4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Jak Světová banka dělá chudé národy ještě chudšími

Její politika ekologického imperialismu nutí váhajíci, ale naprosto bezbranné rozvojové země k „obnovitelné“ energii. Proč to Světová banka dělá?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zinga 20.11.2017 12:15

Re: V momentu rozsvícení lustrů

Dělá mi to dobře.

P. Vaňura 20.11.2017 12:56

1) Stačí přejít na atom a problém energie je

VYŘEŠEN NA TISÍC LET!

2) Vaše společnost "lidské spokojenosti" je hodna myšlenek velikánů jako byli Mao Ce Tung či Pol Pot a povede ke stejným výsledkům, jako v případě výše uvedených.

Stalin a Hitler až zas tak pitomí púřece jen nebyli!

Musím říci, že ve svém okolí nikoho, kdo by žil pro konzum neznám. Každý je rád, že uživí rodinu!

M. Prokop 20.11.2017 10:33

Re: V momentu rozsvícení lustrů

Tak to alespoň záložní zdroje nešly na prázdno .... :-P

M. Šejna 20.11.2017 9:33

pane Zingo

čím to je, že Vy dokážete vždy překládat články z pochybných zdrojů?

Opravdu si myslíte, stejně jako ten Váš zdroj EIKE.de, že Nigérie má zákaz od Světové banky stavět uhelnou elektrárnu?

Tušíte vůbec, že od elektrárny (jakékoli) se musí vybudovat také elektorozvodná síť, která v Nigérii chybí?

P. Zinga 20.11.2017 12:14

Re: pane Zingo

Považovat EIKE za pochybný zdroj může pramenit pouze z nedostatku informací.

Nemá zákaz, pouze jí na to nepůjčí. A všechny elektrické dráty vedou z elektrárny, ne nanopak.

M. Šejna 20.11.2017 13:19

jo aha,

jo aha, takže když jim banka nepujčí, tak to znamená, že jim tu stavbu odepřela?

Citujete EIKE.de, kde napsali toto: "je smysluplné takovou elektrárnu postavit, nám je ovšem odpírána, protože není zelená."

Takže pokud nějaký zdroj napíše takovouto hovadinu, považuji to za pochybný zdroj. Mě také před pár lety banka odmítla půjčit na jeden podnikatelský projekt. Tak jsem si ty prachy na projekt sehnal jinak a netvrdil jsem, že mi byl ten projekt odepřen.

P. Vaňura 20.11.2017 16:42

Pokud jsou peníze odepřeny Z DŮVODU že se jedná o zlou

uhelnou elektrárnu, má Nigérie pravdu!

P. Rada 20.11.2017 7:51

Tvrzení bez dokladů = propaganda.

..."kilogram oceli v plynové turbíně je schopen vyrobit tisíckrát více energie než kilogram oceli v turbíně větrné"...

Pan Zinga zřejmě rád překládá impresivní články které se mu tématicky líbí nehledě na věcnost problému. Konkréním příkladem je citát výše. V tomto ilustrativním tvrzení sice může mít kdosi pravdu a to nejen tisíckrát ale i v poměru milionkrát - a navíc obousranně. To ale jen v případě, že tím "kilogramem" má kdosi na mysli jakési klíčové součástky dotyčného systému. Docela jiné hodnoty totiž uvádějí tabulky vypovídající o efektivitách těžby energií nebo o ekologické nebo uhlíkové stopě zohlednující komplexní systémy. Nejvážnější dopad takovéto demagogické propagandy je ale v obsahu CO2 v atmosféře který rekorgnš rychle roste. .... http://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/17/presentation.htm

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

https://www.enviwiki.cz/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

http://oenergetice.cz/elektrarny-svet/iea-uhlikova-narocnost-nove-budovanych-elektraren-je-stale-nedostatecna/

M. Koutný 20.11.2017 7:57

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Jo, jo, Wiki, ta má přece vždycky pravdu :-)

P. Rada 20.11.2017 8:16

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

"Pravdou" spíše je, že bez dohledávání a porovnávání nezávislých zdrojů a používání rozumu, míru "pravdivosti" tvrzení sotva kdo vyhodnotí správně.

Úšklebky - které předvádíte - jsou pak pravidelně o emotivitě která na rozdíl od racionality až demagogicky vládne lidskému světu. "Pravdou" proto ale je, že íbivé lži mívají spíše úspěch jak "nepohodlné pravdy".

M. Koutný 20.11.2017 8:37

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Ano. Nejčastějšími líbivími lžemi jsou ty o spáse, kterou nám přinesou obnovitelné zdroje, třetí pohlaví a další neomarxistické výplody. Nepohodlnou pravdou je, že nejlepšího výsledku dosáhnete tím, že lidi necháte dělat, co sami uznají za nejlepší (samozřejmě při ohlídání excesů, jako je vražda nebo znásilnění).

P. Rada 20.11.2017 9:42

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Pane Koutný naprostý souhlas s tím, že o OZE se často lže jako o spásné technologii - tedy ve smyslu, že si dál budeme moci ponechat enormní spotřebu. To považuji za populismus. OZE ale vždy byly základem života a právě na nich vyrostly i civilizace. Dnešní technologie umožnují získávat více s měrného prostoru - ale nikoliv tak, jak odpovídá dnešnímu životu na dluh s fosilních a dalších surovinových zdrojů. Lidi by neměli žít na nesplatitelný dluh jakkoli je jim to momentálně příjemné. Tento aspekt ale Vy za asociální zřejmě nepovažujete. Proč?

https://video.aktualne.cz/dvtv/evropa-zije-na-ukor-ostatnich-ale-zkuste-lidem-rict-ze-se-ma/r~4b89bc628ef311e7b1a4002590604f2e/

Nepohodlnou pravdou je - jak už jsem uvedl výše - že lidská emotivita postačuje tak leda na udržení stavu - kdežto v dynamicky se vyvíjející anomální situaci je jedinou nadějí racionalita a kritické myšlení. To včak vyžaduje hodně úsilí a tedy energie a tak se mu věnují ve společnosti spíše jen vědní obory. Na NP si ale šuplík s názvem vědního oboru beztestně opakovaně znásilnuje Zinga spolu s příslušnou redakcí.

A k tomu vraždění čí znásilnování které neprobíhá jen na NP. Lidé totiž dnes doslova znásilnují biosféru planety abnormálně destruktivním způsobem a přitom vyvraždují celé živočišné a rostlinné druhy. Např biodiverzita v antropocénu proto klesá tempem víc jak 1000x vyšším jak dříve. I kdyby jste tetno druh "vraždění" pominul tak zbývá aspekt civilizační "sebevraždy". Jsme totiž dlouhodobě jen nadstavbou biosféry a to že se krátkodobě opíráme o surovvinovou konzervu nás dlouhodobě nezachrání.

P. Vaňura 20.11.2017 17:19

Milý pane, na OZE vyrostlé civilizace SOUČASNĚ vždy

praktikovaly SOUČASNĚ nějakou formu otrokářství nebo nevolnictví!

P. Vaňura 20.11.2017 17:23

Stačí přejít na atom a problém s energií je VYŘEŠEN!

A se skromností by měli zelení začít U SEBE! Ať si třeba vybudují energeticky nenáročnou komunitu...

R. Brzák 20.11.2017 9:14

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Tak používejte rozum také. Ne že byste jej nepoužíval - to my lidé až na výjimky děláme neustále. Rozhodující je ale efektivita využití tohoto našeho nástroje přežití. A ta se snižuje tehdy, když rozumu, našemu nástroji, nedáme dostatek informací k analýze. To se stává tehdy, když jsme příliš zaměření jen na omezený úsek reality. Ve Vašem případě jde o rizika, která našemu životnímu prostředí přináší například spalování uhlí pro výrobu elektrického proudu. To riziko samozřejmě je reálné. Jenže Vy ve svém strachu již nenahlížíte na součást reality - že totiž stoupající populace v Africe vzhledem k tomu, že pro ni není dostupná elektrická energie, spaluje pro vaření ještě méně ekologicky vše, co hoří...a pro výrobu elektřiny naftu v generátorech... Ano, vize, že budou afričané schopni využít svůj potenciál slunečných dnů je krásná. Jenže je nereálná za současného stavu jejich chudoby. Ano, vize , že jim postavíme sluneční elektrárny a fofrníky je opět ušlechtilá. Jenže realitou bude, jako s každou dotací, mnohonásobné předražení těchto projektů - ke kterým navíc nebudou schopni vytvořit distribuční sítě, které logicky musí být mnohem hustší, jde-li o statisíce malých zdrojů. A tak, pod vlivem strachu, společně se stejně ustrašenými mocnými (například ve Světové bance) budete podporovat něco, co nebude mít efekt - na co stále stejně chudí afričané nedosáhnou a znečištění budou produkovat dále a více, neb jich vzhledem k jejich chudobě bude přibývat stále rychleji (porodnost se snižuje se vzrůstajícím bohatstvím).

P. Rada 20.11.2017 10:03

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Vytýkáte mi "strach". Ten je ale přehnanou obavou až destrukivního charakteru. Zkuste se naučit rozlišovat věcné varování podložené faktickými odkazy od Svého Strachu.

Svým způsobem mívala "Strach"- či spíše neradostné vize už Kassandra. Ta prohlédla rizika budoucnosti. Ač královská dcera - nebyla vyslišena. Troja proto následně padla. Lidstvo se ale ani poté dost nepoučilo.

Racionalita přitom hovoří o neudržitelnosti současného stavu a to hned s několika důvodů porušení stability planetárního systému (http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html), které se navíc svým vlivem mezi sebou kombinují a posilují. Můžete se sice strachu/obav momentálně zbavit na tím, že před realitou zavřete oči, ucpete někomu ústa - nebo si začnete naopak namlouvat něco podobného jak Zinga o tisícinásobné výhodnosti oceli v teplárenských elektrárnách - ale realitu tím nezměníte. Ř.K o tomto problému referoval už dávno a jak čas ukazuje tak metodicky správně.

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

Zarážející je i Fermiho paradox který postuloval koncem druhé světové války a který říká, že pokud by vývoj civilizace byl tak snadný jak to vidíme doposud kolem sebe už bychom o jiných civilizacích museli dávno vědět.

T. Hraj 20.11.2017 10:25

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Ř.K. je právě oním pokusem o světovládu. Lze si představit, k čemu by to nevyhnutelně vedlo, pokud by někdo (nebo skupina) dostal do rukou globální moc. K té "metodické správnosti" lze jen říci, že dle některých jejich předpovědí, bychom již měli prožívat postapokalipsu.

Fermiho paradox není žádným paradoxem, když si uvědomíme rozměry vesmíru (prostorové a časové) a naši působnost (prostorovou a časovou) v něm. Pokud je to podobně i s jinými civilizacemi, není divu, že se míjíme. Právě naopak. Ale o tom bylo již napsáno mnohé.

P. Rada 20.11.2017 12:17

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Pokud jde o můj pohled na "vládnutí" tak světu obecně vládnou jen přírodní zákony a zákonitosti.

Pokud je ale někdo založením egoista, pak chápu, že tento typ nadvády může považovat za hanebný pokus o světovládu a všechny pokusy o racionální vysvětlování jevů včetně prognostiky rovněž.

K Fermiho paradoxu hlavně to, že spíše nabývá už půlstoletí na rozporuplnosti. Pokud si totiž uvědomíte vedle rozměrů vesmíru také rozvoj techniky - např. kam až dnes oproti situaci před půlstoletím dosáhne citlivost dnešní elektrotechniky na specifické elektromagnetické záření a uvědomíte si velikost energií které např s TV vysílání už přes půlstoletí uniká rychlostí světa do vesmíru... pak je naopak s stále více podivem, že takovéto anomálie nebyly doposud nikde kam až dohlédneme detekovány.

Nižší četnost by však odpovídala podstatně kratší době existence technické civilizace našeho typu než jak si ji obecně připouštíme a práě tomu odpovídají i náhledy Ř.K.

T. Hraj 20.11.2017 18:49

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Moje řeč. Nechme tedy vládnout ty přírodní zákony. Bude-li se je snažit suplovat ŘK a podobní, katastrofa bude určitě horší než ta přirozená.

Naše schopnost a možnosti vidět/slyšet je titěrná. Ano vidíme i kvasary (mld svět. let) a na druhou stranu i tak malé objekty, jako planety (u velmi blízkých hvězd). Ale to jsou dva extrémy (silný zdroj, malá vzdálenost). Tv/radio vlny mimozemšťanů nejsou směrované na nás. Takže by musely mít nesmyslně velikou energii, aby byly zachytitelné z rozumné vzdálenosti.

Především ale naše civilizace (neřku-li rádiová) existuje směšně krátký okamžik. To ale nemá co dělat s ŘK a jeho recepty. Bavíme se o tisíciletích. Čili možná existovala a bude existovat ve vesmíru spousta civilizací, ale ne zrovna v této naší vteřině.

V. Kolman 20.11.2017 10:56

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Slova.....slova.....slova.....slova.....slova.....slova.....

Přitom stačilo napsat, že na Zemi je moc lidí a že v Africe tamní obyvatelé $ukají jako králíci a pranic se nestarají, jak svou přemnoženou rodinu uživí. Elektřina-neelektřina.

Howgh!

M. Prokop 20.11.2017 8:49

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Zvláště, když z ní vybírá zelený sedmilhář.

T. Hraj 20.11.2017 9:13

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Ano, článek je spíše takové obecné povídání.

Nicméně pravda je, že je skutečně morálně problematické chtít po rozvojových zemích aby nepoužívaly "nečisté" zdroje energie, jestliže na nich je do značné míry postavená energetika zemí rozvinutých.

Ale především pokud by někdo chtěl v zájmu globálního dobra určovat (prosazovat) složení energetického koláče v jednotlivých zemích/oblastech/kontinentech po celém světě, musel by mít v rukou globální vládu. Těžko se zbavit dojmu u mnohých účastníků všech těch Tokií, Rií, Kodaní, Paříží atd., že právě toto není tou hlavní motivací na pozadí všech těch "zelených" apelů.

P. Rada 20.11.2017 10:09

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

Nehledě na "zelené apely" ve smyslu, že zelená fotosyntéza je základním motorem biosféry a že biosféra přináší v podobě ekosystémových služeb lidstvu násobek jeho DPH je faktem, že např fotovoltaika dává dnes s metru čtverečního zhruba víc jak 10x tolik energie než rostlinná přeměna a je proto leckde dleko efektivněji použitelná jak v podmínkách Evropy.

https://slideslive.com/38903052/slunce-nado-baterky

R. Langer 20.11.2017 22:03

Re: Tvrzení bez dokladů = propaganda.

To jsou ale kecy.

M. Šejna 20.11.2017 9:41

pane Rado

ten pochybný zdroj EIKE.de počítá jen kilogram turbíny. Nezapočítává, že k té turbíně je potřeba nějak dostat palivo. Takže k tomu kilogramu turbíny nezapočítává kilogramy plynovodního potrubí nebo ropovodů včetně kilogramů železa infrastruktury, která zabezpečuje, aby ten plyn a ropa dokázaly téci přes půlku kontinentu k té turbíně.

Ten pochybný zdroj nepočítá ani s tím, že musí existovat nějaké kilogramy železa, které zajištují těžbu plynu, ropy a uhlí. Možná si ten zdroj EIKE.de myslí, že velkorypadla v hnědouhelných dolech nebo těžební věže jsou vyrobeny ze dřeva a bambusu.

P. Rada 20.11.2017 10:13

Re: pane Šejno

Souhlas. Proto jsem také zdrojů uvedl více a už v samotné definici EROEI je obsažen prvek komplexnosti nákladů/výdajů energie.