8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 2.8.2011 14:06

Blbost

Ekonom, který nezná nic jiného, než trh připomíná biologa, pro kterého život začíná až od mnohobuněčných organismů. Trh není počítač, ale chaotický systém. Takovýto systém je více či méně stabilní, definice (ne)omylnosti u něj nemá smysl.

Ano, příroda je mezidruhově pravicová, uvnitř druhu a hlavně uvnitř komunity to ale platit nemusí. Například vlčí smečka je mimořádně sociálním organismem. Nikdo přitom nemůže tvrdit, že by vlci byli v přírodě chcípáky.

Redukovat politiku na teoreticky milosrdnou levici a nemilosrdnou pravici je blbost. Milosrdnost bez rozumu je v politice hloupost. Rozum bez milosrdnosti ovšem také, jen to není tolik vidět.

B. Rybák 5.8.2011 11:51

Re: Blbost

Máte opravdu v tom, že stádně žijící tvorové mají sociální pravidla (např. tvorbu hierarchie ve smečce,...). Tato pravidla ale patří k nabídce na trhu přírody (smečky se špatnými pravidly jsou vyhubeny). Pravidla lidské smečky evropské, jsou už tak mizerná, že nezabezpečují ani její pouhé nevymírání. Za situace, kdy počet parazitujících, ve svůj prospěch vývoj společnosti degradujících občanů přesahuje 50% a volný trh už prakticky neexistuje, je právem a dokonce povinností správného publicisty zdůrazňovat především volný trh.

PS. Na volný trh přírodní už bezpochyby "chodily" a jeho nemilosrdnému výběru se podrobovaly už i jednobuněčné organizmy, dokonce asi i jednotlivé geny.

J. Anděl 2.8.2011 11:58

Milosrdnost

Docela dobrý příspěvek.

S výjimkou, že lidé si v sobě nevypěstovali milosrdnost (jenom) kvůli církvi. Milosrdnost je volba. Vypěstovali si jí svobodní lidé. Ježíš, či Budha, či Milarepa či různí další (různě vnímaní s různou "přidanou církevní hodnotou") byli (jsou) prototypy svobodného člověka. Milosrdnost byla jejich vědomá, až by se mi chtělo říct "pravicová" volba, protože veskrze praktická a užitečná pro všechny zúčastněné (tedy včetně a nikoliv navzdory milosrdnému člověku, jak se leckdo snaží nakukat).

Socialismus (jak jsme ho zažili v minulém století) není milosrdný systém. Jedná se o zvrácený, nemilosrdný, krutý a bezohledný systém.

J. Anděl 2.8.2011 12:07

Re: Milosrdnost

přečetl jsem si diskuzi níže a vidím, že se trochu opakuji, na tak dlouhý článek nás až překvapivě hodně na tu milosrdnost tak či onak zareagovalo :-))

P. Brodský 2.8.2011 11:27

Byl Bismark levicový?

Byl Chamurabi levicový? Jsou vysoce solidarističtí afričtí psi hyenovití levicoví nebo málo životaschopní?

Špatná zkušenost (např, z bolševismem) chytrého poučí, hloupý z ní ještě více zhloupne, neboť si řekne, že problémy vyřeší tím, že bude vše dělat opačně než bolševik.A narazí na složitost světa.

J. Václavíková 2.8.2011 10:58

Zajímavá myšlenka

F. Pavlis 2.8.2011 10:39

Milosrdenství

je už z principu individuálním postojem stejně jako solidarita.  Nelze ji nařídit. Je to způsob života motivovaný buď nábožensky, nebo altruismem. "Levicové " přerozdělování a dotační praktiky jsou politickým nástrojem k ovládání společnosti.  Ta to někdy akceptuje, jindy se brání. Problém je však v hlubokém POKRYTECTVÍ těch, kteří určují pravidla.  Pravidelně tvoří vrchol pyramidy a s milosrdenstvím či solidaritou si nedělají starosti.  Všechny socialistické systémy od východu na západ to dokumentují s nepřehlédnutelnou jasností.  Zprůměrování společnosti na cílové bety vyhovuje alfa jedincům.  Dá se v tom dost dlouho žít jako v safari, jak dokládá naše nedávná minulost. Nemá to však potenciál vývoje s výjimkou naivních utopií. Levicový koncept je jako apendix, který se čas od času hlásí o slovo dost důrazně, ale lze žít i bez něho. Své místo ale v organismu má, snad k jakémusi vyvážení systému nebo jako vykřičník pro extrémy.  Jako politický systém je levicový náboj toxický. Domnívám se bez záruky neomylnosti.

P. Boublíková 2.8.2011 7:50

Milosrdnost levice

No nevím, jestli jde o milosrdnost - někdy možná. Někdy se za tzv. sociálním cítěním (špatně) skrývá pouhá závist.

Ale ani ti upřímně milosrdní levičáci prostě nechápou, že všichni nejsme stejní, tudíž nemůžeme žít všichni stejně, dokonce ani nechceme žít všichni stejně... Pořád se budou užírat rozdíly mezi lidmi, které jsou naprosto přirozené. I z toho hlediska je levicové smýšlení proti přírodě.

E. Heusinger 2.8.2011 8:38

Levicové smýšlení

je proti přírodě. Jenže příroda je darwinismus. Levicové smýšlení je proti lidskému darwinismu. Tož tak.