2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 11.9.2007 19:17

Re: Re: Re: Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

o vypnutí analogu rozhodně nerozhodla všemocná (a pro modrhého ptáka posvátná) nevidtelná pracka trhu!!!

qwert 11.9.2007 19:11

Re: Re: Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

svatosvatě přísahám, že si nepořídím settopbox pro příjem DVB-T, protože ještě dříve než naplní uvolněné kanály něčím smysluplným a koukatelným, budu již dávno příjímat DVB-S a cca několik set kanálů. ;-P

M 11.9.2007 19:08

Re: Ale nesmysl.

Clovek neni stredem vsehomira. Ke vsi ucte k lidskemu rozumu se fyzicke vlastnosti kamene ani ropy nezmeni. Kamen nezapalis tak snadno jako ropu. Nespolehejte se na to, ze "lide vzdycky neco vymysleli".

qwert 11.9.2007 19:08

Re: Ale nesmysl.

a lidský rozum také vytvořil koncentrační tábory, CyklonB, atp. Co vám říká Popperova kritika racionality?

qwert 11.9.2007 19:05

Re: Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

ad ) "...na stát sere pes,... - to je pěkná blbost, protože kdo je chytrý nebude "s r a t" na toho, kdo v ruce drží represivní aparát, ale bude ho udržovat při životě, sice notně podvyživeného, ale aby nechcípl. Asi tak: Když v březnu 2008 nedostane stát lejstra a nezaplatíte daně vůbec, vyhmátnou vás raz dva, vydojí z vás 10x tolik a 9/10 z toho možná použijí na vaše vydušení v lochu. Když zaplatíte minimální daň, těžko se v tom někdo bude hrabat. Tož tak.

Modrý pták 11.9.2007 18:44

Ale nesmysl.

Kde máte v kategorii "dříve" a "později" nějaké materiální kontexty. To je tedy hrozná vulgarizace. Vy jste ten článek nečetl nebo co?

Jediná "bottom line", jediná věc, která je konečnou daností je lidský rozum. Až lidský rozum přeměnil fyzikální a chemické vlastnosti např. ropy na energii. Až lidský rozum přišel na využití plynu, který se do té doby při těžbě ropy pálil. Byl to lidský rozum, který vyvinul technologie k těžbě ropy z mořského dna. Pokud chcete napsat, že už to tady dávno bylo, tak s Vámi budu souhlasit. Ale byl to až člověk se svým rozumem, který z těch "volných statků", které tady prostě jsou, učinil "ekonomické statky" tzn. vzácné zdroje. Dříve byly vzácným zdroji kameny, potom bronz nebo železo. Ještě před 300 lety byla vzácným zdrojem sůl. Buď jak buď. Dokud bude fungovat lidský rozum a cenový systém, tak lidé vždy budou hledat náhrady.

ps 11.9.2007 18:25

Re: Re: Re: Re: uz prislo - jaderne stepeni je skok x 10^8

Uranu, je na několik desítek let (upozorňuji, že ve známých ložiscích) pouze potud pokud se nebude přepracovávat jaderný odpad, což je technicky možné ale kvůli nízké ceně uranu se to nevyplatí. Pokud se jaderný odpad přepracovávat bude pak je uranu dostatek na několik set let. A to nemluvím například o Thoriu, kterého je na několik tisíc let. A například Indie (která má největší známé zásoby thoria) plánuje v příštím roce zahájit stavbu thoriového reaktoru.

M 11.9.2007 18:20

Re: Vážení,

Ohledne modleni k energii a psychologii - stejne konstatovani lze udelat o modleni se k ekonomii volneho trhu.  To je jen takovy uskok stranou ala VK.

Ekonomie  jako veda o lidkem jednani ...ano ano ,ale myslite urcite jen o casti lidskeho jednani v ramci  materialniho kontextu, ktery si predem nadefinujete. Napriklad nekonecne zdroje surovin a energie .. ... a nezlobte se na mne, ale cim driv prijdete na to, ze energie je  "bottom line" tim lepe pro vas a tim svoje znalosti, ktere mate a ktere nezpochybnuji, uplatnite.

ps 11.9.2007 18:13

Re: Re: Re: Re: tohle je zakladni a velmi caste nepochopeni ekonomie

To není omyl ale historií ověřený fakt.

Ladislav N. :-))) 11.9.2007 18:09

Re: Re: Neni co dodat

Proč zrovna 100x a ne třeba 1732x?  ;-P

Jan Daniel 11.9.2007 18:02

Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

To by mě zajímalo, co mají všichni ti socani s tím "výhodné pro stát". Mezi normálními lidmi na stát sere pes, důležité je, aby se měli dobře občané. A jestli si vláda nakrade méně, zaměstná méně parazitů a bude mít méně zdrojů k tomu aby opruzovala obyvatelstvo? Takovou dojemnou starost může opravdu mít jen komouš.

Modrý pták 11.9.2007 17:59

Vážení,

děkuji Vám za reakce.

Psát, že přírodní jevy jsou rámcem lidského jednání, mně přišlo zcela zbytečné. Stejně tak mně přišlo zcela zbytečné konstatovat, že komplexní jevy nelze vysvětlovat jednotlivostmi, když je to jasné již od dob I. Newtona. Zpochybňovat na základě letu čmeláka aerodynamické zákony přece nikoho nenapadne, že. Věda není od toho, aby něco řešila. Věda je od toho, aby jevy popisovala. Takhle to viděl V. I. Lenin: "Dříve šlo vědcům o to, jak svět poznávat. Nyní jde o to, jak jej změnit." To modlení k energii nechám bez povšimnutí - hledání zdrojů emocí se zabývá psychologie.. Ekonomie je vědou o lidském jednání.

P. S. Antoníne, také Vás zdravím. Stran té nabídkové strany ekonomie - můj korektor Foundryman na jaře projevil zájem o "ekonomickou úchylku". Tak jsem nakloněn to vyřešit jednou ranou: úchylka + vnucená nabíka = J. K. Galbraith.

www racek 11.9.2007 17:46

Re: Neni co dodat

je co dodat. prostě spotřeba lidstva je asi 100x vyšší než planeta unese.

www racek 11.9.2007 17:45

Re: Re: Re: uz prislo - jaderne stepeni je skok x 10^8

loizi, bohužel, uranu je jen na několik desítek let. a rozhodně to není náhražka ropy. elektřina se totiž přenáší a skladuje převelice obtížně a východiska nikde. vodík rozhodně východisko není ...

M 11.9.2007 17:23

Re: Re: Re: Re: Re: tohle je zakladni a velmi caste nepochopeni ekonomie

Napodobne

Ojebavac Marxe 11.9.2007 16:33

Re: Re: Re: Re: tohle je zakladni a velmi caste nepochopeni ekonomie

HDP je definovano jako suma transakci za cas. Muze se pocitat se tremi zpusoby, ale hlavne je definovano prave temi ekonomickymi teoriemi.

MAGORERv:-P

M 11.9.2007 15:58

Re: Re: Re: tohle je zakladni a velmi caste nepochopeni ekonomie

Zasadni a stale opakovany omyl ekonomickych dogmatiku - HDP se neridi podle nasich myslenek a prani ekonimickych teorii, ale podle spotreby energie...  chcete zvysit HDP, musite spotrebovat vice energie  .. fyzikalni zakony plati i pro ekonomii ... vymezuji jeji ramec... ne naopak.  

M 11.9.2007 15:54

Neni co dodat

http://zlomropy.blogspot.com/

ps 11.9.2007 15:52

Re: to "M" :

Pak nám zkysne úsměv na tváři.

M 11.9.2007 15:48

Zde je cteni pro ty co si opravdu CHTEJI rozsirit obzory za ekonomicka dogmata a klise

http://www.esf.edu/EFB/hall/.%5Cpdfs%5Cenergy_US_economy.pdf

http://www.esf.edu/EFB/hall/.%5Cpdfs%5CHall_IJTR_Article_Vol1_No1.pdf

Šumavák 11.9.2007 15:03

to "M" :

"nase civilizace postupovala od energeticky mene vyhodneho k energeticky

vice vyhodnemu zdoji energie. Drevo, uhli, plym, ropa...." a dnes?

Dnes postupuje od ropy ke plynu, uhlí, dřevu a "energetickému" šťovíku....

Šumavák 11.9.2007 14:59

Vy si s tou Kuchtovou

nedáte pokoj a nedáte pokoj, co?

Antonín Hrbek 11.9.2007 13:33

Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

Někdy se tomu říká vnucená nabídka a vyvozuje se z toho závěr, že současný trh je trhem nabídky. Výrobci (i stát) dělají všechno, aby spotřebitel byl nucen v poměrně krátké době si koupit výrobek nový "lepší". A skutečně jen málokdo dokáže odhodlat. Posledním výkřikem je nejen digitalizace TV, ale i "bio" pohonné hmoty, které jsou pro jednotlivce dražší a méně kvalitní. Ale pro někoho je to výhodné.

Jinak otázkou je, zda myšlenku, že "co je ekonomické pro jednotlivce, je ekonomické i pro stát", lze také obrátit ve smyslu "co je ekonomické pro stát, je ekonomické i pro jednotlivce". Trochu se základní téze blíží Leninovi, který říkal něco ve smyslu když je kuchařka schopna řídit domácnost, měla by být schopna řídit stát.

Jinak srdečné pozdravy modrý ptáku!

ps 11.9.2007 12:58

Re: Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

Ostatně pokud nechcete podléhat marketingovým kampaním tak si settopbox (a ani DVD) kupovat nemusíte, můžete místo toho chodit do laterny magiky.

ps 11.9.2007 12:55

Re: Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

A myslíte, že o tom rozhodla móda, či snaha být IN?

qwert 11.9.2007 12:44

Re: Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

nedělejte se hloupější, ano?

Ukažte mi, jak cena a chimérická neviditelná pracka trhu a všichni účastníci trhu rozhodli, že si musíte pořídit settopbox (Y)

ps 11.9.2007 12:36

Re: Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

No, že by marketingová kampaň mohla za to, že se na CD průměrný film nevleze? Nebo za to, že mám o dva televizní programy navíc?

ps 11.9.2007 12:34

Re: Re: tohle je zakladni a velmi caste nepochopeni ekonomie

HDP poroste, pokud se bude rozvíjet věda a technika. Protože rozvoj vědy a její aplikování v praxi je jediná dlouhodobě platná podmínka růstu HDP. Zdroje surovin na růst HDP v dlouhodobém měřítku vliv nemají.  

qwert 11.9.2007 12:25

Signálem, který lidem ukazuje, jakým směrem se mají vydat

rozhodně dnes už NEJSOU ceny, ale:

- marketingová a PR kampaň

- móda a být IN

- nutnost nezaostávání a donucení (ve stylu "vůbec to sice nepotřebuji, ale bez nového Wordu ty soubory prostě nepřečtu...", přechod na novou technologii - CD/DVD, digitalizace TV )

ps 11.9.2007 12:19

Re: Re: I ekonomové

Argentina zkrachovala díky regulacím, konkrétně pevnému navázání kurzu měny na dolar.