26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Kde vzít vhodné plochy?

Letité diskuse o ochraně zemědělského půdního fondu, ať již způsobem hospodaření na ní, nebo prostřednictvím poplatků za zábory kvalitní zemědělské půdy, končí prakticky vždy konstatováním, že právě kvalitní zemědělské půdy v naší zemi nenávratně ubývá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 16.7.2015 8:17

Nesouhlasím!

Jako vždy - klín klínem.

Stát (úředníci) má plnou hubu ekologie, např. nově povinné kontroly kotlů a paliv (zase trochu utáhneme šrouby :-)) a nedokáže uchránit ZPF!

R. Tichý 16.7.2015 8:58

Re: Nesouhlasím!

Je jednodušší obětovat trochu lesní půdy (nekvalitní spraše) než kvalitní zemědělské plochy. Ani luční pozemky nemívají kvalitní zeminu...

K. Frauknecht 16.7.2015 9:03

Re: :-)

Jednodušší ano, nepochybně. Ale rozhodně to není řešení!

R. Tichý 16.7.2015 9:54

Re: :-)

A jaká vidíte řešení, vy?

Když se nebude stavět na výše zmíněných pozemcích, tak kde? Zbývá zákaz výstavby nebo stavět na zbořeništích. Jinde místo není. Každá vesnice je úplně obklopena poli a zemědělskou půdou. V každém případě to bude tak drahé, že se bude podvádět a zbytečně se prodraží již tak drahé.

Dost by pomohlo na kvalitních půdách nepěstovat řepku.

K. Frauknecht 16.7.2015 13:03

Re: Inu, to by rozhodně pomohlo :-))

Jediným řešením je DŮSLEDNÁ ochrana. Ano, znamená to vyšší platby za trvalé odnětí půdy ze ZPF. Máte pravdu, bude to dražší, ale jsou věci, které nelze penězi zaplatit.

To je jeden z důvodů proč u nás rostou skladová monstra (obvykle jen na dobu daňových úlev :-((!), developeři si mastí kapsy.... a dotované brambory dovezeme z Polska.

R. Tichý 16.7.2015 13:09

Re: Inu, to by rozhodně pomohlo :-))

Hmmm, opravdu mě zajímal chemický rozbor zeminy z těsného sousedství Prahy nebo dálnice (např.). Dovoluji si předpokládat, že to bude pořádný hnus. Nesvádějte na skladové haly dovoz polských brambor, to je ubohé, navíc brambory se nepěstují na těch nejlepších zeminách.

Celé zemědělství je prohnilé, jeden za dotace odvodňuje, další zase zavodňuje. Ten remízky rozorává, druhý buduje. Bez dotace ani ránu. A to si myslím, že například ve Francii je ta žumpa mnohem hlubší.....

V. Kain 16.7.2015 14:49

Re: :-)

No to si běžte vyříkat se soudruhem Babišem.Ten vám vysvětlí jak je řepka důležitá.Proč si myslíte že si přes tu svoji bandu ANO prosadil prodloužení dotací?Kdyby nebylo těch dotací tak soudruh Babiš by dopodnikal a přestal by se válet někde v bazénu a šklebit se jak jsme pitomí.

R. Tichý 16.7.2015 14:55

Re: :-)

Soudruha Bureše jsem nevolil, na řepce nevydělávám, dotace odsuzuji - jak je jasné tomu, kdo umí číst. Takže Váš příspěvek nakopírujte těm, kteří brečí, že není dostatek orné půdy pro pěstování brambor a jiných potravin.

J. David 16.7.2015 19:29

Nedá mi to...

Nekvalitní spraše... Je ten přispěvatel při smyslech? Holt žvanit a žvanit k čemukoliv. A čirůvky rostou? Rostou, ale na jiných ekotypech SLT.

J. David 16.7.2015 12:29

I vy filuto...

Takže by ste třeba v okolí Mikulova lesní půdu, a potažmo les, třeba typologie SLT 1H (sprašové) obětoval? Co je to kvalitní "zemina" na "lučních pozemcích"? Neděláte v PS poradce na typologii písečných přesypů? Bon, máte názor, já Vám ho neberu, ale ta "termitologie"... Víte, já se držím sloganu: "Dobrá rada zlata dražší, zvlášť když dárci v hlavě straší". Víte, "nekvalitní zemina" nás teprve čeká, v neschopnosti mulčování zeminy vůči naplavenému plevelu. Ale to necháme na jindy.

R. Tichý 16.7.2015 12:53

Re: I vy filuto...

No, zahrnul jste mne odbornými výrazy. Tak nám ostatním, nezkoumajícím pod mikroskopem hlínu řekněte, kde se má stavět.

A blbeč ka se svojí termitologií dělejte z někoho jiného, když neumíte napsat byste

J. David 16.7.2015 19:03

Re: I vy filuto...

Pane Richarde, díky za reakci. Krapánek jsem lesák, takže se nedivte, že jsem reagoval, jak jsem reagoval. Víte, já ševci do jeho činností s knejpem, šídlem a dratví také nekydám, hlavně že do lesa mám kvalitní boty. A vo to snad "go". Asi budeme zajedno, kecat odborníkovi neodborně do díla, asi odborníka nakrkne. Mezi námi, kolik je ve vládě a státním "govermentu"  odborníků na svůj resort? Tu nejde o "mikroskop" a "hlínu", ale třeba o blbý princip typologie, který je základem na každé lesnické škole. Víte, terminologie je podstatou pořádku, pokud jste terminologií zaskočen, a považujete se za blbečka, je to Váš problém, ne můj. A kde se má stavět? Vite, asi tam, kde to přírodě nejméně ublíží a bude to přírodě blízké (nejsem zelený pablb). Chápu, paradox doby. Soláry, řepka, silnice... Lišky s alergií na řepku (in natura) také znám... Nu, asi sprašový habrový hvozd vyměníme za položený asfalt. Leccos napsat umím, snad, v Rusku jsem byl, je mi 65, tak snad kydat již můžu? Starej lesák.

R. Tichý 17.7.2015 8:06

Re: I vy filuto...

A kde je to "tam, kde se přírodě nejméně ublíží"?

Tvrdím, že halekat o ochraně půdy v těsném sousedství vesnic, měst, dálnic je nesmysl, když uprostřed krajiny vysadíme řepku a solární panely.