6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zebra 10.9.2006 23:44

Bloumám psiskem a co nezřím !

Vy jste Todd G. Buchholz nebo aspoň JUDr. Jaroslav Rek ? Či snad Viktorka Publishing ?

Modrý pták 5.9.2006 22:23

Fafo, speciálně pro Vás.

Díky za tu "drobnou technickou". Zkusím to vysvětlit. Já to po sobě nečtu a vinu na té záměně má automatická oprava pravopisu (to není omluva, jenom vysvětlení). Minule (u Ricarda) mě takhle doběhla tím, že mně opravila "Ricardův" na "Richard", mrcha bídná. Úplně stejné je to s tím Xenofontem a Xenofobem. Každopádně přiznávám zcela nepovšimnutou chybu - minule jsem nechal Marxe získat diplom v Lipsku a on ho získal v Jeně. Obvykle nesděluji žádné osobní informace, ale tentokrát prozradím, že jsem se tam byl kdysi osobně juknout. A stejně udělám takovou hroznou mindu. Tak mně zachovejte přízeň :-))))

terra 6.9.2006 11:16

Re: Fafo, speciálně pro Vás.

Specielně pro Vás, autore, díky, čtu vás moc rád, ačkoliv neekonom (nebo právě proto, anžto se něco rozumného dovím). V tom boji s Xenofobem nejste sám, ten můj blb PC se taky snaží a zvláště spadeno má na latinu a řečtinu... Před nějakou dobou to však neudělal a já jsem napsal poměrně dlouhý text plný latiny bez jediné automatické opravy. Žasl jsem, čím jsem ho omámil. Bylo to jednoduché a komické - nevědomky jsem se přehmátl a jako "jazyk" si nastavil - albánštinu. A zblbnul jsem ho, kojota! Ne že by se to dalo použít univerzálně, spíš jen tak na okraj vašeho skvělého psaní...Krásný den.

terra 6.9.2006 11:22

No dobře,

samozřejmě speciálně, je to můj překlep, ne PC. Pardon.

Modrý pták 5.9.2006 22:15

Vážení "reakcionáři",

velmi pěkně Vám děkuji za reakce bez ohledu na souhlas nebo nesouhlas. Někteří mně téměř šokovali, zvláště Petr prohlášením "Přistihl jsem se, že sleduju rubriku ekonomika jen abych zjistil, jestli ekonomický nepravidelník už vyšel." Z toho jsem vedle jako ta jedle a prohlašuji, že jsem něco podobného vůbec neočekával a jsem Vám všem vážně velmi zauzlován. Neprodleně jdu makat na Nepravidelníku IV.

bruner 5.9.2006 21:19

otázka pro autora

proč by mělo platit, že "hodnota je rovnovážná cena"?

Modrý pták 5.9.2006 22:26

Skvělá otázka, ale nezlobte se, že

nechám pro dnešek Vaši báječnou otázku bez odpovědi. Nepravidelník V. bude Alfred Marshall. Tam najdete odpověď. Takhle bych si kradl sám sobě pointu. Vydržíte to :-))))?

EmillXX 5.9.2006 19:01

Co takhle nahradit daňovou "spravedlnost" daňovou

účelností. Tak se o trochu více přiblížíme realitě. Mimochodem, na přílišnou daňovou zátěž dojel i starý Řím.

raptor 5.9.2006 17:34

Letos Ti pořídím k vánocům motejla,

páč až budeš zasloužený důchod trávit na přednáškových turné, šikne se...  ;-) 

Venkovan 5.9.2006 16:20

Má to šmrnc,vtip

a hlavně je to poučné.R^

Em 5.9.2006 14:57

Šedovous to nakous:

Vždy mám jakéhosi červíka pochybnosti ale upozorňuji, že nemluvím o střední vrstvšě: Typ. příklad odměn řed. ČEZu. Opravdu 300mil ročních odměn je "spravedlivá" odměna zasloužící si menšího zdanění?  Diametrální rozdíl mezi odměnami špič.managementu a ostatními je zde vyšší než kdekoliv na západě, kde ti lidé asi předvádějí asi více, než ti u nás. To jen tak naokraj.

U ČEZU jsou hosp. výsledky dány zdražením elektřiny, takže o žádné mimořádné svhopnosti u ředitele nejde.;-(

EmillXX 5.9.2006 18:56

Re: Šedovous to nakous:

Šedovousi, stát by si v případě ČEZu mohl pohlídat

1) ceny elektřiny

2) platy managementu,

neb je většinový vlastník. Daně to tady opravdu nezachrání.

Fafa 5.9.2006 19:29

Re: Šedovous to nakous:

Ten rozdil mezi odmenami spickoveho managementu a beznym platem je u nas  mensi nez na Zapade. Fortune 100 companies maji median rocniho platu CEO kolem 13 milionu dolaru, median rocniho prijmu americke domacnosti je kolem 40,000 $. Stejny pomer v CEZu by znamenal mesicni plat  kolem 7 milionu korun.

http://www.fguide.org/Bulletin/ceopay.htm

smitka 10.9.2006 2:18

Re: Šedovous to nakous:

To že v ČEZu někdo dostane 300mil je na zamyšlení pro vlastníka společnosti s daňovou sazbou to nemá nic společného. Jak vysoká odměna je ještě "spravedlivá" a kde začíná ta "nespravedlivá", která má být vysoce zdaněna (po zásluze potrestána)?  Jedna sazda daně je spravedlivá. To, že bohatství se má trestat nejlépe rovnou odebírat nám vtloukali do hlav desetiletí a jak je vidět zbavit se těchto "memů" nebude snadné.

Šedovous 5.9.2006 14:14

Pěkné, pěkné Modrý Ptáku,

"....znamená to trestat lidi za to, že pracovali tvrději ...",

Jakpak se to měří, to pracovat tvrději, asi  nejlépe trhem, že někdo pracuje tvrdějí a hlavně jak se pracuje měkce, to by mne hrozně zajímalo.

Pište dál.

hans hase 5.9.2006 13:52

Opet velmi dobre

diky.

AeroKarel 5.9.2006 12:14

To ses dostal do pěkného sousedství. Každopádně díky!

R^

janabok 5.9.2006 10:00

tedy Modrý ptáku,

jak otec a syn Millové nepatří zrovna mezi mé oblíbence, tak před článkem a jeho autorem nemohu jinak, než s hlubokou úklonou smeknout...

díky...

Jan 5.9.2006 7:50

Rovná daň

Za horováním pro rovnou daň není přesvědčení o jejím pozitivním vlivu (žádný není), ale obhajování vlastního prospěchu od lidí s vyššími příjmy.  Nebo snad někdo myslí, že člověk nebude usilovat o větší plat a víc se tím pádem snažit proto, že bude progresivně zdaněn? Všechny ty teorie jsou krkolomné konstrukce asociálů.  Prohlubovat schodek státního rozpočtu kvůli dvacetitisícovým měsíčním bonusům z rovné daně pro ředitele podniků a vysoké státní úředníky?

dvd 5.9.2006 8:39

Re: Rovná daň

Když vydělám dvojnásobek, proč bych měl platit na daních čtyřnásobek?

šakal 5.9.2006 9:57

...Nóóó...protože...tadlencta...

..."sociální spravedlnost"...nééé? ;-P ;-D

janabok 5.9.2006 10:01

Re: ...Nóóó...protože...tadlencta...

;-D...

neznámý sci-fi výraz...;-P

Ivan Nový, 5.9.2006 21:58

Proč?

Aby si mohli úředníci rozdělit více mezi sebou.

Stredocech 5.9.2006 10:05

Re: Rovná daň

U nás ta progrese ještě není příliš velká, ale představte si například tyto možnosti

1) mám se více namáhat v zaměstnání, abych se silně zdaněného platu zaplatil silně zdaněného řemeslníka nebo se mám namáhat méně a maximum si toho udělat sám.

2) mám trávit více času prací a nakupovat v nejbližším obchodě nebo méně pracovat a ušetřený čas věnovat snaze získat totéž zboží levněji.

V reálném socialismu přešla na bod 1) drtivá většina lidí, jinak to ani nešlo, služby byly nedostupné.

Mard 5.9.2006 11:34

Re: Rovná daň

Milý Jane. Asi jsi nechopil, že tím že sebereme peníze schopným a dáme je neschopným, lepší svět nevybudujeme. Jen pokud budou nuceni (a sami též chtít) všichni dosáhnout nejlepšího výsledku, tak se lze dobrat lepších zítřků. Pokud někomu seberu polovinu výdělku, tak značně zmenšíš jeho snahu pracovat. Moje firma by mohla pracovat více ale proč bych si dělal nervy a najímal další lidi, takto to pokryje všechny náklady a daně se neplatí, neboť zisky nejsou. Rozumíš tomu?

Stredocech 5.9.2006 12:49

Re: Re: Rovná daň

Marde, já tomu rozumím dokonale. Kdo ale vyplní volný segment na trhu, o který Vy nemáte zájem? Docela by mě to zajímalo. "Nikdo" je sice také odpověď a částečně to je i pravda, ale docela by mě to zajímalo.

Znám podnikatele ve stavebnictví, který z podobných důvodů zredukoval silně svou firmu a ponechal si pouze nejspolehlivější dělníky. Primárním motivem byl úbytek reklamací.

Šumavák 5.9.2006 13:58

Re: Kdo ale vyplní volný segment na trhu...

kdoby ?

Státní podniky s plánovanou ztrátou.

A při plánovaném soc.dem. hospodářství stejně žádné volné segmenty" nevznikají.

Cleba bude.., maso bude..., dotace z EU budou...

AeroKarel 5.9.2006 12:16

Re: Rovná daň

Třeba prostý smysl pro spravedlnost. Ačkoliv, spravedlivá by byla rovná daň v penězích a ne v procentech.

To by se ovšem zbláznili všichni Janové, odhodlaní žít na účet schopnějších.

Loki_F 5.9.2006 17:04

Re: Aerokarle,zdravím! Rovná daň VE SKUTEČNOSTI NENÍ ROVNÁ DAŇ!

To jsi vyhmátl přímo jádro problému - takto chápou rovnou daň "blahoslavení", kteří nepochopili jak se počítají procenta. Pořád to stejné "RVB" (= rovobnost - volnost - bratrství).

Nazvat konstantní sazbu daně (např. oněch 15%) rovnou daní byl krajně nešťastný volební marketingový počin ODS, spoléhající na to, že všichni lidé (i voliči ČSSD a KSČM) umějí trojčlenku... A to byl omyl, který přímo z televizních obrazovek potvrdil ekonomický kouzelník a bývalý ministr financí Bohuš "Homer" Sobotka. };D

Petr 7.9.2006 1:52

Re: Re: Aerokarle,zdravím! Rovná daň VE SKUTEČNOSTI NENÍ ROVNÁ DAŇ!

Prosím neurážejte "Homera". On je daleko chytřejší a určitě zabavnější než pan Sobotka.