1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zachraňme lesy...

V českých lesích probíhá rozsáhlá lesní kalamita, kterou provází přemnožení brouků lýkožroutů a následné usychání lesů. Laičtí občané jsou z veřejných komentářů zmateni, neboť ti, kteří dříve nechtěli kácet stromy napadené kůrovcem (že si příroda pomůže sama), dnes obviňují lesníky z toho, že káceli málo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 28.6.2018 9:35

Re:

"Pomateně" se zřejmě domníváte, že to ovlivníte.

M. Prokop 28.6.2018 9:35

Re: Co se stalo?

"Začalo se měnit celoplanetární klima" - nezačalo se měnit, protože se mění co Země Zemí jest.

"Pokud tedy s klmatickou změnou lidstvo něco neudělá" - neudělá, protože to neumí.

M. Prokop 28.6.2018 9:32

Re: Jsem z toho volaký zmätený !

Kdyby jen z tohohle.

K. Zelený 28.6.2018 9:18

Jsem z toho volaký zmätený !

„..v letech 2012 až 2017 bylo v NP Šumava vytěženo úmyslně 404 000 kubíků dřeva (tj. zdravé stromy, které tam měly zůstat).“ Takže ti aktivisti co se k těm vzrostlým zdravým smrkům přivazovali aby nemohly být pokáceny a co na ně schubrti poslali cajty snad nakonec konali správně a kromě Brabce měli být potrestáni i schubrti ?! Tak to jo, jsem pro všemi zelenými deseti !

Jo a taky ta idea jak lesy zachraňujou vězni, vojáci naší na kost ořezané armády, školní dítka a dělnící z třeba ze Škodovky, hutí a dolů a obchodů, ta je fakt půvabná. Už se těším jak budou Mittal, Chrenek, Volkswagen či Tesco čumět, až jim Marťan odvelí pracovníky !

P. Rada 28.6.2018 9:15

Re:

"Pomateně" se zřejmě domníváte, že přírodní ložiska uhlí ropy a plynu mají stejný přírodní vliv na okolí - jako když je tentýž uhlík naopak obsažen v atmosféře planety.

P. Papež 28.6.2018 8:50

Jen pitomec si myslí, že ovlivňuje světové klima. Příroda po miliony let si sama řídi své procesy. K tomu bylo předloženo spousta důkazů. Bohužel prachy ovlivňují í normální myšlení.

P. Rada 28.6.2018 8:35

Co se stalo?

Předně se stalo to co pan poradce vůbec nekomentuje. Začalo se měnit celoplanetární klima. U nás přitom celoroční index sucha SPEI je na hodnotě -1 už prakticky 20let a jím jmenovaný rok 2015 byl jen ve své druhé polovině extréměji teplý a suchý. Nebyl by to htedy hřebíček do rakve lesům - nebýt dlouhodobého poklesu hladin spodní vody a dalších stresových okolností jako byly a jsou kyselé deště.

Pokud tedy s klmatickou změnou lidstvo něco neudělá - nedá se čekat, že jen lesníci zvládnou udržet lesy tak jak jsme je zaly donedávna. Naopak lze nejprve čekat nárůst suchomilnějších druhů a posléze zejména v kopcovité krajině až křovinatých. Trend bude tedy nejspíše pokračovat.

Právě dnes to velmi umírněně komentoval klimatolog Halenka. Meziroční trend růstu GW není už jen 0.1C ale v součastnosti vzrostl na 0.17C a pokud začne intenzivněji tát permafrost - což je pravděpodobné a růst koncentrací metanu už tomu nasvědčuje - dál dradient změny poroste s dopady už nejen na naše lesy.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pripravte-se-na-horke-vlny-budou-normalni-varuje-klimatolog-50203?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp

P. Selinger 28.6.2018 6:40

Proti kůrovci a suchu

hodlá bojovat ministr Toman. Jsem zvědav na výsledek.....

V. Kotas 28.6.2018 5:28

Re: Ministr Brabec je vzorem neschopného aktivisty,

Jo, vždycky to odnese ten poslední v řadě. To vyhlášení kalamitního stavu a následné brigády ze škol, případně z fabrik, by bylo účinné, jen nevím, spíše si umím představit, co by dělala určitá část společnosti a většina médií za humbuk, že se nám vrací komunistická totalita.

L. Novák 28.6.2018 2:30

Ministr Brabec je vzorem neschopného aktivisty,

který za své funkční období nadělal víc škody než užitku.

ANO, Brabec, líp s blbci nebude, ikdyž makají naplno!