15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zrada ideálů Vítězného Listopadu

Tak zradu památky Slavného Květnového Osvobození už jsme měli. Taky zradu Vítězného Února. A dnes jsme dospěli k tomu, že prý jsme se navrátili před rok 1989 a tak zradili ideály revoluce. Prohlásil tuhle v novinách Bursík.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 27.10.2015 14:46

Já Vám tady řeknu opačný extrém, jak

by havárii ve Fukušimě řešil generalisimus Stalin. Zničené reaktory i s palivem by byly nějakými dopravníky naloženy na lodě a hozeny sakum prásk do moře v hloubce nějakých 5000 metrů. Stejně by se případně naložilo i s poškozeným vyhořelým palivem, pokud by nešlo na přepracování. Zbytek aktivity by vyčistili političtí vězni (Japonci na to mají roboty) a kontaminovaná voda by se pustila do moře o něco dál od břehu. Tři nepoškozené reaktory by byly už dávno uvedeny do provozu, tak jako byly po necelém roce zprovozněny tři zbylé reaktory v Černobylu. Ukrajina je později odstavila jen proto, že za to dostala ZAPLACENO.

Vzhledem k tomu, že bývalý SSSR nehodil do moře tři, nýbrž ŠEST vyřazených jaderných reaktorů s palivem (patrně vojenských) a dalších 36 reaktorů bez paliva a Američané jeden reaktor s palivem, který nestál za opravu, nebyl by to zas tak velký rozdíl. Už proto, že v atmosféře se potuluje tři až osm TUN plutonia z pokusných jaderných výbuchů a v moři je rozpuštěno 450 TUN mnohem toxičtějšího radia 226 přirozeného původu, by se zase tak moc nestalo...

Pokud lidstvo přežilo bez problémů počátky závodů v jaderném zbrojení, není se opravdu čeho obávat!

J. Schwarz 27.10.2015 20:31

Re: Svetove trendy

A klidně ty náklady mohou dělat biliony - stačí odhlasovat vysoké odškodné za jakékoli, byť i subjektivní "poškození životního prostředí radiací". Vůbec nemusí vadit když bude přirozené radioaktivní pozadí vyšší než "poškození" vlivem elektrárny... Radové vždycky něco vymyslí. Hlavně že proti jaderné energii  se uplatňuje například argument, že není prokázáno že materiály kontejnerů vydrží sto tisíc let a cena se šroubuje kvůli absurdním požadavkům na bezpečnost, přitom nápor milionů blízkovýchodních muslimů nevadí, češi se prý bojí něčeho co neexistuje, neboť v čechách je imigrantů jen pár a ještě nechtějí zůstat... ale on se zatím taky žádnej kontejner nerozpadl a zatím nikdo kvůli úložišti nedošel újmy, zřejmě jde tedy o "fobii" jako vyšitou...

P. Rada 27.10.2015 8:57

Co Vlk nemůže zkousnout...

.. především asi fakt, že kdyby bebyly prolomeny "limity" nic podstatného by se dnes pro většinu národa nestalo. Těžaři by ale měli smůlu, vuápětí ČEZ... Za naloupené by totiž neplatily zlomek ceny a za zbytzek by iracionálně nebohatli. Pokud by se  tedy přistřuhla křidýlka enormnímu rozevírání nůžek panu autorovi by to zřejmě enormě vadilo.

Možná mu ale nevadí vlny migrantů.... a tak skrze naši nadprůměrnou produkci imisí můžeme počítat, že tolerantnost k "Vlkovinám" se nám jednou vrátí v masivní migrační vlně a v častějším tak extzrémním počasí jako letos v létě. Navíc jen s o pár měsíců posunutým počátkem. To bude ale počátek našeho konce.

Klimatická změna a boj o potravu nastartovaly války na blízkém východě a skrze nenažranost mocenských elit a toletantnost lidu k této bezuzdnosti skápne nejspíš i současná bezstarostná civilizace v českém dolíku.

V. Vovák 27.10.2015 9:03

Re: Co Vlk nemůže zkousnout...

Pane Rado,

zkuste restart systému. Máte nějaký memory leak v knihovně Autocorrect.

bebyly, vuápětí zbytzek, přistřuhla...

P. Rada 27.10.2015 10:01

Re: Co Vlk nemůže zkousnout...

Pane Vováku to, že Vám vadí kritika bezuzdnosti těžařů a soucítíte s nimi podobně jak Vlk ... jste asi chtěl dát najevo - že?

Ponás-potopářství jako následovnictví totality let 80tých je zřejmě i Vaším postojem. Já jsem orientován dlouhodoběji a na širší nadhled. Proto to co "Vlk nemůýe zkousnout" prosím komentujte věcněji - viz : ... ...."bebyly, vuápětí zbytzek, přistřuhla...".

R. Langer 27.10.2015 12:53

Re: Co Vlk nemůže zkousnout...

Mě vadí bezuzdnost prolhaných Zelených, zelený sedmilháři!

P. Vaňura 27.10.2015 14:55

Ale, pane Rada, nemůžete NEVĚDĚT,

že příčinou nedostatku potravin je explosivní nárůst populace v chudých zemích (v Africe od r. 1950 na pětinásobek). Zelení škůdci situaci následně ještě zhoršili produkcí biopaliv namísto potravy (před čímž hned na začátku varoval Fidel Castro).

A to jsem neuvedl úplně největší svinstvo, zavedení "povolenek" na CO2 a kšeftování s nimi. Tuším že Dánsko tak nakoupilo povolenky od nevím kterých afrických diktatur. Ty povolenky byly generovány tak, že se zvýšila plocha lesů, což se monitoruje z družic. JENŽE, protože ty peníze dostane vláda a následně je rozkrade, byla půda k zalesnění získána tak, že byli vyhnáni rolníci, kteří ji obdělávali!

J. Pražák 27.10.2015 7:48

Tento článek se Vám nepovedl

Chyby v argumentaci i logice.

Vytěženého uhlí v BRD 5x více, ale obyvatel 8x více. Tedy ta uváděná síla horníků je nižší než u nás.

Vyvážet uhlí ve fomě elektřiyn je zvěrstvo. Děti dnešních politiků se za 40 let ohřejí na Maledivách, ale normální člověk bude mrznout,protže nebude uhlí do tepláren....

K. Frauknecht 27.10.2015 9:45

Re: Článek je dost dobrej :-))

K tomu vývozu: "Právě rostoucí výroba elektřiny z hnědého uhlí způsobila, že jí Německo loni vyvezlo rekordních 33 miliard kilowatthodin. „Tento levnější proud pak z trhu vytlačuje ekologicky mnohem čistší plynové elektrárny nejenom v Německu, ale i v některých sousedních zemích, především v Nizozemsku,“ řekl serveru Spiegel Online analytik berlínského think-tanku Agora Energiewende Patrick Graichen."(Zdroj: http://iuhli.cz/tezba-hnedeho-uhli-v-nemecku-stoupa/)

J. Pražák 27.10.2015 10:31

Re: Článek je dost dobrej :-))

Strašně zjednodušujete. Zkuste si nastudovat něco o přetěžování sítí oZE, superšpičkových elektrárnách, pokřivení trhu dotacemi OZE, optimálnímu provoznímu režimu tepelných elektráren a vlivu OZE na něj,...

K. Frauknecht 27.10.2015 10:54

Re: Zjednodušuju?

V tomto příspěvku? Pro Boha a co?

Ty studie už mám naštěstí pár let za sebou a věřte (nic jinýho Vám nezbejvá:-)), že se okolo ekologie a ŽP "motaly" dosti výrazně.

J. Pražák 27.10.2015 11:09

Re: Zjednodušuju?

Oni ti ekologisté jsou většinou technice hooodně vzdálení. Posílení sítí v Německu se plánuje už 15 let a ještě bude trvat min. 10 let.

Ekologisté také neuvažují s nárůstem emisí CO2 a NOx při provozování tepelných elektráren na nižší výkon než je optimální. Tím OZE přispívají k nárůstu emisí....

K. Frauknecht 27.10.2015 11:15

Re: Hm,

a jakou souvislost to má s mým příspěvkem? Zjevně píšete rychleji než čtete :-).

J. Pražák 27.10.2015 11:21

Re: Hm,

Jestli jste nepochopil, tak nemá cenu další diskuse...

K. Frauknecht 27.10.2015 13:06

Re: :-)))

A je to :-)! Trochu ste jak Bábiš.

P. Rada 27.10.2015 9:46

Re: Tento článek se Vám nepovedl

Přesně tak. ČEZ I Tykač... zbohatli na velké privatizační loupeži spočívající v přivlastnění a posléze pálení fosilů za které státu odváděli necelá 2% hodnoty ložiskového uhlí.

Při výrobě el. bez kogenerace se v našich běžných elektrárnách navíc využije max 30% energie a zbytek vysálává a jako prach a externality emituje do prostoru.

Stále vážné jsou přitom pokračující dopady kyselých deštů. Kyselá depozice od nechvalně proslulých let 80tých totiž celkově poklesla jen 4x! a to proto, že popílek je při dopadu na půdu naopak zásadotvorný. Dnes tedy stačí jen málo - trochu oteplení, sucha ...  polom po vychřici ... a velkoplošná kůrovcová  českého dolíku může pro celoplošnou oslabenost smrkových porostlů kyselmi dešti a oteplením klimatu začít.

Navíc stát jako dědictvé minulosti dál bere na svá bedra náklady zdravotní ... které ročně činí 50miliard a i tak zkracují životy obyvatel Severních čech či Ostravska. Na polétavý prach se totiž váží právě ty nejnebezpečnější karcinogreny.

Proto i vůči tehdejší totalitě rizkovali mnozí v demonstacích ještě před 17. listopadem v Teplicích a ani tehdejší dosluhující totalitní moc si netroufla proti nim zasáhnout. Dnes se toho samého fenoménu mocenské drancovačky ve prospěch úzké skupiny Vlk drze zastává!

J. Florián 27.10.2015 11:07

Re: Tento článek se Vám nepovedl

Tykač na žádné privatizaci dolů rozhodně nezbohatl. Píšete bludy, Tykač doly koupil po hodně dlouhé době od lidí, kteří je prasácky od státu privatizovali podvodem, se kterým jim pomohl ZEMAN a SOBOTKA. Původní privatizátoři si za doly nechaly zaplatit od Tykače sumu o několik řádů větší, než kolik podvodně dali státu. Za podvodný postup při nákupu byli taky ve Švýcarsku odsouzeni. Jednalo se o Koláčka,Čmejlu,Klimeckého, Diviše a Krause.

P. Rada 27.10.2015 11:26

Re: Tento článek se Vám nepovedl

Nepíši bludy - nerozepsal jsem jen detaily.

Neuvedl jsem ale ani konkrétní texty smluv atd - v tom Vám dávám zapravdu.

L. Novák 27.10.2015 16:09

Re: Tento článek se Vám nepovedl

Rado, vy píšete bludy zcela zásadně a neustále, zelený trolle!

P. Maleček 27.10.2015 6:05

Bravo Vlku - Německo náš vzor

No vida, když páně Vlk utlumí svůj chorobný strach z Němců vypadne z něj rozumný názor. Jen škoda, že jako mnozí neupřesnil cože jsou to ty podle mnohých, pravda ne něj, prý těžbou uhlí zničené severní Čechy.

Z pohledu zeměpisného to jsou Šluknovské a Varnsdorfské výběžky. Zde však po uhlí ani tuchu. I Liberecký kraj je v průměru severnější než ten Ústecký o který, když se mluví o hnědém uhlí běží. A i v tomto Ústeckém těžba uhlí zabírá jen pár % jeho území (mnohonásobně víc zabírají mnohé přírodní parky, CHKO a národní park o lesích a orné půdě nemluvě). A i to Mostecko o které v reálu jde, má aktivními hnědouhelnými lomy zasaženo sotva 15% území.

Takže problém není v samotné těžbě, ale ve zbabělosti českých politiků občanstvu žijícímu a pracujícímu nad ložisky nejen hnědého uhlí na rovinu říct, že jejich práva na neměnnost bydliště jsou s těmi celostátními, hlavně enrgeticko a surovino bezpečnostními až na druhém místě. A nabídnout jim státem plně hrazenou alternativu bydlení mimo ložiska a ekodopady jejich těžby. Což i na Mostecku znamená přesun jen o pár km.

Tak jak je to už desetiletí běžné v Německu. Jak si překvapivě všiml jinak z Němců zaslepeně podělaný Vlk.

A abych ušetřil práci kritikům současného sluníčkářsko běženeckého zblbnutí německých a EU rádoby elit ženoucí Evropu do další války. V tom jsem s Vlkem za jedno.

M. Mýval 27.10.2015 8:31

prosím doplňte si

Přiznám se že neznám Varnsdorfský výběžek, asi je myšlen sousední Frýdlantský. Jinak oba leží na hranici Žitavské pánve, v Hrádku se hnědé uhlí těžilo. Výsypky z polského Turowa dokonce u Višňové při dešti sklouzávají na naše území

P. Maleček 27.10.2015 9:04

Re: prosím doplňte si

To máte pravdu, ale už nejde o severní Čechy, ale jižní Polsko.

L. Novák 27.10.2015 5:26

Budoucnost je ve vrtulích...

Magoři jako Bursík spáchali v této zemi to, co nazýváme "Bilionový tunel OZE", zák. 180/2005 Sb. ... A včera jsem v médiích zaslechl, že socialistická vláda, která stála i u prosazení největšího tunelu na kapsy českých občanů v historii, podpoří v příštím roce nesmyslné OZE částkou přes 20 miliard Kč. A nebude to z kapsy Babiše, bude to z kapes nás všech...

M. Mýval 27.10.2015 8:32

Re: Budoucnost je ve vrtulích...

Nebude do z kapsy Babiše, bude to do kapsy Babiše

J. Mrázek 27.10.2015 9:18

VOLI-li jste Zelené, tak plaťte !

Za každou hloupost se v životě platí. Problémem je nepoučitelnost a duševní lennost voličů ...

T. Czernin 27.10.2015 4:37

Pan "režisér" Rychlík je žvanivý osel

a o co se chcete s oslem přetahovat? O mrkev...??

V. Heidlerová 27.10.2015 7:27

Re: Pan "režisér" Rychlík je žvanivý osel

Jsem znechucena článkem p. Vlka, jakož i Vaším podotekem. Pan Rychlík, který je nám dobře známý, patří k těm lidem, kteří mezi lidmi opravdu žijí, chodí mezi ně a dobře znají život. Je z našeho kraje, ale stejně tak si "obšlápne" i jiná místa, za něž se staví. Ne od kavárenské židličky. Vy jste nikdy nediskutovali u kávy nebo vínka? i to patří k životu. Já v severních Čechách žila a moc jsem uvítala myšlenku, že tento kraj potřebuje zotaverní nejméně 100 let, aby se probudil k životu a nejen k drancování. Byli jsme zděšeni, jak pramalý vztah mají lidé k tomuto kraji - zanedbané stavby, zničené orientační body v krajině (kapličky), památky, stopy po zničených vesnicích v horách, hynoucí lesy, chemie ve vzduchu - málokdo se tam cítil doma. Ale už rostla generace ne rudých osídlenců, ale lidí, kteří tam začali být opravdu doma a začali tento kraj probouzet k životu, ti dosáhli toho zlepšení, že i severní Čechy "prokoukly" a staly se místem k životu. Také bylo řečeno po r. 1989, že nejcennější jsou lidé, jejich vztah k zemi, území, kde žijí, že je nutné, aby i v dalších generacích se upevnil u nich pocit "jsme tady doma". Tomu další bourání nepomůže a zase vznikne celá velká skupina obyvatel, jíž bude narušena její tradice, kontinuita, sotva vzniklá. Jejich úsilí přijde vniveč i s pádem jejich sídlišť.

Naopak, horníci vždy byly placeni nadstandardně, požívali určitých výhod, měli možnost jako jedna z mála skupin obyvatelstva vytvořit si zásoby a úspory na budoucí, třeba horší časy. Jenže, jaký je životní postoj styl většiny? Po směně pijatika, žádné sebevzdělávání, oni umí jen "skály lámat". Nikdy nepochopili, že těžební činnost sama o sobě má limity, že zemské bohatství není věčné, že jednou bude "vytěženo" a šmytec. Připravit se na nějakou jinou práci, už třeba i z důvodů zdravotních, u nich zakódováno ani realizováno nebylo. Státe nebo zaměstnavateli, starej se!!! Křičet umíme.

P. Zinga 27.10.2015 7:37

Re: Pan "režisér" Rychlík je žvanivý osel

a k tomu oslu se přidalo další zvíře z betléma. "Rudé" makačenky vystřídali zelení magoři. Bez hornictví by Jiřetín vůbec nevznikl, víno pro pražskou kavárnu se tam pěstovat nedalo, na rozdíl ode dneška, kde už jsou na haldách vinice. Co umí ona dáma, mimo bučení, že si dovoluje ohrnovat nos nad dělným lidem. Aha, umí křičet. No, to je na krávu už slušný výkon. P. Zinga, Děčín

M. Mýval 27.10.2015 8:47

rychlík Moravia

Když se jednalo o D8, přijelo tam pět ekologů z Brna, každý jedním autem a všichni bojovali "za České středohoří" to znamená za auta přes vesnice. Ať je pan Rychlík sveze svým jmenovcem a zkusí nastoupit třeba v Hranicích. Než se ho dočkají projede kolem nich nejméně pět vlaků energetického uhlí z Polska do Rakouska do elektráren postavených místo jaderky. Až budou mít hubu plnou mouru, pochopí, že když dělají ekologii komedianti místo odborníků, vznikne z toho tragická fraška. Zdravím  z Levína

V. Heidlerová 27.10.2015 16:56

Re: Pan "režisér" Rychlík je žvanivý osel

Háááááááááááááááááááááááááááááááááá