4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza 9.9.2009 20:21

Fakt je,

že se nějak zapomělo na rozumnou cenu těch úsporek. Kupovat do bytu 10 ks za 1600.-,tak to udělá jen blázen.

O. M. 2.9.2009 0:26

Musím říct,

že výtvory bruselských úředníků iniciované nejmenovanými lobisty překonávají i ty nejbujnější výtvory I. Asimova, A. C. Clarka, G. Orwella či J. Nesvatby.

Naprosto "nevýznamným" detailem je, že ty úsporky mají jiné rozměry než klasická žárovka, tudíž se podstatně změní směrové charakteristiky svítidla, většinou tak, že oslňuje, což už by mělo hygieniky zajímat. To znamená, že kvůli pitomé kompaktní zářivce by člověk měl vyměnit svítidla původní, projektovaná na klasické žárovky standardních rozměrů, za svítidla nová, projektovaná na KZ. Taková se ale nevyrábějí (nemám teď samozřejmě na mysli KZ "klasické trubice", protože co se rozměrů týče, jsou úsporky "každý pes jiná ves". A to nepočítám to množství instalací s časovými spínači či pohybovými čidly - tam ty náklady vzrostou - buď při neustálém pořízování úsporek ničených častým rozsvěcením a zhasínáním, nebo o prosvícený proud (nechám-li  úsporky svítit déle, aby tak neodcházely). A životnost úsporky 3 roky? Cha cha, většina z nich má už po roce výrazně nižší svítivost oproti počátečnímu stavu, značka neznačka. Půvabné také je, že žárovky se už nesmějí dělat matované, kdežto "úsporné žárovky" ano. Ono totiž, zásadní nectností žárovek od Edisona je fakt, že jsou levné, a tudíž na nich nejde tolik vyrejžovat.

Doufám, že žárovky na asijských tržnicích budou dostatečně kvalitní :-|

Ludva 1.9.2009 23:26

Neušetří se nic

Zásadní chyba ve výpočtu je, že se ušetří všechna energie přeměněná na teplo v klasických žárovkách. Ovšem potom se bude muset více topit, aby se to teplo nahradilo. Už proto, že nejvíce se svítí v zimě. Takže kde je ta úspora ? A ještě horší je velmi pravděpodobná možnost, že úsporky budou končit rozbité v popelnicích a zamoří prostředí rtutí. To je možná hlavní cíl zelených - aspoň ubudou lidi ničící přírodu.:-D

Deda Jaga 2.9.2009 20:43

Re: Neušetří se nic

ne cil ne , jen nam to soudruzi nejak zapomneli povedet . Ale stou rtuti je to opravdu nejake divne . V teplomerech vadi a toje vlastne v pevnem stavu , a v zarivkach kde je jako plyn nad mou hlavou (parkrat mi praskla protoze asi bydlim na nejake spatne strane dratu )je vse v poradku . Ale urcite se nejaky duvod najde, napada mne jeden uz vyzkouseny- nas mnogo . ;-D

Deda Jaga 2.9.2009 21:05

Re: Neušetří se nic

To prasknuti nad hlavou musim upresnit - napred vybouchne kondenzator (asi ale rana je to jako z malorazky)  a nasledne se rozbiji trubice at uz odrazen o lustr nebo padem na zem. No kazdopadne zacinam prechazet na LED svitidla

Ladislav N 5.9.2009 1:34

Re: zacinam prechazet na LED svitidla

LED svítidla se zatím pěkně prodraží, ale měl jsem štěstí v Kauflandu a koupil jsem slevněné svítilny na 3 tlusté monočlánky s hliníkovým tubusem a 3W LED za Kč 74,90 ;-P A to už je cena zajímavá.;-)

I. 4.9.2009 13:52

Re: Neušetří se nic

Moc se mi líbí ta pohrůžka, že rozbité úsporky se rtutí budou končit v popelncicích. Kéž by aspoň tam! Odhaduji, že tak 20 - 30 % úsporek na venkově skončí v přírodě.  

Ladislav N 6.9.2009 2:13

Re: Neušetří se nic

Dnes už v zářivkách mnoho rtuti nenajdete. Ale před čtvrstoletím v každé trubici lítala kapka tekuté rtuti velká nejmíň 5 mm, u ruských "RAZNO" zářivek až 10 mm. A to už byl vážný problém. V Česku byla jedna lokalita poškozená rtutí právě z rozbitých vyhořelých zářivek, svezených na hromadu. Dnešní obsah rtuti (navíc ve formě plynné) je v porovnání s tehdejším stavem zanedbatelný.

Machi 1.9.2009 22:40

Vadí - nevadí

Tenhle příkaz mně zas tolik nebolí neb stejně skoro všude používám zářivky, nicméně to má své ale.

1. Je to vnucené (to se nelíbí nikdy).

2. Na místech kde se málo svítí je žárovka výhodnější.

3. Někdy se žárovka skutečně používá jako zdroj světla i topidlo (pamatuji se, že jsme takhle vyhřívali brojlery a krocany). Zářivkou se topí rozhodně hůře.

Nicméně jako hlavní důvod zavedení zářivek vidím spíše energetickou politiku v některých nejmenovaných státech, které nemají dost elektřiny a tímto opatřením ušetří na několika elektrárnách.

Viktor 1.9.2009 23:23

Re: Vadí - nevadí

"tímto opatřením ušetří na několika elektrárnách"? :-D

Svatá prostoto. Úspora dosažená tímhle "opatřením" bude stěží měřitelná.  Těch pár (M)wattů domácích lampiček je v jakékoli enegetické bilanci zanedbatelná hodnota.

gadd 1.9.2009 21:55

nadchází doba temna

Třeba se jednou budou žárovky pašovat a podloudně vyrábět, jako v třicátých letech alkohol v USA. A budou chodit kontroly a kdo bude doma přistižen že svítí žárovkou, zavřou ho a jeho majetek propadne státu.

Orwelle náš, jenž jsi na nebesích...

jasan 1.9.2009 22:06

Re: nadchází doba temna

statu? ne.. EU

Jenda 2.9.2009 0:15

Re: nadchází doba temna

No vzdyt!

mueller 1.9.2009 21:33

Ostatne, jeden muj znamy chemik,

co pracuje ve firme, co dela na zakazku ruzne chemicke rozbory, jásá, ze bude ted daleko vic prace, az budou lidi doma a v praci ty rtutove zarovky rozbijet a zamorovat si byty a baraky a oni to budou vsechno merit. At zije velka a neomylna Evropska Unie !!

Dolly 1.9.2009 21:29

Čím se asi bude svítit

třeba v ledničkách, kapesních baterkách, reflektorech ?

mueller 1.9.2009 21:30

Zarovickami

od Vietnamcu, co je budou vozit z Ciny.

Ladislav N 2.9.2009 0:29

Re: Zarovickami

Přenosné svítilny už se dělají s LED. Provoz s žárovkami se pěkně prodraží....na ceně baterek.

I.Laengsfeld 1.9.2009 19:48

Edison, jeden z velkych zlosynu lidstva

Kdyby se to vsecho spocetlo, za tech vice nez 100 let, te promrhane energie, toho CO_2 vyprodukovaneho nadmerne... vyslo by to urcite na vic, nez je energeticka spotreba Belgie za 1000 let udrzitelneho zivota. Pri uvedomeni si vsech komplexnich, mezioborovych souvislosti i jejich multiplikacniho efektu jinde v ekologii vyjde Edison jako jeden z nejvetsich zlosynu lidstva :-P

Ladislav N :-))) 2.9.2009 0:20

Re: Edison, jeden z velkych zlosynu lidstva

 ;-D ;-P ;-)R^

Petr z Tábora 1.9.2009 19:27

byrokracie

Doma samozřejmě v místnostech kde déle svítíme máme už dávno tyto výbojky. Zrovna včera se na jedné roztavil plast a kapal na kuchyňský ubrus než jsem díky smradu vypnul lustr. EU je byrokratickou organizací a jako taková trpí nedostatkem zdravého rozumu. Místo, aby se snažila motivovat lidi žádoucím směrem tak jedná jak nám známí  komunističtí byrokraté = příkazy. Teď jsou tedy rtuťové teploměry fuj a rtuťové výbojky huj, protože v těch je ta rtuť jaksi uvědomělejší. Úsporné jsou, ale ne pro uživatele - ten bude leckde muset měnit svítidla a ve sklepech, garážích, WC apod nemá jejich úspora praktický význam, nemluvě o pořizovacích cenách.

Jenda 1.9.2009 19:43

Re: byrokracie

"jsem díky smradu vypnul lustr"?!? Hele nevypnul jste ten lustr ciste nahodou KVULI smradu?!?

me muze trefit šlak, když slyším nějakého imbecila jak pohrebnim hlasem ohlasuje ze "diky tsunami zemrelo 500 lidi". ANO!!! UZASNE!!! LIDI JE MOC ALE DIKY TSUNAMI JICH PAR CHCIPLO!!! MUZEME SLAVIT!!!

Flasi 1.9.2009 20:46

Re: byrokracie

Smrad byl jednoznačně pozitivní jev, díky kterému pisatel odhalil selhání svítidla a předešel tak větším škodám (díky je zcela na místě).

Jenda 2.9.2009 0:20

Re: byrokracie

No diky smardu odhalil a kvuli selhani a smrady a kapani vypnul. Jeste tak mozna "diky smradu VCAS vypnul". :-)

žibřid 1.9.2009 23:09

Re: byrokracie

Takže Vás trefí šlak díky "kvůli", nebo kvůli "díky"?;-D

ZW 1.9.2009 23:40

Re: byrokracie

Smrad nemá žádnou "vůli", aby se "k ní" vypínal lustr. Zkuste rozlišit mezi původním a přeneseným významem slova. "Díky" tedy neznamená jen poděkování, ale dnes už také vyjádření prosté a emočně nezabarvené kauzální souvislosti. Hlavně že si rozumíme.

Já se také snažím nepoužívat formulace "díky tsunami..." a místo neutrálního "kvůli" v těchto situacích používám archaické "vinou tsunami...". Už se mi tím podařilo nakazit pár lidí kolem sebe.

Jenda 2.9.2009 0:18

Re: byrokracie

Jiste, vyjadreni proste a emocne nezabarvene. Asi tak jako kvuli pitomcum co si nejsou shopni zapamatovat dve ruzna slova uz i Ustav pro jazyk cesky pripousti "pestovani dobytka". Budem li takto pokracovat dal, tak zanedlouho zašmoulujem ten bazmek z toho bazmeku na šmoulání bazmeků. Hlavně při tom nepřešmoulat hentý bazmek na tom bazmeku. Agrrrr.

Ladislav N 1.9.2009 18:12

To jsou zase novinářské reklamní kecy ženské, která neumí ani počítat s procenty

Autorka píše: "Pouze pět procent spotřebované energie využijí tradiční žárovky ke svícení, zbytek přemění na teplo. Úsporné zářivky proti nim ušetří až 80 procent energie (OSRAM). "

No, tedy jestli žárovka má účinnost přeměny el. energie na světlo 5% a zářivka (snad) 20%, (bez ohledu na velmi rozdílné náklady s pořízením a recyklací spojené) tak vůbec není jasné, z jakého základu se počítá "úspora 80%". Autorka to nejspíš opsala z firemní reklamy, aniž by si lámala hlavinku s přemýšlením. Firma OSRAM je totiž hlavní lobbysta, kterému (a spoustě na ni navazujících pitomců, jako i autorce tohoto článku) můžeme poděkovat, že se podobný nesmyslný zákaz prodařilo prosadit do celé EU.

Já vyhlásil bojkot výrobků OSRAM nejenom z tohoto důvodu.Rv:-/

Yowda 1.9.2009 19:01

Re: To jsou zase novinářské reklamní kecy ženské, která neumí ani počítat s procenty

jasně. Když jdete koupit žárovku a perodavač se zeptá Chcete Osram, nebo Tesla?

 vy odpovíte, dejte mi Tesla, já už si ji osram sám.

portwyn 1.9.2009 21:17

Re: To jsou zase novinářské reklamní kecy ženské, která neumí ani počítat s procenty

R^;-D

Ladislav N 2.9.2009 0:18

Re: To jsou zase novinářské reklamní kecy ženské, která neumí ani počítat s procenty

No, když jste zmínil tu Teslu... Před časem (tuším loni) měli v Kauflandu týdenní akci prodeje žárovek (od 25 W do 100W) za 4,90 Kč/ks. Výborná příležitost udělat si zásoby (kvůli idiotským nápadům zelených magorů a socialistů v EU) do budoucna. Všechny byly v krabičce s označením Tesla, ale toto jméno bylo jménem nějaké německé obchodní společnnosti, která prodávala celou řadu (čiré i matné) za jednotnou cenu a každá hodnota měla jiného výrobce. Francie, Ukrajina, Nšmecko, nevím, jestli tam bylo něco z Česka....

Jisé je, že Ukrajinské 40W žárovky nevydrží dlouho. Za pětikorunu ..vzal to čert. Ale zařekl jsem se, že kompaktní (tzv. "úsporné") zářivky ke mně do domu nesmí, zkušenosto s nimi mám opravdu žalostné.

Když zářivky, tak lineární ze standardní řady 18W - 36W - 56W (150 cm). Tam mám odzkoušenu skutečně velmi dlouhou dobu života výrazně (několikanásobně) překonávající kompakty a blížící se délkou života LED (ale jen v dlouhodobém provozu, ne při častém zapínání a vypínání). To ale znamená zcela změnit pohled na to, jak má vypadat osvětlovací těleso. To, co nabízejí výrobci je bída a utrpení, navíc za nehorázné peníze.

Žárovky jsou po všech těch EU nesmyslech s banány a kvótami a rovností okurek dalším varovným signálem, že BLBOST už jednou vymyšlená a vypuštěná evropskými byrokraty jako džin z láhve se nedá jednoduchými prostředky zastavit a příslušnému autorovi či blbému kolektivu dát přes hubu a vyhodit je na dlažbu, aby se živili něčím užitečnějším....

Je to sice smutné poznání, ale s vědomím, že tam jsou "uklizeni" za neuvěřitelné peníze neschopni lidé jako Špidla, je těžko doufat v lepší budoucí vývoj....