30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Inspekce se probouzí. Snad...

Dohledový orgán v oblasti životního prostředí, který zároveň plní úlohy vrchního státního dozoru nad lesy (viz Lesní zákon 289/1995 Sb.) doposud otázku kůrovcových kalamit příliš neřešil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 6.7.2018 21:29

Švihovská pahorkatina bezzásahová?

Tak nevím, z textu se mi zdá, že autor je proti bezzásahovosti a naopak, prosazuje řešení formou zásahu, tedy v případě kůrovce vykácení a odstranění dřevní hmoty. Nějak mi ten jeho příspěvek nedává smysl, Švihovská pahorkatina myslím není v první bezzásahové zóně národního parku a zásahu tam nic nebrání. Docela by mne zajímalo, co má dle autora inspekce zkoumat. Příčiny kůrovcové kalamity? Jsem zvědav jestli inspekce dojde k závěrů, že důvodem je oteplení klimatu a pokud ano, zda označí viníky a uloží pokuty. Možná má inspekce zkoumat rychlost a dekvátnost zásahu, kdo ví. Škoda, že nám to autor neosvětlil.

K. Janyška 6.7.2018 10:26

Babiš tu šéfuje 5 let a jeho firma těží z kůrovce daleko

nejvíce ze všech. Tím je řečeno vše... Dzp.

P. Rada 6.7.2018 10:13

Ekologie v pojetí IMŽP a Hnutí pro koho???

Mám smutnou osobní zkušenost s prací úředníků IMŽP při posuzování oprávněnosti vykácení hektaru dle posudku zdravého vzrostlého lesa uvnitř města. Až totiž po jednom roce průtahů, kdy se už vůbec nic pro pokročilost zásahu nedalo dělat, jsem od nich dostal navíc vyloženě formálně oparagrafovanou zprávu ve smyslu, že vykácení proběhlo v souladu se zákonem a to aniž by se dotyčný úředník zabýval konkrétním obsahem příslušného podnětu a ochranou zcela zdravéh lesního porostu který byl kdo ví proč pro veřejnost před akcí orgány městské správy označen jako "Zdravotně nevhodný".

Dělá-li si autor - údajně ekolog - naděje že úředník formálně loajální ministerstvu a celé státní zprávě se bude chovat morálně naopak vzhledem k situaci přírodních ekosystémů, je to bud o neznalostech ekosystémové reality a naivitě dotyčného, nebo o neznalosti reality lidské společnosti - ale v obou případech o odtrženosti od ekologického pojetí, které má primárně popisovat vstahy mezi organismy a jejich prostředím.

Neekologičnost postoje autor sám ilustruje právě už tím, že u těch organismů předpokládá uvědomování si existence IMŽP nebo Hnutí pro život a pod.

"Snaha Hnutí Život z.s. o prosazení vyváženého holistického přístupu člověka k prostředí" ... považuji za krásnou ale zároven matoucí frází v realitě kolabujícího systému příroda - člověk parazit.

P. Lenc 6.7.2018 10:41

Re: Ekologie v pojetí IMŽP a Hnutí pro koho???

Jó Rado, nejlepší bude toho"člověka" vyhubit.Ale vás jako prvního.

P. Rada 6.7.2018 11:58

Re: Ekologie v pojetí IMŽP a Hnutí pro koho???

Pane Lenci nejste mezi jednoduše smýšlejícími vůbec vyjímka která má za to, že odstraněním nositele špatných zpráv lze odstranit i příčinu.

Nápad na "vyhubení člověka" je příznačně také Váš prostě proto, že si nedovedete představit ani změnu svého vlastního chování - natož celospolečenského.

P. Lenc 6.7.2018 13:37

Re: Ekologie v pojetí IMŽP a Hnutí pro koho???

A vy víte něco o mém chování?To je ten rozdíl mezi mnou a pošahanci vašeho typu.Patříte mezi ty veleduchy kteří jsou přesvědčení, že jenom oni jsou nositeli jediné pravdy.Komunisté, fašisté,neomarxisté a vy, zelení fanatici.A ano, změna "celospolečenského chování" je přesně to o co taková pakáž usiluje.Včetně vás.

P. Rada 6.7.2018 15:08

Re: Ekologie v pojetí IMŽP a Hnutí pro koho???

Co, že vím o Vašem chování pane Lenci?

Předně to, že s Vašich písemných zprávičk nelze prakticky získat věcná ověřitelná data k tématu. Naopak i s krátkého textu lze vyčít, že Vám v hlavě straší:

...."pošahanci ... veleduchové ... Komunisté, fašisté,neomarxisté a vy, zelení fanatici ... pakáž..."

Je přitom zřejmé, že se své pocity snažíte formou projekce svádět na okolí.

Š. Hašek 6.7.2018 9:53

Hnutí Život .....

Zajímavé.

Prozraďte mi, jaký jest rozdíl mezi Hnutím Duha, hnutím Jihočeské matky, tím Vaším Hnutím ...... . Též máme hnutí ANO. Mám teď tady čurbes v malých a velkých písmenech, uznávám.

Osobně se domnívám, že kampaň "Kůrovec žere lesy" je desetkrát nadsazená, protože jde o miliardy (možná i dvojciferné číslo). Něco mi také říká, že to je varianta dotací, když se nedaří získat nějak penéze. Podobně vloni se urodilo, ale rozfrcali se mliardy na "sucho". Kamarádi, dotace. Letos budou škody z "nadúrody". Rybíz a meruňky určitě! A domnívám se, že kůrovec je taky život, nebo ne? No, nic.

Začnu s tím taky! Všechny pozemky, stromy, trávu - nahlásím jako ohrožené, za něco zajistím posudky ........ . Snad to pak ty dotace zaplatí.

P. Rada 6.7.2018 21:05

Re: Hnutí Život .....

Prozradit rozdíly mezi čímkoliv lze jen tomu, kdo má v problematice alespon základní přehled a nějaké pevné body. Pokud by ho neměl a byl soudným - neměl by jen bez ověřování uvěřit pouhému tvrzení. Dávám Vám ale např. zapradu, že téma kůrovce a smrkových lesů je na NP podáváno jak mediální kampan ve stylu, že kůrovec je nepřítel číslo jedna a pak dlouho dlouho nic, jako by někdo chtěl dát lidem na vědomí, že nebýt tohoto broučka - nic by naše lesy neohrožovalo. že tedy na životním stylu nemusíme nic měnit - a to se dobře poslouchá.

Pokud jde o ty zmíněné dotace tak ty s tím kůrovcem zřejmě také souvisejí ale o dost komplikovaněji jak píšete. Maximum celosvětových dotací jde totiž doposud do spalování fosilních paliv. Háček je ale v tom, že často jde v rozvinutém světě už o dotace nepřímé. Např tím, že se dotyčnému producentovi elektřiny legislativně odpustí celá plejáda dopadů externalit od popilků přes kyselé deště až po oxydy uhlíku a dusíku.... všichni se pak mají dobře... snadno se pak žije... - to se také dobře poslouchá.

http://www.csve.cz/cz/clanky/svetove-dotace-na-fosilni-paliva-cini-1-9-bilionu-usd-mmf/509

Dlouhodobé masivní skryté dotovýání vede však celosvětově až ke změnám klimatu který se u nás nejmarkantněji projevuje na monokulturních stejnověkých a vyzrálých smrkových porostech - a také na vzedmuté migrační vlně. Obě tato témata sice plní média ale vlastní podnět lidé nechtějí domýšlet - neradi to slyší - museli by mnohé zásadně změnnit - tak proč to připomínat?

Paradoxně připomenu: ..https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji