5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIE: Čínský příběh

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Finist 23.4.2007 17:24

Re: Re: Re: zase Bastiat

A jaképak liberální principy. Odstranit překážku z kanálu je princip zdravého rozumu, který může být nakonec jasný i socialistovi, konzervativci nebo absolutnímu monarchovi.

Pytel 23.4.2007 17:40

Re: Re: Re: Re: zase Bastiat

Ovšemže ano!

Ale Bastiat se zde dovolává násilného nastolení zdravého rozumu hlavou pomazanou!

Kdo má podle Bastiata touho hlavou pomazanou být, když Syn nebes byl jen metaforou?

Jiří 23.4.2007 10:30

nic nového

Proč se stavěla Hladová zeď a jiné soudobé paláce je zřejmé, aby se zabránilo nezaměstnanosti, stát buď bude vyplácet podporu v nezaměstnanosti, nebo se pokusí uměle živit firmy a tím i zaměstnanost stavbou různých nepotřebných nádraží, výstavišť, atd..

Náhodou 23.4.2007 10:35

A občas uspořádá

válku. Ta spotřebuje mnoho "volné" práce.

PP 23.4.2007 11:47

Re: nic nového

Vtip je v tom, že za velkými projekty vždy musí být "silný vládce" - jinak "se nic stavět nebude". Jakmile se pokusíte "v demokracii" (zdůrazňuji ty uvozovky!) prosadit nelký projekt, bojujete s příliš mnoha hlasy, které "vidí jiné řešení", preferují "přímé rozdělení pomoci" nebo vybízejí k "utažení opasků a šetření". Spíše prosadíte výstavbu dalšího nádraží než kosmický projekt...

Kanuk 23.4.2007 11:50

Re: Re: nic nového

Nejspíš prosadíte stavbu další hospody.

Tomas 23.4.2007 14:49

Re: Re: nic nového

No ja nevim, tech velkych projektu kolem vidim vic, nez dost. Stat utapi obrovske penize ve stavebnictvi. Statni zakazky jsou silne predrazene, takze penize konci v rukou--majitelu stavebnich firem. Tem lidem, kteri na stavbe pracuji rukama se nedostane vic penez, nez kdyby zakazka stala polovinu.

Staci odstranovat prekazky, i kdyz nekdo bude rvat, ze mu to bere praci. Ale kdyz vyrabim draze, mel bych delat neco, kde jsem lepsi. Na druhou stranu je nutno uznat, ze obzvlaste v zemedelstvi je problem s dotovanymi vyrobky ze zahranici (Francie nebo Polsko jsou zarne priklady).

PP 23.4.2007 16:21

Re: Re: Re: nic nového

Chyba je v tom, že ty "velké" projekty jsou strašně "malé". Vrtají se nové tunely (metro, železnice, dálnice - nemyslím "finanční", myslím skutečné!), což je dobré, ale "přízemní" a "malé"; Praha bude usilovat o olympiádu, což je sice "velké", ale děsně krátkodobé (co pak?).

Chybí tu opravdu velký projekt, který by lidi nadchnul a posunul vývoj o kus dopředu.

Historik 23.4.2007 14:48

"Hladová zeď" pro obživu chudých je pouhá legenda, rozšířená Praha prostě potřebovala

opevnit, jako každé jiné středověké město.

zdeněk 23.4.2007 19:16

Re: nic nového

Velké projekty jsou potřeba i z důvodů o kterých píšete. Vždy je efektivnější těm lidem dát práci na nějaké velké stavbě na kterou nemá soukromý sektor až zase takový zájem protože není rychle zisková, než jim jen dávat peníze na dávkách. Navíc ti lidé  mají práci.

Projektů je dost, například plně dokončit dálnice v ČR, stavět nové železnice, nové Jaderné elektrárny, či velkolepé paláce pro kulturu, musea, archívy.....

Kolego 23.4.2007 8:42

Taky žádáte o stavební povolení?

A taky vydíte ty stohy nesmyslných papírů, živící stovky nadbytečných úředníků, kteří jsou oprávněni vám kecat i do toho, kolikrát denně budete používat WC a jak velké máte mít okénko do špajzu a jinak Vám stavbu nepovolí, dokud nedoložíte od ochranářů, že na vašem pozemku neroste nějaké vzácná rostlina podporovaná radonem a s podložím s neolitickým sídlištěm....??? Kdo nezažil, nepochopí, kdo zažil, nechápe také a dodnes kroutí hlavou ...

stará sova 23.4.2007 8:54

Re: Taky žádáte o stavební povolení?

A taky bych si ty "nepotřebné" zaměstnance uměla představit například v jeslích, školních družinách, a dalších zařízeních, které se věnují dětem nebo nemocným. Stále by to byly státní peníze! A mnoha lidem by to pomohlo - jenže to asi nebude to pravé že?

Náhodou 23.4.2007 9:25

To prostě

nemá žádné jednoduché řešení. Miska rýže denně stačí každému, ale jak přesvědčit lidi, že druhou už chtít nemají, že se mají snažit právě jen pro jednu? Nebo pro deset, ale těch devět rozdat též potřebným ale méně schopným. Ale skutečně přesvědčit, ne zakázat. To se nikomu nepovede. Celá lidská společnost by se musela úplně (a dobrovolně!) změnit, zvolnit a možná i částečně, přirozeným způsobem zredukovat. Dobrovolně!

Protože silová řešení (a že už takových přerozdělovatelů bylo) trvale nefungují.:-/

Jenda 23.4.2007 12:26

Re: To prostě

Spravne, vsichni se budou snazit prave o tu jednu. A pak prijde sucho a neuroda a "nasysleno" nebude mit nikdo nic a vetsina pochcipe hlady. Asi tak byste si to predstavoval?

Krom toho pokud me staci jedna miska ryze ale dokazu jich vyprodukovat deset tak osm dalsich lidi muze delat neco jineho nez pestovat ryzi. (Tu jednu misku bych si s dovolenim uskladnil. Ciste projistotu.)

Náhodou 23.4.2007 12:37

Nikde jsem

nenapsal, že nemohou vyrábět a syslit. Řeč byla o spotřebě - že každému stačí jedna denně. A opakuji, že je to nefunkční představa dobrovolného omezení (něco jako společenská hladovka).

tris 23.4.2007 10:05

Re: Re: Taky žádáte o stavební povolení?

Taky bych si ty nepotřebné lidi dokázal představit, že budou dělat něco, za co jim zaplatím....

Náhodou 23.4.2007 10:32

Však oni

klidně budou, když budou mít motivaci. Pro někoho jsou jí jen peníze, jinému to nestačí a potřebuje vědět, že jeho práce má smysl a je potřebná... Motivace je klíč.

va Kat 23.4.2007 12:55

Motivace řady lidí

je nedělat nic a mít se dobře.

Náhodou 23.4.2007 13:31

A proč by ne,

když zjistili, že to funguje?

PP 23.4.2007 8:38

ZMĚNA je život

V tom příběhu "chybí začátek", na kterém kolem kanálu lopotí se zemědělci, vydělávající ledva na misku rýže. Uprostřed chybí "chudina", bývalých zemědělců, kteří přišli o svá pole a neumí dělat jinou práci, žijí z milodaru a mají ledva na misku rýže. A na konci chybí ty tisíce dělníků, hloubící kanál podél cesty, nocující v hostincích a vyjídajících zásoby, pročež ceny stoupají a spousta obyvatel tak má ledva na misku rýže.

a) Pouze neustálé změny dokáží zaměstnávat lidi (než bude cesta vystavěna, než byde kanál vyhlouben...), kteří "nepěstují rýži".

b) "Pěstitelé rýže" nikdy nezbohatnou, neboť buď nemají komu prodat nebo sice mají komu prodávat (kopáčům, staitelům, obchodníkům, hospodským...), ale utržené peníze nestačí na nákup zboží, případně nejsou schopni vypěstovat dosti (neb pole byla zabrána pro stavbu cesty, kanálu, hospod...) aby všechny nasitili.

c) Nejde o to, zda vozíme zboží draze či levně, ani o to, kolik lidí se "přesune" "do výroby". Vždy bude existovat někdo, kdo má ledva na misku rýže.

Náhodou 23.4.2007 10:15

Re: ZMĚNA je život

ad a) ...Pouze neustálé změny...

Však ona se příroda neustále snaží - záplavy, sesuvy, sucha, vichry... Dále jsou tu choroby, plísně, koroze... A taky nehody, omyly, zkraty a jejich následky... Už jen náprava toho všeho, spojená s údržbou a vychytáváním nedostatků, by dokázala vstřebat úžasné množství "uvolněné" práce. Vršit umělé překážky netřeba.

PP 23.4.2007 10:26

Re: Re: ZMĚNA je život

Od určitého okamžiku "máte" dost lidí, aby se s "přírodními překážkami" dokázali vyrovnat a je třeba "zaměstnat" ty zbývající.

Ale není třeba "vytvářet překážky" - někdy docela stačí začít vršit pyramidu nebo stavět raketu pro let na měsíc. (Nejlevnější řešení však je: trochu zbrojit a pak jít natlouct nějakému "nepříteli". To spolehlivě zaměstná "armády lidí" a vedlejším efektem je, že prospějete výrobě, výzkumu a snížíte počet nezaměstnaných o padlé a zajaté...)

tris 23.4.2007 10:30

Re: Re: Re: ZMĚNA je život

PP, v součásné době se "přežitím" a podobnými věcmi zabývá max. 10%

pracovních sil. Ten zbytek se zabývá věcmi, které kvalitu našehoživota zlepšují. Víte, když se najím a ubytuji, tak třeba chci mít hezký barák, jezdit na výlety, dělat hezkou hudbu...a na to všechno něco potřebuji. Znamená to snad "zaměstnat" že je špatné?

Náhodou 23.4.2007 10:46

Re: Re: Re: Re: ZMĚNA je život

...zbytek se zabývá věcmi, které kvalitu našehoživota zlepšují...

Chyba - skoro všichni se zaměstnáváme sami sebou a snažíme se zlepšovat kvalitu svého života. A to není totéž. Když chcete mít hezký barák a na ten nezískáte prostředky jinak, než že jste dokonalou překážkou, něco je špatně. Jenže když to někdo platí... 

tris 23.4.2007 10:26

Re: ZMĚNA je život

a) Nesmysl. Jíst potřebuji pořád, na to nepotřebuji neustálou "změnu".

b) Ty otevřené kanály ale umožní pěstitelům rýže nabízet rýži více lidem a vzhledem k pravidlu komparativní výhody je budou od nich chtít kupovat, čili se zvýší cena, a více na tom vydělají... Co to znamená "utržené peníze nestačí na nákup zboží" nechápu - cena zboží se odvíjí od poptávky a nabídky...

c) Ano, vždy bude existovat někdo, kdo je tak neschopný, že nevyrobí víc než misku rýže. Ale díky "globalizaci" bude takový člověk směřován na takovou činnost, ve které své - byť malé - schopnosti uplatní nejlépe a umožní mu vydělat si více.

PP 23.4.2007 11:11

Re: Re: ZMĚNA je život

ad 1) Jde o zaměstnání těch, kteří nepěstují. Ostatně: i na to pěstování je třeba stále méně lidí, neboť se zvyšuje efektivita.

ab b) Při (téměř) libovolné efektivitě stačí zemědělství uživit "aktuální" množství obyvatel (neboť "přebyteční" pojdou hlady), ale sami zemědělci mají minimální zisk. Poptávku po zboží táhnou i jiní - sami "pěstitelé rýže" jsou ve vleku a ceny jsou pro ně obvykle "vysoké".

ad c) Nejde o "schopnosti". Vždy existují lidé, kteří jsou schopní, ale není pro ně využití. Pokud nepotřebujete "kopáče", musíte je přeškolit na "nosiče", ale až bude dost "nosičů", potřebujete zase jinou kvalifikaci - v tom systému se najde část lidí, kteří nikdy nemají "tu správnou" kvalifikaci. (Nebo jinak: musíte živit geniálního malíře, který Vám vyzdobí chrám - až ho architekt vymyslí a stavebníci postaví; pokud malíře "zapřáhnete", zničí si ruce a nebude moci malovat...)

Náhodou 23.4.2007 7:39

ono to funguje

i u nás. Internet, stroje i automaty "narovnávají kanály" a volná práce se přesouvá do kravin. A tak například novináři každý den, děj se, co děj, zaplní stránky aby poskytli obživu dřevorubcům, výrobcům barev, energetikům.... a inspiraci tvůrcům dalších překážek.

R 23.4.2007 8:16

Re: ono to funguje

To by asi bylo nejlepší koupit hektar pole, který nyní zemědělci obdělávají traktory, nakoupit v železářství motyky a začít okopávat. To by bylo práce pro spoustu lidí..... Nebo rovnou vykácet hektar lesa, dřevo vypálit na dřevěné uhlí, sehnat železnou rudu, vytavit železo a z něho vykovat motyky......

Náhodou 23.4.2007 8:53

neee,

neee. Zpátky na stromy je chybou. Lepší by bylo přesvědčit lidi, že se nemají tak štvát, že není kam. Víc času na víc malých radostí. Jenže i tohle je idealismus a tedy žádné řešení. :-( 

Kanuk 23.4.2007 11:48

Re: neee,

Je kam se štvát. "Up to the Joneses" (Nahoru k Jonesům) - mít to co má soused a spíš ještě víc.