20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 31.3.2010 20:06

Ty emise CO2

Jsem si jistý tím, že množství emisí CO2, ani jiných plynů. kterým se začalo říkat skleníkové, nemá měřitelný vliv na jakékoli globální oteplování, ochlazování, ani jiné klimatické proměny. Vězte, že za vším vězí Slunce. Environmentalisté by měli vyhlásit Slunci nesmiřitelný boj.

T. Kočí 31.3.2010 17:54

Globální ostuda´ a nekonečný boj s globální slabomyslností

V zásadě dobrý a potřebný článek.Jen maličkost.Trochu matoucí je vztažka uhlí a kritičnosti.Je to dost složité,ale teď se o tom často píše,kdo se chce poučit,ať se poučí.V tepelné elektrárně se nejdříve vyrobí pára,pak se přehřívá.Do teploty 373 st.C je možná existence vody,nad tuto teplotu je to vždy jen pára.Vyrábí-li kotel páru při teplotě 373(kritická teplota)přechází voda v páru.Těchto kotlů(nadkritických) u nás mnoho není,ale to není na škodu.Pak se pára přehřívá v přehřívácích(je to součást kotle)Právě tato teplota rozhoduje o účinnosti cyklu(Carnotův),stejně jako teplota chladicí vody-čím nižší,tím lépe -v kondenzátoru je pak nižší tlak(vyšší vakuum).Teplota admisní(ostré páry )po staletí roste.Špičkové parní lokomotivy pracovaly až s teplotou 350 st.C s podobnou pracovaly i první elektrárenské turbiny.V třicátých letech to bylo 400-425 C.A byly havarie,inženýři se však učili a teploty stoupaly.Postupně jsme se vypracovali na 540 C.(Většina bloků u nás).To už je pěkně náročné a materiál kotle-přehříváků a potrubí.

Ledvice 660 MW mají teplotu 600 a 605 C:To je u nás poprvé.Trubka parovodu z legované oceli stojí cca 1 mil.Kč/m.

Pro zvýšení účinnosti se současně  čerpá do kotle co nejteplejší napájecí voda(samozřejmě podkritická teplota)až 260-300 C.To se nazývá regenerací.Ze zkondezované vody 20-30 st.C se postupně ohřívá odběrovou parou z turbiny-je to levnější než uhlím v kotli-je to však investičně velmi drahé(vysokotlaké ohříváky z drahých materiálů).Přitom tyto všechny "vylepšení" zhoršují provozní spolehlivost a to při výpadku znamená obrovskou ztrátu účinnosti.No a takový špičkový(neplést se špičkovacím) dosáhne účinnosti až 42%.Zdá se to málo,ale termomechanika je neúprosná.U menších bloků (Prunéřov) je to cesta nezchůdná a neekonomická.Fyziku nelze naštěstí znásilnit tím,že pár trotlů vyleze na komín.

P. Nejedlý 1.4.2010 20:33

Re: Globální ostuda´ a nekonečný boj s globální slabomyslností

Díky za upřesnění, doufejme, že i čtenáři netechnici si jej přečtou. Každý článek je zápas mezi čtivostí, která si obyvkle "vyžaduje" zjednodušování a technickou přesností (viz ona formulace "zjednodušit až na dřeň").

L. Kubeš 31.3.2010 15:24

Řešení

Domnívám se, že by bylo vhodné odchytit ty zelené khméry do sítí a když tak o to stojí, tak jim umožnit takový týdenní pobyt na elektrárenském komíně, kde by měli klid na svoje zelené meditace...

V. Kain 31.3.2010 13:17

Globální ostuda

Že by ty všechny akce prováděli z pitomosti a nebo za tím vším jsou obrovské prachy bez práce.

P. Kolář 31.3.2010 11:01

Tihle zelení pomatenci

si ani v nejmenším nepřipustí, že důležitým kritériem je měrná produkce CO2 na 1 MW, ale oblbují občany produkcí "jedovatého" CO2, který ve skutečnosti vůbec jedovatý není - viz nápoje s bublinkami (ty bublinky jsou právěCO2). Jsem zvědav, jak budou potrestáni za násilný a neoprávněný vstup na cizí pozemek, poškozování cizího majetku a za další škody. Jak ale znám naše soudnictví, opět se jim nic nestane.

B. Rampír 31.3.2010 15:05

Re: Tihle zelení pomatenci

Pane Koláři, znáte přísloví "Není žalobce, není soudce"? Pokud někdo nepodá žalobu, soud nemůže konat, takový je právní princip. Nehudrujte tedy na soudnictví, tlačte na policii aby věc vyšetřila a na státní zastupitelství, aby žalovalo.

P. Kolář 31.3.2010 17:39

Re: Samozřejmě máte pravdu,

já jsem celé to neřádstvo zahrnul pod pojem "soudnictví", ale nad některými rozhodnutí soudců mi zůstává rozum stát. A to nemluvím o turboprávnícich z Plzně, či o nesmírné rozhořčenosti právnických embryí, když si prezident dovolí nejmenovat je soudci.

O. Vašek 31.3.2010 9:30

Jak nás oblbují.

Chystaná rekonstrukce má emise podstatně snížit. Ne ovšem na absolutní minimum. Rozdíl mezi "ideálním" a reálným snížením prohlašují Greenpeace za zvýšení a podařilo se jim autorovi vyvrtat díru do hlavy, takže to po nich opakuje, i když si to určitě nemyslí.

Je opravdu nemožné přestat mluvit v termínech, převzatých od novinářů? Jejich způsoby popsal už Karel Čapek v povídce "Experiment dr. Rouse". Jsou to lidé zvláštního ražení a asi jinak nemohou. Ale my snad můžeme. Namátkou: Topolánek urazil Židy (neurazil), v Ženevě se pokusili vyrobit černou díru (jsou rádi, že se jim podařilo urychlovač spustit a nevědí, co se zas porouchá), USA vypustily družici, která má sledovat změny klimatu, způsobené lidmi (jiné asi ne) a tak dále. Zkusme si blbosti přeložit do normálního jazyka. Většinou stačí vypustit některé přívlastky a vedlejší věty a dostaneme smysluplný zbytek.

P. Nejedlý 1.4.2010 20:44

Re: Jak nás oblbují.

Podle mého (samozřejmě osobního) názoru jsem v textu dostatečně zdůraznil, že se jedná o rozdíl mezi "ideálním" a realistickým řešením.

M. Bezouška 31.3.2010 8:29

ono to sice s Prunéřovem

přímo nesouvisí, ale doplní to představu o zelených, co ve skutečnosti jsou a také to, doufám, podá nepřímý návod, jak by se nimi mělo nakládat: ve včerejším televizním zpravodajství se objevila informace, že EK si zadala studii o celkovém vlivu výroby a spotřeby tak řečených biopaliv. Studie "odhalila" to, co všichni trochu uvažující lidé vědí dávno, totiž že biopaliva v evropskounijním provedení jsou drahý a škodlivý nesmysl. Protože však EU a její bossové investovali - spolu se zelenými všeho druhu - do té věci příliš mnoho politického a jiného kapitálu, má nyní problém co s tím, jak to říci dítěti - a váhá. Zelení ovšem (v televizi o tom mluvila taková podivná vyzuna, jméno si nepamatuji) připravují na EK žalobu, že jako tají informace. Řekl bych, že je to typické chucpe: hoch, který zavraždil své rodiče se u soudu dožaduje shovívavosti, protože je vlastně sirotek ... Případ Prunéřova je ze stejného soudku: zelené lži, matení neiformované veřejnosti, předstírání, nadutá hloupost a všechno to haraburdí. Tuším, že to byl aforista Milan Růžička kdo před mnoha lety trefně poznamenal: "nedalo se s ním vyjít a tak s ním vyběhli".

B. Uhlich 31.3.2010 8:06

Ještě taková malá technická drobnost....

Možná, že to všichni víte...ale mně když sem se tím zabýval to docela překvapilo. Víte jak se odsiřuje elektrárna? To je docela velký provoz ve kterém denně zmizí řada vagonů vápence a vznikne tam opět několik vagónů sádry. Během provozu odsiřovací jednotka nebo provoz (chcete-li) spotřebuje nezanedbatelné množství energie. Ten vápenec je potřeba někde těžit, nějak ho dopravovat...to samo o sobě je také poněkud náročné, že? Ta vznklá sádra se musí nějak zužitkovat - tak se z toho pak vyrábí kilometry čtvereční sádrokartónu nebo nějaké další stavební hmoty...to ovšem funguje v dobách konjuktury a ekonomického úspěchu nikoliv krize. Tak nakonec se musí řešit i ukládání toho produktu , který vzniká tím odsiřováním.......tak mi to nějak hlava nebere....kde ja te ekologie?

R. Langer 31.3.2010 8:32

Re: Ještě taková malá technická drobnost....

Jenom v zelených hlavách... :-P

J. Ptáček 31.3.2010 8:49

Re: Ještě taková malá technická drobnost....

Takže doporučujete vrátit se do doby "před odsířením" protože to stojí moc peněz? Jen malá připomínka: Krušné hory i další pohraniční lesy byly zcela zničené od výšky +300 m nad úrovní elektrárny (výška komínu) právě díky SO2 ve vypouštěných emisích. A to se prosím na západě odsiřují  všechny elektrárny, přestože spalují uhlí  s menším obsahem síry než u nás. A co takhle přestat montovat do aut katalyzátory? Taky by se o dost slevnily nové vozy. To taky není špatný nápad !

B. Uhlich 31.3.2010 20:26

Re: Ještě taková malá technická drobnost....

Ale samozřejmě, že nikoliv - jde o to, že spousta lidí jaksi nechápe, že to odsíření, není zdaleka zadarmo a že ve výsledku jsou škody dost podobné. Tak jak je to v ekologii poslední doby dost běžné. To, že se nějaký problém přenese jinam, neznamená, že se vyřeší...víme? Jinak proti odsiřování nic nemám, pokud jste získal dojem , že ano, tak to je omyl.

   Jinak o těch katalyzátorech bych si být Vámi nejdřív něco přečetl, než bych o nich psal. Podle různých studií, jejich použítí taky není úplně jednoznačné a i tam se jedná jen o částečné řešení problému.... ale to jen tak na okraj......

   Celkově problém tkví asi někde úplně jinde, že?

M. Bomar 31.3.2010 10:30

Re: Ještě taková malá technická drobnost....

pane uhlich, ta ekologie sdpociva v tom, ze vyrabet elektrinu z uhli je krajne neekologicke. navic uhli je dosud zadana surovina pro vyrobu nekterych chemikali (myslim). takze se opet dostavame k problematice ruznych zpusobu vyroby elektriny. nevidim, co je tak neresitelneho, prizpusobime-li transport elektriny temto zdrojum, misto toho, abychom odsirovali atd uhelne elktrarny. zduraznuji, ze uzivani uranu ma mnoho "nedostatku".

B. Uhlich 31.3.2010 20:37

Re: Ještě taková malá technická drobnost....

Víceméně s Vámi souhlasím, ale s drobnou výhradou, že s uhlím, kterým se v elektrárnách topí, se nic jiného dělat nedá. Prosím neplést si ho s uhlím černým nebo hnědým, které známe z domácností. Na takové uhlí elektrárenské kotle stavěné nejsou.

   Jinak samozřejmě, celkové hospodaření s elektrickou energií je kapitola sama pro sebe. Na to, abych to nějak rozebíral mě opravdu 2000 znaků nestačí :-) Je spíš škoda, že ani za 20 let údajné svobody se tahle země nezmohla ani na jednu obyčejnou koncepci energetiky aby bylo už konečně jasné, co je a co není perspektivní zdroj...a také, jakou formou bude nejefektivnější takovou energii spotřebovávat. Např. můj osobní názor je takový, že elektrická energii by vůbec neměla být určena pro topení. Teplo lze získat jinak a navíc by se možná pozastavila ta neuvěřitelně vzrůstající spirála spotřeby.

   Ale prosím, než mě zas někdo začnete nadávat - je to opravdu jen můj osobní názor.. :-)

K. Kužel 31.3.2010 7:54

Zkusím příměr:

Když kupuju kolo v cenové hladině okolo 10.000 Kč, pak za každou tisícovku navíc mohu dostat kolo se znatelně lepšími parametry. Když ale chci špičkové kolo v ceně mnoha desítek tisíc, pak každé nepatrné přilepšení znamená třeba desítky tisíc. Takový výdaj navíc má význam opravdu jen pro špičkového uživatele.

Zelení mužíci chtějí takovou úpravu, aby se na vyrobenou Megawatthodinu ušetřil, řekněme,  jeden kyblík uhlí. A považují za zcela samozřejmé, že se na to vynaloží těžké peníze navíc, které by se mohly dát na něco daleko užitečnějšího.

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

M. Sedláček 31.3.2010 7:19

Zelená lobby

Děkuji za článek, mám tytéž pocity jako autor, ovšem nikoli tak odborně podložené. Aktivity některých ekologů považuji za amatérské, vysoce škodlivé a jednosměrně zaměřené, navíc nákladné. Co třeba silniční tunel v rovině za 12 miliard, který má být stavěn na Moravě, aby se nerušilo ptactvo? Vyrostl jsem v domě na kraji lesa a přírodu mám rád. Ale velmi mě baví, jak pro některé ekology má  vše vyšší hodnotu než člověk. Lidem, kteří v Praze bydlí u průtahu, prostě zvýšíme normy hluku, ptáčkům ale věnujeme ticho. Plzeňáky vydusíme průtahem do SRN, ale broučci na Valíku se musí mít dobře. Naše místní zelené napadlo vyčistit zdejší rybníky výsadbou jakési vodní rostliny. Efekt? Voda je zarostlá, zapáchá, množství hnízdících ptáků se vizuálně vnímáno snížilo, nedá se to už využít ani k rekreaci a město několik let s rostlinou bojuje tak, že se jí snaží vyžnout z motorového člunu jakousi podvodní kosou. Často se dozvídáme, co zelení nechtějí, ale co tedy chtějí, když jim vadí jaderná energetika (jediná reálná možnost)? Perpetuum mobile? Kolik dob ledových podle nich zavinila lidská činnost? 

V. Skalová 31.3.2010 1:25

Doufám,

že si to přečte pan Kadlec. ;-))

M. Bílý 31.3.2010 8:43

Re: Doufám,

Pana Kadlece (stejně tak jako pana Kodeta) je nejlépe v diskuzi pomíjet. Na své názory má právo (doufám ale, že není pedagogem). Způsob jeho diskuze však není na úrovni tolerantních lidí.