6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Dieselgate (4)

S přibývajícím časem se ukazuje, že problémy s emisemi nemá jen část motorů koncernu Volkswagen, ale rozdíl v „laboratorních“ a reálných emisích postihuje dieselové motory plošně napříč celým odvětvím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 5.11.2015 11:25

Re: Je to tak

Černobílé není skoro nic. Odkazů je spousta, je zřejmé, že se wiki odkazuje na zdroje dostupné na internetu - tak ostatně vznikla. Ale realita byla drsná.

On the week beginning the 5th December 1952 thousands of londoners died in the worst air pollution disaster on record. Nobody realised what was happening until it was noticed that the undertakers were running out of coffins and the florists out of flowers. Only later it was realised that the number of deaths during the days of the smog was three or four times normal.

Volně přeloženo - nikdo si neuvědomoval, že lidi umírají kvůli znečištění až do doby, kdy havranům docházeli rakve a květinářstvím květiny. Pak zjistili, že počet úmrtí byl 3-4 větší, než normál (některé oblasti East Endu snad až 9x - jiná část stejného textu).

4000 je většinou akceptované (a dobové) číslo - jde o to, že se počet úmrtí vrátil krátce do normálu a odtud je to číslo. Ale později znovu narostl - podle všeho šlo o zpožděné registrace úmrtí v důsledku vánoc.

Ale jestli 4k,8k či 12k, to je celkem jedno. Průser to byl tak, jako tak.

J. Novotny 5.11.2015 11:26

Re: Je to tak

Když tedy wiki odkazuje na internetové zdroje, není překvapení, že stáří je 2002+.

Dobové dokumenty budou v archivech, mimo internet.

P. Švejnoch 5.11.2015 11:34

Re: Je to tak

To je přesně to, o čem mluvím. Šokující formulace, dojemný příběh. Došly rakve a květiny.

Tak proti tomu ještě jednou postavím pasáž z odkazované studie - ke které jste zřejmě v mém příspěvku nedošel. Pravda, není tak květnatá a srdcervoucí, ale vzhledem k tomu, že ji vyslovili vědci, kteří se problematikou "Velkého smogu" seriózně zabývali, vypovídá mnohem víc.

"PŘESNÉ POČTY ÚMRTÍ SPOJENÝCH S CHŘIPKOU A POČTY ÚMRTÍ SPOJENÝCH SE ZNEČIŠTĚNÝM OVZDUŠÍM NEJSOU ZNÁMY A NEPŘESTÁVAJÍ VYVOLÁVAT DEBATU."

A to, že ta událost je černobílá, jste napsal Vy, nikoli já... ;-)

J. Novotny 5.11.2015 11:47

Re: Je to tak

To, že došly rakve a květiny, vedlo lidi k zamyšlení. Šokující mi to nepřijde. A myslím, že diskutujícím na PSU už vůbec ne.

Ta událost byla černobílá - Londýn topil uhlím a to vedlo k tomu, že si ničili ovzduší natolik, že z toho byl tento průser - kombinace oxidů síry s mlhou tvořící vysoce kyselý mix. A jestli to bylo 4k, 8k či 12k mrtvých a 25k či 100k nemocných je celkem jedno. Prostě to přesáhlo hladinu většího průseru.

P. Švejnoch 5.11.2015 11:56

Re: Je to tak

No tak evidentně máte lepší informace... Ti, kdo tu situaci studovali si ničím jisti nejsou, ale Vy máte jasno. Přiznávám, že jsou postoje, které nechápu...

A s tou černobílou si to konečně ujasněte (mít ve všem jasno Vám evidentně nečiní potíže) - vždyť píšete v každém příspěvku něco jiného. :-)

J. Novotny 5.11.2015 12:55

Re: Je to tak

Černobílé bylo to, že to byl průser a byl primárně způsoben znečištěním oxidy síry v kombinací s Londýnskou mlhou.

Co je černobílé jsou měření koncentrací oxidu síry z té doby. Kyselost ovzduší se neměřila, ale z podmínek se dá s velkou jistotou usoudit rozmezí, ve kterém se pohybovala.

Co není černobílé, je přesné číslo mrtvých a nemocných v přímém důsledku Velkého smogu. Nicméně i to nejnižší uvažované číslo - 4000 - byl dostatečný průser na to, aby s tím lidi chtěli něco dělat. Pokud to nechápete, pak v pohodě.

J. Novotny 5.11.2015 14:25

Re: Je to tak

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/12/4/1354641956617/Deaths-from-fog-1952-wors-001.jpg?guni=Article:in body link

Guardian k výročí publikoval statě, které otiskl. V jedné z nich - pravděpodobně publikované do roka do smogu (reference je na December bez udání roku), udává výsledek studie úmrtí týdně nad normál, přepočítané na 1 mil obyvatel pro srovnání s jinými událostmi, jako předchozí velký smog 1873, epidemie cholery 1966 a epidemií Španělské chřipky.

R. Langer 5.11.2015 12:41

Re: Je to tak

Tak proč do toho taháte nějaké zplodiny z aut? Když to zcela evidentně bylo způsobeno TOPENÍM.

J. Novotny 5.11.2015 13:02

Re: Je to tak

Do Velkého smogu auta přirozeně netahám. Nicméně, pokud někteří místní vážení diskutující zcela vážně tvrdí, že každá, a to zejména environmentální regulace je škodlivá, jde o docela silné tvrzení, které lze vyvrátit jediným příkladem, kdy škodlivá není. Odtud příklad Velkého smogu.

R. Langer 5.11.2015 13:28

Re: Je to tak

Aha, takže jak byste si reálně představoval environmentální regulaci v Londýně v zimě 1952? No, nejjednodušší by bylo jistě zakázat topení. Takže by to bylo jako s tím DDT, že?

Sice by zřejmě nikdo (cca 4000 lidí) nezemřel na nijak zvlášť prokázané "následky Velkého smogu", ale zato by polovina Londýna umrzla. A to je tak ten jediný příklad, který z toho lze vypozorovat, navíc podložený tím reálným případem s DDT.

A tak je to s těmi environmentálními regulacemi vždycky - nejsou k ničemu, protože jsou založené na lžích a podvodech, stejně jako celá politika Zelených!

J. Novotny 5.11.2015 13:38

Re: Je to tak

Nejsem si jist, jestli chcete akorát člověka otrávit, nebo jestli jste opravdu takový mimoň.

V tomto konkrétním případě si nic představovat nemusím, stačí se podívat do historie, jak tehdejší vláda reagovala.

R. Langer 5.11.2015 13:43

Re: Je to tak

Ano, jistě že reagovala, to je snad jasné, ne? Ale já vám píšu o tom, jak by reagovali Zelení. :-P

R. Langer 5.11.2015 12:39

Re: Je to tak

Hm, a čím a jak se asi v Londýně topilo v roce 1952? A že se to stalo zrovna v zimě? Ale jistě, v roce 1952 byl zřejmě v Londýně takový automobilový provoz, že nešlo přejít přes ulici. A co teprve dnes, kdy začnou padat další mrtví? To jsou ale informace!

J. Jurax 5.11.2015 20:44

Re: Je to tak

Jenže je potřeba pečlivě zvažovat, zda ušlechtilá regulace nečiní více škody než neregulovaný jev. Taky je-li technicky vůbec možná a jestli ano, zda s akceptovatelnými náklady.

Ono v tom Londýně taky mohli - podle vzoru dnešních zelených - prostě zakázat topit. Ovzduší by se sice zlepšilo, ale převážně děti a starší lidé by hynuli chladem a přeživší by byli ukrutně nachlazení :-)

A je fakt, že já taky "neznám nikoho, kdo by při koupi nového vozidla zvažoval či dokonce upřednostňoval parametr emisí před cenou auta, jeho bezpečností, motorizací, výkonem, designem či spotřebou pohonných hmot" ...

I. Mertl 5.11.2015 8:21

Bože, další

NP se stal vydavatelstvím IVK.

P. Rada 5.11.2015 8:26

Re: Bože, další

Také to tak často vnímám. Jen mám za to, že konečný "vydavatel" sídlí ještě někde dál.

http://neovlivni.cz/proruske-servery-maji-na-ceske-publikum-zasadni-vliv-pise-bis/

M. Prokop 5.11.2015 8:38

Re: Bože, další

Jistě, co nemůžete popřít, to je ruská agitace. Co já tak pamatuji, KGB si platila všemožné zelené.

R. Langer 5.11.2015 9:46

Re: Bože, další

Tak tak, a platí si je stále.

P. Rada 5.11.2015 13:01

Re: Pomluvy na kterých ale je kousíček pravdy.

Pomluvy jsou pro Langera zřejmě samozřejmostí. Jinak by svá tvrzení nějak doložil. Souhlasím s ním jen v tom, že pravidelně jsou korupčně infiltrováni ti nejvlivnější. Právě pro "zelené ... " ale toto hledisko prakticky neplatí.

Na druhou stranu jsou ale "zelení" pro ponás-potopáře stále tím nejnebezpečnějším hnutím. Pravice totiž lup který jsme uzmuli přírodě radí hromadit u těch nejmocnějších, levice loupí neméně aktivně ale často při dělbě kořisti prosazuje rovnostářká hesla.

Nejnebezpečnější této většině - která né nadarmo často uzavírá dohody na bázi pokračování v drancovačce - je pak nuně to "zelené křídlo" které říká "omezme konzum a investujme část zisku do podpory trvalé udržitelnosti".

R. Langer 5.11.2015 13:32

Re: Pomluvy na kterých ale je kousíček pravdy.

Kdepak pomluvy, to bylo doloženo a prokázáno v dobovém tisku, A my, co si to pamatujeme to ani nemusíme hledat.

Ale je možné, že vy sám nevíte, kdo vás platí, při těch vašich fantasmagoriích o konci světa to asi ani nemáte čas zjišťovat.

:-D

P. Švejnoch 5.11.2015 9:08

Re: Bože, další

Nenechte se týrat, pane Rado. Nabízím Vám dvě možná řešení, jak se vyhnout takovým opovrženíhodným článkům:

1) Můžete se odebrat někam, kde podobné články nebudou publikovány. Tím nemyslím do řiti, ale na nějaký server, kde budou názory konformní s těmi Vašimi.

2) Nařiďte panu Neffovi, aby (nejlépe pod pohrůžkou nějaké likvidační pokuty či rovnou vězení) přestal podobné články publikovat.

Vsadím se, že odhadnu, která alternativa se Vám více zamlouvá... :-)

K. Frauknecht 5.11.2015 9:38

Re: :-)

Dneska ste ve formě!!

M. Prokop 5.11.2015 8:37

Re: Bože, další

Napíšete něco zajímavého (a hlavně reálného) vy?

R. Langer 5.11.2015 9:47

Re: Bože, další

Tak to je výborné, ne? :-D

K. Frauknecht 5.11.2015 8:07

Je to tak.

Emisní limity (a to nejen u automobilů!), emisní povolenky apod., je jeden velkej kšeft! Podobně jako OZE.

O tom, že "zelení" jsou levičáci asi nikdo nepochybuje. A jako všichni levičáci - regulují. A třeba i s dobrými úmysly (no většinou pro prachy :-)!), ale cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Podstatné zůstává - uměle "vypocené" regulace prostě nemohou fungovat! Poručíme větru (leda tak svýmu!), dešti :-)))).

P. Lenc 5.11.2015 8:24

Re: Je to tak.

Bohužel pane Frauknechte ty regulace fungují a budou fungovat do té doby, než levičáci dovedou naši civilizaci do pekel.A to nejen díky nějakému "klimatu".Ta destrukce začíná nabírat na obrátkách.

K. Frauknecht 5.11.2015 8:39

Re: Zdravím pane Lenci :-)

Nesouhlasim. To, že bolšan určí nějakou pitomost přece neznamená, že to bude fungovat. Banán si roste jak chce, slunce hřeje podle svýho ... a můžou se stavět na hlavu :-)!

Jo jo, teď budou trochu "kopat", de jim vo kejhák :-))).

P. Lenc 5.11.2015 8:57

Re: Zdravím pane Lenci :-)

Budu opravdu rád, pokud budete mít pravdu.

P. Rada 5.11.2015 8:59

Re: Je to tak?

Souhlas hlavně v závěrečném výroku "Ta destrukce začíná nabírat na obrátkách".

Nedávno vyšlo druhé rozšířené vydání Moldanovy knihy "Podmaněná planeta".

http://www.cupress.cuni.cz/ink2_stat/index.jsp?include=podrobnosti&id=14871

 Zde je možné si o Antropocénu dohledat řadu zásadních údajů. Např. že živočišné druhy dnes mizí více jak 1000x rychleji jak v klidné minulosti. Jen mezi roky 2000 a 2010 se počet ohrožených druhů zvýšil o 60%.

Oproti tomu druh homo ss. zatím relativně velmi prosperuje - ale jak dlouho to asi vydrží? Dnes má 7 miliard a očekává se, že v roce 2050 9.3 miiardy. Ti všichni dnes mají svou měrnou spotřebu kdy cca miliarda spotřebovává zhruba 10x vice jak ostatní svět. Ten by se ale chtěl mít stejně "dobře" a populačně navíc ještě roste. Vy  možná i tomuto jevu říkáte "levičáci dovedou naši civilizaci do pekel". Dodávám, že právě proto, že ti údajně vyspělejší (pravicovější?) prokazují okolí svou hodnotnost především skrze svou měrnou spořebu. Ta už ale dnes překračuje několikanásobně kapacitu planety. Toto je situace v uzavřeném systému i pro lidský druh zcela evidentně dlouhodobě neudržitelná a to at ji jakkoli politizujete.

R. Langer 5.11.2015 9:52

Re: Je to tak?

Já se ti divím, bratře Rado, že už jsi dávno nespáchal rituální sebevraždu za očištění lidstva. Třeba by tě tvá Zelená církev potom prohlásila za mučedníka a lidstvo by mělo něco jako nového Krista, a dalo by se na pokání a skromnost.

Ale asi spíš ne. :-D