina promeškala okno příležitosti, kdy to mohla udělat relativně snadno a bezbolestně. To bylo tak od roku 1990 po nějak rok 2000 - 2005 .

V době Majdanu už bylo pozdě, Rusko už bylo po rozpadu socialistického bloku a Sovětského Svazu konsolidované a Putin už měl nejspíš hotové plány, jak území Sovětského Svazu a dost možná i bývalých socialsitických satelitů, jako ČR a Slovensko, postupně zase silou získat.

0 0
možnosti
Foto

Dlouho nebylo zřejmé, proč globální firmy tolik podporují ty zelené nesmysly až se to dnes vyjasnilo. Pomohly ekologům vytvořit nedostatkové hospodářské prostředí - kýžený to zelených cíl (ne)dobrovolné skromnosti, aby pak s odkazem na liberální zákony trhu mohly "realizovat" zisky v řádů stovek procent, což bylo v přebytkovém naprosto nepředstavitelné. A zdejší liberálové v roli užitečných idiotů je obhajují "protože liberalizmus, tržní vztahy a pozor na komanče." Gratuluji, liberálové. Kdypak prozřete ze svého blouznění? Až vám přijde účet za energie? [>-]

0 0
možnosti
MG

Dnešní česká společnost dlouhodobě trpí nekritickým zbožňováním tržních mechanismů. Je to dáno tím, že tržní mechanismy byly po dobu komunismu oslavovány a lidé neměli žádnou zkušenost s negativními tržními jevy.

0 0
možnosti
Foto

Tady jde ale o antitržní či trh deformující regulace, není důvod házet na svobodný trh vinu za to, co je jeho opakem a popřením. Zejména Green Deal, který není ani green, ani deal, spíš zelenorudý diktát.

0 0
možnosti
KN

K75a93r58e49l 96N94o57v57ý

27. 8. 2022 0:19

Čas zrušit emisní povolenky, zrušit podporu OZE, zrušit prodej elektřiny na burze v Lipsku, omezit export elektřiny, obnovit těžbu uhlí, jak hnědého tak černého (kdyby to mělo znamenat bourání dalších vesnic či měst).

Ropu budeme schopni dovést vlaky, plyn nikoliv. Takže plyn budeme muset vyrobit z uhlí či ropy.

A postavit další jaderné elektrárny (ale pouze pro sebe, nikoliv na export).

To ovšem znamená postavit se Německu a EU.

Signalista na to nemá, to přijde až to za něj vezme někdo s drivem.

0 0
možnosti
Foto

Ano. Jsou tyto a další možnosti, a je jich dost. Ceny by pak výrazně klesly.

Keťasení není ten problém, je jím pokřivený trh a škodlivé pseudozelené regulace. I před sto lety nebyl problém v zlých lidech, ale nějakém činu státu. Toho předchozího, rozpadajícího se.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz