12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Nejen řepka

Oblíbené jarní téma řepky letos o něco předběhlo dobu, kdy na našich polích rozkvetou její žluté lány a upozorní tak vizuálně na problém, který je evergreenem naší politické a mediální scény - totiž existence a podpory biopaliv první generace z potravinářských plodin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 11.4.2019 14:09

Re: V Německu té řepky také pěstují hodně a

A Bbabiš a jeho lány řepky vám nic neříkají?

V. Novák 11.4.2019 14:54

Re: V Německu té řepky také pěstují hodně a

Že Babišův Agrofert pěstuje nějaké to procento české řepky a "zbytek", tedy cca 95% nejrůznější jiní zemědělci, jste asi ještě neslyšel.

Nebo nechtěl slyšet?

V. Novák 11.4.2019 14:51

Re: V Německu té řepky také pěstují hodně a

Musíte šaškovat

Inu - musíte, když se "musíte" projevit a k věci nic nemáte.

Prázdný sud nejvíc duní...

I. Krahula 11.4.2019 14:58

Re: V Německu té řepky také pěstují hodně a

Děkuji za slušné oslovení,zde to není běžné.

M. Krátký 11.4.2019 14:25

Re: V Německu té řepky také pěstují hodně a

jenomže v Německu nejsou tak daleko s kolektivizací jako u nás - takže ty žluté ( chtěl jsem napsat vesty ) lány nejsou tak šíleně a obludně veliké - tečka CZ

P. Rada 11.4.2019 5:51

Růst měrné spotřeby...

... je základem problému a to autor notoricky přehlíží. Společnost růstu žijící v uzavřeném systému se pak nutně dřív či později dostane do potíží.

R. Langer 11.4.2019 7:59

Re: Růst měrné spotřeby...

Už abys tam byl, v té své "uzavřené společnosti" Zelený sedmilháři.

V. Petr 11.4.2019 10:43

Už jsem psal, že společnost růstu se dostala do problémů

MNOHOKRÁT! Už naši prapředkové vyčerpali "přirozené" zdroje pazourku, povalující se pazourkové pecky a museli ho začít těžit. Neolitická zemědělská revoluce byla zase způsobena tím, že přirozený přírustek zvěře má své meze, což ovšem "vědí" i šelmy a proto si brání svá lovecká teritoria.

Meze má extenzivní rozšiřování čehokoliv, nalezení NOVÝCH ZDROJŮ je ovšem omezeno jen rychlostí technického pokroku! Je naopak JISTÉ, že pokud se pokrok zastaví zdroje nevyhnutelně nakonec dojdou, ať se jimi bude šetřit sebevíc!

Pokud nepřejdeme na atom, fosilní paliva opravdu mohou dojít, ač i tady je nacházení nových zdrojů do určité míry možné.

L. Novák 11.4.2019 4:15

Bez povinného přidávání MEŘO do paliv by řepka skončila

Takže autor správně poukazuje na to, že ne řepka a její pěstování je příčinou, ale EU-blbství s naprosto šílenými nápady devastujícími jak přírodu, tak i celé obory hospodářství členských zemí, je hlavní příčinou šílenství kolem tzv. biopaliv. A samozřejmě s masívní podporou české sjednocené levice...

J. Lukavsky 11.4.2019 7:46

Re: Bez povinného přidávání MEŘO do paliv by řepka skončila

"EU-blbství s naprosto šílenými nápady devastujícími jak přírodu, tak i celé obory hospodářství členských zemí" Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždy! Co princip předběžné opatrnosti? Ten pro zelené euronápady neplatí?

J.L.

end

R. Langer 11.4.2019 8:02

Re: Bez povinného přidávání MEŘO do paliv by řepka skončila

Ne že neplatí, to jsou naopak jeho přímé následky. Jakmile Zelení začnou s předběžnou opatrností, dají se očekávat epidemie, hladomory a devastace životního prostředí. Jen si to vyhledejte. :-(