16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Povodně

Po řadu let se zhoršující neschopnost české krajiny zadržet při přívalových deštích nápor vody se při letošních bouřkách a s tím spojených intenzivních srážkách opět projevila. Bohužel si na důsledky klimatických animozit pomalu zvykáme, což není zrovna pozitivní signál pro budoucnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 8.7.2012 16:25

Re: Kam to spějeme?

Krajina, která by měla retenční schopnost tak velkou, že by výrazně snížila povodně by byla často ve stavu vhodném nejvýše pro život komárů a produkci bahenního plynu (CH4). Ona se totiž dříve nebo později každá a tedy i krajinná "houba" vodou naplní a na rozdíl od např. přehrady ji nelze předem odpustit. V každém případě kromě výjimek potvrzujících pravidlo byla taková ochrana při započtení nákladů "ušlé příležitosti" (opportunity cots) nesmírně drahá.

Ona by nám kromě toho ta "krajinná houba" pravděpodobně jednou za čas celá uplavala.

P.S. Při oteplení (moří) by v našich zeměpisných šířkách (ale např. i na Sahaře) deficit vláhy určitě nehrozil.

V. Petrová 7.7.2012 14:52

Stát je vinen

především tím, že dosud ve skutečnosti nevrátil 80 %  zemědělské půdy jejich majitelům. Pokud vlastník nedostane své pozemky přístupné a ohraničené, do té doby jsme všichni,  ekologové, občané, bezmocní. Nemáme koho vinit z toho, že s půdou špatně hospodaří. "Vlastnictví zavazuje", říká Ústava ČR, jenže nepředané vlastnictví je jen polovičním vlastnictvím. Stát musí urychlit předání konkrétních pozemků konkrétním vlastníkům a pak teprve můžeme chtít vytváření mezí, remízků, pak teprve můžeme stíhat vlastníky za to, že špatným hospodařením ohrožují majetek obce, státu, majitelů zatopených domů. Dnes se pohybujeme v začarovaném kruhu. Komu patří ona louka nad Kocourovem ? Zajímal se o to vůbec někdo ? A jakou dostane pokutu za to, že ji špatně obhospodařuje ? Jak velkou částkou se bude podílet na úhradě škod ? A nepatří třeba obci...?

D. Seibt 6.7.2012 23:18

Re: Kam to spějeme?

Vite nejsem si jist jestli existuji nejaka jednoducha reseni. Je to na dlouhou diskuzi, ale nepovazuji napriklad energie za problem, tedy minimalne na 100 let dopredu. Je neuveritelne kam se posunula napriklad tezba plynu a podle geologu jsou podminky pro vznik plynu mnohem priznivejsi nez pro ropu. Povazuji za mnohem dulezitejsi jak nakladame s pudou, jak se starame o lesy, jak nakladame s vodou. POvazuji za problem chudobu a nemoci, nez boj proti klimatu. Boli me jak lehce zabirame pudu, kvuli kdecemu a to bohuzel plati i pro solarni elektrarny.

P. Rada 6.7.2012 22:39

Re: Kam to spějeme?

Předně ten problém je ve svém rozsahu i důsledcích nebývalý a tak není divu, že je lidstvo jaksi zaskočeno. Ještě dramatičtější je ale problém ekonomický, energetický, populační... které se ale navíc navzájem zesilují - rovněž jde o globální dopady.

Řešení se nabízí v hledání souladu společenských zákonů se zákony a zákonitostmy přírody. Vím, že nadno se to řekne ale obtížně realizuje. Nedávno však vyšla vyjímečně dobrá publikace "Příroda, nebo člověk. Služby ekosystémů", která nástiny problémů i jejich řešení navržená od vědecké komunity obsahuje. Autor za ni dostal významné ocenění. Mám ji a mohu doporučit.

http://www.kosmas.cz/knihy/164356/priroda-nebo-clovek/

http://www.natur.cuni.cz/biologie/biologie-rostlin/aktuality/prof.-lubomir-natr-ziskal-cenu-rektora-univerzity-karlovy

D. Seibt 6.7.2012 22:01

Re: Kam to spějeme?

Klimatologoum vychazeji vysledky s urcitou pravdepodobnosti, ale kazdy skutecny vedec a klimatolog, ktery jen nekouka na matematicke modely vam rekne, ze se sice otepluje, ale jak moc je za to zodpovedny clovek to nevi a jak moc se otepli za 100 let jestli vubec to uz nikdo nevi. Vlivu je tam tolik, ze napriklad Hansenova predpoved je po 30 letech uplne mimo. To, ze je na svete hodne lidi je skutecny problem, ale jak chcete tento problem resit, poradte?

P. Rada 6.7.2012 20:56

Re: Kam to spějeme?

S tím klimatem jste poněkud vedle. Klimatologové skutečně ještě všechno nevědí ale pracují s pravděpodobnostním scénářem, který postupně upřesnují. Vy ale upřesnování berete jako projev toho, že všechno nevědí a tedy, že máme ještě šanci se s problému vyzout a nenést odpovědnost. Opak je ale s vysokou pravděpodobností realitou.

To co nám v oteplení hrozí není horko - je to nedostatek vláhy, dynamické jevy v počasí, neúroda a s ní svázané migrační tlaky.... To co tady nikdy nebylo je 7 miliard hladových krků druhu homo se stále rostoucím apetitem.

D. Seibt 6.7.2012 13:35

Re: Kam to spějeme?

V tomhle s vami souhlasim, vlastnici pudy nejsou ti co na pude pracuji a to neni dobre. Tohle vidim jako nejvetsi problem, ale nevidim reseni.

S tim klimatem to neni vubec jiste, klimatologove vubec nevi co bude a to z toho duvodu, ze nedokazi brat v uvahu vsechny vlivy. PDO a AMO nedokazi zahrnout do modelu, vlivy mraku (nevi jaky pozitivni nebo negativni vliv maji), vlivy slunce taky ne. Takze bych jeste nerikal hop, ono uz tady byvalo i vetsi horko.

P. Rada 6.7.2012 10:54

Kam to spějeme?

Některé s podstatných okolností zde autor pominul. Tou základní je maximalizace momentálního zisku od hospodařících v nájmu. Nájemci se chovají jinak než vlastníci kteří jsou si vědomi, že takto se tam budou muset uživit jejich děti. Děti se u nás v době konzumní, už polní prací živit s důvodu růstu pohodlnosti mnohdy nechtějí a odcházejí do měst... Potraviny je přece zatím možné levněji dovést a nakoupit.

  Sami nynější vlastníci velkých ploch se ale k majetkům dostali nikoli tradičním pozvolným postupem s generace na generaci ale "skokově" po devastační mezeře a tak si s půdním majetkem mnohdy sami tuplovaně nevědí rady. Většina půd v ČR je takto obhospodařovaná dosud nájemě - nikoliv tedy vlastníky s opravdové podstaty vstahové - a podle toho to v "Kocourkově" vypadá.

Další podstatnou okolností se vstahem k půdě ale související, je dlouhodobý pokles humusu v půdách, který dlouho byl a dosud ještě je nahrazován chemickým hnojením, pesticidy, herbicidy... Dnešní půda má proto ještě dobrý výnos ale nemá už kýženou retenční schopnost.

Změny klimatu ale budou pravděpodobně ještě minimálně století pokračovat směrem ke globálnímu oteplení, které u nás bude znamenat především všeobecně vyšší půdní deficit vláhy při postupně dynamičtějším klimatu. Už dnes ale stagnuje i průmyslová ekonomika a lze očekávat její další pokles s dopady i na to zemědělství. Toto dohromady nevěstí dluhodobě z hlediska úrodnosti i nebezpečí povodní nic dobrého.

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ok/klimazmena/files/vav_TECHNICKE_SHRNUTI_2011.pdf

P. Jášek 6.7.2012 10:18

Dotace, dotace

Víte jaký je rozdílný vývar na cyklostezce v Praze a poldru v Kocourově!  Jenom blázen by kvůli tomu psal papíry :-)