4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Já, tužka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 3.5.2007 13:16

Re: Blbost

Libaralisté používají průhlednou taktiku - nadávají na stát že se chová nehospodárně ale ty nehospodárné zakázky vyřizují oni. Kdyby stát přestal vypisovat výběrová řízení a řešil by si svoje problémy vlastními prostředky, tak by asi umřeli hlady. Něměli by totiž žádné zákazníky.

Koneckonců taktika liberalistů je zřejmá - podplatíme TV aby vysílal reportáž že ten a ten institut či společnost ve státním vlastnictví jsou zbyteční aby mohli být zrušeny a nahrazeny jeho firmou. Soukromník si potom nasadí 10x vyšší ceny a všichni jsou spokojeni protože šetřit se musí.

Heinz Guderian 3.5.2007 13:25

Logika, logika, logika ...

Ano, nehospodárný stát objednává nehospodárné zakázky u "podnikatelů". Ano, kdyby to stát přestal dělat, tito "podnikatelé" by třeli bídu s nouzí. A čí je to chyba - státu nebo soukromníků???

Pokud státní úředníci začnou rozhazovat peníze daňových poplatníků, je zcela přirozené, že se vytvoří klientský vztah s různými vyžírky. Ale způsobil to stát. Kdyby to nedělal, tito vyžírkové by měli smůlu a museli by se začít živit poctivě, protože už by jim nikdo nepřihrával zakázky z cizích peněz.

Jak sám pan zdeněk říká, neměli by žádné zákazníky. Ale podle pana zdeňka za to může volný trh. Ten může za všechno. Když státem deformovaný trh vede k plýtvání a korupci, nemůže za to státem deformovaný trh. Může za to (podle pana zdeňka) volný trh.

Fuj, to je ale hnusná věc, ten volný trh! A ta logika, to je teprv prevít, pane zdeňku! ;-D

zdeněk 3.5.2007 13:36

Re: Logika, logika, logika ...

není naopak trh deformován, pokud stát vlastní cesty a železnice, ale nemůže si je sám opravit? Nebylo by to logické?

A není deformace trhu pokud stát MUSÍ na vše co si chce zařídit(od určité částky) vypisovat výběrová řízení? Soukromé firmy to nemusí a jak sám píšete, přesto jsou efektivní.

Heinz Guderian 3.5.2007 14:02

Re: Re: Logika, logika, logika ... a zase logika ...

Stát deformuje trh už svou vlastní existencí. Násilím vybere peníze a utratí je za něco, co by si občané dobrovolně nekoupili.

Pokud si bude tyto produkty vyrábět stát sám, bude plýtvání samozřejmě ještě horší. Klientský systém sice konkurenci významně snižuje, ale jeden státní podnik by ji úplně zrušil. Pokud si vážně myslíte, že by jeden státní podnik efektivně vyráběl cokoli, je mi vás skutečně líto. Přejí Vám, abyste se brzo uzdravil!

Heinz Guderian 3.5.2007 11:20

Blbost 2

Stát že uvažuje v delším horizontu než soukromník???

Soukromníkovi bude továrna patřit i za 20 let (pokud ji bude vést hospodárně a nenechá ji zkrachovat, čímž by přišel o svou investici). O státní politice rozhodují politici, které horizont 20 let vůbec nezajímá, protože je pálí volby za 4 roky.

zdeněk 3.5.2007 13:42

Re: Blbost 2

Tato věta samozřejmě neplatí ve státě pokrytecky multikulturním, kde se pouze slibují nerealizovatelné sliby před volbami.

Heinz Guderian 3.5.2007 13:53

Re: Re: Blbost 2

Jenže politiky k tomuto druhu uvažování nutí samotná podstata státu a voleb. Kde najdete nějaký ideální sluneční stát, kde se neslibují nesplnitelné sliby před volbami??? Rv

Naproti tomu soukromníky už samotná podstata soukromého vlastnictví nutí uvažvoat racioálněji.

Heinz Guderian 3.5.2007 11:23

Blbost 3

Soukromníci by stavěli jaderné elektrárny ochotně, protože soukromého kapitálu je k investování dostatek a jaderné elektrárny jsou nejhospodárnější formou výroby energie!!

 Naopak stát, kterého hospodárnost nezajímá, nechává vyrábět elektřinu z neuvěřitelně drahých "obnovitelných" zdrojů. Kolik neobnovitelných zdrojů se vyplýtvá při výrobě fotovoltaických článků, to se někam schová...

nup 3.5.2007 0:27

No nazdar

Jestlipak si tohle taky platíme z našich daní? Není divu, že ústav řízený komunisty a učiteli marx-leninismu produkuje takové výtvory... Copak by tomu asi řekli v Kooh-i-noorce, že jejich práce je výsledkem "náhodného působení slavné neviditelné ..." a ne promyšleného záměru... no nic, škoda slov.

chucharo 3.5.2007 11:54

Zdar zdar zdar

Jestlipak jste clanek pochopil? Me pripada az nebezpecne jasny. Mate nejake konkretni argumenty?

Honza42 3.5.2007 0:16

Moc hezké.

Jen se bojím, že si to přečte nějaký úředník a s hrůzou zjistí co všechno ještě nestihl zregulovat, nařídit a zakázat. Třeba minimální počet tužek vyrobených z jednoho kubíku dřeva. Množství energie na jednu tužku.......  No a z tužkami bude konec. Vlastně ne. Kolega úředník "přes chodbu" vymyslí projekt na záchranu výroby tužek. Když se to zadotuje z daní, tužky budou, nebojte se.