6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Kdo nic nedělá, nic nezkazí

Podle vyjádření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nejsou některá protipovodňová opatření financovaná v rámci programů prevence před povodněmi ministerstvem zemědělství dostatečně účinná. Mohou mít úředníci NKÚ pravdu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Žabička 22.8.2013 7:34

zapomínáme historii

Všechny komentáře a návrhy ochrany opomíjí fakt, že tisíciletá voda zaznamenaná u Děčína na skále, je z doby, kdy byla všechna koryta řek neregulovaná, lidská sídla malinká a téměř bez dlažeb. Střechy byly kryty slámou a v krajině bylo dostatečné (z dnešního pohledu) množství poldrů. Je pravda, že nebyly rybníky a přehrady. Mezi tím jsme utěsnili už skoro čtvrtinu povrchu republiky, včetně hektarů solárních panelů na orné půdě. Odrenážovali jsme spoustu zamokřených luk.....

Zapomíná se na fakt, že voda je nestlačitelná. Jestliže se tedy postaví hráze, jako ochrana sídel natlačených k vodě, na úroveň hladiny, kterou my označíme za tisíciletou vodu, bude to málo. V některých obcích postavili propustky nebo sevřeli potůčky do potrubí. Do těch rour se nevejde víc vody než je jejich hydraulická kapacita. Výsledky pak ohromeně sledujeme na obrazovkách. V obcích noví majitelé nemovitostí dostavují starou zástavbu tak, aby využili každý metr pozemku a přerušují staletími prověřené průchody pro velkou vodu mezi domy. Staré stavby, které byly u řeky postaveny, byly opatřeny otvory pro průchod velké vody. Nový majitel si z takového sklepa udělá reprezantativní místnost naplněnou elektronikou s krásným výhledem na řeku. Pak se diví, že mu to vzala voda. 

Kromě toho je třeba se pokusit překonat představu, že stoletá voda přichází jednou za sto let. Bohužel i renomovaní architekti a "divelopři" (jak se dnes nazývají větší investoři)  navrhují a staví objekty v místech, která jsou velkou vodou ohrožena. Při konzultacích slyším od nich: "Voda v roce 2002 už byla, máme na 500 let pokoj." Do podzemního podlaží pak narvou celé technické vybavení domu.