7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strakoš 1.3.2010 6:36

Topení elektřinou

Topení elektřinou má nesporné vhody - regulace, bezpečnost apod. Dokonce je možné, v omezené míře, rozumně energii akumulovat (akumulační nádrže apod.).

Pokud by stát zaručoval nízkou cenu (adekvátní ostatním zdrojům, jako je plyn a tuhá paliva) nebyl by to problém. Probém vidím nicméně v pokřivení trhu, které by tím vzniklo (elektřina jen pro topící za polovinu ceny). Jedinou cestou by bylo snížit cenu elektřiny jako takové pro všechny - bez dotací, kontrol a apod.

Jen tak mimochodem, nevzpomínáte si na podporu topení elektřinou, když bylo potřeba dostavět Temelín? Viděl jste topné tarify dnes?

R. Langer 1.3.2010 11:15

Re: Topení elektřinou

No z něčeho se to OZE financovat musí, no...

V. Novák 1.3.2010 15:08

No jo - tenkrát se muselo rychle ukázat,

jak ti zlí komunisti nedbali o životní prostředí a jak je to přitom snadné. Tak se za podpory vlády propagovaly přímotopy.

S Temelínem to nemělo nic společného. To totiž dělaly vlády, které vůbec nehodlaly Temelín dostavět, natož spustit.

K pokřivení trhu nemusí dojít - stačí, aby si dispečink kupoval od majitelů akumulačních spotřebičů negativní výkon ve chvílích, kdy je potřeba pokrýt nějaký ten náhlý poryv větru v Severním moři.

J. Strakoš 1.3.2010 15:23

Re: No jo - tenkrát se muselo rychle ukázat,

Osobně si stále myslím, že se jednalo o podporu Temelína, nicméně ať

už byly důvody jakékoliv - elektřina i v topných tarifech nezdravě

stoupla a je otázkou, kdo by teď vládě věřil, že jí opět nenechá

zdražit.

S tím pokrytím ve špičkách to nezní nezajimavě, možná by to cenu pomohlo dostat nar ozumnější hodnotu. Taky si dovedu představit tarify, ve kterých zaručí dodavatel dodání max. XY kWh za období 2-3 dnů, definovaný minimální odběr za rok/topnou sezónu apod. Kdysi bych si dovedl představit i větší podporu a směr daných levnou akumulovanou elektřinou - např. elektromobily. Dneska už tak naivní idealista nejsem.