6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Naládujte kvéry, vyrážíme bojovat se suchem

Za reálného socialismu jsme po celý rok bojovali (za mír!) s imperialisty a revanšisty a každé léto sváděli boj o zrno, za kapitalismu vyhlašujeme boj kůrovci, koronaviru a také – suchu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 10.5.2020 16:49

Na serveru Česko v datech jsem teď zjistil, že za posledních 20 let se zvýšila rozloha vodních ploch o 69 km čtverečních. Došlo tedy k nárůstu, nikoliv poklesu. Doporučuji vycházet z dat, nikoliv propagandistickych ničím nepodlozenych úvah.

L. Novák 9.5.2020 19:36

Mně se stejská po tom množství komárů a dalšího bodavého hmyzu, jehož výskyt je úzce vázán na mělké vodní plochy, které periodicky vysychají... :-)

J. Jirka 9.5.2020 9:17

< Z toho plyne, že kupa obcí v létě zůstane odkázána na cisterny >

Ale vsadím se, že přesto ani jeden bazén v těch obcích v létě suchý nezůstane.

L. Novák 9.5.2020 19:47

Bazény by se měly zakázat! Když ho nemůžu mít já, tak nikdo! :-P

P. Janoušek 10.5.2020 13:25

:-DD

J. Roškota 9.5.2020 7:20

Přečetl jsem Babišovu knihu "O čem sním když ...". O potřebě změny hospodaření s vodou v zemědělství se tam píše. Škoda, že pan premiér nepřikročil k činům. Alespoň ve svém agrokombinátu. Nejspíš nemůže, když už mu teď nepatří.

P. Victorin 9.5.2020 6:31

Je to tak, jak autor uvádí. Když zde ale zdvořile uvedu svůj osobní názor, na který mám ústavní právo, včetně jeho zveřejnění, kdo jmenovitě za hospodářský úpadek našeho státu především může, stanu se terčem naprosto imbecilních útoků zdejších agresivních primitivů a mé jméno bude s urážkami uváděno v hysterických vystoupeních psychicky labilních jedinců, jako např. "... Po dvaceti letech na Psu, musím kvůli chorobně nenávistnému Victorinovi, zrůdně nenávidějícího profesora Klause, odsud odejít...", a pod...

Ať už je ale za neutěšenou hospodářskou situaci našeho polistopadového státu osobně nejvíc zodpovědný kdokoliv, nemá smysl "viníka řešit", nýbrž poučit se z chyb, nevzývat někoho s evidentně chabým úsudkem za "ekonomického génia" a racionálně napravovat, co se dá...

I. Pávek 9.5.2020 8:07

Pane Victoríne, těžko vyhmátnout osobní zodpovědnost a racionálně napravovat. Devastace přírody začala průmyslovou revolucí roztahováním manufaktur a pak továren na zemědělské půdě. Elektrifikace pak umožnila stavět všude. Paradoxně to ale vložilo do rukou člověka stroje, které umožnily zvýšit výrobu potravin a objevy v chemii to i přihnojily. Tak jak se každá další generace vzdalovala od přírody, pokračovala plíživá devastace která za posledních 100 let narůstá raketově. Brát k odpovědnosti vynálezce parního stroje, spalovacího motoru, vynálezce pluhu? Chemiky kteří objevili reakce umožňující výrobu hnojiv? KDYŽ SE NĚCO ZLEPŠÍ, NUTNĚ SE MUSÍ NĚKDE NĚCO ZHORŠIT A ZHORŠÍ SE TO TAM, KDE TO TEĎ NEVIDITELNÉ, NEVNÍMATELNÉ, NEPODSTATNÉ NEBO SE TO NECHÁ NA POZDĚJI. Ale to zhoršení nemizí. Zůstává a narůstá ruku v ruce ze zlepšením a zcela nakonec zlepšení znehodnotí. Já bych ihned zabránil převodům zemědělské půdy na stavební pozemky. Bez půdy jsme na lopatkách spíš než bez deště. Stavět jen v intravilánu. Ale toho nejsou schopni ti blbové, kteří se už několik generací dívají na přírodu z výšky paneláků a které vychovávají stejní blbové rodiče a nakonec i blbové na vysokých. školách. To že mají svačinu je samozřejmost. No a teď? Byly JZD. Nechme být proč ale fungovaly, byli jsme soběstační, vyváželo se. Teď kravíny, vepříny (Lety) stanice zničené, zařízení rozkradené, vlastníci půdy se bezpracně obohacují na nájmu a zaplatíme to v potravinách. A teď to racionálně všechno napravovat. Jak a kdo? Ti, co neumějí vládnout nebo ti co nevědí o zemědělství nic a neumí v něm pracovat? Do tepla, to všichni, dřeva naštípat nikdo. Nejste náhodou stavař? Nerděl jste se při stavbách, betonování, asfaltování a záboru zemědělské půdy? Hm, racionálně napravovat . . . No teď si nejsem jistý, jestli jsem to napsal zdvořile cheche.

P. Victorin 9.5.2020 8:54

Pane Pávku, určitě máte kvalifikovaný a realistický náhled na celkovou problematiku. Takový, jako původně baňař v povrchové velkostrojové těžbě hnědého uhlí a později skutečně stavař, já nemám, ale je mi z profesní polistopadové praxe známo, když zbabraná privatizace /za kterou je "někdo" osobně zodpovědný!/ udělala z ČR "montovnu" a"skladovnu" Evropy, že tím právě došlo k ohromné likvidaci zemědělské půdy, jak zmiňuje autor článku a i Vy... Přátelsky zdravím!

Z. Lapil 9.5.2020 9:33

Zhruba souhlasím, ale mám dvě faktické připomínky.

Za dob JZD jsme potravinářsky soběstační nebyli. A nemluvím o banánech a zimních jahodách. Ale koncem období skoro jo, to je pravda.

Co mi ale přijde důležitější: stavět jen v intravilánu? Právě ve městech je půda extra vzácná. A zase - nemyslím cenu, myslím skoro až nutnost dvorků, parků, předzahrádek... Asi není třeba tam pěstovat brambory pro zvýšení potravinové soběstačnosti, ale zastavět to, to mi opravdu nepřipadá jako dobrý nápad.

Samozřejmě je to složitější a i vy máte podstatný kus pravdy: přeměňovat pole v parkoviště je TAKY pitomost.

Jen taková obecná otázka: je lepší zelená střecha nebo střecha s FV panely? Zelenou střechou myslím střechu opravdu zelenou, ne tu zaprášenou lepenku s pár zoufalými sukulenty. Střechu s truhlíky s pelargóniemi nebo (bio)rajčaty beru.

P. Victorin 9.5.2020 9:54

Pane Lapile, na závěr kladete velmi zajímavou, jak sám uvádíte - obecnou otázku. Osobně si myslím, že paušální čili obecná kritéria, nejsou optimální k precizování konkrétního stavebního projektu. K optimálnímu výsledku, podle mne vždy vede, posuzování individuální, té které konkrétní situace...

Z. Lapil 9.5.2020 13:50

Konkrétní situace v obecných souvislostech. Zelená střecha je nepochybně fajn nápad, ale stane-li se jednoznačným předpisem, nepostavíte jediný skleník. A vlastně ani jedinou střešní fotovoltaiku, která může být, třeba někde na samotě s mizivou spotřebou a s velkou odolností proti nedostatku elektřiny, technicky i ekonomicky velmi přijatelným řešením.

I. Pávek 9.5.2020 10:35

Pane Lapile, jsou ty satelitní haciendy kolem měst, městeček a vesnic v souladu s ochranou zemědělské půdy? Jak je možné, že to někdo povolil? Kdo nám to sedí v zastupitelstvech, na životním prostředí a stavebních úřadech? Jak je možné, že si jde zaplatit změnu územního plánu a za úplatek si stavit v podstatě kdekoliv a cokoliv? Kdo má právo tyto plány vypracovávat a schvalovat? Jakou za to nese odpovědnost? Kdo je na tyto funkce, které tak zásadním způsobem ovlivňují naší budoucnost jmenoval nebo dosadil a podle jaké kvalifikace? A kdo ponese zodpovědnost za avizovanou zjednodušenou změnu stavebního zákona na jehož základě bude devastace pokračovat zvýšeným tempem? To jsou věci, které mě zajímají, ne nějaké vaše podělané předzahrádky, dvorečky a zelené střechy. A elity, no ty můžou všechno, pak se to dodatečně upraví. Města řešit nebudu ale na vesnicích je stále ještě plno staveb z předminulého století, neizolovaných vlhkých s velkou zahradou. Stačilo by aby stát financoval zbourání a likvidaci a dal tak bezplatně mladým stavebníkům místo k postavení domů třeba vícegeneračním. A nemuselo by se lézt do pole. To bych bral jako přínos nového stavebního zákona.

Banány u nás nerostou a jahody v létě. Ty mít celý rok nemusíme. Ale roste u nás zelí a na Nošovicích máme místo zelných polí automobilku. Dobře, budeme místo zelí žrát plechy a šroubky. Ale tady máme konkrétního ,,zastupitele", nějaký Tošenovský, který se o to zasloužil. A takových fabrik na zemědělské půdě všude přibylo. Za socializmu vedli družstva bývalí sedláci, kteří zemědělství rozuměli. Teď jsou to zbohatlíci všeho druhu jen ne zemědělci a ti si najímají honící psy jen aby se za každou cenu vydrancovalo co nejvíce peněz, po nás potopa. A když to už nebude vynášet a nepůjde už opravdu nic ukrást, tak půjdeme jinde. A to je na tom pane Lapile to nejkrásnější. To je má připomínka k vašemu slaboduchému příspěvku zastřešenému zaprášenou lepenkou !

V. Petr 9.5.2020 11:37

Vy byste patrně chtěl Stalinovy "komunální byty," tedy 4 rodiny v čtyřpokojovém bytě, 8 rodin v bytě osmipokojovém (sovětská realita až do jeho konce r. 1991, i když podíl postupně poklesl!

J. Jurax 9.5.2020 14:38

Z čeho tak soudíte?

L. Novák 9.5.2020 19:44

Protože ten pán žije mentálně v komunismu kde patří všechno všem a rozhoduje moudrá Strana a Vláda. A ta by přece žádné budování satelitních městeček nedovolila. Zlaté časy komunistické totality, kdy bylo uzákoněno, že rodinný domek nesmí mít více než 120 m2 obytné plochy!

V. Petr 9.5.2020 11:42

Mimochodem, ve městech chybí byty, na venkově zase práce!

I. Pávek 9.5.2020 11:47

Obě přípisky jsou pane Petr neobyčejně duchaplné. Běžte raději položit kytici někde k památníku padlých protože jim vděčíte za to, že žijete. Pokud se za to nebudete stydět.

V. Petr 10.5.2020 17:17

Zachránili maminky, zachránili táty, i mě já prý tenkrát byl klouček košilatý.

Přijeli k nám přijeli, přes hory a doly,

zachránili továrny, zachránili školy.

Na čepicích hvězdičky, rudé jako z malin,

víte kdo je poslal k nám, Stalin přece, Stalin.

V. Mokrý 9.5.2020 11:52

1* !

Z. Lapil 9.5.2020 13:59

Nechtěl jsem vás rozčílit, omlouvám se.

Územní plán schvaluje zastupitelstvo.

Sto a více let staré stavby nejsou jen na vesnicích, ty jsou i ve městech.

Nápad, že by mi stát zboural barák (ano, chtěl bych lepší) a pozemek bezplatně daroval mladým stavebníkům, myslíte vážně? Protože - zdá se, že vás to překvapí - v těch starých domech někdo bydlí a ani ty domy ani pozemky nepatří státu.

Tak, a teď jsem rozčílenej taky. Nebude lepší, než se vzájemně rozčilovat, starat se o sebe a ne o druhé?

J. Jurax 9.5.2020 14:49

"ale na vesnicích je stále ještě plno staveb z předminulého století, neizolovaných vlhkých s velkou zahradou. Stačilo by aby stát financoval zbourání a likvidaci a dal tak bezplatně mladým stavebníkům místo k postavení domů třeba vícegeneračním."

Proč stát? Ty domky mimochodem obvykle někomu patří. Pozemky, na nichž stojí, taky. Když to koupíte, můžete domky sanovat nebo zbourat, to je Vaše věc. Ale proč by Vám to měl stát z našich daní financovat a pozemky bezplatně darovat? Nemyslíte snad, že by se měly přímo vyvlastnit, abyste si mohl postavit domek? Daňové poplatníky by to přišlo levněji.

V. Petr 10.5.2020 15:43

Vaše premisa " KDYŽ SE NĚCO ZLEPŠÍ, NUTNĚ SE MUSÍ NĚKDE NĚCO ZHORŠIT" není pravdivá!

Z. Lapil 9.5.2020 9:17

Zásadní chybou bylo, že lidé slezli ze stromů. Existují i radikální názory, že chybou bylo už na ty stromy vůbec lézt.

Stopařův průvodce po Galaxii.

J. Jirka 9.5.2020 9:19

:-))

V. Kolman 9.5.2020 14:39

Kolik bylo na Zemi lidí, když lezli ze stromů pane Lapile? Pár milionů? Desítek milionů? Za dob Ježíše Krista stále ještě "jenom" 300 milionů. Střih!

Dnes, kdy je "nás" víc nežli 7,5 miliardy (7500 milionů), začínáme se topit v odpadech, není dost vody, nebude dost potravin..... A lidstvo se "úspěšně" dál množí řadou geometrickou. V tom vidím HLAVNÍ problém.

L. Novák 9.5.2020 19:51

Na to fungují klasické přírodní zpětnovazební regulace. Každá růstová křivka jednou dojde do bodu nasycení a k poklesu.

V. Kučer 9.5.2020 22:46

České země měli roku 1905 10 mil. obyvatel a poslední hladomor zde byl někdy za Marie Terezie. Egypt měl v této době necelích 9 mil.obyvatel a Afrika byla (skoro)prázdná země. Další počty jsou známé. Hlavní problém Evropy je nezodpovědnost vládnoucích politiků na západ od nás. Pokud budou prosazovat absurdity jako multikulturalismus a energiewende budou řádit v Evropě opět hladomory.

J. Lukavsky 10.5.2020 19:00

"A lidstvo se "úspěšně" dál množí řadou geometrickou." no lidstvo se geometrickou řadou množí v chudých a zaostalých zemích. Jakmile se jim životní úroveň zvýší tak populační přírůstek klesá (Lomborg 1998 Skeptický ekolog). Naopak populace dlouhodobě klesá v zemích s nejvyšší životní úrovní, dokonce to dělá problémy. Jsou to Vańku paradoxy! J.L. end

J. Jurax 9.5.2020 14:32

Reagujete na článek vskutku osobitě ... :-)