3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Sníh budiž pochválen

Nejen lyžaři a provozovatelé zimních skiareálů a služeb s nimi spojených, ale i zemědělci, zahrádkáři nebo vodohospodáři by se měli radovat ze současných přívalů sněhu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 9.1.2017 16:03

Jaké přívaly pane Havle?

Já bláhově myslel, že normálka. V lednu, v nadmořských výškách od 200 do 1603 m. Já za to nemohu, že TVobčan, kterému doma tiše ševelí Junkerskotel, nechodil nikdy do školy a vyjeveně čučí.

Docela bych se bál platit agrárního analityka, který používá titulky/ohodnocení lednasněhu typu Blesknoviny.

Š. Hašek 9.1.2017 16:04

Re: Jaké přívaly pane Havle?

-analytika- Pardon.

J. Mrázek 9.1.2017 12:42

A lithium také....zatím.

Americká společnost Tesla vybírá v Evropě druhé místo pro svoji druhou velkou továrnu a jednou z možných lokalit je Česko. Vše pod pláštíkem ekologického hospodářství a ochrany životního prostředí.Spekulacím o atraktivitě Česka pomáhá zmíněná skutečnost, že v Krušných horách jsou k dispozici velké zásoby lithia, o kterém se mluví jako o nové ropě. Lithium je klíčová surovina pro výrobu baterií, které jsou zas jednou z klíčových součástek celého elektromobilu. Rve se o něj americká Tesla, společnost Geomet, patřící do australského konsorcia European Metals, ale také firma Cínovecká deponie, kterou vlastní skupina RSJ miliardáře Karla Janečka.Dopadne to skutečně tak, že Tesla nám tady postaví montovnu za státní podpory, zaměstná za pár šupů sto pracovníků z Česka, kteří budou rádi za 15 tisíc hrubého a zisk půjde stejně jako u vody do zahraničí?A lithium bude těžit zahraniční firma, která bude zisk "odvážet" do zahraničí? Copak to neumíme sami? ...z vedavec.org

P. Rada 9.1.2017 13:23

Re: A lithium také....zatím.

Umíme tradičně "Švejkovat" - jak kolem důsledků změn klimatu, dopadů sucha o kterém je článek a kde autor fantazijně doufá ve všemocnost přírody (jen abychom nemuseli něco podstatného udělat sami) - tak zřejmě kolem zásob litia a jeho využití s minimální přidanou hodnotou.

Takovéto "švejkování" má na mezích vlivu supermocností i své momentální přednosti v bezkonfliktním pohodlíčku - ale o strategii rozvoje svébytnosti a odpovědnosti k buducím je to už sotva.

J. Kokaisl 9.1.2017 10:48

Stačí se podívat z okna

Jaké přívaly sněhu má autor na mysli? Na horách je podle sněhového zpravodajství aktuálně maximálně 130cm (Benecko), v průměru pak spíše 70cm; např. na Pradědu touto dobou bývalo až 300cm, nyní je tam 100cm. V Hornomoravském i Dolnoravském úvalu je spíše poprašek (pár centimentrů), Polabí na tom není o moc líp - stačí se podívat v dopravním zpravodajství na on-line kamery. Že by v produkčních oblastech měl brzy napadnout nový sníh se nezdá. Navíc mrzne až praští a ještě mrznout bude, vlhkost vzduchu je nízká a velká část sněhu tak sublimuje, do půdy toho moc nepůjde.

P. Rada 9.1.2017 12:15

Re: Stačí se podívat z okna

Možná, že autor včera pobýval v Semilech, kde spadly cca 3mm srážek -(což někdy činí jednodenní letní odpar - nikdy ale zimní) - a při psaní měl hodně bujnou fantazii o tom, že právě u něj napadlo naopak nejméně a zbytek území Česka bude dál a dál pod takovýmto dennodením přídělem a zároven chladem aby sníh odspodu pomalu odtával... alespon do konce kalendářní zimy a pak vystřídán pravidelným drobným deštěm jak nikdy....

Jinak si jeho článek lze těžko vysvětlit jako práci soudného agrárního analytika.

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/OMK/mapy/prohlizec.html?map=SRA

A. Bocek 9.1.2017 6:55

Bez kukuřice a bez řepky

nejde proidukovat bio- kWh a bio MEŘO . Tyto dvě plodiny mají předepsánu 4-letou přestávku . Zemědělci kteří ji nedodržují silně devastují čes ̈kou krajinu.

V. Kotas 9.1.2017 6:57

Re: Bez kukuřice a bez řepky

Těžko můžou dodržovat, protože jim k tomu chybí dobytek/hovězí skot = chlévská mrva/hnůj.

P. Rada 9.1.2017 9:31

Re: Bez kukuřice a bez řepky?

Nejde jen o složení pěstovaných plodin/ živočichů - jde i o míru intenzity využívání krajiny.

Doposud je totiž cca 80% naší krajiny obhospodařováno v nájmech - tedy především ze zorného úhlu krátkodobého zisku.

Doby kdy moudrý panovník při návratu do vlasti předně "políbil rodnou hroudu".... jsou navíc prakticky zapomenuty. Zásadní většinu domácího HDP totiž dnes netvoří zemědělství či lesnictví - a právě právě o tom to vše je!

P. Maleček 9.1.2017 10:38

Re: Bez kukuřice a bez řepky

No a to padají i stavy prasat a ke všemu se jejich ostrá kejda neředí podestýlkou, ale v kapalné - škodlivé podobě rozváží po polích.

P. Rada 9.1.2017 1:41

Představa o milionech "důkazu" a předem.

...."zatímní průběh letošní zimy je jedním z mnoha milionů důkazů, že je toho ještě schopna i nadále"...

Pro přírodu je opravdu úleva, že alespon trochu nasněžilo. Pokud je však celoroční bilance vody záporná už víc jak celá dvě desetiletí - (index SPEI = -1) - tak to jedna zima v žádném případě nezpraví i kdyby byla nakrásně podle autorových superotimistických představ.

Navíc doposud dokonce roste rychlost sycení atmosféry skleníkovými plyny a proto nutně pokračuje trend růstu průměrných teplot a tedy i odparu ale i směru větrů.... Pokračovat v tomto trendu ale bude systém vzhledm k setrvačnosti klimatického systému nejspíš ještě celé století a to i kdyby se lidé hned ted ujednotili na radikálním celosvětovém snižování imisí kdy to co se kdysi ukládalo pod zem vypouštíme do oběhu milionkrát rychleji! Zatím 90% tepla asorbují oceány - ale až se bilance srovná, budou teplejší a tedy podstatně bohatší na výskyt tlakových níží - pevniny naopak. Proto odpařené spadne spíše zas nad oceánem.... Celosvětově tak hrozí zásadní proměna klimatických pásem se zásadními dopady na zemědělskou výrobu. Přestanou platit pranostiky a výpočetní technika to nevykompenzuje. Nikdo proto nebude s rozumnou pravděpodobností vědět co kdy v běhu počasí nastane. Tam kde už sucho začalo jdou za ním konflikty až války.

Zatím jsou se suchem u nás jen místní potíže ale velmi pravděpodobně bude už během pár desetiletí zle. Nikdo přitom na takovou situaci receopt ani dnes kdy jsme relativně silní nemá. Je totiž dokonce geohistoricky úplně nová. Nyní ještě následná míra změn na chování lidstva závisí. Později už nejspíš na člověku přestane záležet a jak píše autor příroda si přesto poradí. Bude to ale nejspíš už o nás bez nás. Kdo nevěří at si na ten jediný podstatný důkaz, že fyzika odparu vody... funguje a bude fungovat dál i bez nás, stupidně počká.

https://www.seberizeni.cz/je-s-nami-konec/