5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vládní program „Sucho a poušť!“

V posledních dnech nás trápí sucho. Mnoho lidi si myslí, že to je dáno jen klimatickými jevy. Jiní vidí zase problém v našem plýtvání pitnou vodou. Anebo si třeba myslíte, že by sucho vyřešil dotační program Dešťovka?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Holíček 29.4.2019 18:03

Re: Příčiny sucha v krajině.

Ale říkejte to adorantům této dámy, kteří si ve své nedovzdělanosti myslí, že jsou chytří . :-))

L. Sindi 29.4.2019 18:03

Jeste bych pripomel budovani betonovych a asfaltovych ploch na ukor poli. TPCA zabrala u Kolina nejurodnejsi pudu, podobne Hyunda u Nosovic plus desitky logistickych center. Misto bourani starych fabrik se zabiraji pole, je to totiz "levnejsi". A na omezeni emisi by mozna stacilo neprevazet kdejakou blbost prez pul sveta.

J. Vintr 29.4.2019 18:00

Re: Řepka - neřepka.

Tohle se děje periodicky od nepaměti, že se střídají mokrá období se suchými. Z nynějšího stavu se nemusí vyvozovat nic jiného, než že tady máme holt to suché období. Ovšem nelze vyloučit, že na tom má vinu i člověk. Ne kvůli nějakému smyšlenému globálnímu oteplováni, ale kvůli tomu, jak zachází s krajinou.

P. Rada 29.4.2019 17:56

Re: Jako na zavolanou:Zločinné kejkle zelených zločinců

Zločinecky když už tak akodát Vy smýšlíte.

Dramatický je totiž především celosvětový gradient změny teploty přízemní vrstvy který o dva řády překračuje i rychlost globální změny na konci poslední doby ledové. Tehdy trvalo 2000let to co dnes nejspíše proběhne za jedno století. Zločinnost tohoto procesu se podepisuje na rychlosti posuvu podnebních pásem a spolupůsobí na rychlost vymírání druhů která je více jak 1000x vyšší jak před antropocénem. Zlé je právě to, že takto vlivem lidské činnosti poklesává stabilita systému a tím podmínky pro život kde člověk je jen nadstavbou opírající se o neobnovitelné které využívá nerecyklovatelně. Pro člověka to tedy zlé teprve bude a to v období kdy mu začnou docházet neobnovitelné zdroje na záladě kterých si doposud udržuje svou vlivnost.

Bez ohledu na to co kdo tvrdí - viz váš odkaz - proto nebývale rychle tají ledovce... a odtávání severní ledové čepičky to je jednou s hlavních příčin sucha u nás. O jehož nástupu a důsledcích snad není pochyb.

P. Rada 29.4.2019 17:39

Re: Tak "mělce kořenící plodiny"?

Autorka má opravdu ledacos popletené. Pokud by ale někdo chtěl dehonestovat ekologii jako vědu či ideologické východisko... - pak by mu ale takové úvahy mohly být vhod. To může být skrytý důvod přebírání právě takovýchto příspěvků s osobních vebů.

Pokud by Vás ale naopak zajímaly skutečně hlubokokořenící rostlinky pak se poohlédněte po dnes stále rozšířenější, často plevelně rostoucí vojtěžce, která si pro vodu dosáhne přes 2m hluboko. V několikaletém suchu je to její konkurenční výhoda a tak se stále častěji zelená na větších plochách, kde ji jiné rostliny pro sucho rychle ustupují.

V. Novák 29.4.2019 16:45

Re: Tak "mělce kořenící plodiny"?

V každém případě to nejsou "mělce kořenící rostliny". Paní Šichtařovou bycj nechal vykopat jámu hlubokou 60 cm, aby viděla, jak mělko to je...

J. Kratochvíl 29.4.2019 16:35

Jurax kecá jako vždy

Juraxi a vám podobní pánové, vy mně chcete přesvědčit, že v 21. století, kdy obor automatizace a regulace je předním oborem lidské činnosti, že nedokážeme regulovat ekonomiku, ceny bytů nebo zavlažování krajiny v době výkyvů počasí, že se to musí nechat náhodě, chaosu t.j. trhu,jak se nás snaží přesvědčovat autorka na pokračování... Podle vás je např. regulace jaderných reaktorů nebo řízení velkokapacitních aerobusů jednodušší než otázka ceny rajčat na trhu.

Gratuluji k vašemu všeobecnému rozhledu!!!

P. Rada 29.4.2019 16:26

Re: Tak "mělce kořenící plodiny"?

S tou řepkou a vláhou v místě kde se pěstuje je to trochu jinak. Mělkost kořenění v tom nehraje zásadní roli. Vláhu totiž spoluurčuje retenční schopnost - nasákavost půdy. Ta klesá zejména pokud jsou plodiny pěstovány velkoplošně s využíváním selektivních herbicidů, pesticidů.... které totiž likvidují jiné jim konkurující organismy v půdě. V důsledku toho půda postupně slehává a tak ztrácí svou nasákavost. Proces pak může završit přívalový déšt, který právě s větší plochy začne intenzivněji stékat a strhávat zbytek donedávna jak úrodné půdy tak půdy schopné udržovat vláhu. Naprostá většina našich polí je proto dnes už postižená erozí.

http://www.vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=eroze_pudy&site=puda

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/interview/boj-s-erozi-souvisi-se-vztahem-zemedelcu-k-pude-rika-odbornice-podhrazska/

Energeticky pěstované plodiny kukuřice i řepka jsou na rozdíl od obilovin (které bývají suchomilnější) náročnější na používání agrochemie která je skrytější a dlouhodoběji působící příčinou poklesu nasákavosti půd. Problém vzniká zejména při opakovaném pěstování a nedodržování agrochemockých dávek v systému "po nás potopa". Naprostá většina půdy je v ČR totiž obhospodařována nájemným způsobem a to i paradoxně přesto že většinu vlastní soukromníci.

V. Novák 29.4.2019 16:00

Re: k žvanění

Viz výše.

V. Novák 29.4.2019 15:59

Tak "mělce kořenící plodiny"?

Kukuřice je náročná na vodu – vytváří mohutný kořenový systém sahající do hloubek od 1–4 m, pokud tomu dovoluje půdní profil. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuku%C5%99ice_set%C3%A1)

Řepka olejka. ... Kořen kůlový, dlouhý 60 - 70 cm, boční kořeny kratší a jemné, s hustou sítí kořenových vlásků. Méně vyvinutý kořenový systém mají řepky jarního typu. (https://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/picniny/sklady.php?odkaz=repka.html)

Nechcete se radši věnivat něčemu, čemu rozumíte?

P. Rada 29.4.2019 15:34

Příčiny sucha v krajině.

Příčiny srážkovosti autorka opomíjí. Předně vláhu musí nad pevninu přinést vzduch od oceánů. Viz cirkulačího model. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry). Aby ze vzduchu vypadly srážky, musí dojít jeho přesycení vodními parami. To nastane pravidelně když se vzduchová masa vyzvedne výše např podsouváním chladného vzduchu pod teplý vodou relativně nasycený. Takovou situaci navozuje na studené i okluzní frontě střih větrů. Zrovna dnes prší nad čechami na okluzní frontě. Zvedá se tak nad námi teplejší původně středomořský vzduch podsouvaný chladným severozápadním. Obě vzduchové hmoty nesou relativně hodně vláhy a tak má země po delší době vydatnější a vtomto období velmi kýženou zálivku.

Pokud ale nad jakoukoli oblastí naopak nad frontální situací poroste četost výskytu tlakových výší, které přinášejí suchý vzduch "zezhora" a odtlačují vlhký oceánský... oblast nutně dlouhodobě vysychá. V oblastech s výraznou a častou anticyklonální situací pak s hlediska sucha bývá prakticky lhostejno jednáli se jen o malý ostrůvek uprostřed oceánu nebo rozsághlejší kontinent.

Vedle tohoto zásadního vlivu který spadá do velkého vodníhi cyklu ale přesto spolupůsobí malý vodní cyklus který je ovlivnován typem vegetace která může udržovat vzdušnou vlhkost, velikostí retenční schopnosti krajiny a pod. Tento malý vodní cyklus jako druhotný vliv pak mohou ovlivit meliorace, umělá závlahy či typy porostů - tedy i okamžité antropogenní vlivy včetně těch ryze ekonomických.

Sucho u nás však daleko více ovlivnuje klimaticky navozená změna vzdušného prodění nad Evropou způsobená stále výraznějším oteplováním především polárních oblastí. Klesá tak teplotní gradient a s ním rychost západních větrů. Máme proto zde v čechách častěji slunečnější ale sušší počasí. Dlouhodobým důvodem je ale zas ta ekonomika hnaná fosilními zdroji a s ní spojený nárůst účinnosti skleníkových plynů.

M. Vondráček 29.4.2019 14:52

Re: Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

n a má pravdu.

E. Mrozek 29.4.2019 14:48

k žvanění

Igore,

(z)ANO, opravdu bych rád věděl, v čem se paní Šichtářová mylí? Proč žvaní? Žvanění je třeba "bla bla bla". Žvanění je ale také: "Paní Šichtařová trpí chorobnou žvanivostí." Pokud tedy neuvedeš důvody.

Jinak tak závažné problémy, kterými jsou vláha, úrodnost půdy, kvalita půdy atd. nelze odbýt jen zatrpklou žvanivostí ve chvíli, kdy se někdo dotkne chlebodárce. Prostě se musíme rozhodnout mezi "prachy teď" a co možná nejlepší budoucností pro naše potomky. Obavám se ale, že ta druhá možnost je mnohým u ...

P. Han 29.4.2019 14:41

Re: No comment

Paní Šichtařová píše chytré články pro chytré lidi. Vy to číst nemusíte, vaše choroba je podstatně vážnější, než pouhá žvanivost.

P. Han 29.4.2019 14:39

Re: Historické připomenutí, jak uvažují ekonomové z IVK

A jak uvažují ekonomové z IVK? Zatím jste ocitoval, jak uvažuje ředitelka společnosti Next Finance, s.r.o. Že byste uvažoval sám, to asi nehrozí.

P. Rada 29.4.2019 14:38

Re: Řepka - neřepka .... "Podle statistik":

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/tiskove_zpravy/2019/Predbezna_zprava_o_suchu_2018.pdf

http://www.top-expo.cz/domain/top-expo/files/smart-city/smart-city-2018/voda-a-sucho/prezentace/danhelka_jan.pdf

L. Severa 29.4.2019 14:32

Nevím, zda se mylím,

ale mám dojem, že do zemědělství zasahují ekonomická opatření nejvíce ze všech odvětví. A to v celé EU. Dotace v některých státech a to co uvádí autorka u nás, mají za příčinu, že dovážíme zeleninu a jiné plodiny, u nás dříve hojně pěstované, Např. ze Španělska, z Francie a dokonce ze zámoří. Nedávno se objevily v obchodě brambory z Mallorky, na kterou se musí dovážet pitná voda(žádné řeky ani potůčky) a ostrov je závislý jen na vláze která spadne z nebe. Že by tam pršelo víc než u nás? Nebo pěstují suchomilné odrůdy ?

R. Gramblička 29.4.2019 14:29

Re: No comment

pokud má co říci (a většinou má), není to na škodu věci. Jsou ale i tací, co ví o daném problému kulové a přesto žvaní jak o život

R. Gramblička 29.4.2019 14:27

Re: Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

nejen Šichtaťová, tohle si myslím taky.

J. Holíček 29.4.2019 14:15

Re:

Jakápak fakta? Stokrát omleté banality. :-))

I. Novák 29.4.2019 14:09

Řepka - neřepka.

Nebude sucho náhodou pro to, že rok od roku méně pravidelně prší? Podle statistik je sice údajně srážek pořád stejně, ale ten údaj vypovídá stejně jako údaj o průměrné mzdě. Co dříve napršelo rovnoměrně po celý rok, nyní spadne ve třech ročních dávkách. Mezi nimi nic.

Mnohdy úsměvnou vlastností stáří je, že si sice nepamatujeme co jsme měli včera k obědu, ale vidíme jako dnes co bylo před čtyřiceti, padesáti lety. Jak nám prázdniny či později dovolená doslova propršely, jak na Martina napadl sníh, celou zimu ho přibývalo a zmizel až před Velikonocemi. Jak zemědělci i "kovozemědělci" šíleli, aby usušili seno do Medarda, protože po něm opravdu čtyřicet dní kapalo a neuklizené seno by mohli leda vyhodit.

Že postupně začalo být všechno jinak rozhodně nebude způsobeno emisemi aut, klasickými žárovkami, dokonce ani tou řepkou a kukuřicí. Tolik si jako páni tvorstva rozhodně nefanděme. I když připouštím, že místně jsme si tu změnu svým nerozumem mnohdy ještě "vylepšili".

J. Jurax 29.4.2019 13:36

Mýlíte se.

Historii sice neznáte, ale osvědčujete chvályhodnou ideovou pevnost. Absolvoval-li jste VUML, tamní učitelé mohou být na Vás pyšní.

Ale v jednom s Vámi souhlasím - ideologičtí fanatici jsou vskutku nepoučitelní; patrně jste to ale na sebe nemyslel, není-liž pravda?

J. Jurax 29.4.2019 13:13

Ano.

Takže díky rudozeleným blbečkům z EU se zdraží auta. Evropskému hospodářství to zajisté nemůže nepomoci.

A ovšem bychom mohli užít standardní eurolék na cokoliv, co ideologicky jsouc protlačeno ukázalo se býti na howno dobré - dotovat.

J. Jurax 29.4.2019 13:04

Inu, a k faktům v článku uvedeným nemáte nic? Pakliže nesouhlasíte, oponujte! Vaše argumenty budou ku poučení všech - a nemyslím to ironicky.

M. Rozbořil 29.4.2019 12:50

Re: Paní Šichtářová má na každý problém stejné vysvětlení

Tak se nám svěřte jak na to, ale, prosím, bez budování komunismu.

T. Navrátil 29.4.2019 12:43

Re: Vážená paní Šichtařová

Dotace jsou to zlo.

M. Valenta 29.4.2019 12:03

Re: S tou sovětskou "pomocí" roku 1947 to bylo ještě jinak

Řepce stačí půlka vláhy co pšenici a k tomu je rychlá. Je pár týdnů po sklizni a lán řepky je už zase žlutý.

I. Hendrych 29.4.2019 11:30

No comment

Paní Šichtařová trpí chorobnou žvanivostí.

M. Pivoda 29.4.2019 11:28

Aktualizace ze dne 29. 4. 2019, článek na Seznam.cz

Volkswagen na každém elektromobilu prodělá bezmála 80 tisíc korun. Konkurence je na tom hůř,

https://www.novinky.cz/auto/503529-volkswagen-na-kazdem-elektromobilu-prodela-bezmala-80-tisic-korun-konkurence-je-na-tom-hur.html

J. Dobrý 29.4.2019 11:27

Re: Opět Ti ekologové

S repnou to neni tak jednoduche. Je nutne ji sit na podzim a musi jeste ten podzim vzejit, aby uz touto dobou kvetla. A pokud je sucho na podzim, repka ma stejny problem jako kazda jina rostina, nevyklici, nevzejde.