2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mackie 19.9.2006 21:46

Re: Re: Re: Matematika v ekonomii

Účetní hodnota se zpravidla liší od tržní hodnoty, ekonomie holt není jenom účetnictví. Konzumenta nezajímá jaké náklady musel vynaložit producent.

bernhard 19.9.2006 9:31

Hezkej blábol.....jenže :

KDE KOTVÍ JACHTY PŘEDSEDŮ SPR8VNÍCH RAD VÍME, ALE KDE KOTVÍ JACHTY PRACUJÍCÍCH JSI NÁM ZATAJIL. (....k té "nadhodnotě"). Marx psal svá díla v době, kdy byl problém VYROBIT. Popisovat jeho dílo v době kdy je problém PRODAT je problematické. Všechny předešlé Vámi popsané "systémy" - otrokářství, nevolnictví, atp. se přežily, když narazily na své meze. V žádném z předešlých (otrokářství ve feudalismu např.) nebyly zpochybňovány principy minulého - jen byly "modernizovány". Bod KRIZE Z NADVÝROBY je sedlovým bodem kumulace "nadhodnoty" : není kam investovat se stejným efektem. Vzhledem k současnému "akciovému kapitalismu" (nikomu se nechce moc pracovat - jen střihat kupóny) je tento stav blízko. Tak jak tak se budeme muset podělit o své prostěradlo a rohlík s těmi, co ne ně nemají. Strach z Marxe vytvořil sociální státy v Evropě. Vymizení tohoto strachu - vaše ironie a skepse - jen přiblíží den, kdy si na něj lidé zase vzpomenou. Á propos : viděl jste včera Mooreův film "Roger a já" z roku 1988 ? Zkuste Váš článek poslat do města Flint MI USA ..... 

Rik 19.9.2006 10:17

Re: Hezkej blábol.....jenže :

Já ten propagandistický blábol viděl. K manipulacím pana Moorea i k jeho jednoznačným lžím, najdete na internetu dostatek materiálu. Až tomu věnujete trochu času, zkuste to podobně u Marxe. Já Vám bez vyhledávání posloužím Leninovým ... učit se, učit se, učit se.

Ojebavac Marxe 19.9.2006 10:42

Re: Hezkej blábol.....jenže :

No tavese reakce je skutecne blaboliva :-D a ani ne moc pekna. 

Strach z Marxe vytvoril kulovy. V Anglii po Marxovi uz za jeho dob nesteknul ani pes. Socialni stat (prevde v hodne specificke, ostrovni uprave) tam ovlivnovalo Chartisticke hnuti, v Nemecku to byla nemarxisticka socialni demokracie a vladnouci elita Pruska pred rokem 1900 (nevim ted jmena).

janoryna 19.9.2006 14:36

Re: Re: Hezkej blábol.....jenže :

no a výsledkem těchto hnutí bylo sociální a zdravotní pojištění, všeobecné volební právo,  8hodinová pracovní doba, nárok na dovolenou a všechny další atributy tzv. sociálního státu vybojovaného odbory. no a pravice byly vehementně proti.

Ojebavac Marxe 19.9.2006 15:11

Re: Re: Re: Hezkej blábol.....jenže :

jaronymo - cetla jste muj prispevek pozorne? ;-) Opravdu? :-D Protoze pochopitelne, ze chartisti a socialni demokrati byli spis levicovi a zaroven to nebyli Marxisti.

Sýček 19.9.2006 11:12

Re: Hezkej blábol.....jenže :

Moore není dokumentarista ale propagandista - to už vědí i antiamerikanisté - hledat v jeho filmech pravdu je úkol jak pro Popelku - mák smíchaný s popelem. Moorem raději neargumentujte.

PTCH 19.9.2006 11:44

studuj, chlapče

... jachty pracujících nikde nekotví, protože se málo učili. Asi jako Ty. A pokud se chceš s někým podělit o svoje prostěradlo a svůj rohlík - beze všeho. SE SVÝM ROHLÍKEM A PROSTĚRADLEM SI NALOŽ, JAK UZNÁŠ ZA VHODNÉ, ALE MĚ A MÁ PROSTĚRADLA A MÉ ROHLÍKY DO TOHO NETAHEJ. TAKOVÝCH JAKO TY TU UŽ BYLO! Málo věděli, málo studovali, ale vymýšleli lepší zítřky - takoví jsou největší zhouba. Apropo - že si lůza vybrala celkem bezvýznamné dílo "badatele" (který si chtěl jen vyfutrovat svoje komunistické přesvědčení) není podstatné. Našla by si jiné dílo. Primární bylo rozdat lůze zbraně a slíbit jim vše "v plen" - to je celá vznešená beztřítní spavedlivá společnost. 

Jura Jurax 19.9.2006 15:12

Re: studuj, chlapče

Poněkud zjednodušujete. Ono totiž ti námezdně pracující snesou jenom určitý tlak a pak se začnou bouřit nebo se kriminalizují. To ví zlí a vykořisťující kapitalisté už dávno - je levnější umožnit námezdně pracujícím relativně slušné živobytí než platit nákladný represivní aparát. A věděli to i bolševici - viz proslulé Štrougalovo hlavně aby se nenasrali dělníci). Takže i pro Vás je výhodné věnovat část svého rohlíku a lajntuchu na sociální účely - spory se ovšem vedou nad tím jak velikou část a nakolik dobrovolně přes nějakou charitu nebo nuceně přes daně nebo zda se pojišťovat etc..

A námezdně pracující nejsou lůza - lůza totiž nepracuje.

www racek 19.9.2006 15:45

Re: Re: studuj, chlapče

No, ten výrok řekl tony novotný ... a právě, ti socialisti a komunisti a marxisti vznikli pouze jako reakce na přílišný tlak zaměstnavatelů a dnes naprosto nepředstavitelné pracovní podmínky . konec konců, jen ve vzájemné interakci můžou jít dějiny kupředu. marx je filosofem 150 let starým, jeden s mála, jehož myšlenky se realizovaly, takže opravdu ne nevýznamným. otázka je jak a taky že jaksi doba byla o 100 let dál. no a na závěr bych podotkl, že poslední věta je velice pravdivá. lůza nepracuje, protože pracovat nechce. dnes třeba demonstruje v budapešti. občas taky přes den na václaváku. pracující, a to jsou ti co pracují, nejen zaměstnanci, že ... ti demonstrují až po práci nebo o dovolené ...

tris 19.9.2006 19:47

Re: Re: Re: studuj, chlapče

Zajímavý fakt je, že tito vykořisťovatelé de-fakto zlepšili stav těch vykořisťovnaných. Máš představu, jak vypadal život lidí před tím, než dostali možnost pracovat v továrnách?

Mard 20.9.2006 21:50

Re: Re: Re: studuj, chlapče

Jojo, s tímhle myšlením dojdeme k tomu, že Hitlerovy myšlenky taky nebyly špatné neb se rovněž realizovaly. Jo, lůza demonstruje v Budapešti že někdo lže. Prima, jen více takové lůzy a méně blbů kteří si nechají lhát. Naštěstí dnešní doba statisticky méně přeje debilům se domoci moci a majetku než doba minulá, socialistická. Takže i když je debilů stejně, tak jsou mnohem méně nebezpeční.

JK 19.9.2006 9:28

Srovnání s islámem

Srovnávat Marxe s Mohamedem mě ještě nenapadlo. Skvělá analogie R^

Jaka 19.9.2006 8:56

Skvělá analyza osobnosti,

ale ještě víc to odhaluje myšlenkový potenciál všech těch, kdo tohle přijali a povýšili na lidský program

L 19.9.2006 8:21

ctverice klasiku

Marxe a Englse je jiste mozne oznacit za klasicke myslitele. Ja bych k nim jeste pridal vudce a risskeho kanclere a take myslitele Adolfa Hitlera a take mozna i ministra propagandy a myslitele Josefa Goebbelse. Tim by byla ctverice klasiku uplna.

bernhard 19.9.2006 9:33

A Busche a spol

jimmy keen 19.9.2006 8:13

tak to jest ten slavný program bolševiků našich,

opsali to od otce zakladatele. Na rozdíl od něj jsou přec jen trochu cudnější a řeči o násilném provedení řevratu si schovávají do přítmí stranických sekretariátů, neb jak pravil jeden z tzv. reformátorů této strany veleslavné, Balín, že revoluce teď jako néé, protože pro ni teď zrovna nejsou podmínky. Je vidět, že naši revolucionáři trochu změkli a ta hrstka uřvaných mladých komunistů to zatím nevytrhne, byť se snaží až se od modelů Aurory práší. Díky za bezvadný článek, jeden to aspoň nemusí hledat. A navíc je jasné, jak to s námi bolševici a jejich adoranti myslí.

kanuk 19.9.2006 7:55

náboženství je opium lidstva

Tak kdo je vlastně autorem tohoto rčení? Dle tohoto článku Marx, někde jsem četl, že Engels, a pokud se pamatuji, tak v patřičných letech jsem byl poučován, že autorem byl Lenin.

Ojebavac Marxe 19.9.2006 9:07

Re: náboženství je opium lidstva

Kanuku uplne mimo - autorem je jeden z cirkevnich otcu a puvodni vyznam je presne opacny, nez se obvykle chape. Znamenal ze nabozenstvi je lekem lidstva. Tehdy se totiz opium chapalo spis jako lek, nikoliv primarna jako droga. Oni M+E+L byli dost eklektikove (a to to rikam jeste slusne).

Foundryman 19.9.2006 7:40

Josefe,

Vaše tvrzení je poněkud nepřesné. Marx zavedl pojem třídního boje a hlásal jeho nevyhnutelnost. Rovněž jeho dílem je teze o nutnosti zespolečenštění (=znárodnění) výrobních prostředků v důsledku zespolečenštění práce. Už jen tyto dva postuláty - v podstatě výzva ke krádeži soukromého majetku násilnou formou - stačí k tomu, aby byl marxismus postaven na roveň např. rasovým teoriím o nadřazenosti árijců. Už se ani nezmiňuji o tom, že popření trhu znamená popření svobodné lidské volby.

Z ekonomického hlediska pak nákladová tvorba cen (akcentace nabídky na úkor poptávky) vede spolehlivě do pekel, jak jsme se měli možnost přesvědčit.

A toto všechno je "zásluhou" Karla Marxe, Lenin a ostatní tyto teze pouze rozpracovali do praktických kroků.

Lidské hospodářské dějiny nejsou dějinami bojů všech proti všem, mnohem spíše jsou dějinami kooperace a specializace.

Jaka 19.9.2006 8:50

Foundry,

R^, jen to ne všem srozumitelné slovo, akcentace - zdůraznění, upřednostnění

Kajan 19.9.2006 7:27

Karel Marx je opravdu člověkem,

jehož názory měly ty nejtěžší důsledky v dějinách civilizace a jejichž následování přineslo lidstvu těžké materiálné ztráty a  nesčetné lidské  oběti.  Vysvětlení onoho dramatu je jednoduché. Lidský svět je neodvolateně spontánním řádem lidské interakce a nemůže být organizací. Z technických důvodů. Principy, na kterých svět vyrostl a funguje jsou s principy organizace, kterou Marx doporučil,  neslučitelné !!!!!!!!!!!!!!! Důkazem budiž zejména potoky lidské krve, které už tento experimnet stály a které ho ještě budou stát ! Dzp.

Josef 19.9.2006 3:10

Marx byl osobností,

která znamenala vyústění západoevropského myšlení, podobně existencialismus aj. To, co se po r.1948 nazývalo marxismus leninismus, dialektický materialismus atd. nemělo s Marxem nic společného. Různí kritikové Marxe ho zřejmě vůbec nečetli - ono je to také velmi náročné !!:-)

Zdenek 19.9.2006 4:09

Re: Marx byl osobností,

To teda byl. Zpusob jak se staral a vychovaval sve deti se v dnesni Anglii nazyva "criminal negligence". Sve knihy jako jeho krajan Hitler by psal ve vezeni.

Sýček 19.9.2006 5:00

Re: Marx byl osobností,

která znamenala vyústění ideologického a dogmatického myšlení. Ne nadarmo Ruský komunizmus, Čínský, Pol-Potův měl svůj zdroj v Marxově kapitálu rozpracovaném tehdejší "intelektualní elitou" evropské levice včetně Sartra. Výsledek - stamiliony mrtvých ve jménu marxistické spásy světa.

Josef 19.9.2006 5:10

Re: Re: Marx byl osobností,

Marx se v mnohem mylil, ale jenom mu nehazejme na krk Pol-pota a ruske Bolseviky!  Britove, jako vzelanejsi narod toho o Marxovi vedi vice a proto jej take vybrali za 2. nejvyznamejsi osobnost jejich historie !! 

dvd 19.9.2006 6:49

Trochu si pletete

Brity a Němce,  což mě u vás zas tak nepřekvapuje. A u těch Němců s tím Marxem také ne.

Sýček 19.9.2006 8:40

Re: Re: Re: Marx byl osobností,

Byl jsem nucen skládat na VUT v Brně státnice z marxizmu. Úspěšně. Vím své. Významnost zaměňuje s popularitou vzdělanost s tím nemá moc společného. Pol Pot byl marxistou, Stalin byl marxistou. Pol Pot vystudoval Sorbonu a byl studentem Sartra. Marxizmus nemá s vědou, vědeckými postupy nic společného. Je to ve zdrojích lživý, v závěrech bludný, v etice nelidský výplod závisti, nenávisti, polovzdělanosti, pokrytectví a alkoholizmu autora, jeho přívrženců a následovníků. Aplikace vede pouze k neštěstí lidí, bez rozdílu tzv. tříd, majetku a vyznání.

LOJR 19.9.2006 12:39

"Druhá nejvýznamnější osobnost dějin!"

Hned jsem si vzpomněl na debatu před časem pod jedním článkem Respektu. Kdosi mne tam "argumentačně utloukl" tvrzením, že Havel je významná osobnost soudobých světových dějin, protože za takovou jej považují čtenáři časopisu Foreign Policy, kteří jej v příslušné anketě postavili na druhé místo. Byl jsem skutečně zvědav, kdože si dovolil našeho giganta předstihnout a příslušnou anketu si našel - byl to Noam Chomsky (fakt, nekecám). V tu chvíli jsem byl  skutečně utlučen - smíchy ;-D;-D;-D Já se Josefe obávám, že i kdyby takových anket bylo sebevíc, jejich výsledky nic nezmění na tom, že Marx byl jako člověk dobytek ajeho "vědecké" teze dokáže rozcupovat  při troše snahy každý průměrně vzdělaný vysokoškolák.

Ojebavac Marxe 19.9.2006 9:15

Re: Marx byl osobností,

Josefe, Marxe neni narocne cist, protoze by byl slozitym autorem. Marxe je slozity cist, protoze dilem zvani, podvadi  a dilem stavi na nesmyslnych predpokladech a chybne zpracovanych statistikach. Napriklad empiricky vztah mezi technologickou urovni firmy a zivotni urovni delnika je presne opacny: firmy technologicky na spici vytvareji lepsi (nikoli horsi) pracovni podminky.

Slozitej a inteligentni je Hegel.

A co voni: cetli aspon tu Nemeckou ideologii? IMHO kvalitnejsi dilo nez Kapital. Zda se mi ze o Marxovi vedeji prd: marxismus leninismus je skutecne neco co s Marxem moc spolecnyho nema (kvuli zavadeni vudci ulohy Strany - coz je jakysi platonsky idealismus, naopak DIAMAT u Marxe najdem.