6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Domácí elektrárny

Komik Felix Holzmann kdysi řekl: „člověk si nemusí kupovat celej pivovar, když se chce napít piva.“ Po několika desetiletích pan RNDr. Martin Bursík chce, abychom si začali pořizovat a provozovat vlastní, domácí elektrárny a tímto dali na frak velikým energetickým společnostem - dodavatelům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Krajíček 16.7.2014 9:05

Re: Srovnej

A četl jste ten článek?

Díky systému výkupu solární elektřiny klesá cena pod nulu, protože se výrobcům díky dotacím vyplatí prodávat za záporné ceny (kdo vykoupí, ještě dostane zaplaceno) - ovšem pouze kolem poledne. Takže kolem poledne se nevyplatí vyrábět z uhlí. V ostatních částech dne by bylo nutné používat instalované baterie, jejich cenu samozřejmě autor nezohledňuje.

Lze konstatovat, že článek vyjadřuje vlhké sny zelených komunistů z Guardianu a je snůškou hezky zabalených technických nesmyslů.

Jsem zvědavý na krokodýlí slzy majitelů solárů, až dotace klesnou a oni za svou elektřinu nebudou dostávat balíky státních peněz jako doposud.

T. Kočí 16.7.2014 8:54

Re: Pane Zouzalíku................

Souhlas.Člověk trvale je schopen dávat 225 W výkonu.. Posadit Bursíka a JauJau na 8 hodin na rotoped s dynamem.

M. Hatlák 16.7.2014 8:27

Tak nevím, ale...

Každá snaha vyrábět něco samostatně co už je vyráběno hromadně je vždy velmi drahé. Napadá mě teď zrovna přirovnání k Číně a jejich pecím na výrobu železa v každé vesnici. Chtě nechtě je to do jisté míry paralela s těmi drobnými elektrárnami. Taky drahé, nízká účinnost, zbytečná složitost a dost pochybný výsledek.

Chápu a realizuji snahu o jisté zabezpečení základních potřeb elektřiny, tedy malou centrálu, která je schopná při výpadku elektřiny (u nás dost časté a někdy i několik hodin) třeba po vichřici, vyrábět elektřinu pro plynový kotel (řídící elektronika), oběhové čerpadlo, ledničku a nějaké osvětlení, nebo třeba krbová kamna s výměníkem, popřípadě sluneční kolektor na ohřev vody, jako doplněk toho plynového kotle, třeba až nám Putin zavře kohoutek s plynem, ale to jsou svým způsobem zoufalá řešení pro zoufalé situace.

Ale budovat úplně energeticky samostatný dům? To se prakticky vracíme do středověku. Co všechno budete muset oželet? A myslím, že to je opravdu jen jistý druh zábavy pro hodně bohatého člověka. A je stará známá pravda, že do šetření se musí investovat. A stojí to nemálo peněz, což už tu bylo několikrát řečeno.

J. Šimek 16.7.2014 8:17

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

Píše - jsem ostrovní, tak proč do toho taháte dotaci ?

A. Bocek 16.7.2014 7:24

Opravdu si myslíte,

že je v našem státě 5% technicky zdatných obyvatel obsluhovat bivalentní ostrovní systém ?

Z. Bureš 16.7.2014 7:21

Pane Zouzalíku................

.....nejtěžší a nejsložitější diskuze.....je s demagogem, nebo s bláznem !!!

A Bursík.....je kombinací obojího !!!

A. Bocek 16.7.2014 7:19

Pokud Zelení mají plán, nechť jej realizují !

Proboha jen za své a na omezené farmě . První mrazivý , popdmračený a bezvětrný únorový týden je přivede k rozumu nebo pomřou ( nevím co by bylo lepší).

D. Lobpreis 16.7.2014 7:07

Srovnej

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/07/solar-has-won-even-if-coal-were-free-to-burn-power-stations-couldnt-compete

P. Dvořák 16.7.2014 1:39

Re: Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

Že si za půl mil. v pohodě pořídíte fve, není nic, čím byste ohromil. Spíš nám řekněte, za kolik desítek let se vám to vrátí. Pokud sprostě neokrádáte nás ostatní prostřednictvím dotací, tak během jednoho lidského života to určitě nebude.

U té uskladněné elektřiny dejte bacha, ať se vám ta elektřina nezkazí :-)

P.S.: nebylo by na skladě jedno perpetuum mobile?

K. Jež 16.7.2014 1:27

Platím měsíčně 4000 elektriku !!!!

Za 10 let je to 480 000. Skladovat elektřinu umím i bez akumulátorů, ale nikomu to neřeknu zadarmo. za půl mil. v pohodě pořídím fve, jsem ostrovní a dalších 15 let šetřím. jde to už dnes. jen chtít a musí se angažovat i banky.

P. Dvořák 16.7.2014 1:10

Nevím, co si myslet.

Pokud někdo opravdu chce, aby každá domácnost měla svoji elektrárnu, je 1) opravdu úplný blbec nebo 2) myslí si, že my jsme úplní blbci?

Pokud je to varianta č. 2), mohlo by se jednat o voliče Zelených. To beru.

Pokud je to varianta č. 1), pak si říkám, jestli přece jenom v minulém režimu nebylo něco na tom tzv. "zneužívání psychiatrie", kdy by takového magora prostě strčili za zeď a byl by pokoj.

B. Uhlich 16.7.2014 1:07

Domnívám se, že jste ten problém pojal poněkud špatně

Za 1. k panu Bursíkovi nic nemám, neboť k někomu tak odpornému se ani vyjadřovat nebudu...

Ovšem k článku jako takovému bych Vás rád vyvedl z omylu...energeticky se osamostatnit lze..jediné co k tomu potřebujete je odhodlání (odvahu) a peníze... Jinak lze poměrně technicky dostupně realizovat samostatný systém, který může být funkční poměrně dlouhou dobu...je to ovšem opravdu problém finanční (neboť energetická soběstačnost se nikdy nemůže vyplatit..) pak je to též problém logisticko-ekonomicko-eneregtický neboť první věc, kterou si musíte uvědomit, že při odpojení od sítě už nikdy nebude žít tak jako doposud... bohužel i Vy se stáváte součástí toho ostrovního systému neboť i na Vašem chování záleží jak Vám bude systém fungovat...což je bohužel dost základní problém, který si většina energetických nadšenců ani moc ze začátku nepřipouští. Též doporučuji si tak pohovořit s rodinou zda opravdu chápe do čeho, že se to chcete pustit a po té co si uděláte energetický audit svůj a celé rodiny si teprve můžete začít v hrubých rysech malovat nějakou představu. Každopádně žití v na energetickém osrově je zajímavé, nikdy se nenudíte a spoustu napínavých chvil si pak nahrazujete povznášejícím pocitem, že celej ČEZ, RWE a podobní Vám mohou políbit..však víte co..  Já tady nechci nijak jednoznačně eneregtickou soběstačnost adorovat ani dehonestovat jen bych chtěl připodotknout, že jsem se okolo jednoho takového projektu motal a bylo velmi zajímavé sledovat celý vývoj.. od představ přes cimrmanovy slepé uličky až po výslednou realizaci, která opravdu funguje:  http://www.ostrovnidum.cz/index.php?s=texty&o=o_dome

Ze všech možností, které zmiňujete, jsou v domácích podmínkách použitelné výhradně solární technologie..o všem ostatním velmi pochybuji..velkou větrnou elektrárnu Vám nikdo nepovolí, biomasa je nereálná logisticky, řeku či říčku většina přes svojí zahradu nemá... Tedy jste-li majitelem dobře orientovaného domku a máte dost peněz a odvahy... hurá do toho.... :-)))