12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Finist 11.12.2006 17:53

Re: Re: Re: směnné kursy

Tohle co píšete odpovídá tomu " což v době kdy dollar byl jednotkou udávající hmotnost drahého kovu nebylo nutné". Já sem samozdřejmě mluvil o době pozdější, tedy pro srovnání situace dolaru a eura o době "papírového standartu" (jinak historie dollaru je mi známa dobře ale díky že jste se to sem obtěžoval napsat). A vzhledem k tomu jaké problémy s sebou nese papírová měna jako inflace v 70 letech, kdy by spousta američanů dala pravděpodobně přednost nějaké jiné měně (kdyby měli na výběr) tak je ono podepření centrální státní mocí pro papírovou měnu podmínkou nebytnou. A pro odpověď na druhou část vašeho příspěvku bude asi nejlepší Rothbard - Peníze v rukou státu:http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf

Finist 11.12.2006 17:42

Re: Ale ale, na to, že můj příspěvek

Jestli je tady někdo (kdokoli) kdo pochopil jaké tvrzení (a čím?) M. Zima vlastně vyvrátil nechť se mi to prosím pokusí srozumitelnou formou sdělit.

(Pokud vážený pane čeština není váš rodný jazyk, nebo jste už příliš dlouho v cizině možná pomůže když se vyjádříte anglicky, a to teď rozhodně nemyslím jako žádnou vaši urážku)

BTW  Nějakým nuceným zvýšením platů nedostaneme nikdy vyšší inflaci ale pouze vyšší nezaměstnanost. Inflace je vždy výsledkem tištění peněz a v původním smyslu bylo i tištění peněz nazýváno (monetární) inflací.

Petr H 11.12.2006 17:21

Hezky napsáno,ptáčku

snad jen s úmrtím generála Augusta připomenu tzv."Chicago-boys".Již jejich pojmenování naznačuje jakou školu navštěvovali a kým byli ovlivněni a hlavně,co v Chile po ekonomické stránce dokázali.Za všechny snad jen jména Piňera nebo Causas.Nepochybuji,že víte o koho se jedná,jen to připomínám.

M. Zima 11.12.2006 17:15

Ale ale, na to, že můj příspěvek

neobsahuje "vůbec nic" bych s Vámi musel mít soucit, že s tím "ničím" tak rozsáhle a bezúspěšně zápolíte.

Mám důvody, proč raději argumentovat konkrétně, když na to přijde i "ad hominem". Vy děláte přesně to, co mi vytýkáte, osobní osočení, na rozdíl ode mne nepodložená a mluvíte o logice, o kategorii, která je Vám zcela cizí. Jinak byste totiž musel již dávno akceptovat, že k vyvrácení tvrzení stačí jeden příklad, (což jsem učinil), k potvrzení je nutný každý. 

A trochu konkrétního a aktuálního na konec. Mohli bychom např. diskutovat o důvodech, proč současná německá vláda de facto podporuje požadavky odborů na 7mi %ní zvýšení platů, a dostali bychom se ke chtěné inflaci a k reálným okolnostem, které by vyvolávaly ohledně Friedmana jisté pochyby.  (U již zmíněných hadge fondů nejde o pochyby, ale o katastrofu)

JAB 11.12.2006 16:26

Re: Re: Chilsky zazrak Miltona Friedmana

Pinochet byl následek jakési příčiny a tou byl v Moskvě nastudovaný Allende, nedbající ústavy, zakládající Lidové milice atd. Allenda a následně Pinochetův převrat tam zažilo dost našinců, stačí se zeptat. Kéž bychom byli měli mezi svými generály nějakého Pinocheta po únoru 1948. Případně na pár týdnů po listopadu 1989.

JAB 11.12.2006 16:20

Re: Re: směnné kursy

Musím to mít za nesmysl, dollar vznikl jako platidlo z našeho tolaru, neb těmi tereziánskými byli placeni hannoverští žoldnéři potlačující neúspěšně válklu za nezávislost a bylo třeba je přeplácet a to nečím, co znělo a původně (mince) i vypadalo podobně. A prosadil se neb je ho možno použít všude, podobně jako všude dostanete stejný hamburger u McDonald, případně T Bone steak u řetězce Denny´s. Jak by asi USA fungovaly, kdyby California a Arizona měly různé měny ?

JAB 11.12.2006 16:15

malá poznámka

Své první zaměstnání jsem měl v ÜSA u fy Dellin Landscape and Nursery a panu Friedmanovi jsme dělali zahradu (byl letitý zákazník, za paušál se mu dělala úprava a úklid každý týden) kam si k nové přistavěné garáži objednal alej 16 platanů, dle objednávky 6 stop vysokých. Dovezeny a zasazeny a zákazník prohlásil, "že si je představoval vyšší" ač tedy měly těch 6 objednaných a podepsaných stop. a neustal, dokud nedostal slevu. Leč majitel firmy znal svého (letitého)zákazníka a tak cenu o budoucí předpokládanou slevu hned nadsadil...

Finist 11.12.2006 15:41

Re: Doporučujete mi

Sem si myslel že si přečtete alespoň první chybu - argumentaci ad hominem, a trkne vás to, protože když se vynechá z vašeho prvního příspěvku ad hominem tak z něj nezůstane vůbec nic. (a v dalších výjevech ve stejném stylu argumentace vesele pokračujete).

Zkusím použít svou telepatickou schopnost a uhádnout na co tak tajuplně narážíte: Žeby bankovní socialismus 90 let, kterýžto neodpovídal Friedmanově představě o (až drakonicky tvrdé) kontrole jakou má podle něj Centrální banka vykonávat nad komerčními bankami?

Jestli nám chcete napsat něco o tomhle šlo by to jistě i bez urážek, jenže to jsou všechno již notoricky známé věci a pochybuju že byste byl v tomhle směru schopen přispět něčím zásadně novým, navíc to samosebou zcela logicky vyplývá z poznatku že za peníze je odpovědná jen a pouze centrální banka, který byl v textu Modrého ptáka tučně zvýrazněn. (A je li za ně odpovědná musí je logicky bedlivě střežit, takže vážně nechápu, na co si stěžujete)

Finist 11.12.2006 15:22

Re: směnné kursy

On ani ten dolar v té americe zas tak ideálně nefungoval a prosadil se tam hlavně proto, že USA jsou jednotnou zemí s jednotnou vládou a armádou, tedy silou která všechny donutí ten dolar používat i kdyby na tom tratili (což ale ještě v počátcích dolaru - dobách zlatého standartu, kdy bylo jednotnou a takřka celosvětovou měnou zlato nebylo tak nutné). Jak to dopadne s Eurem, nepodepřeným centrální ozbrojenou mocí, až se ukáže že díky němu jedni strácejí a druzí získavají se dozvíme v budoucnu.

Finist 11.12.2006 14:53

Re: Tak, tak,

Tento rozšířený omyl se vlemi často traduje ale pravda to samozdřejmě není. Kdyby nezačal loupeživou válku tak by Německo muselo vzhledem k svým deficitům zbankrotovat. Žádné hospodářské ozdravění se v německu nekonalo a hnát hospodářství na dluh zvládne každý trouba.

Kylchap 11.12.2006 14:33

Tak, tak,

i Aldenoid Hinkel v třicátých letech vyvedl Německo z bídy.

jízlivec 11.12.2006 14:22

směnné kursy

Jsem blbý, školy nemám, ekonomice nerozumím ni zbla... Proto mě prosím nekamenujte, když se zeptám: jak to dělají v té Emerice, že jim pro všech 50 států funguje jeden dolar? Přitom se navzájem (ekonomicky) liší možná víc než třeba Finsko a Portugalsko...

vládík 11.12.2006 14:18

Re: Ale já bych s Vámi rád

Vy však jste neselhávající.

vládík 11.12.2006 14:17

Re: Doporučujete mi

Kvalita druhého příspěvku stejně hloupá a s nulovou vypovídací schopností, jako hodnota příspěvku prvního.

M. Zima 11.12.2006 14:04

Pane Mach,

ani dnes Vás toho moc nenapadlo, jak jinak, ale k tomu čtení Friedmana, to doporučte Vašemu Ptákovi. Takto se ten článek čte, jako komunisty cenzurovaný Marx.

M. Zima 11.12.2006 14:00

Ale já bych s Vámi rád

někdy něco rozebral, ale když Vám řeknu, že autor opominul účelově vyzdvihnout význam a roli regulí, děláte, že tomu nerozumíte, protože byste jinak museli přistoupit na diskusi, zda kLaus selhal z nechopnosti, nebo v nomenklaturní službě. (pro Vás pomalu a lidově: zda je to blbec, nebo podvodník) Rozumíte?

M. Zima 11.12.2006 13:55

Přesně tak,

jenom nezapomenout na VUML, to musela být vůbec elita.

J.Mach 11.12.2006 13:54

Re: Modrý Ptáku, i kdyby nebyl

Zimo, další příklad toho, jak vám vaše zakomplexovanost a nedostatek solidního vzdělání brání napsat komentář. Navíc chatrná čeština činí váš příspěvek značně nesrozumitelným, takže jste si moc nepomohl. Zkuste si někdy místo psaní hloupostí něco od Friedmana přečíst, abyste mohl komentovat a nejenom hloupě nadávat. 

M. Zima 11.12.2006 13:50

Podívejte se např.

na výsledky aplikátora kLause, nebo na zmíněné hedge fondy. Ten článek je absolutně tendenční, jako když blábolí kLaus, c hybý jakákoli soudnost a kritický pohled.

M. Zima 11.12.2006 13:44

Doporučujete mi

ty odkazy zřejmě z respektu, protože jim sám nerozumíte.

Ještě jednou pro Vás pomalu: Autor opěvuje teorii, kterou úmyslně okleštil a praktické, pro Čechy relevantní následky aplikace ignoruje. (Podobnost se vztahem Marxismus - komunisté není náhodná, prognostici pouze změnili jméno guru, ale systematika přístupu zústala)  Jestli nevíte o čem je řeč, potom Vám z časových důvodů momentálně nemohu pomoci.

AndyO 11.12.2006 13:43

Re: Zimo Zimo

vy jste klasický příklad "nic neumím tak aspoň pomluvím toho, kdo umí". Aniž byste napsal cokoli, co by oponovalo, rozebíralo konkrétní nedostatky textu či oponovalo na základě ověřených faktů, jen prskáte.  Dost ubohé, ale u vás nepřekvapí.

Wabi 11.12.2006 13:37

Re: Modrý Ptáku, i kdyby nebyl

Též Ivan Mládek začínal na FEL ČVUT. Pak se setkal v ročníku s V. K. VŠE byla za komančů škola, na kterou šel každý , kdo chtěl titul a nechtěl se moc namáhat. Poslední v řadě pak byla "hnojárna" v Suchdole. Tím nechci říci, že všichni absolventi byli tací.

Finist 11.12.2006 12:22

Re: Chilsky zazrak Miltona Friedmana

A ještě navíc zcela typická ukázka toho, co se stane když o ekonomickém tématu promluví profesor sociologie ;-P (také u nás máme pár takových, mezi nimi asi nejvíc vyčnívá Keller) Když už někdo chce šermovat makroagregáty (GDP) kterým nerozumí tak by je nakrásně měl snad uvést všechny, tzn inflaci, vládní dluh, nezaměstnanost atd. Z toho teprve by snad šlo něco vyvodit. Takhle je to samozdřejmě zcela bezcené, nehledě ještě k tomu že v letech 82-83 byla deprese rozsahu a dosahu celosvětového takže evidentně profesor plácá bez znalosti kontextu.

Kačena 11.12.2006 12:09

Re: Modrý Ptáku, i kdyby nebyl

Které praktické zkušenosti řadí článek  k  "ekonomickým perversitám"? 

Finist 11.12.2006 12:08

Re: Modrý Ptáku, i kdyby nebyl

Pokud si odmyslím osobní urážky nezbude z vašeho příspěvku vůbec nic, takže jeho hodnota je zcela nulová. Proto dva odkazy pro vás, až budete chtít někam přispět abyste věděl čeho se vyvarovat:http://www.nizkor.org/features/fallacies/

a jak má vypadat logická argumentace:http://www.infidels.org/library/modern/mathew/logic.html

Nastudujte si to prosím než se příště rozhodnete někam přispět.

Kačena 11.12.2006 12:01

Díky Modrý ptáku

čtu nepravidelníky pravidelně a je mi líto, že končí.  

Finist 11.12.2006 11:58

Re: Chilsky zazrak Miltona Friedmana

K tomuhle stačí jen jedinou poznámku - Friedman samozdřejmě s tím co se v Chile dělo nijak nesouvisí a na dění tam neměl žádný vliv přestože se sposta levičáků usilovně snaží roztrubovat opak. To jenom poznámka na okraj, jinak samozdřejmě článek je dokonalá ukázka toho, že levičáci ekonomii (a ekonomice) snad ani rozumět nemůžou (možná kvůli nějaké  genetické dispozici). Ekonomika byla v Chile před Pinochetem totálně rozvrácená a po jeho odchodu na jihoamerické poměry velmi dobře šlapající a i ti chudí se pochopitelně mají daleko lépe než před Pinochetem. Samozdřejmě lze velmi diskutovat o tom zda účel světí prostředky (a podle mě nikoli takže Pinochet rozhodně nějaký můj oblíbenec není) ale to že Chile vyvedl z bídy je zkrátka těžko zpochybnitelbný fakt (samozdřejmě on sám ekonomii nerozuměl, takže jeho zásluhou je jen to že měl dobré ekonomické poradce).

Finist 11.12.2006 11:40

Re: Re: Re: Re: Free to chose

Aha tohle je tam přímo na stránkách a ne v pdfku, už sem si všimnul.

Finist 11.12.2006 11:38

Re: Re: Re: Free to chose

Nějak nevím, všechny ostatní knihy z libinstu se mi normálně otevřou (v pdf) ale zrovna ta Svoboda volby nějak nefachčí či co. Vám se to otevře? 

M. Zima 11.12.2006 11:12

Modrý Ptáku, i kdyby nebyl

Váš článek proklausovsky zmanipulován (především ohledně role a významu regulí), bylo by jeho obsah vzhledem k praktickým zkušenostem nutno zařadit k "ekonomickým perversitám" typu s Miltonem nejenom přes Nobel nositele souvisejícího LTCM hedge fondu.

A ještě malý osobní dík, to Vaše tvrzení o "Vědě" mě připomělo, kdo končil na technikách na ekonomických směrech. Připomínáte mi komilitonku, která se bezúspěšně pokusila o techniku, ale objevila včas kLausovský talent pro monetární souvislosti, spala hojně s držiteli devíz z rozvojových zemí a to jí umožnilo úspěšně přestoupit a zakončit bez námahy ekonomický směr.

Na konec otázka: Jste si sám tak nejist a stydíte se za to prokLausovské pochlebování tak silně, že se musíte skrývat za anonymem? Nebo jste snad jenom napsal, co Profesor diktoval? Ať je to, jak chce, na každý pád nám názorně ukazujete friedmanovskou moc peněz, kdybyste je nutně nepotřeboval, určitě byste psal jinak a podepsal se.