21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Krávy byly zachráněny

Na počátku nového roku namísto tradičních přání si dovolím zde publikovat malou kompilaci informací, které se od ekoaktivistů či alarmistů všeho druhu nejspíše nedozvíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hruška 4.1.2020 9:56

Už je to tady, nové zaklínadlo: "sice tenká, ale rezonančně interagující zábrana" - ze šesti cm3 v každých 10 000 malinkých cm3 kterými se ty fotony ze sluníčka propletou a zpátky už ty větší? nebo menší? neprosoukají ven. To je ale rána, bude teplo +280°K. Fanouškům Baníku se vaří krev.

R. Meišner 4.1.2020 9:53

...pro pana Radu: průměrná teplota na zeměkouli je cca 15 st.----tj pouhých 15 st. nad nezvratným zaledněním. naše planeta je pořádně chladné místo. oteplení ani o několik stupňů jí neuškodí (v minulosti bylo mnohem větší)... a lidstvo se změně přizpůsobí, --ostatně ani mu nic jiného nezbyde. vše ostatní jsou jen kecy. hezký den.

R. Vacek 4.1.2020 9:49

Ohledně fosfátů doporučuji seznámení se s každoročně vydávanou publikací o stavu světových zásob a těžbě. Tam zjistíte, že známé ekonomicky těžitelné zásoby fosfátů máme na skoro 300 let. A pokud cena vzroste, tak "zázrakem" vzrostou i ekonomicky těžitelné zásoby. I v uváděné publikaci je zmíněno, že nevědí o nějakém nedostatku této horniny.:-)

https://prd-wret.s3-us-west-2.amazonaws.com/assets/palladium/production/atoms/files/mcs-2019-phosp.pdf

L. Písařík 4.1.2020 9:48

Velmi dobře a realisticky napsáno. Bohužel, dogmatici jsou dnes tak rozjeti, že bude velmi obtížné je přibrzdit, zstavit a vůbec ne eliminovat. Návrat ke zdravému rozumu - o tom snad psal kdysi Kant.

I. Polák 4.1.2020 9:46

Pane Rado, za jedno vás musím pochválit. Jakékoliv čtení o Fermiho paradoxu je mnohem zajímavější než čtení diskusí na NP. Zbývá otázka, proč to tedy čtete a přispíváte sem vy. Ovšem Fermiho paradox ani náhodou neřeší problém, který jsem nastínil. Co takhle odvolávka na nějakou studii na dané téma? Tedy, dost možná ani neexistuje - že by námět pro vědecký grant? A pokud jde o vaše vysvětlení, naprosto mne neuspokojuje. Vliv i vysoké budovy na vzdušné proudy je rozhodně hodně jiný než vliv velkého větrníku, který větru megawaty enerie přímo odebírá. Byl jste někdy u běžícího velkého větrníku? Já jo, jednou v Dánsku.

J. Lukavsky 4.1.2020 9:46

"odkud se získá?" no celkem snadno by se získala jako elektřina z jaderné elektrárny. Navíc by se výroba zapínala jen na "noční proud". Ale jádro je eko-fuj tak jedině z elektrárny na dřevěnou štěpku přiváženou lodí přes půl Země. Ale plachetnice by byla eko-! No uvidíme jak se s tím popasují. J.L. end

K. Wágner 4.1.2020 9:45

Přiměřená rychlost pro dálnice je u nás stanovena na 130 km/h a ta mi připadá optimální. Nikdy jsem netoužil (a tedy nepsal) o nějakém zavedení vyšší rychlosti.;-)

P. Rada 4.1.2020 9:45

Ta rychlost je ale přesto jen omezením horní hranice kdy spotřeba roste nejvýmluvněji.

Reálné rychlosti jsou v městských aglomeracích (což je prakticky celé Nizozemsko) podstatně nižší a problémem jsou právě tam spíše zácpy a změny dynamiky provozu.

V. Mokrý 4.1.2020 9:43

Kdyby ta 100km/h rychlost platila i pro ty šetřílky, kteří občas překáží i kamionům ( tempomat - 83/85km/h ), které to jedou kopec, nekopec.

K. Wágner 4.1.2020 9:42

Pane Jančuro, četl jste ten článek?

"Proces výroby funguje na principu Power to Liquid a využívá pro výrobu kapalného paliva energie z obnovitelných zdrojů."

P. Rada 4.1.2020 9:40

Já to vím ze studia fyziky a globálního proudění atmosféry. Můžete se o tom dozvědět více i Vy. Zkuste začít třeba zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/ps14/fyz_geogr/web/index.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A1rn%C3%AD_v%C3%ADr

https://www.pocasicz.cz/aktuality-o-pocasi/aktuality-471/polarni-vortex-2430

https://climatereanalyzer.org/

P. Selinger 4.1.2020 9:39

Zelená fantasmagorie je dnes největším nebezpečí pro lidstvo, hned za ní je militantní islám...

J. Lukavsky 4.1.2020 9:38

No nějak nevěřím tomu, že se Indiáni v lovu zadržovali "už víc nesníme - konec". Spíš šípem a lukem ulovit bisona nebylo snadné a většinou to nebylo úspěšné. Kdyby stačil jeden šíp na jednoho bisona tak by to s bisony asi vypadalo jinak. Kulovnice byly mnohonásobně efektivnější. Domorodci si vyhubili ptáka noa a vykáceli palmy atd. atp. Iluze o "ušlechtilém divochu" jsou výplod J.Rousseaua - který ovšem žádného divocha asi neviděl neb nikdy neopustil Paříž. J.L. end

R. Meišner 4.1.2020 9:35

...polemizoval bych trochu s autorovým tvrzením, že rychlost 100 km/h je "ploužení". je to přiměřená rychlost vzhledem k tomu, že lidstvo jako celek neustále hloupne, a jednotlivci se stávají stále méně schopnými, což se týká i řízení. při vyšších rychlostech, které si zřejmě autor přeje, dochází při dopravních nehodách k vskutku fatálním následkům. -je sice pravda, že např. na trati Praha-Brno budete v cíli asi o 15 min dříve----a??

P. Rada 4.1.2020 9:32

Pro Vaši desinformaci měli za druhí světové války od které ještě století neuplynulo právě američané problém s nedostatkem oceli - nebyli na to rozsahem dolů a strukturou průmyslu připraveni.

M. Rozbořil 4.1.2020 9:30

Omyl, nejmasivnější živočišný druh na planetě tvoří iniciativní pitomci a nafoukaní pseudovědátoři.

P. Rada 4.1.2020 9:27

Ano pne Vacku. Ty statistiky totiž ovlivnuje doposud rostoucí agrotechnika (genetika +hnojení + herbicidy a pesticidy...).

Zkuste si najít statistiky bonity půd a ujasnit si jak lze i s horších podmínek získat momentálně vyšší výnos. Tvrdím, že je to dáno mírou agrotechnicky. Takto by i na zavlaženém písku mohla vzejít úroda.

Háček je v neudržitelnosti systému kdy má lidstvo hnojiv jen už na cca 30 let pitné vody na závlahy už dnes nedostatek atd.

https://www.zsch.cz/news/bude-nedostatek-fosforecnych-hnojiv-/

M. Rozbořil 4.1.2020 9:25

Tak jen jeden příklad Vašich dezinformací: Podle Vás se před sto lety těžilo uhlí hlavně v Evropě. Jak se vyráběla všechna ocel, potřebná v Americe?

P. Rada 4.1.2020 9:20

Dějuji za reakci a poněkud kousavou důvěru.

Konstatuji pane Poláku asi jste ale právě pro svou přehnanou důvěru byl v mládí poněkud oklamán. Větrolam totiž nenese vodu ale omezuje přízemní proudění vzduchu a tím nepřímo zvyšuje vodní vláhu.

Pokud je ovšem ten větrolam tak vysoký jako kilometr a výše sahající pohoří - pak by měl i význam změny srážkovosti na návětrné straně ard.

Miru vlivu větrníků lze porovnávat s mírou vlivu zalesnění, výstavnby budov... kdy koruny stromů byt o něco nižší vykazují daleko významější vliv na vzdušné proudění.

Máte ale monžá trochu pravdu ohledně "konečného řešení". To co se dnes děje totiž prakticky nemá geohistorické obdoby. Fermmiho paradox na toto riziko upozornuje také.

R. Vacek 4.1.2020 9:11

A to rozvracení životadárného klimatického systému se už nějak projevuje na statistikách? Protože když se podívám třeba na obiloviny, tak úrodnost celosvětově roste a nevypadá to, že by jí to současné + 1st.C nějak ublížilo. Nebo to začne až se oteplí o další stupeň?:-)

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ag_yld_crel_kg&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:IND:CZE:CHN:BGD&ifdim=region&tdim=true&hl=cs&dl=cs&ind=false

P. Rada 4.1.2020 9:09

Jak vidím tak věcný argument nemáte žádný. Vraždění Vám ale v hlavě straší už "bolševicky" dlouho.

Vv pojmech ale máte guláš. Kdo lže musí znát pravdu - na to by bbec neměl.

Podotýkám, že lež se nejefektivněji vyvrací nikoliv osočováním ale sdělením ověřitelné pravdy.

P. Rada 4.1.2020 9:04

Omyl. Dosavadní generace rozvrací životadárný klimatický systém tempem převyšujícím vše za desetimiliony let od doby vyhynutí dinosaurů.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

Omyl je to pro většinu společnosti také proto, že ta je dnes vázána obživou na průmysl a obchod. Jen pár procent tvoří lesníci, zemědělci či vodohospodáři a ti už začínají mít vážné problémy.

Vám osobně cheba zdraží z roku na tok o max desítku procent. Zemědělcům kteří produkovali ze sena ale toto podražilo s roku na rok nástupem sucha až o 500%! lesnictví které dlouhodobě dávalo do státního rozpočtu cca 10miliard ročně se propadlo do ztrátovosti ze které není vidět konec prostě proto, že tak produktivní dřevinu jako byl smrk nenajdou.

Takovéto dopady jsou ale přes svou reálnost dnes jen začátek období kde si běžný člověk uvědomuje nejčastěji jen rostoucí migrační tlaky. To, že tyto tlaky vznikli primárně klima- ekonomicky (válka v Sýrii...) lze doložit meteorologickými a dendrologickými daty ale nejobvykleji vímáme jen následnou rostoucí konfliktnost.

Někteří - jako Vy - ale rostoucí bezvýchodnost pohodlně vše svaluji na jinou skupinu obyvatelstva. Takto začala kde jaká válka...

R. Langer 4.1.2020 9:01

To asi "zanedbal"... ;-D

R. Langer 4.1.2020 9:00

Tak určitě, Zelený bolševiku. Takže tvým cílem je vidět infrakamerou na obloze absolutní nulu? Když je tedy ten CO2 tak škodlivý? Dobře ty. ;-D

J. Jančura 4.1.2020 8:56

P. Wagnere mám jednu otázku - je zapotřebí pro výrobu syntetické nafty nějaká energie a pokud ano, odkud se získá?

K. Wágner 4.1.2020 8:54

Indiáni ale lovili bizony v takovém množství, jaké mohli spotřebovat. K tomu vybíjení bizonů došlo jinak. Existuje celá řada dokumentů na toto téma.

R. Langer 4.1.2020 8:48

Cože? 8-o

R. Langer 4.1.2020 8:47

Aha! Ale hlavně že to víš ty, Zelený bolševiku, co? ;-D

P. Rada 4.1.2020 8:47

Pokud by jste neuvažoval "bolševicky" ale technicky, pak by Vám mělo dojít, že bez skleníkového efektu by jste při pohledu kamerou na čistou oblohu měl vidět infrateplomerem tu samou teplotu jako při pohledu na kosmos s volného kosmu. Tedy prakticky absolutní nulu!

Chce to ale nenulové vzdělání lidskou zvídavost namísto afektovanosti. Samotný infrateploměr je už dnes nemusí být takový problém jak dovednost ho použít.

R. Langer 4.1.2020 8:46

Ty máš světový primát na prolhaného blbce, Zelený bolševiku. Jsi lhář, a kdo lže, ten taky krade. A může i zabít. Bolševici vraždí běžně. :-P