5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Nedělejme si život složitější

Ne, nejsem nepřítelem ekologů. Jsou ekologická opatření, která považuji za chvályhodná – třeba povinnost evidovat, jaký odpad vypouštějí průmyslové podniky do řek. Jsou ale i opatření, která se mi jeví jako čistokrevné otravování obyvatelstva. Ne všechna jsou pochopitelně ekologická – některá se tváří, že zvyšují naši bezpečnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Pavlis 21.8.2012 16:46

Říká se

tomu "infekční choroba EK virus". /Evropské komise/ - neléčitelné....

P. Novák 21.8.2012 9:42

Revize komínů

Mám plynový kondenzační kotel. Komín je snýtovaná sestava dvou koaxiálních trubek, kde vnitřní trubkou jdou ven spaliny a venkovní trubkou se nasává vzduch do kotle. Rozdíl teplot způsobí, že na vnitřních stěnách vnitřní trubky se sráží pára ze spalin a ve formě horké vody teče zpět do kotle a dále do odpadu. Komín (i hořák v kotli) je horkou vodou vymyt lépe než nádobí v myčce. Komín kontrolovat bez demontáže nelze a i s demontáží to nemá smysl, protože z principu (viz výše) je nejen čistý, je dokonce umytý. I zeptal jsem se na království hasičů, jak dělat každoroční revizi, když pro kondenzační kotle v zákoně  žádná výjimka není. Rok a tři urgence si to přehazovali z odboru na odbor a pak přišlo dvoustránkové vyjádření, které nakonec shrnuli do věty: "Postupujte podle zákona". Takže každý rok přijde kominík, popijeme kafe, on dostane 500,- Kč a vystaví potvrzení a zase jde. Ani neví, kde ten komín je!  Rozhodl jsem se to chápat jako státem nařízené zvýšení pojištění budovy.

P. Novák 21.8.2012 9:23

2 autor

Jsem ochten podepsat petici proti energetickým štítkům. Když to někdo rozběhne, jsem ochoten s petičním archem obejít celou vesnici.

P. Skřivan 20.8.2012 22:10

... že by se autor domníval, že kupující nemovitosti,

nemá právo být seznámen s tím, kolik v domě protopí ? :-)))

Já se domnívám, že má a je mi celkem jedno, že to vymysleli v EU. Kromě toho je náš stát docela dost výjimečný, kde to dosud neplatí, ale autor je asi poněkud lenivý, aby si to zjistil. :-)))

P. Novák 21.8.2012 9:09

Re: ... že by se autor domníval, že kupující nemovitosti,

Pane Skřivane, kolik se v domě protopí nezjistíte z auditu, ale z faktury na plyn! Audit Vám řekne tepelnou ztrátu trvale zavřeného baráku za minimální výpočtové teploty. Je to sice jakási informace, ale na nic. Vůbec nerespektuje provozní režim. Kolik lidí, jak často a dlouho otevřená okna/dveře a kam: z teplé kuchyně do chodby? Z teplé/studené chodby do vymrzlého zádveří/úplně ven? Kupujícímu ochotně ukážu faktury za plyn (někdo za uhlí) a elektřinu za poslední tři roky a on ani já nepotřebujeme audit.

A propo audit: Když jsem se o tom zákoně doslechl, uvědomil jsem si, že bude třeba spousty auditorů. Jako důchodce jsem usoudil, že by to pro mne mohl být zajímavý přivýdělek. Jsem sice inženýr elektrotechniky, ale navrhnout jednoduché topení do bytu nebo rodinného domku mi nedělá problém. Výpočet tepelné ztráty budovy a hydraulických poměrů topení jsem zvládl už v 70tých letech a topení jsem navrhnul a spolupracoval při realizaci už 5x. Dnes, v době free programů na internetu je to ještě jednodušší. Teď se zdá, že odbočím: někde vedle tohoto článku je článek o diskriminaci v pracovních inzerátech. Zpátky k věci: začal jsem se zajímat o možnost získat průkaz auditora. A hle, komora architektů a stavebních … cosi, název si přesně nepamatuji: „Nemáte šanci. Požadavek je stavební vzdělání a 20 let praxe.“ A mám po žížalkách. Stavební vzdělání ani prokazatelnou praxi nemám. Je to diskriminace, není to diskriminace?

R. Langer 20.8.2012 11:33

Jo, s těmi energetickými

štítky je to úsměvné - nepochopil jsem, co to vlastně bude vyjadřovat a jakou to má přidanou hodnotu. Dle mého soudu to má hodnotu leda odebranou...

P. Lenc 20.8.2012 9:00

A čemu se divíme,

vždyť okrádat občana ve jménu jeho ochrany ať z toho nebo onoho důvodu je díky EU ten nejlepší kšeft.A samozřejmně že naši poturčenci horší turka toho umí náležitě využít.

V. Hošek 20.8.2012 8:50

Milý autore

pokud Vám nevadí STK jednou za dva roky, tak už jste trochu nezásadový, protože deklarování zlepšení technického stavu vozidla po takové prohlídce nenastává, jediný pozitivní efekt je, že se Vám na auto podívá někdo jiný z jiného úhlu pohledu než máte Vy.

Sátem nařízená předběžná opatrnost (a platí to pro všechny byrokratické restrikce) byla vždy, je a bude vždy formální. Ve svém důsledku je to stavění "hladových zdí" a je otázkou kdy na to ekonomicky totálně doplatíme.

Z. Kulhánková 20.8.2012 8:11

Něco děláme nějakým, nikoliv nějaké

Tedy i život složitějším.

J. Hruška 20.8.2012 7:43

Pohádka.

Dobrý den. Celé mi to připomnělo jistou televizní pohádku, kterou za dob komunizmu dětem představovali zlý feudalizmus. V pohádce zhýralý král na radu proradného rádce zavedl daň z komínu. Chytrá horákyně zaplatila výběrčímu daní, čím asi?? no přece obsahem komínu, sazemi!!! Dávejme; "Co je císařovo císaři, co je božího Bohu.!! Zdař Bůh. Josef.

A. Bocek 20.8.2012 7:39

Všechno jsou to békoviny.

Povinnou prohlídku komínu "odborníkem" jsem zrušil je nevymahatelná , mému komínu více svěčí vymetení pružinovým vymetadlem  tři kráte za topnou sezónu. Energetický audit se nechystám provádět, raději něco málo budu investovat do zateplení V,S a Z stěny. Žárovek do místností s mžikovým provozem mám ještě na pár desítek let. Při rostoucích cenách energií a při zhovadilostech "Bruselských energetiků" dojde na mé oblíbené heslo : "Otužování základ energetických úspor ".

V. Kraus 20.8.2012 7:47

Re: Všechno jsou to békoviny.

Přesně tak, na povinnou revizi komínů se můžete zcela vykašlat nebo si čistit komín sám podle svého uvážení. 

J. Kadeřábek 20.8.2012 9:19

To ovšem platí jen pro RD.

Pokud jste členem družstva, nájemníkem nebo i vlastníkem bytu těmto výdajům se nevyhnete. Žádný správce na sobě odpovědnost nenechá. Předloni jsem za dva komíny pro plyn. kotle platil 500 loni litr a letos po mě chtěl kominík litr za každý kotel tedy 18 tisíc. Asi se zhlédl v Žaludově platu a taky chce těch 15 milionů ročně.

A. Bocek 20.8.2012 10:20

Je otázkou,

zdali výše prolobovaných poplatků (OZE, komíny, štítky,žárovky...) nedosáhla úrovně zamražení ekonomické aktivity obyvatelstva, zeptejte se na to svého poslance.

V. Kraus 20.8.2012 10:29

Re: To ovšem platí jen pro RD.

Bohužel, máte pravdu, platí to jen pro rodinné domky.

J. Schwarz 20.8.2012 7:07

Tak tohle

100% podepisuju. Všechny ty "ochrany prostého Lidu před riziky"  nejsou ničím jiným než zlodějinou ničím se nelišící od papa doc Duvalierovy "daně z levé nohy" co  zavedl  na Haiti.

R. Gramblička 20.8.2012 6:25

staré moudro

život je v podstatě jednoduchý, to jen člověk má tendenci si ho pořád komplikovat. (a bohužel nejen sobě, ale i druhým)

J. Jurax 20.8.2012 0:47

No jo,

z brusele holt prýští samé hovadiny - asi tam ti eurodarmojedi nemají co dělat a nudíce se vymýšlí, jak by co nejlépe nasrali lid v poddaných guberniích. A aby si spříznění namazali kapsy, samozřejmě ... v bruseli nejlépe vědí, co je pro nás dobré, a hodlají nám toho dopřát měrou vrchovatou. Kéž by jim za odměnu mráz perdel natrhnouti ráčil ...

A Klaus opštovně osvědčil zdravý rozum, když to eurokravinium odmítl. Jen se táži, co to máme za poslance, že totéž neodmítli sami a zbaběle čekali až na prezidenta? Kterýže to námi volený hňup tohle do zákona vtěliti ráčil, aby ten zákon Klaus mohl nepodepsat?

J. Kanioková 20.8.2012 4:22

Naprosto přesně ! Genialita z Bruselu + naši lokajští politici,

smrtící kombinace pro Zdravý Rozum.  Lidi, co chtějí ovládat celou Evropu, tedy kecat všem do všeho.

M. Freiová 20.8.2012 0:47

Pokud jde o komíny,

je to opatření oprávněné. V domku, kde bydlel syn mé přítelkyně, vybuchl kvůli nevyčištěnému komínu kotel: v ohni zahynul on, jeho žena a dvouletá dcerka. Myslím tedy, že ušetřené peníze za to nestály.

mf

J. Jurax 20.8.2012 0:51

Re: Pokud jde o komíny,

Hm - a jak se majitel staral o revizi komínu? Kolik desetiletí neviděl ten komín kominíka? Takže všichni a povinně, i když netopíme ... a mimochodem, jak může kvůli nevyčištěnému komínu explodovat kotel? Jaký to byl kotel, na jaké palivo?

J. Frankl 20.8.2012 7:03

Re: Pokud jde o komíny,

Madam se plete.Kotel bouchne,tak akorát kvůli přehřátí(špatná regulace) a s tím komín nemá nic společného.

J. Schwarz 20.8.2012 7:09

Re: Pokud jde o komíny,

A vy si myslíte, že vám kominík provede opravdovou revizi? Cha! Koukne se dovnitř baterkou, móžná vymete trochu sazí a a natáhne ruku. Toť vše.

T. Vůjta 20.8.2012 9:25

Re: Pokud jde o komíny,

Případ uhořelých osob při pořáru v domku z důvodu nevyčištěného komínu je samozřejmě strašný, ale na druhou stranu si myslím, že kdyby ty neudržované komíny byly opravdu tak velkou hrozbou, dávno by se to přece projevilo v pojistných podmínkách - tedy, že pojišťovna by k požárnímu pojištění domu nekompromisně vyžadovala onen kominický protokol. Já mám dojem, že o potvrzení o čištění komínů se pojišťovny nezajímají, nebo ano ?

R. Langer 20.8.2012 11:28

Re: Pokud jde o komíny,

Je to hrozné. Ke kolika takovým případům došlo v posledních 10 letech? Ale máte pravdu, kdyby to jeden život zachránit mělo...

Ach jo... :-(

K. Loucký 20.8.2012 15:13

O koze a o voze

K paní Freiové: Článek ani trochu není o tom, že by snad měl vlastník komína zanedbávat bezpečnost, spočívající mimo jiné v jeho pravidelné kontrole, zejména když jej celoročně používá rodina s dětmi. Doporučuji znovu přečíst.